Šta je novo?

Internet preko el.mreze

legend

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
649
Da li mislite da je ovo dobra ideja i da li mozda neko zna vise o ovome?

Pozdrav.

http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=61

Tekst jeste malo stariji, ali ima sve osnove. Danas ima provajdera koji nude i internet na taj nacin. Uglavnom se svodi na to da imas jedan klasican access point uredjaj, koji je sa jedne strane hub, a sa druge ima adapter za u struju - kao klasican broadband. Kod nas ce to malo teze; ne mogu ni ovu el. mrezu da odrze, a kamoli ovakve stvari.

to nikad nece zaziveti kod nas iz jedno 1000000000 razloga
pozdrav

Cek malo Silvere da nesto razjasnimo: gde je to kod nas?! :D
Ako mislis na Srbiju, slazem se, jer mi ni valjanu ~ struju nemamo, a kamoli jos da pustimo internet kroz nju :D
EPS nije u stanju da drzi napon mreze iznad 200V u celoj zemlji, a da ne pominjem da s mukom navlace onih 50Hz - bruka i sramota :rocket:
Pravo je cudo kako nam ne pocrka sve u kuci :confused:

Crni je napisao(la):
Cek malo Silvere da nesto razjasnimo: gde je to kod nas?! :D
Ako mislis na Srbiju, slazem se, jer mi ni valjanu ~ struju nemamo, a kamoli jos da pustimo internet kroz nju :D

Pa kad kazem "kod nas" onda mislim na Srbiju, a kad kazem "kod mene" onda je to ... kod mene :d

Elem, "kod mene" je to nekih godinu dana u ponudi. Ovde nema jedne generalne drzavne firme koja kontrolise struju (kao sto je EPS), nego to rade privatne kompanije - mozes cak i da biras kakvu hoces struju - 10% od termoelektrana, 40% od hidroenergije, 20% od vetra, itd. pa tako utices i na cenu svoje struje kao i na ekologiju :)
Elem, te kompanije su pocele da bivaju provajderi za ovakav internet pristup.

Da li je uopste probano kod nas nesto slicno ili samo pretpostavljate da ne bi radilo kako treba?

Da li postoje kod nas uredjaji koji omogucavaju transfer podataka kroz el.mrezu na trzistu?

legend je napisao(la):
Da li je uopste probano kod nas nesto slicno ili samo pretpostavljate da ne bi radilo kako treba?

Da li postoje kod nas uredjaji koji omogucavaju transfer podataka kroz el.mrezu na trzistu?

U Crnoj Gori je valjda testiran takav sistem, konkretno na Cetinju i kazu da je sve lepo proslo i da fino radi...

Sta su ti Crnogorci bre.....:D

...evo dobrih vesti...drago mi je da cujem da negde ovo i radi...

To je i vise nego odlicna vest :)
Nego, mnogo primitivnija varijanta radi vec godinama, tj. EPS u BG i u jos nekim vecim gradovima je na taj fazon pustao signal za jeftinu struju (pusti "0", pa pusti "1"), jedino sto im je magistrala 1bit-na :D

silverglider je napisao(la):
Pa kad kazem "kod nas" onda mislim na Srbiju, a kad kazem "kod mene" onda je to ... kod mene :d

Elem, "kod mene" je to nekih godinu dana u ponudi. Ovde nema jedne generalne drzavne firme koja kontrolise struju (kao sto je EPS), nego to rade privatne kompanije - mozes cak i da biras kakvu hoces struju - 10% od termoelektrana, 40% od hidroenergije, 20% od vetra, itd. pa tako utices i na cenu svoje struje kao i na ekologiju :)
Elem, te kompanije su pocele da bivaju provajderi za ovakav internet pristup.

Negde sam pročitao da je RWE krenuo komercijalno sa tom uslugom prošle godine. Da li znaš kolika je cena tog "stujnog neta" u odnosu na ove da kažem uobičajenije načine pristupa?

Nemam pojma koliko je sad taj provajding; znam da je pre bilo informacija na www.rwe-powerline.de, ali sada taj link daje nekakave gluposti.

Uglavnom, "modemi" se krecu od 100-150€, jer postoje u obliku PCI karte, USB externog "trancievera" i obliku klasicnog Ethernet-to-Powerline access point uredjaja.
Verujem da cela usluga jos uvek nije jeftina, jer zahteva infrastrukturu; nominalna gornja brzina takve mreze jeste 14Mbps, ali cim si udaljen vise od 200m od stanice (plus shum) realni protok dolazi na 5-8Mbps. Samim tim nije ni prisutno u svim delovima Nemacke, a ljudi su ovde relativno mobilni - promenis posao i preselis se, te ne znas da li ce na novoj lokaciji biti toga, ili si bacio pare i za skup uredjaj i za unapred sklopljeni ugovor (obicno idu na godinu-dve). Ljudi se lakse odlucuju za DSL koji kosta sa flatom max pedesetak eura mesecno i ne moraju da razmisljaju.

Primer uredjaja: link

aaaaaaaaaaah

...kako je lepo u toj nemachkoj:D

Nazad
Vrh Dno