Šta je novo?

Internet Explorer 7 for Windows XP Final Release Available for Download

Ofc da nisi zapatio nista kad si imao (a i sada imas) comp natovaren firewallovima i antivirusima.

Zanimljivo je kako upotreba IE stvara refleks koriscenja takve vrste pomagala cak i kad to nije neophodno (citaj : ako se IE ne koristi).

Jer - velika je razlika izmedju 'hocu' (non-IE) i 'moram' (IE).

Poslednja izmena:
Ofc da nisi zapatio nista kad si imao (a i sada imas) comp natovaren firewallovima i antivirusima.

Zanimljivo je kako upotreba IE stvara refleks koriscenja takve vrste pomagala cak i kad to nije neophodno (citaj : ako se IE ne koristi).

Jer - velika je razlika izmedju 'hocu' (non-IE) i 'moram' (IE).

IE je od pojave service pack 2 za XP, sa default podešavanjima prilično siguran browser, tako da priča o obaveznima anti-* alatkama, zbog IE, nema mnogo smisla. Malware se može pokupiti na više načina, surfovanje je samo jedan od njih...

Tako podesen IE je prakticno totalno nerfunkcionalan browser jer je po defaultu zabranjeno sve (jscriptovi, flash, java itd) i sve stranice osim MS-ovih se nalaze u rizicnoj zoni sto ce reci da poseta nekoj od njih zahteva da se explicitno ubacuju u trusted listu. Mozda je drugima to ok, ali meni je totalno smaranje. Zbog takvog ponasanja ljudi vrlo brzo smanje security lvl na nesto normalnije i manje zamorno, a to za sobom povlaci ostavljanje masine 'na izvolte' ako se ne zabodu anti alatke.

Elem, 99% malware-a se pokupi surfovanjem tj posecivanjem bezobraznih i warez sajtova.

Izgleda da ti nisi ni koristio IE. jscript je dozovoljen, java i flash nisu deo ie, već se posebno skidaju, i nema potrebe da se sajtovi stavljaju u trusted listu da bi se surfovalo. activex je isključen, tako da je mala šansa da se pokupi nešto surfujući po pron/warez sajtovima. E sad, ako skineš crack zaražen trojancem, i pokreneš na kompu, nije IE kriv što ćeš da se zaraziš...

Lol evo bas sada gledam u poruku 'To help protect your security, Internet Explorer has restricted this webpage from running scripts and ActiveX controls that could access your computers blablablabla' - stranica ima samo jscript. Ista stvar je i sa stranicom sa flash-om, javu necu ni da cekiram zato sto je rezultat sto posto isti.

U pitanju je IE 7, dovuko ga je windows preko automatic update-a, prvi put startovan IE od instalacije windowsa pre 2 god, sto ce reci da nikad nisam startovao ni IE 6 pa samim tim nisam nikada spustao security setovanja.

Za trusted sajtove si u pravu - to prijavljuje samo na serverskim windowsima. Mada to i nije toliko strasno, ko je lud da startuje IE na serveru.....

Hm, i nije ti neka priča, prvo pričaš da je ie nesiguran, pa onda da ga ne koristiš, a sad ispada da je toliko siguran da ne sme ni stranicu sa jscript da otvori. Sa default podešavanjima radi i java i flash i jscript bez dodatnih pitanja....

e ljudi kolko vam guta EI7 sa jednim tabom otvorenim ?
a koliko IE6?

Hm, i nije ti neka priča, prvo pričaš da je ie nesiguran, pa onda da ga ne koristiš, a sad ispada da je toliko siguran da ne sme ni stranicu sa jscript da otvori. Sa default podešavanjima radi i java i flash i jscript bez dodatnih pitanja....

Prica je jako prosta i lepo si naveo kada je IE 'siguran' - kada je jako ogranicen (obogaljen).

Uostalom evo i dokaza:
http://secunia.com/advisories/24535/
http://secunia.com/advisories/24314/
http://secunia.com/advisories/23014/

sto ce reci - jedini siroko rasprostranjeni browser sa security rupama za koje nisu izdate zakrpe.

ps. stvarno ne znam sta su default podesavanja za IE - samo zbog ovog threada sam startovao IE (prvi put startovan posle toliko vremena) i popio poruku iz prethodnog posta.

Ma IE je dosadan sa tim nebulozama o zaštiti... Ja uopšte ne znam kako to ljudi koriste, stalno nešto iskače, neka upozorenja, pa klikni ovde, klikni tamo... Nemam ja živaca za to.

IE je od pojave service pack 2 za XP, sa default podešavanjima prilično siguran browser, tako da priča o obaveznima anti-* alatkama, zbog IE, nema mnogo smisla. Malware se može pokupiti na više načina, surfovanje je samo jedan od njih...

Jeste da je pola 1 proslo ali morao sam poprilicno glasno da se nasmejem na ovo :D Salis se, naravno? :) Ako se ne salis, onda stvarno nisi svestan sta si rekao :D

Ne razumem sto bi se iko natezao sa Zonijem i Zonolikom ekipom ovde. Cim sam MS gura neke svoje anti-nesto programe u novi operativni sistem, umesto da se REALNO pozabavi bezbednoscu istog (bolje da su to radili nego sto su ubacivali silne DRM zastite i drvili u prazno), jasno nam je koliko su svi ostali proizvodi "bezbedni" :) Ako oni zaista misle da ce tamo neki Defender, UAC, poboljsani firewall i gomila glupih, zamarajucih, smesnih, *****skih i totalno bespotrebnih iskacuce-blinkajucih poruka da povecaju bezbednost, onda oni imaju gadan problem.

Uostalom, linkovi koje je Salac dao dovoljno to potvrdjuju :)

I ja izricito zabranjujem koriscenje IE* u mojoj firmi. Doduse to uskoro nece biti vazno, svi ce ionako koristiti Linux :p

Poslednja izmena:
Ja sam od IE7 odustao kada sam video da tasteri sa stop i reload ne mogu da se premeste na levu stranu adress bara. Koliki ***** neko treba da bude, pa da razbije navigacione tastere na taj nacin u vreme kada su wide ekrani rasrpostranjeni u ovolikoj meri. U to vreme sam vozio 24" wide monitor i najmanje sto sam zeleo je da svakog puta kada hocu da ucitam ponovo stranu vozim misa preko celog mouse pada. Koliko se secam sa leve strane su bili forward/back i home, a skroz desno stop i refresh. Mislim, koja je to logika... Da ne spominjem izbacivanje padajucih menija, pa links koji ne moze da se postavi tamo gde hoces, nego opet sledi neku moronsku MS-ovu logiku. Ako je u IE6 moglo sve da se kastomiozuje, zasto se ide korak nazad i nudi se nesto sto je predefinisano na nacin koji je totalno debilan.

Ja ne kapiram stvarno da li oni tamo u tom MS-u podjebavaju korisnike ili su udareni do te mere u glavu. Ustvari, Kutija je lepo rekao - boli njih dupe za korisnike i sto korisnici ***** sa njihovim shit softverom - bitno da su oni poradili na DRM zastitama, aktivacijama i slicnim stvarima pomocu kojih se cede pare od korisnika, a da ponude neki boljitak korisnicima ih boli uvo. Ma, dok je ovaca bice i shishanja (ili dzempera).

PS: Jedino sto sam primetio da je cool kod novog IE7 jeste brzina prikaza stranica, koja je primetno brza nego u Safariju. Ali, interfejs je da se najezis - odavno nism video vecu tugu od softvera po tom pitanju.

Poslednja izmena:
Nema sta napredak, posle 10 godina su napravili browser na kojem radi dugme back.

Jel neko provalio kako u IE7 da se dobije info o brzini ucitavanja stranice, mislim na ovo sa slike iz Opere:

Nemoguce da to nikome ne nedostaje.

Uzas! Sugava Opera 9.1 mi neda da okacim sliku. Kada kliknem na dodaj atacment, samo otvori prozor sa info o velicini dozvoljenih ekstenzija i stativa! WTF?

Novi edit: nije kriva Opera, isto je i sa IE7. Sta se desava sa forumom?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno