Šta je novo?

Interesantna pojava sa 5V....

Stojcha

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
650
Do sad su svi napamet naucili da Athlon XP vuce struju samo sa 12V.

Ajd sad da mi neko objasni (ako je primetio slicnu pojavu), zasto kad dizem napon procesora iz BIOS-a, napon od +5V pada.
Konkretno za napon 1.5V -> 5V je oko 4.94V.
Za napon od 1.75V (maximum u BIOS-u) -> 5V padne na 4.62V (mnogo smesno s obzirom da koristim Chieftec 420W koji provereno izdrzava opterecenje od 375 W).

Ovo se desava sa XP1700+ na 1.5V, dok sa drugim koji sam izvadio i koji je bio default na 1.6V, napon +5V nije mrdao vec je samo +12V lagano padao pri podizanju Vcore.

Ima li neko slicno iskustvo i znaci li to da zadnji Thoroughbread-B radi na +5V ?? (sto nema veze sa AMD specifikacijom)

Stojcha je napisao(la):
Do sad su svi napamet naucili da Athlon XP vuce struju samo sa 12V.

To nema veze. Stvar je ploce (proizvodjaca) koji ce napon da koristi i koliko. Procesor je 1,5 (1,6V), sto mu pravi ploca, a da li se fetovi napajaju sa 3,3; 5, 12 ili kombinovano(pobuda na 5 a "drain" na 12).
Druga stvar su napajanja. Ako im je regulacija (kontrola napona) na 3,3 onda 5 i 12 variraju pod opterecenjem. Ako je regulacija na 5, onda je 5V
stabilan (ne pada puno pod opterecenjem).

To je ok sto kazes za proizvodjace i napajanja ali mene konkretno muci druga 'sitnica':

Zasto je XP1700 DUT3C na 1.6V radio na 1.85V i 'vukao' struju sa +12V (taj napon je padao i to vrlo malo), grejao se sasvim pristojno u odnosu na novi.
Novi XP1700 DLT3C na 1.5V kad radi na 1.75V obara napon od +5V a +12V ne mrda nigde.
Ploca je ista, isto i napajanje a cisto sumnjam da naponski stepen razlikuje koji mu je procesor nakacen 😉

Stojcha je napisao(la):
To je ok sto kazes za proizvodjace i napajanja ali mene konkretno muci druga 'sitnica':

Zasto je XP1700 DUT3C na 1.6V radio na 1.85V i 'vukao' struju sa +12V (taj napon je padao i to vrlo malo), grejao se sasvim pristojno u odnosu na novi.
Novi XP1700 DLT3C na 1.5V kad radi na 1.75V obara napon od +5V a +12V ne mrda nigde.
Ploca je ista, isto i napajanje a cisto sumnjam da naponski stepen razlikuje koji mu je procesor nakacen 😉

Da li rade na istoj frekvenciji. Probaj da napone meris digitalnim instrumentom, posto na Winbond-ov senzor uticu smetnje.
Regulacija je na 5 ili 3,3V. Ako pada 12v znaci da se rasterecuje 5 (ili 3,3V). 5v kad "padaju" (kod overkloka) najcesce zbog smetnji (ipak je to 20A), a desava se i da "poraste" 5v jer Winbond uhvati "susku".
Kada budes merio napon, videces da se on ne menja tako cesto kao sto to bios pokazuje. Sve u svemu, winbond je "na tarabi pise... a mene bas briga" type; .

Zaboravi da kazem da sam napone merio instrumentom 🙂

Senzorima na plocama mnogo odavno ne verujem (od PII pa naovamo da budem tacniji)

a meni na a7n8x raste 12v cak i na 13 kad je komp pod opterecenjem... ovde nije u pitanju winbond nego neki national cip za merenje... Jel to smetnja ili nesto drugo

Ako ti +12V mnogo raste uglavnom se desava da je napajanje lose (citaj slabo), ili komplet ili uglavnom, samo deo koji daje +12V.

Inace to ti dovodi do dodatnog grejanja ne samo procesora vec i ploce a mozda i graficke (zavisi koji napon je proizvodjac uzeo za AGP).

Promeni napajanje pa vidi sta se desava.

Nazad
Vrh Dno