Šta je novo?

Internet radio stanica

• Začetnik teme Začetnik teme LuxoR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
Gonim se nekom (Boze me sakloni kako mi pade na pamet) ludackom idejom vec duze vreme da "otvorim" internet radio stanicu pa me interesira sta mi treba ??

- prvo koje su pravne osnove i zackoljice
- drugo kakva mi net veza treba (128kb, 512kb, 1Mb ...)
- kako se to uopste pokrece, sta mi treba od softvera ?
- jos nesto .. ?

:wave: :guitar: :,,:

Pravne osnove i zackoljice su dozvole za emitovanje frenkfencija koje za BGD iznose oko 2,4 mil. din. na godisnjem nivou. Savetujem ti da posetis web prezentaciju Beogradske Asocijacije Radio Stanica na adresi> http://www.bars.fm imas korisne savete.

Tehnicke karakteristike::::
Helix RealAudio/Video serveri najnovije generacije
Striming signala različitog bitrate-a (56kbps, 128 kbps itd), što korisniku daje mogućnost da gleda strim najboljeg kvaliteta koji mu omogućava njegova veza sa Internetom
Dodeljen odgovarajući IP adresni prostor
Kontrola i nadzor servera 24 sata
Log fajlovi kojima možete pratiti potpunu statistiku praćenja vaših programa
Tehnička podrška

Tehnicki preduslov:::::
Računar klase Pentium 4 sa ugrađenom TV/FM karticom i instaliranim operativnim sistemom
Program za kodiranje: Windows Media Encoder ili Real Helix Producer
Stalna veza sa Internetom

Preuzeto sa BeoTel.Net - nije marketning.

Poslednja izmena:
hm.. na onom sajtu nisam bas nesto puno video bilo cega.. (to je asocijacija radio stanica, ali se ne pominje internet niti bilo kakve cene)

ako bih pustao na toj stanici samo muziku i reklame, koje mi dozvole trebaju za emitovanje pesama, ne verujem da tek tako mogu da emitujem pesmu koja mi dune ipak neku licencu nekome nesto moram da platim...

OK, znaci u osnovi mi treba fixni IP, e ovaj Beotel govori uopsteno ali je sve to "Real" (.ram) format...

Ja bih neku "Windows media player" varijantu ... e a kako onaj Winampov "sohoutcast" ? jel' mi nudi to da i ja saljem neki signal, ili samo da primam ?

Video sam na nekim sajtovima, u sustini ja napravim playlistu u npr mom "Win Media Playeru" i na sajtu stavim link ka toj playlisti .. valjda sam ovo dobro skapirao :trust:

Koliko sam upucen Drenik Net nudi WMA varijantu, mada nisam 100% upucen u problematiku.

Mislim da si u pravu sa playlistom, poslao sam ti pm....

Verovatno npr. ovi mogu da ti pomognu.

fino, doduse ne pisu im cene... ima formular gde pise koliki bi bio bitrate i koliko bi slusalaca imao ? (32kbps, 100 slusalaca ? koliko...)

GEOM je napisao(la):
Pravne osnove i zackoljice su dozvole za emitovanje frenkfencija
Kakve veze ima frekvencija sa internet radijom?

Osim toga, evo ja počnem da emitujem audio stream na kome po ceo dan ja pevam? Po kom zakonu mi treba bilo kakva dozvola za tako nešto? Ni po jednom!

e pa to... pretpostavljam da ne treba da se registrujem kao neki pravni subjekat da bih pustio moju playlistu na internet, verovatno bih morao nekako da registrujem firmu ako bih naplacivao emitovanje nekih reklama ili tako nesto......

kako idu autorska prava ako sam u bendu i mi picimo te "poznate" (tudje) stvari ?

LuxoR je napisao(la):
kako idu autorska prava ako sam u bendu i mi picimo te "poznate" (tudje) stvari ?
Pretpostavljam da bi SOKOJ-u trebalo nešto da se plati, ali SOKOJ-u uglavnom ništa ne plaćaju ni najveće radio stanice za emitovanje muzike. Mislim, stvarno je smešno kad se digne galama da je MP3 silna piraterija, a istovremeno se piraterijom na veliko bave stanice, od Radio Beograda, pa nadalje. Ovo ne kažem ja, ovo tvrdi upravo SOKOJ.

Jeste mada neki i placaju autorska prava.

Za Radio Beograd ne znam......

Zato je i osnovan BARS da stiti radijske stanice od napada na njih......

GEOM je napisao(la):
Jeste mada neki i placaju autorska prava.
Sve veće radio stanice nešto plaćaju, ali je pitanje koliko. E sad, moguće je da i ovi iz SOKOJ-a previše kukaju i preteruju. Ja podatke nemam. Jeste da sam godinama radio na radiju, ali nikad se nisam bavio tim delom posla.

Moje je misljenje da SOKOJ preteruje sa kukanjem, jer mnogo traze.....
Bice uveden red u radiodifuzni etar kada se dodele frenkfencije, mada neke radio i TV kuce koje prikazuju kvalitetan sadrzaj, a NE komrcijalan nazalost bice zatvorene jer nece imati para za dozvolu.

Opet u najnovijim zakonskim aktima internet radio nije bas najjasnije i najbolje definisan ima dosta rupa pa se bojim da nakon ove dodele frenkfencija ce net radio stanice nicati kao sadasnje novije stanice pre svega mislim na one koje su mladje od 5-6 godina. Jer cinimi se da je od pocetka 2003. god osnovan isti broj kao sto je tada bio radio stanica + 890% od tog broja.

Net radio je veoma korisna stvar mada za kvalitetno slusanje zahteva od primaoca signala da ima download jacine oko 20kbps, naravno realnih kbps. Igras igru + budes na forumu i slusas omiljeni radio i sve to dok si na netu nema nista lepse....

slotovi 100 200 300
32 kbit 30 € 50 € 90 €
64 kbit 60 € 100 € 180 €
128 kbit 120 € 200 € -

U gornjoj tabeli nalaze se cene po broju slotova na određenoj brzni, broj slotova označava maksimalan broj slušaoca u svakom trenutku, cene su na mesečnom nivou u dinarskoj protiv vrednosti i bez pdv-a.

hmm stvarno skupo za neku *******ciju... jos kad se dodaju pare za neku minimalnu net konekciju (koja bi sluzila SAMO za radio) pa jos da se odbiju pare za autorska prava i poreze ***a a bas sam teo neku lepu *******ciju da napravim .. ovako bez gomile sponzora (ili deeeebeeeelih ledja nema nista) 🙁 🙁

Skupo je , treba biti ozbiljan u nameri cinimi se da Beotel mesecno trazi za 1 000 slusalaca pri 128bit oko 50 000din za Real Player, a Drenik Net oko 89 000din za 128bit i 2000 slusalaca putem WMA-a,jel si uspeo da dobijes neki info putem onog maila????
slusaoci-slotovi

nisam im pisao jos ...
kad sam uspeo da skontam koliko mi para treba za te "tehnicke" uslove pa jos i ako neka autorska prava ... nemam neke pune vajde (osim ako se ne uortacim sa nekim...)
ako se snadjem za "ortake" ce da ih "ganjam" thx .. :wave:

Pošto sam lično bio zainteresovan na ovu temu sakupio sam neke informacije pa reko ajde da prenesem ono što sam naučio nakon što sam uradio domaći. 🙂

Ukoliko je u pitanju samo Internet radio NE TREBA nikakva dozvola za emitovanje! Logično, pošto se ništa ne emituje u etar već se strimuje na net, registrovani domen je dovoljno.

Konstantna širokopojasna veza je nešto što se podrazumeva za net radio a ako neko baš želi da radi ovo ozbiljno poželjno je da se ima prispup netu preko dva ISP-a, recimo kabl i ADSL. 128Kbps je uobičajeni bitrate za kvalitetniji stream mada mnoge net stanice rade na 96Kbps ili 64Kbps i pritom zvuče sasvim solidno. Od sadržaja i ciljne grupacije zavisi koji će se bitrate odabrati. Za govorni radio 56Kbps ili 64Kbps muže da zvuči sasvim OK dok je za muzički radio poželjniji što viši bitrate. Treba se imati na umu da je u pitanju radio koji se najčešće sluša preko kompjuterskih zvučnika a oni su uglavnom slabijeg kvaliteta te se i ovaj detalj treba imati u vidu pri određivanju bitratea. Uglavnom je većina net radiJa muzički orijentisana, 24/7 puštaju muziku sa ili bez nekog lika koji se povremeno ubacuje svojim vokalom u svojstvu DJ-ja.

Mašina sa koje ide stream hardwerski uopšte ne mora da bude jaka a ni nova! Neka jača Pentium III makina sa novim hardom i prosečnom muzičkom kartom (ako se koristi mikrofon) može da bude sasvim OK. Za 24/7 stream bilo bi poželjno da se ima uređaj za konstantno napajanje kako se ne bi desilo da radio ostane bez struje. 🙂

Sve je moguće da se izvede i u home varijanti a da pritom zvuči OK i ne košta ništa. Shoutcast je free softwer pa ko ume i hoće samo treba da na svojoj home makini podigne server za broadcasting + Winamp + MP3 + broadband = net radio. Kao što rekoh Winamp + neki plugini ne košta ništa ali ima softwera za automatizovanje (pravljenje play listi, puštanje pesama po određenom rasporedu i u određeneo vreme...). Od onoga što sam probao najviše mi se dojmio OtsDJ.

Od toga kakav se sadršaj pušta-strimuje zavisi da li se i kome plaćaju autorska prava.

Za ozbiljniju varijantu podrazumeva se zakupljen hosting, čini mi se da je Via Straming OK a i cene su im jako povoljne kao i još neki hardwerski dotaci (mixer...).

Koga zanima ova tema predlažem da poseti IORSN >>> KLIK

GEOM je napisao(la):
Bice uveden red u radiodifuzni etar kada se dodele frenkfencije, mada neke radio i TV kuce koje prikazuju kvalitetan sadrzaj, a NE komrcijalan nazalost bice zatvorene jer nece imati para za dozvolu.
To je trebalo drukčije regulisati. Posledica ovakve regulative će biti to da će piratske radio stanice nicati opet kao pečurke posle kiše i imećemo još veći haos.

Naprotiv, trebalo je baš podsticati razvoj malih lokalnih radio-stanica i pomoći im da imaju što kvalitetniji program: edukacijom, tehnički...

GEOM je napisao(la):
Opet u najnovijim zakonskim aktima internet radio nije bas najjasnije i najbolje definisan ima dosta rupa pa se bojim da nakon ove dodele frenkfencija ce net radio stanice nicati kao sadasnje novije stanice
Za sada mislim da neće, baš zbog visokih cena o kojima se ovde govori.

OK, all in all:
tehnika nije neki problem

cena - more or less (cak bih i dao te neke pare da sebi "olaksam dusu" kao davni decacki san 😛 )

e sad najbitnije: autorska prava, malo mi je glupo da ako u toku jednog dana pustim jednu pesmu od Dire Straitsa, jednu od Rolling Stonsa, jednu od Queena, da ja treba da se obracam izdavackim kucama svakog od njih :trust: da li postoji neko jedinstveno udruzenje tih ajd da kazem "umetnika" kao sto je sokoj kod nas (koji se postuje do mojega.. al' nema veze...) ???

Mislim da je SOKOJ nadležan i za inostrane izvođače, to je regulisano nekim međunarodnim ugovorima. Najbolje je da se obratiš njima za informaciju.

Можда ти помогне као информација ово што ћу копирати са форума моје омиљене интернет станице. Човек се мало мучио са парама, али пошто пушта добру музику помогли му слушаоци - свако по мало.
Овде је навео неке од трошкова које има, иако је доста покривено од спонзора. Неки су много мањи у Србији, а опет неки су на истом нивоу.

I don't know if it's of any use to do this calculation. It's also hard to calculate as I don't know the exact figures of listeners worldwide.

Let me just give you an idea of what the expenses consist of:

1. Royalties
We have to pay them here in Switzerland and we must pay them. That's around USD 4'000.- and this is getting more expensive the more listeners we have and the more turnover we achieve.

2. Stream-Server/Bandwidth
Some bandwidth is sponsored and I am very grateful to all those donating it.
Other bandwidth has to be paid for. Bandwidth overall might become cheaper and advance encoding makes this part a bit less expensive but I do account around USD 3'500.- per year.

3. Server-Housing/Web-Hosting/Webdesign
So far, this has not been so expensive as sunrise has sponsored this in connection with dmd2.ch. But as sunrise discontinues their support for next year, some costs arise here, too. Our server-plattform is provided by dmd2.ch. Still, I want to improve stabilty, handling and overall performance running our very own server and our website needs a face-lift, too. (approx. USD 2'000.- per year at least).

4. Hardware-/Software
updating hard and software is a must to keep up the high standards of sound-quality and stability.
(investments needed for 2006)

5. CDs/Music
We want to be give you only the best music with a wide variety. All of the makers/djs invest heavily in new music. So far, only few bands and labels send us promo-cds, but mostly, we have to buy them ourselves to keep up with the competition.

6. work, work, work.
all for free, hundreds of hours...

We all at SwissGroove have got high expectations and strive for perfection. We only want the best. For us and for you.

I'd rather go offline, if I can't keep that standard...

Got an idea now, Mark?

O kakvim bre vi autorskim pravima pricate meni nije jasno ? Koliko ja vidim, covek oce iz *******cije da otvori radio stanicu, nece da pravi sad Radio beograd ili sta ti ja znam .... I jos vidim pominje se zakupljivanje frekvencije za emitovanje ? Alo ljudi, covek oce Internet Radio Stanicu, sto je potpuno DZABE !!! Jedino sto treba da uzmes je neki host, na kome ces drzati ... Mada mozes i sa svoje masine da dignes radio stanicu, ako imas brzu vezu i veoma stabilan internet ....

Stvorenje je lepo napisao sta vam od programa i plug-in -ova treba da dignete sopstvenu radio stanicu .... Cak sam i ja sa dial-up -om dizao radio, mada kako se culo kod drugih, ne zelim da znam 😀

Btw, imam ortaka koji vec par meseci drzi iz *******cije neku Internet Radio stanicu i pusta sta mu dodje, a placa samo neku masinu na kojoj je digo radio stanicu (da bi bila 24/7 online), a to je negde oko 5-10 evra, mozda cak i manje 🙂 Cak prima i muzicke zelje 😉)))

@ man-wolf to sto tvoj ortak 'drzi' int radio stanicu i ne placa nikome , ne znaci da tako treba svako da radi .
bolje da se covek raspita sta i kako treba , nego da mu zakucaju na vrata .
A inace zna vecina da to nije legalno i nije ok .
To je kao da kazes nekom eto moj ortak parkira sa dzipom gde hoce i kako hoce i niko ga ne kaznjava , pa eto radite i vi tako .... mislim razmisli malo pre nego sto predlazes tako nesto nekom drugom .
Ne pise za dzabe na svakom nosacu zvuka , javno izvodjenje zabranjeno (tj. placa se)

@siki, jesi ti u pravu brate, ali on nece da drzi neku javnu radio-stanicu, pa da sad mora da kupuje licence za pustanje pesama... Posto ocigledno oce to ovako iz hobija da drzi, ne bi mu bilo isplatljivo da iz sopstvenog budzeta placa celu ekipu radio-stanice, plus licence za svaku pesmu 🙂 Oce da drzi privatnu Internet radio-stanicu, tako da bi pretpostavljam mogo da pusta sta god oce ... Ima na stotine takvih divljackih radio-stanica koje neko cak i podize sa sopstvenog kompa i troskovi su jedino za internet konekciju koju koriste 🙂

Mozda i gresim u svemo sto sam do sad napisao, ali koliko sam ja cuo od drugih, sve sto sam napisao je tacno 🙂

Pozdrav

Poslednja izmena:
Dzijadzojac says:
e sad ja tebe da pitam
Dzijadzojac says:
za onu radio stanicu sto ste digli ti i marko
Intruder says:
pituwaj
Dzijadzojac says:
sta ste sve platili ?
Intruder says:
da?
Intruder says:
nista
Intruder says:

Dzijadzojac says:
ma ne iz vaseg dzepa
Dzijadzojac says:
nego inace ....
Intruder says:
pa inace
Intruder says:
nistra
Intruder says:

Dzijadzojac says:
kako ?
Intruder says:
pa lepo
Dzijadzojac says:
zar niste uzeli neku masinu da na njoj dignete radio stanicu ?
Intruder says:
nasli free dedicated
Intruder says:
i onda sve ostalo je free
Dzijadzojac says:
hahah
Dzijadzojac says:
de ste to nasli
Dzijadzojac says:
?
Intruder says:
ne znam Marko-Bg je nasao
Intruder says:

Dzijadzojac says:
oki
-----------------

To je chat sa gore pomenutim ortakom .... 🙂 Jedino sto ti ostaje jeste da malo progooglas za free dedicated server 😀

iz hobija mozes da 'drzis' internet ili kakvu god radio stanicu za porodicu i komsiju .
cim izbacis zvucnike na terasu to je vec javno isto tako ako pustis na internetu to je javno izvodjenje !
mada ne znam zasto se trudim da objasnjavam ....

wow, al se ovde razbuktase strasti...

da naravno, znam ja da ja to "mogu" da pustim tek tako da idu te pesmice i ciao ragazzi, ali ako bih se bavio time ja bih ipak hteo da bude to sto je moguce vise legalno, jer hocu ipak i neku korist iz svega toga da izvucem (citaj - emitovanje oglasa), znaci ne dolaze u obzir neki tamo free serveri koji ce da pustaju na 10 slusalaca 16kbps (whatever...) to bi ipak trebalo da bude 50-100 slotova (minimum) sa dobrom i jakom vezom (minimum 64 kbps , slusao sam takve stanice preko intereneta i to ima skroz korektan zvuk)

Ne zelim da kao eto nesto sada ja radim na tom radiju i da mi sutra stigne tuzba sto sam pustao to i to a nisam platio licencu ... znam , znam da je ovo Srbija gde se sam pojam "pravo", a pogotovu "autorsko pravo" izjednacava sa najgorom mogucom psovkom, ali otkud znam, ipak kad nesto radim u komercijalne svrhe, mora da je legalno ...

thx to all :wave:

Aha, pa ti bi i reklame da pustas i to sve 😀 E onda zaboravi sto sam do sad pisao, jer pretpostavljam da onda ipak treba da legalizujes radio i sta ti ja znam 🙂 Mada, ovo sto sam ispisao mozda moze da pomogne nekom ko oce iz zezanja da dize radio 😀

Nazad
Vrh Dno