Šta je novo?

Internet novi-postojeci

boki111

Zapažen
Učlanjen(a)
25.10.2023
Poena
2
Pozdrav, ne snalazim se bas oko ovoga pa mi treba savet.
U kuci imam sbb internet (mislim da je 200mbps ako se ne varam) i on mi radi za sve sto meni treba. (ako je bitno imam Ubee sbb ruter)
WiFi izmerim izmedju 10-20 ali mi je i to vrsilo posao (voleo bih da je jaci, ali nisam puno obracao paznju do sada).
Generalno sam nekako uvek mirniji kada kabl ubacim u neki uredjaj nego preko wi fi-a (npr u dnevnoj sobi eon aplikacija na televizoru je znala da zeza na wi fi dok radi perfektno otkako je sproveden kabl do televizora).

E sad, ja treba da se preselim u skroz drugi kraj (iste) kuce i bice mi neophodan stabilan internet tamo.
Sada mi je momenat da provucem od kablova gde mi sta treba, posle ce biti kasno.
Ja sam mislio da kabl od interneta sprovedem do tog dela kuce i povezem na ruter. I onda posle sta mi bude trebalo od uredjaja da iz tog rutera provlacim do uredjaja (a nadam se i da moze da mi bude normalan wi fi onda tu pa da mogu npr tv u spavacoj sobi da koristim na wi fi).
Ne znam da li je moguce to tako kako sam zamislio ja, pa pitam za savet (i naravno ako neko ima neku drugu ideju). Ako je to resenje dobro onda moze i savet za kupovinu rutera.

Ja sam mislio da kabl od interneta sprovedem do tog dela kuce i povezem na ruter. I onda posle sta mi bude trebalo od uredjaja da iz tog rutera provlacim do uredjaja (a nadam se i da moze da mi bude normalan wi fi onda tu pa da mogu npr tv u spavacoj sobi da koristim na wi fi).
Ne znam da li je moguce to tako kako sam zamislio ja, pa pitam za savet (i naravno ako neko ima neku drugu ideju). Ako je to resenje dobro onda moze i savet za kupovinu rutera.
To je ok. Možeš tako.

Vecina modernih rutera može da radi i u AP modu tako da bacaju wifi i ostatak portova se koristi za kablovkse uređaje.
Idealno je uzmeš neki AX uređaj, recimo ax3000 standard. Nije strašno ni da uzmeš stariji AC standard.
Cenovno, oko 7-8000 ti je potrebno.
Lično, ja sam zadovoljan sa xiaomi ax3000 mesh. Uzeo sam samo jedan i on radi AP za wifi i dodaje mi nekoliko portova preko rutera.

Idealno je uzmeš neki AX uređaj, recimo ax3000 standard. Nije strašno ni da uzmeš stariji AC standard.
Cenovno, oko 7-8000 ti je potrebno.
Lično, ja sam zadovoljan sa xiaomi ax3000 mesh. Uzeo sam samo jedan i on radi AP za wifi i dodaje mi nekoliko portova preko rutera.
Hvala na odgovorima.

Samo da vidimo da li sam razumeo dobro.
Kupim ovo, sprovedem mrezni kabl iz rutera do ovog uredjaja, i onda mogu iz tog uredjaja do ostalih (TV npr), i uz to ce mi wi fi raditi normalno?
Ovo nije klasicni ruter ali mi zavrsava posao posto mi radi kao AP?
Tako sam ja shvatio, pa da se proverim samo.

Tako je. Samo što je ovo 2pack pa je i toliko skuplji.
Može ovaj da radi i u režimu rutera, samo što su mu u tom slučaju funkcije vrlo oskudne u odnosu na neke prave rutere. AP i mesh su režimi koji su na njemu predviđeni i rade odlično.

I samo sam zaboravio da pitam da li je moguce da nekako povecam brzinu wi fi interneta?
Pre neki dan sam nasao na netu da probam da promenim kanal, pa sam stavio (mislim) na 7, i tu u blizini rutera izmerim 100-150, ali sutradan vec kada sam proverio se vratilo na 10-20 mbps.

5 i 6ghz wifi su odlični kada si blizu, ali postaju pomalo krš kako krećeš da se udaljuješ.
Meni android box koji se kači na xiaomi, ispunjava punih 300mbps, do duše, relativno je blizu.
AC standard je max 1300Mbps po uređaju, N stanard (2.4ghz) je 450, AX navodnu u teoriji i do 10Gbps.
Tako da bi svakako podigao potencijalne max brzine.
Oznake ipa AX3000 upravo i znače koja je max brzina za taj uređaj, samo nemoj da se prevariš, 3000 je total i to važi za 2.4ghz + 5ghz i to na više uređaja. Nije po jednom nakačenom uređaju

Sve je to teorija, u praksi bi svaki iole ok AC ruter (ili access point) trebalo da može da da tih 200mbps i kroz par zidova i na 10-ak metara od njega. možeš da očekuješ do oko 500mbps naravno u zavisnosti od prisustva drugih mreža, debljine zidova itd. AX ruteri bi trebalo da mogu da daju oko 800-1000mbps kada si u istoj sobi na par metara.

Moja preporuka, ako ti ne treba više od tih 200mbps, i ako ti ne treba preveliki broj klijenata istovremeno nakačenih na wifi, uzmi neki wifi 5 (odnosno AC) ruter, ubaci ga u AP mode i vozi. TP Link su poprilično ok sa cenama i mogućnostima, tu je i Xiaomi. Cenim da možeš za 4-5 hiljada da ispuniš svoje zahteve.

Ovako, doslo je vreme za provlacenje kablova i kupovinu rutera.
I vec sam resio ranije da uzmem Xiaomi AX3000 mesh. Ali kada sam pokretao temu, bilo ga je svuda a sada trenutno ga bukvalno niko nigde nema.
Verujem da ce se pojaviti, ali ja moram da resavam sada pa ako mi mozete pomoci oko odabira rutera?
Nisam finansijski ogranicen (naravno necu ni neki preskupi ako ce isti posao da radi i neki jeftiniji), hocu da ima bar 3 mesta za LAN kablove (to je ono sto ja znam da mi je potrbno, ali se ne razumem generalno u ostale pojedinosti).

I samo sam zaboravio da pitam da li je moguce da nekako povecam brzinu wi fi interneta?
Pre neki dan sam nasao na netu da probam da promenim kanal, pa sam stavio (mislim) na 7, i tu u blizini rutera izmerim 100-150, ali sutradan vec kada sam proverio se vratilo na 10-20 mbps.
Zavisi to i od uredjaja, ne samo rutera. No ako hoces vecu brzinu kroz zid ili dalje, moras da ulozis u ruter...

Nazad
Vrh Dno