Šta je novo?

internet radio

• Začetnik teme Začetnik teme kosmik
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kosmik

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2007
Poena
319
Molio bih uvazene clanove ovog najboljeg foruma u zemlji da mi pomognu, ukoliko neko moze da mi objasni kako da pokrenem radio stanicu preko interneta, sta mi je sve od programa potrebno da instaliram, koja je procedura pokretanja, da li se sta mora placati ili registrovati ...

Ako iko od vas postovanih moze da mi pomogne molim da mi se obrati ili putem ovog foruma ili na mail [email protected]

Unaprijed hvala

Winamp i adresa stanice.

Npr. b92 - http://xs3.b92.net:7999/radio-b92.mp3.m3u

otvoris winamp, kliknes na add, tu na add url i ubacis link. To je to.

edit: a imas i shoutcast unutar winampa - samo otvoris media library i tu nadjes shoutcast radio i biras po zanrovima.

Poslednja izmena:
Koliko ja razumem, čovek želi da napravi SVOJU internet radio stanicu, a ne da ih sluša 🙂

radio

Da, zaista bih zelio da pokrenem svoju radio stanicu, prvo preko neta, a poslije vidjecemo kako bude islo, mozda satelit i pravi FM predajnik, ali o tome kasnije.
Rekli su mi za southcast ali zaista tamo nemogu da se snadjem.
Da li neko moze step by step da mi objasni kako da to pokrenem preko southcast-a.
Skinuo sam najnoviji winamp i sve plugin-ove sa tog site-a ali sta dalje?
Ukoliko je neko pokusao nesto slicno ili ima bilo kakvog iskustva sa tim, molim da mi javi.
Ukoliko postoji neki drugi nacin poput southcast-a moze i to, znaci nije bitno kako samo da fercera, mada svi kazu da je southcast nejbolji i besplatan.
Hvala

To sto ti hoces nije bas jeftin "sport".
Nemora da bud ni skup,ali ne znam koliko bi ti bio zadovoljan da imas "radio" koji moze da slusa 20-ak slusalaca istovremeno.
Sto se tice shoutcasta on jeste "cool",daje ti free software za straming,live DJ-ing i naravno winamp,ALI ti moras da obezbedis resurse=storage+bandwidth(posebno ovo 2.).
Koliko ja znam Shouthcast je samo relej,on prosledjuje drugima ono sto im ti pustas i daje ti alat,tj. mozes da ga uporedis sa torent trackerima na kojima nema nikakvih fajlova za sharing,ali imaju informacije gde se ti fajlovi nalaze.
Streaming sa svog kompa iz zemlje Srbije kako sad stvari stoje sa uploadom bolje da zaboravis odmah jer uz najskuplji paket adsl-a ili kablovskog i uz najmizerniji bitrate i aac streaming dobices smesan broj mogucih slusalaca.
Remote streaming serveri imaju daleko vise smisla,ali to kosta.Da stvar bude jos gora vec neko vreme je aktuelna hajka na free intrenet radio i veliki i stari igraci su u velikim problemima jer su ih pritisili sa svih strana(ameri,izdavacke kuce....) i traze "harach",zabranu....
Naravno, kao i uvek,postoje nachini da se sve to prevazidje ,ali za to treba dosta znanja,spretnosti i neshto para i naravno genijalan biznis plan ako nameravas da jos i zaradis neku kintu na konto toga ili da bar budes na pozitivnoj 0(=otplatis troskove)
Links:
http://www.google.com/search?q=internet+radio+startup
http://radio.about.com/library/weekly/aa052403b.htm
http://forums.winamp.com/showthread.php?s=&threadid=187583

Uf, ovo me oladi, vise neznam da li da nastavim sa ovim planom.
Nije problem uloziti koju kintu ali ovi tehnicki i statisticki podaci me oladise.
Naravno da sam imao plan i zaraditi dengi, program uzivo itd. ali posle svih ovih informacija toliko sam zbunjen da zaista neznam sta dalje.
U svakom slucaju hvala .

..........
Streaming sa svog kompa iz zemlje Srbije kako sad stvari stoje sa uploadom bolje da zaboravis odmah jer uz najskuplji paket adsl-a ili kablovskog i uz najmizerniji bitrate i aac streaming dobices smesan broj mogucih slusalaca.
.........

cekaj, ja sam totalni laik, pojma nemam o ovome nista, niti sam ikad razmisljao do pre pet minuta - dok nisam procitao tvoj post.

kakve veze ima dal' tvoj radio slusa 20, 200 ili 2.000 ljudi?
oni svi slusaju isto. zar ne.
nije to web server, pa da jedan klikce na ovaj link, a drugi na onaj tj. da svako hoce nesto razlicito u istom trenutku od tvog servera.

gde gresim?

cekaj, ja sam totalni laik, pojma nemam o ovome nista, niti sam ikad razmisljao do pre pet minuta - dok nisam procitao tvoj post.

kakve veze ima dal' tvoj radio slusa 20, 200 ili 2.000 ljudi?
oni svi slusaju isto. zar ne.
nije to web server, pa da jedan klikce na ovaj link, a drugi na onaj tj. da svako hoce nesto razlicito u istom trenutku od tvog servera.

gde gresim?

Ne da ima veze nego je to sa svakog aspekta gledano esencijalna stavka.
Oni naravno slusaju isto(ako zanemarimo da imaju razlicite audio karte,slusalice/zvucnike,i brzu/sporu konekciju),kao i sto (uglavnom) svi koji posete neki sajt vide iste slike,text,grafiku,css,flash,video,skidaju iste fajlove koje si im ponudio....(da ne ulazimo sad u uslovni dynamic custom content delivery,razne browsere...).
Ali sa stanovista bandwidth provajdera i nacina na koji se protok obracunava,apsolutno je nebitno da li je recimo 100 korisnika skinulo 100 razlicitih fajlova po 5MB ili su svi skinuli jedan te isti fajl tebi se obracunava 100x5MB.
Kod streaminga je situacija jos komplikovanija.Ne samo da ti se protok racuna kao:
Overall server bandwidth = number of listeners x stream bit rate
nego ti je jako jako bitno da imas stabilan i kontinualan protok i dovoljno sistemskih resursa u realnom vremenu.Jer dok gore za primer uzeti fajl od 5MB korisnici mogu skidati bilo kojom brzinom on kad konacno dodje do njih imace jednaku upotrebnu vrednost,dok neka pesma,talk show,reklama,a o prenosu live sportskog dogadjaja da ne govorim gube svaki smisao ako bi njihov streaming trajao recimo pola sata umesto realnih 5 minuta.
Zato se i streaming i ne naplacuje po kolicini prenetih podataka (Bajti)nego mogucoj kolicini prenetih podataka u jedinici vremena bps(bitova u sekundi).Tako da slusaoce radija uopste ne zanima koliko je neka mp3 pesma MB nego koliki je bit rate kojim se ona streamuje(veci bitrate= bolji kvalitet,ali i manji broj slusalaca po stanici i vece zauzece internet konekcije).
Znaci za neki iole pristojan zvuk treba ti bit rate od 64kbps aac puta simbolicnih 150 korisnika = ~10 Mbps
Upravo zbog ovih razloga kao i cinjenice da streaming trosi dosta sistemskih resursa retko koji shared (web)hosting provajder ce ti dozvoliti "da se igras radija" za male pare,kao i sto tebi nece odgovarati da imas "radio" za 10-ak korisnika na serveru sa jos 150 sajtova gde ce tvoji slusaoci morati da cekaju da "komshija" zavrshi restore baze da bi oni mogli da nastave da slushaju.
Naravno imas i shared streaming servere za 10ak us$ mesecno za recimo 20 slushalaca low bit rate,ali to radi posao ako hoces da imas private radio za drugare,familjiju,komshije...
Vecina internet radija imaju Unicast straming tj. svaki slushalac se konektuje na tvoj server i trosi tvoje resurse,ako si (a nisi 🙁 )veliki igrac(popularan radio) mozes da se dogovorish sa ISP-ovima na ciljanom podrucju(recimo Srbija ili AOL=shoutcast) da ti streamujesh njima,a oni da prosledjuju svojim korisnicima i to se zove Multicasting,a koristi su obostrane(ti troshish protok na par ISP-ova umesto par direktnih slushalaca,dok oni stede svoj izlazni link distribuirajuci tvoj radio u lokalu).Zato AOL sa gomiletinom svojih korisnika to i radi,daje im gomilu radija u lokalu jer im je punooo jeftinije,lakse nego da ih sve puste da se snalaze sami.

Naravno uvek imas alternativnih varijanti kao npr p2p streaming(ali to bas i nije pouzdano ako nisi popularan) ili web based playlists.....
Evo par linkova ako vas nisam totalno obeshrabrio:
http://www.xiph.org/
http://www.digitalradiotech.co.uk/broadband_internet_radio.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Unicast
http://en.wikipedia.org/wiki/Multicast
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_radio

PS
ako mislish zaraditi neshto preporucio bih da se prebacish na video(od audia slabo ima neke koristi),a i monogo je lakshe pocheti "sto se infrastrukture" tice jer je sve free elem link:

http://www.scottkirsner.com/webvid/gettingpaid.htm

Nisam totalno odustao, nego cupkam u mjestu. - (((
Evo neko mi je preporucio da vidim nekakav No-IP u kombinaciji sa winamp-om.
Zaista sam mislio, znaci program 24h, muzika, reklame,vjesti,kontakt program,zelje i cestitke, posto 90% ljudi sa moje opstine radi u inostranstvu, i voljeli bi da slusaju zvuke rodnog kraja, da naruce zelje i cestitke, mladi da se pozdravljaju itd, pa sam ovo vidjeo kao jednu od mogucih varijanti, druga je satelit o cemu takodje nemam pojma kako ide ali je vjerovatno abnormalno skupo za koristenje i odrzavanje. Oprema nije problem ni za jednu kombinaciju osim za emitovanje u etar gdje je potreban skupi predajnik i debela veza kod regulatorne komisije za dodjelu frekvencija. Svi bi isto slusali kao kad slusate radio na radio prijemniku. Ali nacicemo neko rjesenje nadam se, ovdje sam htjeo samo da me usmjerite na pravi put da ne lutam. Ovi linkovi koje ste mi dali su extra,moracu dobro da ih proucim. Kazi mi sta podrazumjevas pod video? Da li mislis na TV ili nesto je drugo u pitanju?
Hvala jos jednom, pravi ste, trudite se kao da sebi radite, zato ovaj forum i slovi za najbolji forum na svjetu i okolini.
Pozdrav

druga je satelit o cemu takodje nemam pojma kako ide ali je vjerovatno abnormalno skupo za koristenje i odrzavanje

U tvom slucaju je upravo tako.

Kazi mi sta podrazumjevas pod video? Da li mislis na TV ili nesto je drugo u pitanju?

Ako imalo bolje pogledas sajtove za koje sam ti dao linkove bice ti sve jasno.
Nije TV vec video(da sam mislio TV to bih i napisao).Uostalom ko jos gleda TV na netu(osim sporta),to je prevazidjeno(mislim morati biti u neko odredjeno vreme ispred TV-a/na netu da bi nesto odgledao).
Kao sto rekoh za radio sve vazi i za TV samo jos skuplje,komplikovanije manje isplativo...
Zato sam ti predlozio video,snimis nesto(dosta toga) interesantno(drugima ne tebi licno 🙂 ),uploadujes na free video sharing sajt koji placa i ako to vredi(=ljudi gledaju) tebi ce biti placeno.Ako uspe dobro jeste,a ako ne bar si besplatno probao i video da nisi za tog posla.

Nazad
Vrh Dno