Šta je novo?

Intel VS AMD u Pavilionu

Učlanjen(a)
31.10.2009
Poena
350
Hocu neki Pavilion da uzimam i danas sam bio do HP-ove radnje u Uscu. Vidio sam neke interesantne modele ali ono sto mi je zapalo za oko je razlika u cijeni kod DV7 modela.

Maltene ista konfiguracija u oba modela ali u jednom AMD Phenom II Quad-Core P920 a u drugom Intel i5 520M na 2.4 Ghz. Razlika u cijeni 22k dinara u korist AMD pa me zanima da li je i5 stvarno toliko bolji ????

Za te pare mogu da uzmem mnooogo RAM-a, mogu da uzmem dobar SSD za sistem, mogu da uzmem svasta nesto....a mogu i u dzep da ih stavim na kraju krajeva :D.

Stvarno nisam gadljiv na AMD-a,medjutim nemam blage veze o modelima proc. koji valjaju i koji se ugradjuju u lap topove ali ovo mi nesto nema smisla. Razumijem i da je drugi chipset u pitanju,da li ti AMD chipsetovi imaju nekih problema/skrivenih mana....sta je u pitanju???
Molim za neko logicno objasnjenje.

Oba dolaze sa ATI 5650 grafikom, a AMD cak ima 2x500GB @7200 rpm hardove a Intelovac 2x320GB @7200 rpm.

17" su oba.

Stari AMD procesori su se mnogo grejali. Ako ti je zao 22k dinara imas jeftinije laptopove sa 17" od intela. Ako ti se bas svidja taj AMD uzmi ga...neces da se otrujes ako ga kupis, a i za sve ima garancija. (ja imam vec godinama laptop sa PentiumM procesorom i ATI grafikom i felcera mi PES10 na njemu samo tako, CS,CS:S i gomila starijih naslova)

Mogu samo da ti kažem da znam par ljudi koji su uzeli te nove Pavillion modele, i čak jedan Envy 17, zažalili su svi redom zbog pregrejavanja, i crkavanja raznih komponenti. Ne zanima me ako izazovem flamewar, ali moje mišljenje, posle susretanja dugo godina sa HP laptopovima je da su teška gov*a...

Samo pogledaj primera radi ovaj link, i sve će ti biti jasno: http://goo.gl/fMWjT

Moja preporuka, je da uzmeš Asus N53, jer su svi Asusi bolje izradjeni, nemaju problema sa temperaturama i generalno su boljeg kvaliteta...

Da li možeš da napišeš tačan broj ljudi kojima su crkle komponente u Pavilion modelima i koje konkretno komponente?

Hvala...

Hvala daum-u za info oko pregrijavanja.Na to recimo nisam ni pomisljao jer racunam da su pazljivo konstruisali i osmislili nacin hladjenja prije svega zbog komponenti koje su ugradjene a zatim i zbog same klase uredjaja. Pomisliti da HP lap top od maltene 1k eura moze da se pregrije i crkne tek tako malo mi je cudno.

Kako bilo,meni se prvenstveno dopao model dv6-3030em koji ima apsolutno sve sto trazim. Medjutim jako me privlace 17" zbog udobnosti pri radu a plus necu ga cesto nositi sa sobom tako da mi tezina ne predstavlja problem. Zato sam i uporedio ova dva modela.
Medjutim #2, vidim da uskoro treba da se na trzistu pojavi Asus A52JV koji ima odlican HW za relativno pristojne pare pa cekam da ga vidim uzivo i opipam tastaturu i sam lap top.

Nije mi do ustede para koliko do kvalitetnog uredjaja. Zato sam i pitao koja je razlika izmedju CPU-a s obzirom da je jedan 200e skuplji. Al ako kazete da je to stara generacija koja se grije onda necu da razmisljam uopste o eventualnim posledicama. Sto se garancije tice znam da je sad kupac malo bolje zasticen zakonom ali zelim da izbjegnem svaki moguci susret sa servisima kao i pitanje zamjene proizvoda i slicne stvari.

EDIT: Sto se Envy modela tice, uveliko prevazilaze budzet tako da o njima ne razmisljam.

3030em ti je odličan izbor i cena mu je trenutno više nego povoljna, bio je blizu 80 hiljada, sada je ispod 70.

Envy se pregreva jer taj model kopira MacBook Pro, da bude tanak i tih, pa se kuler pali tek kad temperatura ode poprilično, to je razlog.

Ako ćeš da daješ 1000e, onda idi na i7 Sandy Bridge u Asus izvedbi: http://www.laptopovi.rs/proizvodi/asus/n53sv-sx150v-6061 odličan izbor za 93.990din sa PDV :)

Poslednja izmena:
Mislim da je poredjenje kvaliteta Asusa i HP-a nezahvalno (a nisam ljubitelj HP-a).
Sto se procesora tice, taj Phenom je prosto receno - SPOR. Pogledaj na netu videces koliko tacno, ima testova. Prvo sto je sporiji po taktu a retko kada se koriste vise od 2 jezgra (gde jedino ima smisla quad jel' te?) a drugo sto nema L3 cache pa je primetno sporiji od desktop varijante.
Od ova dva ja bih licno pre uzeo Ph quad (ali bih licno pre trazio neki i7 quad cisto da se zna).

Prvi reper za izbor lap topa je dijagonala. Ako odlucim da uzmem 15" 3030em je prvi pik. Samim tim je i njegova cijena reper za eventualni konkurentni lap top.

Ako se odlucim za 17" onda ce i budzet ici na vise pa mi je zato i zapao za oko ovaj dv7 sa pomenutim AMD-om.

@Marko
Sa ovim Asusom si me zaintrigirao zaista, medjutim 15"-ica je....Takodje mi reci, ako znas da li lap topovi pate od ovog problema zbog kog Intel povlaci ploce sa SB? Valjda ne. Vidim da svi hvale Asus kao brend i cini mi se da su znatno popravili kvalitet lap topova koje prave u poslednje vrijeme. Sjecam se do prije par godina da su crkavali samo tako.

Mislim da je poredjenje kvaliteta Asusa i HP-a nezahvalno (a nisam ljubitelj HP-a).

Šta je pisac hteo da kaže? :p

@Uroš
Jesu pogođeni SB bug-om, ali ovo su (valjda, proveri sa njima) ispravljene verzije. Bio je i ovaj, pa je povučen: http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/6041-asus-n73sv-tz121v Nešto kasnije će ponovo stići 17" Sandy Bridge modeli, a ovaj je koštao oko 120 hiljada pre nego što je povučen, kad stigne ponovo nešto slično računam da će biti 105-110 hiljada tj. oko hiljadu evra.

Poslednja izmena:
Hm...ne bih da gatam da li ce prodavac biti iskren ili ne. Njih nista apsolutno ne kosta da mi prodaju verziju sa bug-om odnosno uzmu mi 700-1k eura za lap...
Dok ja posle izvisim sa serviserima, dobijem priznanje garancije, dobijem drugi lap top ponovo (ako mi vrate pare onda nista nisam uradio) ihaa... A s obzirom da cu lap top da uzmimam u narednih 10 dana cekanje na novi SB mi kvari posao. Koliko sam shvatio prije aprila a vjerujem i maja nece biti kod nas nove serije...

Samo pijan čovek može da da 113 hiljada za taj dv7 sa i5 i 4GB RAMa... Za te pare ide i7 Sandy Bridge, 6-8GB RAMa, a 2x500-640GB diskovi, grafička novije generacije, full HD rezolucija (dv7 ima 1600x900).

E sad, ti kako hoćeš. Takođe cena od 93 hiljade za taj sa Phenomom je takođe previsoka za tu konfiguraciju i ne bih je platio nikad. :)

Prethodna generacija treba da ide po značajno nižim cenama, to su sve modeli stari po godinu dana, ali avaj, domaći prodavci najbolje prodaju maglu i stare modele po cenama novih. :S:

Poslednja izmena:
Ja nisam rekao da bih kupio dv7 :D. Samo mi je zapao za oko :)

Prvi pik je 3030em i vrlo sam blizu odluke za njega (jedino ASUS A52JV moze da mu ozbiljno konkurise). Interesovala ma samo razlika izmedju onog AMD-a i i5-ice.

.

I ja sam za ASUS. Na HP Pavilonu mi je crko HDD posle 3 dana a DVD rezac nije radio kad sam otpakovao laptop iz kutije... mada kazem garancija je sve resila.

HP Pavilion 3030em je trenutno najbolja kupovina. Za i5 procesor se mogu čuti samo dobre kritike, model Pavilion nije 'običan' komp već luksuzan model sa pregršt korisnih dodataka. Što se tiče poređenje sa Asusom, to je stvarno van pameti, HP RMA defect za prošlu godinu je ispod 1%. Bilo je u početku problema sa Pavilionima ali ubrzo se našlo rešenje tj razlog - proizvođeč hladnjaka je u jednoj svojoj seriji imao grešku, na sreću po kupca posledice se uviđaju u pvih 6 meseci te se o trošku proizvođača rešavaju.

Da li možeš da napišeš tačan broj ljudi kojima su crkle komponente u Pavilion modelima i koje konkretno komponente?

Hvala...

Dvoje sa DV7, i jedan sa DV6. Svi modeli od okvirno 1000 evra...

Čovek koji je dao 1500 evra za Envy 17 je morao odmah da ga vraća jer je ekran treperio, i počeli su odmah artifakti da mu se pojavljuju. Dobio zamenu, restartuje se laptop zbog pregrejavanja...

Ja nisam rekao da bih kupio dv7 :D. Samo mi je zapao za oko :)

Prvi pik je 3030em i vrlo sam blizu odluke za njega (jedino ASUS A52JV moze da mu ozbiljno konkurise). Interesovala ma samo razlika izmedju onog AMD-a i i5-ice.

.

Recimo 3030em ima značajno nižu cenu, dok ovi dv7 modeli drže staru cenu, samo ti skrećem pažnju da se ne zaletiš. A52JV će nuditi jači HW za iste novce kao i 3030em, ali ne i taj dizajn, što je svakako bitno. Meni lično je nova Pavilion serija dosta lepo dizajnerski rešena. Nešto bolji HW (malo jači CPU, koji GB RAMa više) pitanje da li ćeš osetiti u svakodnevnom radu, dok ćeš razliku u dizajnu ove dve mašine primećivati svakog trenutka. :) Nekima je izgled potpuno nebitna stvar, ali čim si se zalepio za Pavilion pretpostavljam da tebi nije (kao što ni meni nije nebitan, uostalom).

Pošto se dvoumiš i oko dijagonale, neko moje razmišljanje:
- Najbolja varijanta 13.3 laptop (recimo dv3) + externi monitor: Danas kada 22" i 24" monitori koštaju koliko koštaju, stvarno je besmisleno grčiti se na laptop displeju, umesto uživati u velikoj dijagonali i kvalitetnim wireless periferijama. 13.3" laptop ima rezoluciju istu kao i 15.6", tako da isti sadžaj prikazuje na ekranu, samo na manjoj površini, što je sasvim dovoljno kada želiš da se izvališ na krevetu i surfuješ malo, ali i veoma zgodno kada laptop poneseš van kuće, naručito ako ga koristiš na nekom javnom mestu, sve veće od 13.3" izgleda nezgrapno.
- 17" je prva dijagonala (po mom mišljenju) na kojoj ima smisla raditi, ali samo ako ima rezoluciju od bar 1680x1050, mada poželjno i full HD. Ovakav laptop je teško nositi, ali i dalje moguće, naručito ako ideš negde kolima. Zašto pre 17" laptop nego desktop? U principu znači i kad ga poneseš jednom u dve nedelje kad ideš npr. u posetu tašti na 2 dana i ne želiš da se smoriš tamo k'o Ćićolina u manastiru.
- 15.6" najzastupljenija dijagonala, a niti je komforna, niti je laka za nošenje, plod trulog kompromisa. Ako već koristim 15.6" sa externim monitorom, postavlja se pitanje zašto ne bi to onda pre bio 13.3", pa da imam sve i udobnost u radu kod kuće i laku mobilnost kada zatreba.

@Kraken
Pazi, to što ti navodiš nema nikakve veze sa Pavilionom. Hardovi i slim DVDovi su jednostavno takva roba kakva su, ne pravi ih HP, samo ih ugrađuje i to obično ugradi bolje modele. Crkavanje novog harda je nešto što se može desiti bukvalno u svakom modelu, čak i u onom od 2 hiljade evra, a slim optika obično brzo otkaže svakako ako se intezivno koristi. Nije da branim HP, ali dajte ozbiljnije argumente koji bi podržali to da su novi Pavilioni loši.

Dobro i koje komponente su im otkazale i posle koliko vremena?

Poslednja izmena:
Prvi reper za izbor lap topa je dijagonala. Ako odlucim da uzmem 15" 3030em je prvi pik. Samim tim je i njegova cijena reper za eventualni konkurentni lap top.

Ako se odlucim za 17" onda ce i budzet ici na vise pa mi je zato i zapao za oko ovaj dv7 sa pomenutim AMD-om.

@Marko
Sa ovim Asusom si me zaintrigirao zaista, medjutim 15"-ica je....Takodje mi reci, ako znas da li lap topovi pate od ovog problema zbog kog Intel povlaci ploce sa SB? Valjda ne. Vidim da svi hvale Asus kao brend i cini mi se da su znatno popravili kvalitet lap topova koje prave u poslednje vrijeme. Sjecam se do prije par godina da su crkavali samo tako.

Svi Sandy Bridge laptopovi danas nemaju problema, ako su ih uopšte imali. Imaš preporuku od mene isto za Asus N53. Imao sam prilike da probam model sa i7 720QM, i odlično radi, vrlo je hladan, i jako kvalitetno odradjen.

@marko_n, nemaju problema sa pregrejavanjem samo Envy modeli, jer su DV6 i DV7 isto tako tanki kao Envy.

Samo pijan čovek može da da 113 hiljada za taj dv7 sa i5 i 4GB RAMa... Za te pare ide i7 Sandy Bridge, 6-8GB RAMa, a 2x500-640GB diskovi, grafička novije generacije, full HD rezolucija (dv7 ima 1600x900).

E sad, ti kako hoćeš. Takođe cena od 93 hiljade za taj sa Phenomom je takođe previsoka za tu konfiguraciju i ne bih je platio nikad. :)

Prethodna generacija treba da ide po značajno nižim cenama, to su sve modeli stari po godinu dana, ali avaj, domaći prodavci najbolje prodaju maglu i stare modele po cenama novih. :S:

Za te pare ima Asus N53 sa Sandyem, 16GB Rama i GT540 1GB sa Optimusom.

Na dva DV6 modela su crkle grafike posle 6-7 meseci, a na DV7 je otišao ekran posle mesec dana, ali je prethodno počeo da se pošteno pregreva...

@uros, ako daješ 100K za laptop, ovo ti je idealan po meni u tom cenovnom rangu, i za rad, i za igranje: http://www.laptopovi.rs/proizvodi/asus/n53sv-sx151-6059

Imaš review detaljan ovde: http://www.notebookcheck.net/Review-Asus-N53SV-Notebook.43709.0.html

Poslednja izmena:

Na dva DV6 modela su crkle grafike posle 6-7 meseci, a na DV7 je otišao ekran posle mesec dana, ali je prethodno počeo da se pošteno pregreva...

Prvo su bila dva dv7, a već u sledećem postu dva dv6. NHF, ali mislim da ovo iznosiš sasvim onako proizvoljno iz rekla-kazala priča. :)

N53 sam kupio i vratio. Stigao je sa mrtvim pixelima, kvalitet izrade je dobar, ali ne savršen tj. po mom mišljenju ne može da priđe Pavilionu. Pre svega mislim na završnu obradu, na ASUSu su sve ivice lošije uklopljene. Na mom primerku su ivice gornjeg i donjeg dela poklopca displeja bile blago iskrzane, ali nisam siguran da li je tako izašao iz fabrike ili se oštetio u transportu. Onda zazor između gornjeg i donjeg dela poklopca displeja, sa leve strane je bio možda 1mm, a sa desne 0.6mm. Ima ovakvih primera još. Možda ovo deluje kao sitničarenje, ali kad ga zagledaš detaljnije prosto vidiš da to nije baš savršeno odrađeno. Ali, stoji to da ASUS ima jako i robusno kućište, samo da su još malo obratili pažnju na detalje, ovako ASUSov jedini plus je to alu kućište i tu se priča završava. Kad se već potencira zagrevanje, na N53 se posle kraćeg opterećena grafike ili procesora cela leva strana tastature zagreje poprilično, mada je ostatak tj. alu deo kućišta potpuno hladan. Sve ugrađeno u ASUS od periferija je dosta slabog kvaliteta, ekran je očajan (ni ostali nisu puno bolji, ali od ovog u N53 gori nisam video, ali napominjem da jeftine Acer, MSI i sl. nisam ni gledao, poredim ga sa njegovom cenovnom klasom pa otuda i tako oštra negativna ocena), tastatura cela diše, web kamera je neupotrebljiva koliki lag ima, zvučnici su možda malo iznad proseka, ali ništa naručito. Sve u svemu ASUS nudi robusno alu kućište i jaču mašinu na papiru, ali po meni HP je daleko lepši za korišćenje jer sve od periferija u njemu je bolje, od "malo bolje" (npr. ekran), do drastično bolje (npr. tastatura).

Poslednja izmena:
Greška u kucanju ***, multitaskujem...

Ne znam koji si N53 testirao, ali ovaj koji sam ja testirao nije imao ništa od navedenih problema, ni sa izradom ni sa ekranom. Renderovao sam na njemu nešto pola sata, nije moglo na tastaturi da se oseti da se ugrejao...

Poslednja izmena:
U pitanju je N53JN i koristio sam ga par dana. Vratio sam ga i uzeo N73SV (i7 Sandy Bridge, 6GB RAMa, 2x640GB diskovi) koji ima drastično bolji full HD ekran, ne bolji samo zbog rezolucije nego po svemu (uglovi gledanja, reprodukcija boja, kontrast, osvetljenje, ...), manje se greje tastatura, ali su problemi završne obrade takođe evidentni. Tu i tamo neka kriva i/ili iskrzana ivica, zazori na spojevima nisu jedanki celom dužinom nego variraju i ostavljaju (meni bar) loš utisak. Opet naglašavam da su ova odstupanja reda veličine 0.1mm. Zanimljivo, kada sam laptop raspakovao, zazor gornjeg i donjeg poklopca displeja sa desne strane je bio 4-5mm, što mi je bilo jako čudno. Pokušao sam da prstima ovo spojim i čulo se "klik" i zazor se vratio u normalu. :) Laptop je došao tako sa displejom koji je počeo da se otvara ili nikada nije bio ni uklopljen do kraja, nego su to ostavili da korisnik odradi? :)

Tastatura je ista, tj. i na N73SV dosta loša, cela diše i neprijatna mi je za kucanje, web kamera i na ovom modelu od 120k je neupotrebljiva, baterija traje prosečno. ASUSovi laptopvi iz N serije su malo poveći, pa je 15.6" velik i težak kao 16" laptop, a 17ica je praktično kao laptop od 18". Svetle tačke ovog modela su i7 Sandy Bridge i full HD displej veoma dobrog kvaliteta, dok je sve ostalo prosek ili ispod proseka (što i ne priliči računaru ove cene, ali hajde, sve je to relativno).

Poslednja izmena:
Da, kamera je standardna, a tastatura takodje. Chiclet je trebao ovde da padne samo tako... Zvuk je po meni ako ništa drugo dosta iznad proseka...

Ali kakve veze sve ovo ima sa HP-om !?

Sa svim ovim opet je Asus bolji od HP-a po meni. Šta dalje pričati kad njihov Envy od 1500 evra škripi i pregreva se. Takvog proizvodjača zaobići...

Ja bih prvobitno išao na Della pa onda na sve ostalo, ali dell sem L701x nema u ponudi Sandy za sad...

Ali kakve veze sve ovo ima sa HP-om !?

Sa svim ovim opet je Asus bolji od HP-a po meni. Šta dalje pričati kad njihov Envy od 1500 evra škripi i pregreva se. Takvog proizvodjača zaobići...

Ja bih prvobitno išao na Della pa onda na sve ostalo, ali Dell sem L701x nema u ponudi bog zna šta, niti Sandy za sad...

Poslednja izmena:
Da, kamera je standardna, a tastatura takodje. Chiclet je trebao ovde da padne samo tako... Zvuk je po meni ako ništa drugo dosta iznad proseka...

Jeste zvuk bolji tj. iznad proseka, ali i dalje loš tj. daleko od zvuka koji je upotrebljiv za bilo šta, osim da služi kao biper i za preview u situaciji kada nema drugih zvučnika. Prosto na tome ne mogu da slušam muziku, gledam film, bilo šta što izuskuje malo kvalitetniji audio sistem, bar neke Logi 2.1 zvučnike ako ništa bolje. Tako da je po mom mišljenju to bacanje para, odnosno podizanje cene laptopa sa nečim što realno i nije od neke koristi, bolje da su ugradili obične zvučnike tek koliko da se čuju, a te pare preusmerili na tastaturu ili web kameru.

Mislim da su te priče HP vs ASUS obične besmislice. Po statistici na koju se poziva ASUS u svojim reklamnim banerima, za prve 2 godine otkaže 10% ASUS laptopova i 15% HP-ovih. Dakle, od novih 200 komada posle dve godine imaćemo 10 neispravnih ASUS i 15 neispravnih HP računara. Čak i da uzmemo ovo kao tačno, razlika nije tako drastična, nije procenat kvarova ASUS 10%, a HPa 60% što bi se dalo zaključiti iz argumentacije pojedinih članova ovde. Na kraju krajeva, suština je da se svi laptopovi kvare i to u savim solidnom procentu, a bitan faktor je i lična sreća, tj. kako se kome zalomi, ako si baksuz džabe ti da kupiš i laptop koji NASA pravi za astronaute - pokvariće se i taj.

Poslednja izmena:
Ove diskusije oko poredjenja kvaliteta odredjenih proizvodjaca (a najcesce ASUS-a i HP-a, i nekih njihovih odredjenih modela) su postale prilicno ucestale na forumu. I gotovo da se izdvajaju "klanovi" koji stoje iza jednog, tj. iza drugog proizvodjaca...

Ljudi, oba proizvodjaca/racunara imaju svoje prednosti i mane, i sve kad se sabere i oduzme, objektivno, velikih razlika nema. Subjektivno, naravno zavisi od toga kome je sta vaznije. Vec neki put se ponavlja prica kako jedni brane odredjene kvalitete HP-a, drugi odredjene kvaliteta ASUS-a, i naravno svako prica kako su ti "njegovi" kvaliteti vazniji od onih drugih... Pa zaboga, od coveka do coveka se preferencije razlikuju i ono sto je nekome bitno drugom mozda nije, ali to nije razlog da jedni druge ubedjujemo kako je odredjeni kriterijum glup ili ne! Ono sto se meni cini bitnim, drugima je mozda nevazno, ukusi se razlikuju i to ne vredi TOLIKO komentarisati.

Ove diskusije imaju i dobru stranu - oni koji nisu toliko upoznati sa situacijom lepo se informisu oko svega. Ipak, da svi ovi komentari nisu toliko ostrasceni, i takvima koji iskreno traze pomoc, bilo bi bolje... Stoga, neka se ti koji imaju ocito ostrascene komentare prepoznaju i malo "uobjektive" i sve ce biti kul... :)

Mislim da su daleko veći problem ljudi koji nisu duže koristili nijedan od laptopova o kojima se ovde diskutuje, nego kao recimo daum, prenose iskustva nekih svojih prijatelja, koja pitanje koliko su tačna. Da li je taj njegov prijatelj ispustio laptop koji je nakon togao preminuo, pa mu je kriv HP ili je stvarno kriv HP pitanje je.

Drugi bitan problem su generalizovanja i preterivanja tipa "Takvog proizvodjača zaobići...". Ovo zvuči, u najmanju ruku, kao da je procenat otkaza HP računara 90% i ono ako baš imaš zdravo mnogo sreće tvoj primerak neće crći posle 5 dana. A u realnosti je sve to dosta drugačije, a pravu sliku imaju možda serviseri, pa čak ni oni, jer logično da će u servis stizati najviše modela koji su najprodavaniji, što nekome ko ne vodi precizno statistiku može da stvori krivu sliku.

Tek na kraju je problem to što se ubeđujemo i svako tera nešto svoje, što je čak i super ako svako priča na osnovu ličnog iskustva. Na nekome ko odlučuje šta kupiti je da pročita sve, staloženo razmisli par dana i donese odluku. :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno