Šta je novo?

Intel vs Motorola

Jeste jaci je :)
I to mnogo jaci,brise patos s 68060.

E sad moras da kopas da provalis koji je to :p ili da zamolis da odamo :)

Pa dragon jesi provalio koji je najaci procesor iz 68k serije

Drugar je imao blizarda 060 i pokrenemo shapeshifter, mek sa 601, nadjemo neki benchmark program i ispade da je amiga (shapeshifter) u nekim testovima malo brza a u nekim malo sporija od meka sa 601, u pitanju su bili neki sitni procenti tipa 2-3 do 5.

Taj 601 je ppc procesor pa emulira dosta stvari iz 68k sveta zato su i performanse tu negde. Nisam bas nesto pratio previse macintosh masine pa se nesecam od kojeg os-a su presli na native ppc kod.

ok razumeo sam da je 68060 zadni procesor u 68k seriji

Ne mogu da verujem, da ste ga ostavili da zivi u zabludi i da mu za ove tri godine niko nije objasnio da gresi u vezi toga da je 68060 zadnji procesor u 68000 seriji posto postoji i 68070. :-devil-:

Poslednja izmena:
68070 je malo unapredjeni 68000 , valjda ga je philips pravio.

Jeste i ugrađivao ga je u svoje konzole.

CPU
16/32-bit 68070 CISC Chip (68000 core)[4]
Clock Speed of 15.5 MHz[1]
Display
Graphics Chip: SCC66470, later MCD 212[4]
Resolution: 384×280 to 768×560
Colors: 16.7 million w/ 32,768 on screen
MPEG 1 Cartridge Plug-In for VideoCD and Digital Video
Audio

http://en.wikipedia.org/wiki/Philips_CD-i

Pa kako je to poslednji kada je to prebudzeni 68000 ?

'Ladna vatra :)

Pa jest bio ladan, koliko se ja secam imao je izuzetno malu potrosnju. :)

Ladna vatra iliti cold fire je procesor koji se "moze" zvati naslednikom 68k serije.
Jedini napredniji procesor koji ima stvarno pokazuje neki napredak u odnosu na 68060..

Poslednja izmena:
Elbox je najavljivao accelerator baziran na coldfire procesoru sa vga/pci slotovima, naravno nista od toga nije bilo.

2 strane se prica da je 68060 poslednji kad odjednom BOOOOM! ima i 68070 XD.
inace ja sam negde na wiki u nekom clanku procitao da je motorola posle amige koristena nesto u vojsci? Ima tu nesto.

Koriscena je u raketama, a cak je i bivsa jugoslavija imala projekat raketnog sistema koji je trebalo da je koristi.

Da tacno je to, gledao sam neke dokumente USA vojske u kojima su bili kodovi radjeni u asembleru za MC68K serije koje su se koristile u elektronici za raketne sistema.

Vrh Dno