Šta je novo?

Interna memorija android uredjaja

mlax37

Slavan
Učlanjen(a)
13.11.2013
Poena
445
Procesljao sam celi forum i nisam nigde nasao posebnu temu o ovome a cini mi se da zavredjuje paznju. Naime, tek nedavno sam uvideo da interna memorija kod android uredjaja i nije uvek ona deklarisana, tj. da je podeljena u nekoliko particija gde sve osim jedne particije imaju ulogu prakticno SD kartice. Sve dosadasnje android telefone koje sam imao nisu imali to, mada moram priznati da sam ih promenio samo dva i to srednje klase, tako da ne spadam u iskusne korisnike.
Nedavno sam dosao u posed tableta PRESTIGIO MultiPad 2 7.0 Pro koji ima deklarisano 8 gb unutrasnje memorije. Medjutim od te memorije korisniku je dostupno samo nesto ispod 1 gb interne memorije i 4.7 gb memorije koju android vidi kao sd karticu (iako nema sd kartice u slotu). To znaci da je za instalaciju aplikacija ostalo jako malo memorije, buduci da mnoge aplikacije ne mogu da se instaliraju na sd karticu a da i one koje se instaliraju na karticu ipak zauzimaju nesto prostora na unut. memoriji. Znam da se ovo donekle moze resiti rootovanjem aparata i upotrebom odgovarajucih aplikacija ali morate imati na umu da nisu svi korisnici toliko napredni da ovo mogu raditi.
Mene sad interesuje da li je ovo opste rasirena pojava ili se samo javlja kod jeftinih kineza. U kojo meri je ovo rasireno kod android telefon - cuo sam da je tako ko lenova p780 od 8 gb ali nisam se licno uverio.

U nekom opisu ovog tableta koji sam pomenuo stoji da je memorija rastavljena na dve particije zato sto je koriscen jeftiniji hardver. Evo i citat iz recenzije za drugi tablet - Prestigio MultiPad 8.0 HD:
"Prestigio Multipad 8.0 HD ima 8 GB interne memorije, ali je korisniku ukupno dostupno 5,5 GB. Srećom, na ovom modelu unutarnja memorija nije podijeljena na dvije particije kao što je to slučaj na telefonima ovog proizvođača, što znači da ćete bez problema moći instalirati i malo „teže“ aplikacije."
Sto znaci da zavisi od hardvera a ne od verzije androida.

Mene sad interesuje kako da znam na kojim telefonima je memorija podeljena na dve particije. To nigde u specifikacijama ne pise

Najveca mana kod prestigia je to deljenje, tako da na telefonu sam imao samo 500mb za aplikacije, na tabletu 1gb. Onda prebacim aplikaciju na "sd" tableta ali deo aplikacije ostane na manjoj memoriji i stalno izlazi ono sra** da nema dovoljno memorije. Na telefonu je jos gore jer ne mozes na telefonski sd da prebacis nego moras da imas memorijsku karticu. Konfuzno :)

Da li je to samo slucaj kod Prestgia ili i kod drugih?

Ima i kod drugih...
Npr ZTE

Generalno to ti je kod skoro svih telefona "nize" klase zbog jeftinije proizvodnje...

Particija za aplikacije je bezveze. Treba da bude folder sa posebnim privilegijama. Noviji telefoni više nemaju fat32 particiju za korisničke podatke već samo folder sa specifičnim privilegijama.
Factory reset je ranije formatirao particije sa aplikacijama i korisničku particiju. Danas je dovoljno da se samo obriše sadržaj.

Nazad
Vrh Dno