Hvala svima na dogovorima, komentarima, primjedbama itd.

Svakako da cu sam odluciti sta cu da uzmem bez uzimanja zdravo za gotovo raznih testova po internetu i slicno. Drago mi je takodje sto je u postovima izneseno par stvari na koje treba obratiti paznju kao sto je marko_n iznio svoje misljenje tj. zapazanje
N53 sam kupio i vratio. Stigao je sa mrtvim pixelima, kvalitet izrade je dobar, ali ne savršen tj. po mom mišljenju ne može da priđe Pavilionu. Pre svega mislim na završnu obradu, na ASUSu su sve ivice lošije uklopljene. Na mom primerku su ivice gornjeg i donjeg dela poklopca displeja bile blago iskrzane, ali nisam siguran da li je tako izašao iz fabrike ili se oštetio u transportu. Onda zazor između gornjeg i donjeg dela poklopca displeja, sa leve strane je bio možda 1mm, a sa desne 0.6mm. Ima ovakvih primera još. Možda ovo deluje kao sitničarenje, ali kad ga zagledaš detaljnije prosto vidiš da to nije baš savršeno odrađeno. Ali, stoji to da ASUS ima jako i robusno kućište, samo da su još malo obratili pažnju na detalje, ovako ASUSov jedini plus je to alu kućište i tu se priča završava. Kad se već potencira zagrevanje, na N53 se posle kraćeg opterećena grafike ili procesora cela leva strana tastature zagreje poprilično, mada je ostatak tj. alu deo kućišta potpuno hladan. Sve ugrađeno u ASUS od periferija je dosta slabog kvaliteta, ekran je očajan (ni ostali nisu puno bolji, ali od ovog u N53 gori nisam video, ali napominjem da jeftine Acer, MSI i sl. nisam ni gledao, poredim ga sa njegovom cenovnom klasom pa otuda i tako oštra negativna ocena), tastatura cela diše, web kamera je neupotrebljiva koliki lag ima, zvučnici su možda malo iznad proseka, ali ništa naručito. Sve u svemu ASUS nudi robusno alu kućište i jaču mašinu na papiru, ali po meni HP je daleko lepši za korišćenje jer sve od periferija u njemu je bolje, od "malo bolje" (npr. ekran), do drastično bolje (npr. tastatura).
Isto tako, vazno je svakako kako izgledaju ovakve stvari u realnosti bez obzira da li lap top kosta 50k, 80k ili 100+k din. Zavrsna obrada je nesto sto mene licno prvo privlaci, tj. ostavlja prvi utisak. Ako je lap top napucan HW-om, a kao novom se desavaju ovakve stvari koje je marko naveo ili cak jos gore, onda dzaba sva prica.
Lap top planiram da koristim jaaaaako dugo (prethodno sam imao Toshibu A100 iz 2006 cini mi se...) tako da ne zelim da dodjem u situaciju da posle pola god koriscenja lap top skripi, ugiba se pod kucanjem,postaje vreo pri intezivnijem koriscenju (obrada videa ili nesto sl) i tako dalje. Kad pricamo o konkretnim modelima, HP Pavilion dv6 serija mi se dopala i na prvi pogled i pod rukom. Maltretirao sam jedan 3030em i gigatron shopu 20 minuta cini mi se nisam uspio da nadjem nikakvu zamjerku na tastaturu, ekran, nacin otvaranja/zatvaranja istog,zazore na plastici,cudne zvukove niti bilo sta slicno. Sve izgleda prilicno utegnuto imajuci u vidu da je to bio primjerak izlozen svakakvim mogucim maltretiranjima potencijalnih kupaca

.
Recimo 3030em ima značajno nižu cenu, dok ovi dv7 modeli drže staru cenu, samo ti skrećem pažnju da se ne zaletiš
Nisam ni pretpostavljao da je takva situacija. Zato sam i rekao na pocetku da ovakva konverzacija moze dati mnoge korisne informacije potencijalnim kupcima.
A52JV će nuditi jači HW za iste novce kao i 3030em, ali ne i taj dizajn, što je svakako bitno. Meni lično je nova Pavilion serija dosta lepo dizajnerski rešena. Nešto bolji HW (malo jači CPU, koji GB RAMa više) pitanje da li ćeš osetiti u svakodnevnom radu, dok ćeš razliku u dizajnu ove dve mašine primećivati svakog trenutka.

Nekima je izgled potpuno nebitna stvar, ali čim si se zalepio za Pavilion pretpostavljam da tebi nije (kao što ni meni nije nebitan, uostalom).
Pošto se dvoumiš i oko dijagonale, neko moje razmišljanje:
- Najbolja varijanta 13.3 laptop (recimo dv3) + externi monitor: Danas kada 22" i 24" monitori koštaju koliko koštaju, stvarno je besmisleno grčiti se na laptop displeju, umesto uživati u velikoj dijagonali i kvalitetnim wireless periferijama. 13.3" laptop ima rezoluciju istu kao i 15.6", tako da isti sadžaj prikazuje na ekranu, samo na manjoj površini, što je sasvim dovoljno kada želiš da se izvališ na krevetu i surfuješ malo, ali i veoma zgodno kada laptop poneseš van kuće, naručito ako ga koristiš na nekom javnom mestu, sve veće od 13.3" izgleda nezgrapno.
- 17" je prva dijagonala (po mom mišljenju) na kojoj ima smisla raditi, ali samo ako ima rezoluciju od bar 1680x1050, mada poželjno i full HD. Ovakav laptop je teško nositi, ali i dalje moguće, naručito ako ideš negde kolima. Zašto pre 17" laptop nego desktop? U principu znači i
kad ga poneseš jednoman u dve nedelje kad ideš npr. u posetu tašti na 2 dana i ne želiš da se smoriš tamo k'o Ćićolina u mastiru.
- 15.6" najzastupljenija dijagonala, a niti je komforna, niti je laka za nošenje, plod trulog kompromisa. Ako već koristim 15.6" sa externim monitorom, postavlja se pitanje zašto ne bi to onda pre bio 13.3", pa da imam sve i udobnost u radu kod kuće i laku mobilnost kada zatreba.
U pravu si za 15-ice potpuno. Medjutim, na stolu tj. stocicu na kom ce stajati lap top nema mjesta za dodatni 22+ inchni ekra. Plus tu su kablovi, skrivanje istih, dodatne uticnice odnosno produzni itd. itd. Nije da nisam razmisljao i o tome ali kao sto rekoh, radni prostor je prilicno ogranicen. Na stolu ima mjesta za maximalno 17" ili 15,6" sa misem sa strane. ***...za sad je tako i prema tome se vodim.
Hahhaha, tastu jos uvijek nemam ali bice brzo
tako da, HVALA za savjet
Nosenje, odnosno tezina neke 17"-ice mi uopste ne predstavlaj problem. Nece tako cesto izlaziti iz kuce,a i kad izadje tu je ranac + kola/prevoz tako da nije problematicno.
Svi Sandy Bridge laptopovi danas nemaju problema, ako su ih uopšte imali. Imaš preporuku od mene isto za Asus N53. Imao sam prilike da probam model sa i7 720QM, i odlično radi, vrlo je hladan, i jako kvalitetno odradjen.
@marko_n, nemaju problema sa pregrejavanjem samo Envy modeli, jer su DV6 i DV7 isto tako tanki kao Envy.
Mislis li na ove N53 serije? Zadnja tri su fizicki cini mi se identicna, prvi ima siv poklopac ekrana i i7....
http://www.laptopovi.rs/proizvodi/asus/n53sv-sx151-6059
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/6061-asus-n53sv-sx150v
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/5765-asus-n53jl-sx046
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/4808-asus-n53jn-sx030d
..
Generalno, crkavanje HDD-a, grafike ili tako neceg me ne brine previse. Nije to nista sto mi do sad nije crkavalo na PC-u, niti je ista sto nece crkavati i dalje. Da li na HP-u, Asus-u, Toshibi ili nekom petom modelu, desavalo se i desavace se i dalje. Tu je garancija, ovlasceni servisi, vjerujem i dobra volja a na kraju krajeva nije ni do raznih inspekcija tesko doci i pozabaviti se time.
Cimanje oko stvari u npr. Lenovo Y seriji sa i7 o kojima je pisano ovdje puno puta je nesto sto me nacisto ispi**i....Dati pare a onda mu pjevati uspavanku ili klecati na koljenima da bi prikazao sliku na ekranu, podigao sistem itd. itd je nesto sto ne zelim kod svog buduceg lap topa.
Da ponovim, ono sto mi je bitno kod buduceg lap topa, svakako je odredjeni nivo kvaliteta zavrsne obrade. Mozda sam sebi postavio visok nivo odredjujuci se prema dv6 modelu i kvalitetu istog, ali ne bih isao na nesto drasticno nekvalitetnije.
Sledeca stvar je odnos cijena/performanse. Opet kazem 3030em je cini mi se optimalan izbor kog jedino ozbiljno moze ugroziti neki od gore navedenih N53 modela (naravno u zavisnosti od cijena) ili nadolazeci model A52JV-SX020 koji ce valjda isto kostati a ima bolju konfiguraciju.
Plus na sve to ide i dizajn odnosno izgled koji moze samo da poboljsa stvari.
Ne bjezim a od Asusa, prema onome sto sam procitao po netu i ovdje poboljsali su kvalitet uredjaja (skripkanje, lupkanje, zazori, generalno kvalitet lap topa) i vidim da stavljaju jak HW za cijenu koja je u rangu konkurencije ili bolje reci klase. Jedino sto mi ostaje da vidim je lap top u rukama, da vidim kakva je tastatura, kakav je ekran (boje, konstrast, kvalitet prikaza uopste). Ako se desi da neki od istih moze biti pandan HP-u onda super. Ako se desi da zateknem na ovih par modela stvari koje je marko_n naveo, dovidjenja.
Imam jos jedno pitanje u vezi svega. Kako da razlikujem SB od npr. starijeg i5? Da li je to voltaza RAM-a (koju cu btw tesko provjeriti u radnji)...da li je to odredjeni chipset ili sta vec?