Šta je novo?

Internet poslovanje

Vlasterx

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2004
Poena
740
Nisam znao gde da pokrenem ovu temu, pa rekoh - ajde ovde :D

Zanima me jedna stvar - želeo bih da pokrenem neki svoj Internet posao i da prodajem svoje programe preko neta. Šta mi je potrebno da bih tako nešto omogućio? Kako i gde mogu da počnem da primam uplate i kako da ih podignem posle?

Ako neko ima iskustva sa ovim, veoma bih cenio odgovor :)

Tnx u napred

Deo poruke preuzete iz teme Kako registrovati trade mark (TM)?:
Kod:
Odeš u Zavod za Intelektualnu Svojinu, Zmaj Jovina 21 i pokupiš formulare i uputstva za zaštitu žiga, popuniš, platiš taksu i podneseš. Isto to radiš sa međunarodnim, samo su formulari drugačiji.

Druga solucija je da programe zastitis sifrom tj. njihov download, pa kada ti neko uplati na tvoj racun ti mu posaljes sifru. Mozes da vidis preko nekih banaka za otvaranje takvog tipa racuna i preko nekih od e-sistema placanja koji podrzavaju nasu zemlju. Nemam iskustva sa ovim.

Poslednja izmena:
Tnx!

Ideja je da pravim PHP/MySQL web programe. Za ovaj jedan projekat sam razmišljao da bude bude free (open source) ukoliko ga žele bez lepog grafičkog okruženja (skin, animacije, flash i još po nešto), a za grafiku bi recimo naplaćivao nešto smešno... tipa 3-5 evra.

E sada, ideja je da meni ljudi nekako uplate na kreditnu karticu i čim uplata "legne", ja im program ili pošaljem ili dam šifru za download. Ono što mene zanima je kako da sredim to sa plaćanjem... to mi uopšte nije jasno. Kako se to plaćanje vrši, šta mi je potrebno i sl. Jel bi plaćao neke poreze na to? Ma cela pravna stvar oko toga mi je nejasna...

Mislim da je"bolje"za tebe naravno,da ipak osakatis neke opcije,nece mnogo ljudi hteti da plati background ili animaciju!Pre ce hteti da plate za vecu funkcionalnost nego za sminku!
Pozdrav ,)

Koristi 2CO, oni ti salju posle pare na devizni racun u banci, mogucnosti su beskrajnje.
poz :)

To je to [nq] ! :D Hvala.
E sada, korak br. 2 - jel zna neko šta je potrebno za otvaranje deviznog računa u banci? Da li mogu da ga otvorim kao fizičko lice i da li plaćam porez na... whatever?

Lomnica, nije ti loša ideja, možda baš to i uradim.

Prijatelju da bi otvorio devizni racun potrebno ti je 5 eura i lichna karta.
A shto se tiche naplate toga shto bi ti radio.
1. Da li se orjentises na domace ili inostrano trziste ?
ako je domace u pitanju vecina firmi(ili pojedinaca) posluje po principu uplati na moj racun i poslacu ti mailom useraname i pass za logovanje i samim tim pristup delu prezentacije odakle je moguc download.
Ne moram da ti napomenem da je ukoliko nemash firmu tj fizichko si lice to ilegalno jer ne placas porez. I da ako te navata neka finansijska ima da ti skine kozu s ledja.
Ukoliko idesh na varijantu placanja kreditnom karticom potrebna ti je e banka koja pruza uslugu te vrste. Ne znam kako je to sada ali ortak i ja dok smo imali u planu da napravimo sajt "zanimljive" sadrzine naisli smo na brdo peripetija. Dodushe tad je josh uvek vladao Cubica. Nisi svestan koliko je to zakukuljeno sa "nashe" tacke gledista. Morash da potpises ugovor sa nekom e-bankom i koliko se ja secam cene njihovih usluga sa tadasnjom Yugom su bile oko 20 % pa na to dodaj neki porez koji mora da se plati. Tada je umesto 5 eura bilo par stotina maraka minimalni depozit da bi se otvorio rachun.
Vidi koliko ti se to isplati. ako je vise u pitanju hobi onda se sigraj sam sa sobom a nemoj da ulecesh glavom bez obzira pa posle da placash zbog svojih gluposti.

Pa upravo zbog takvih stvari se i raspitujem jer ako će država da me ubije sa porezima i još kojekakvim glupostima, onda da smišljam kako da postignem cilj.

Tržište bi bilo inostrano. Naša zemlja je još u kamenom dobu što se tiče Interneta, pa se tu ne bih preterano zadržavao. Tu može da postoji opcija da recimo naplaćujem samo strancima. Građanima Srbije bih mogao da dajem besplatno kad drugačije ne može jer bi profit od jednog takvog programa bio suviše mali da bih otvarao neku firmu i sl.

Ako će ti biti tako niske cene, razmisli o naplati putem SMS-a...

Poslednja izmena:
Svake godine se odrecuje kolika je suma novca preko koje se placa porez.
Uglavnom je oko 10.000 - 12.000 evra, znaci dok si ispod te sume ne placas porez, postoji mogucnost da ti se priznaju troskovi do 40 % no za to ti trebaju potpisani ugovori ( sto u tvom slucaju otpada ), no ako zaradis preko 12k bice ti zadovoljstvo da platis porezo od recimo 20 % mislim.

poz :)

[nq] jel pričaš za fizička ili za pravna lica?!

Nazad
Vrh Dno