Šta je novo?

Intel vs AMD - never ending story

magick

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.01.2001
Poena
770
Svi ste primetili da je u poslednje vreme naglo porastao broj treadova na temu AMD-Intel rivaliteta u kojima su pokriveni svi ostali aspekti osim tehničkog. Besomučne rasprave koje često prerastaju i u svađe vode se na nivou "moj tata je jači od tvog tate", a svaka konstatacija koja ide u prilog jednoj strani prouzrokuje žestoku reakciju pristalica one druge, kao da u srce dira to što je jedan od proizvoda u nečemu bolji ili lošiji. Ostrašćenosti i dokonosti nikad' kraja pa se potežu priče o finansijskom poslovanju ova dva proizvođača u zluradosti 'oće li neko konačno posustati u biti pregažen. Sve ovo nas prilično odvlači od teme oko koje smo se i okupili ovde, a to je HARDWARE !!! Samo da vas podsetim da stanje akcija Intela i AMD-a, kvartalni bilans u protekloj fiskalnoj godini, marketing i prestrukturiranje poslovnih kapaciteta, nemaju NIKAKVE veze sa hardverom, tojest imaju uticaja na njega isto kol'ko regionalna i geo politika odnosno ekonomija. 'Ajde onda da pričamo o perspektivama evra i trendovima zaštite evropske ekonomije, o problemima visoke inflacije i recesiji, ili o sukobima interesa na Azijskom kontinentu kao i tome kako će se to odraziti na poslovanje i proizvodne pogone mnogih proizvođača elektronike. Ne manji značaj ima i rat u Avganistanu ( ako se to uopšte može nazvati ratom ), sa pozadinskim interesima ka povećanju američkog uticaja u Aziji i eksplatacije prirodnih resursa Kaspijskog basena. Misiiiim stvaaaarnoo! A ja mislio da je ovde Off-topic ukinut i da se ne priča o politici.

Zašto lepo ne bi diskutovali o tehničkim ( hardveskim ) karakteristikama, prednostima i perspektivama jednog ili drugog poizvoda umesto što se bavimo njihovim proizvođačima i tome kol'ko su im duboki džepovi. Naravno da bi čak i veći neuspeh jedne od strana poremetio ravnotežu i doveo do porasta cena, što nikome od nas ne odgovara, a o potpunoj propasti da i ne govorim. AMD jeste manji, do juče autsajder, i slabiji ( ekonomski ) pa je logičnije pribojavati se za njegovu sudbinu mada u ovom trenutku za to nema valjanog razloga, ali čak i da su takvi motivi njegovih pristalica nikako ne mogu da odobrim to grčevito koprcanje i pljuvanje po Intelu do besvesti. Time nećete pomoći AMD-u, a ni sebi, baš nikako, znate?

No da pređemo sa reči na dela. Juče je na vestima bio spisak linkova ka testovima novog P4 Northwood procesora. Pažljivo sam pročitao skoro sve testove, naročito one koje su radili veći sajtovi i podelio bih sa vama svoja razmišljanja. Odmah da napomenem da ćete možda osetiti da pomalo likujem, ali to nije zato što mi je drago zbog Intela i zato što ga volim ( !?!?!?!? ), već zato što se neka moja predviđanja ostvaruju. Dobro, nisu to baš bila moja predviđanja već zaključci izvučeni iz nekih nezvaničnih informacija i tračeva koji su pratili premijeru kontraverznog P4. U celoj ovoj priči meni je drago što se ispostavilo da sam dobro rezonovao ( i drugima su bile dostupne iste te informacije pa nisu tako razmišljali ) i što P4 napokon postaje konkurentan, što će dovesti do bržeg i za nas povoljnijeg razvoja PC tehnologija.

Priča je ta da je iz prvobitne ( zamišljene i isprojektovane ) Net-Burst arhitekture poizbacivano dosta toga da bi se procesor komercijalizovao. Izbačen je L3 keš, smanjen L1, i pored još nekih elemenata nastradala je i FPU jedinica koja je nešto uprošćena. Sve to je rezultovalo drastičnim padom performansi koji izgleda nije bio predviđen proračunima. Njegov bojažljiv nastup mi je govorio da se radi o probijanju leda te da treba sačekati dok ove prve verzije "četvorke" probiju led i utru put novoj arhitekturi. Sada već svako novije kućište ima onu čuvenu granu od 12V za P4, a i AMD je prihvatio ovo rešenje kod svojih Dual platformi koje vuku dosta struje. A setite se samo kakva je paljba osuta po Intelu zbog toga: "*******, budale, šta oni zamišljaju, ....". Ima sve više optimizovanog softvera, kompajleri su sve bolji, a korišćenje SSE2 instrukcija u multimedijalnim aplikacijama donosi sve veća ubrzanja do juče anemičnoj P4 arhitekturi. Uspostavljen je i standard za procesorsko podnožije ( Socket478 ) koji bi trebalo da prati P4 sve do njegovog vrhunca ( >10GHz ). Sa Northwood-om ( 512KB L2 ) stvari polako dolaze na svoje mesto i P4 počinje da liči na nešto, a uz QuadPumped FSB@533MHz trebalo bi da izgleda još bolje.

Ipak se nadam da ćemo u predstojećim godinama videti malo ozbiljniji napredak Net-Burst arhitekture od prostog povećanja frekvencije i L2 keša, a da za to ima prostora svakako ima. Onaj prazan prostor na Northwood jezgru koji su neki protumačili kao brzopletost intelovih inžinjera u želji da što pre izbace procesor ( !?!?!?!? ) će izgleda uskoro biti popunjen SMT podrškom, tj novim Intelovim Hyper-Threading rešenjem. Radi se o hardveru koji će simulirati dvoprocesorski rad i doneti ubrzanja u multitaskingu i do 40%!!! Najveća prednost ove tehnike je u tome što nije potrebna nikakva posebna optimizacija softvera jer se procesor vidi kao dva logička procesora i može istovremeno prihvatiti dva zadatka, koji se potom izvršavaju u jednom jezgru. To doprinosi skraćenju vremena pri obradi prekida i bržem multitaskingu, tj boljem iskorišćenju procesorskog vremena. Ono što je najvažnije je da će biti potrebna samo manja revizija čipseta, slična onoj i815EP stepp B koju smo videli kod prelaska na Tualatin procesore, pri čemu će pin layout ( Socket478 ) ostati nepromenjen. Od softvera će biti potreban novi BIOS za ploču što stiže sa revizijom čipseta/ploče, a OS i aplikacije su potpuno kompatabilne i u startu ćete imati povećanje performansi iako će se nastaviti sa posebnim razvojem softvera i multi threading programiranja, prvenstveno OS-a, u čemu Intel kao i uvek može da računa na Microsoftovu podršku. Hyper-Threading bi trebalo da bude predstavljen u sledećim modelima Northwood procesora koji će imati 533MHz magistralu, mada mislim da ćemo ipak morati da još malo sačekamo. Net-Burst arhitektura je potpuno spremna da prihvati Hyper-Theading, pa izgleda da joj se sada postepeno vračaju svi oni elementi koji su joj tako surovo oteti zarad komercijalizacije procesora. Vrlo je verovatno da će joj sa vremenom biti vraćen i veći L1 keš, Xeon već ima L3 keš ( isto Net-Burst arhitektura ), a i FPU jedinica će sa vremenom biti pojačana. Što se tiče 533MHz magistrale ona donosi jedno jako važno poboljšanje performanse platformi baziranoj na RDRAM-u, pošto veća brzina ovom tipu memorije donosi smanjenje latencije, jer je i adresiranje skraćeno. Napokon će latencija RDRAM-a dostići pristojan nivo i biće tek nešto iza svoje DRAM konkurencije, sa značajno većom propusnom moći. To je za sada sve što se tiče budućnosti intelove platforme.

Dodao bih još da je Intel opet kralj overkloka, jer najbrži AMD-ov procesor jedva može da izvuče 1800MHz dok se Northwood@2GHz može kloknuti na 2.8GHz podizanjem magistrale na 140MHz, a verzija na 2.2GHz je na više testova glatko uspela da se popne na 3.1GHz!!!! Naravno nemorate da pitate čime se to hladi jer će i Intelov originalni kuler biti na nivou zadatka, pošto se ipak radi o P4 procesoru izrađenom u 0.13um sa bakarnim međuvezama i metalnim disipatorom toplote preko jezgra. :)

Sada bi bilo lepo da čujemo nekoga ko je upućen u AMD-ov roadmap i razvoj tehnologije.

P.S. Molim vas nemojte da potežete priču o finansijama, poslovanju, marketingu i budućnosti kompanija već o njihovim proizvodima, tačnije o P4 i Athlonu. Takođe bi bilo mnogo svrsishodnije kada bi se zadržali na mainstrim/performanse segmentu tržišta i ne polemisali o preskupim serverima koji nikoga od nas ni ne zanimaju.

Vidite ovu zver. :) Ko ovo ne bi poželeo?

Odmah da kažem da mi ni na kraj pameti ne pada da čitam negde najave AMD-a, ili bilo koje firme, a još manje da to postujem ovde, ili da raspravljam o tome.
Iz iskustva znam da su takve najave obično nerealne, preoptimističke itd.
Interesuje me samo ono šta je već ostvareno i može se kupiti iz mog skromnog budžeta.

A sad nekoliko primedbi na poduži tekst magickov:

Finansije i ostale stvari oko poslovanja jedne kompanije se ne mogu ignorisati tek tako. I itekako imaju veze sa hardverom, a još više sa cenama istoga. Da nisam informisan o tim stvarima, još bih pomislio da su Intel procesori skupi samo zbog toga što su jako mnogo dobri, a ne zbog politike cena Intela, da ne kažem sada ovde neke gore stvari.
AMD je firma koja odavno projektuje procesore, čak su sredinom osamdesetih imali i najbolji proc. AMD 29000. Reći da su autsajderi je prilično smešno, i pokazuje nepoznavanje bliske istorije.

Fraze kao Net-burst i Hyper-Threading i slično me ostavljaju hladnim. Što zvučnije, to im manje verujem :p .

Anyway, P4 polako napreduje, mada sumnjam da će stići do 10 GHz. Pogotovu ne sa ovim socketom. (Puno kritika je dato na račun AMD-a da predugo gura Athlon... Pa koliko nam još treba do 10 GHz ? ).

Voleo bih ja i lepog malog tigrića za kućnog ljubimca. Ali je to mnogo skupa mlada zwer. A tek kada naraste... :D .

"Ostrašcenosti i dokonosti nikad' kraja "

Ovo sa dokonosti je bilo pun pogodak.

"Izbacen je L3 keš, smanjen L1, i pored još nekih elemenata nastradala je i FPU jedinica koja je nešto uprošcena."

Verovatno je greska u kucanju. Mislio si FPU jedinica je upropastena, a ne uproscena. :D

"Sve to je rezultovalo drasticnim padom performansi koji izgleda nije bio predviden proracunima. "

Grunfe, glupane. Gledaj sta nam se desilo. Letjelica nam se srusila. Zar nisi proracunao snagu i pravac vjetra?
Jesam, ali se on nije obazirao na moje proracune. :D:D

"Sada vec svako novije kucište ima onu cuvenu granu od 12V za P4, a i AMD je prihvatio ovo rešenje kod svojih Dual platformi koje vuku dosta struje.'

Prosto dirljivo sroceno pravdanje Intelovih bezobrazluka sa menjanjem svega i svacega, sto i nije vezano za procesor.

A sada, 2 citata, koja su ukupno 4 reda razmaka :

"Njegov bojažljiv nastup mi je govorio da se radi o probijanju leda te da treba sacekati dok ove prve verzije "cetvorke" probiju led i utru put novoj arhitekturi."
"a korišcenje SSE2 instrukcija u multimedijalnim aplikacijama donosi sve veca ubrzanja do juce anemicnoj P4 arhitekturi."

Pa, je li nova i napredna ili anemicna? Meni sada nista nije jasno.

"Uspostavljen je i standard za procesorsko podnožije ( Socket478 ) koji bi trebalo da prati P4 sve do njegovog vrhunca ( >10GHz ). Sa Northwood-om ( 512KB L2 ) stvari polako dolaze na svoje mesto i P4 pocinje da lici na nešto, a uz QuadPumped FSB@533MHz trebalo bi da izgleda još bolje"

Pa, sam si napisao da pisemo o hardware-u koji postoji, njegovim karakteristikama, a ovde pretpostavke sustizu jedna drugu. I nastavak. U nedogled.

"Ipak se nadam da cemo u predstojecim godinama videti malo ozbiljniji napredak Net-Burst arhitekture od prostog povecanja frekvencije i L2 keša, a da za to ima prostora svakako ima. Onaj prazan prostor na Northwood jezgru koji su neki protumacili kao brzopletost intelovih inžinjera u želji da što pre izbace procesor ( !?!?!?!? ) ce izgleda uskoro biti popunjen SMT podrškom, tj novim Intelovim Hyper-Threading rešenjem. Radi se o hardveru koji ce simulirati dvoprocesorski rad i doneti ubrzanja u multitaskingu i do 40%!!! Najveca prednost ove tehnike je u tome što nije potrebna nikakva posebna optimizacija softvera jer se procesor vidi kao dva logicka procesora i može istovremeno prihvatiti dva zadatka, koji se potom izvršavaju u jednom jezgru. To doprinosi skracenju vremena pri obradi prekida i bržem multitaskingu, tj boljem iskorišcenju procesorskog vremena. Ono što je najvažnije je da ce biti potrebna samo manja revizija cipseta, slicna onoj i815EP stepp B koju smo videli kod prelaska na Tualatin procesore, pri cemu ce pin layout ( Socket478 ) ostati nepromenjen. Od softvera ce biti potreban novi BIOS za plocu što stiže sa revizijom cipseta/ploce, a OS i aplikacije su potpuno kompatabilne i u startu cete imati povecanje performansi iako ce se nastaviti sa posebnim razvojem softvera i multi threading programiranja, prvenstveno OS-a, u cemu Intel kao i uvek može da racuna na Microsoftovu podršku. Hyper-Threading bi trebalo da bude predstavljen u sledecim modelima Northwood procesora koji ce imati 533MHz magistralu, mada mislim da cemo ipak morati da još malo sacekamo. Net-Burst arhitektura je potpuno spremna da prihvati Hyper-Theading, pa izgleda da joj se sada postepeno vracaju svi oni elementi koji su joj tako surovo oteti zarad komercijalizacije procesora. Vrlo je verovatno da ce joj sa vremenom biti vracen i veci L1 keš, Xeon vec ima L3 keš ( isto Net-Burst arhitektura ), a i FPU jedinica ce sa vremenom biti pojacana. Što se tice 533MHz magistrale ona donosi jedno jako važno poboljšanje performanse platformi baziranoj na RDRAM-u, pošto veca brzina ovom tipu memorije donosi smanjenje latencije, jer je i adresiranje skraceno. Napokon ce latencija RDRAM-a dostici pristojan nivo i bice tek nešto iza svoje DRAM konkurencije, sa znacajno vecom propusnom moci."

I poslednja recenica iz Roadmap-a Intel-a by Magick od koje sam dobio upalu trbusnih misica.

"To je za sada sve što se tice buducnosti intelove platforme."

HVALA, Public Relations Menageru Intela na predstavljanju Vasih planova za naredne 2 godine.

"P.S. Molim vas nemojte da potežete pricu o finansijama, poslovanju, marketingu i buducnosti kompanija vec o njihovim proizvodima, tacnije o P4 i Athlonu. Takode bi bilo mnogo svrsishodnije kada bi se zadržali na mainstrim/performanse segmentu tržišta i ne polemisali o preskupim serverima koji nikoga od nas ni ne zanimaju. "

Nisi pisao o serverima, vec o onome sto jos ne postoji.
Ovo sa mainstream je jako zabavno. Ti shvatas P4 2,2 G kao mainstream, narocito na nasem trzistu??? Funny.

NAPOMENA: Uvek mi je kod kupovine ploce i procesora, a promenio sam ih podosta i najvise sam imao Intela, bilo vazno performanse/cena, a performanse podrazumevaju i brzinu i pouzdanost i podrsku/kompatibilnost. Iz razloga sto ne zelim da me svrstava u AMD tabor. To sto trenutno imam Duron, je zbog mog mishljenja da je trenutno isplativija kupovina. Ako mi neko ponudi ASUS i815/EP-B Rev. 1,3 (polovnu) za 200 DM i Celeron2 850@1190 (moze i polovan) za 80 DM, ja cu to kupiti.

Ne znam kako vas ne zabole prsti od tolikog kucanja (mora da forum daje invalidsku penziju usled okostavanja zglobova od preteranog kucanja). Cinjenica je da je 4 bolji procesor ako ne zbog brzine (da li neko moze da primeti razliku izmedju 300 i 200 frejma u igricama bez obzira o kojem je procesoru rec) onda zbog da citiram Ananda:
The Pentium 4 2.2 will cost a bit more although it runs significantly cooler and has much more overclocking headroom, if combined with an 845 DDR platform you'll have one of the most stable setups we've ever tested.
Sad postavlja se pitanje da li cetvorka vredi tih para? Obicnom korisniku sigurno ne, tek onom koji hleb zaradjuje radom na racunaru i to samo u oblastima gde cetvorka pokazuje dobre strane(kompajlirati Linux na 4 je glupost). Da citiram ponovo Ananda:
On the other hand, the Athlon XP 2000+ and a solid KT266A board will leave you with enough cash left over to consider upgrading other parts of your system.
Mislim da je rasprava epskih duzina nepotrebna.Kome treba 4 kupice je. Obicnom korisniku po ovim cenama ona nije potrebna!!!

Mora da nisu hteli da rade domaci u skoli pa ih sad grize savest :D

Magick,sto vise hvalis Intela,to vise verujem da P4 nije dobar proizvod :).
A kad smo kod ekonomije,zasto je propao Rolce-Royce?Naj,naj,naj.....skuplji.....

Uspelo je

Dosli ljudi i kupili p4, prvu. Radosni smo svi u firmi.
To nam je 4-ka koju smo otkupili od coveka koji je
upgrejdovao masinu na Athlona XP.
Svi su srecni.

Drunk Devil je napisao(la):
Odmah da kažem da mi ni na kraj pameti ne pada da čitam negde najave AMD-a, ili bilo koje firme, a još manje da to postujem ovde, ili da raspravljam o tome.
Iz iskustva znam da su takve najave obično nerealne, preoptimističke itd.
Ja sam govorio o dolazećim tehničkim rešenjima ( Hyper-Threading/ FSB@533MHz ) za koje postoje zvanične najave na Intelovom sajtu, a i svaki veći sajt ( Anandtech, Ace's, X-bit, i.t.d.) je u svom review-u imao par reči o ovome. Radi se o zvaničnim roadmap-ovima u kojima nema laganja, a vremenski period, tj datum objavljivanja, koji je najčešće produkt lepih želja i ambicija nisam ni uzimao u obzir.
A sad nekoliko primedbi na poduži tekst magickov:

Finansije i ostale stvari oko poslovanja jedne kompanije se ne mogu ignorisati tek tako. I itekako imaju veze sa hardverom, a još više sa cenama istoga. Da nisam informisan o tim stvarima, još bih pomislio da su Intel procesori skupi samo zbog toga što su jako mnogo dobri, a ne zbog politike cena Intela, da ne kažem sada ovde neke gore stvari.
Pogrešno postavljaš stvari. Zar je uopšte bitno zbog čega je P4 skuplji od konkurencije, ako poznaješ njegove mogućnosti i ono što on pruža? Hajde da pričamo tehničkim stvarima, a ne o politici, privredi i ekonomiji. Ako si upoznat sa tehničkim detaljima datih procesora i znaš kako se ponašaju, faktor cene je stvar tvoje lične finansijske situacije i rezona "šta mi treba"/"šta mi nudi" * "kol'ko košta".
AMD je firma koja odavno projektuje procesore, čak su sredinom osamdesetih imali i najbolji proc. AMD 29000. Reći da su autsajderi je prilično smešno, i pokazuje nepoznavanje bliske istorije.
AMD je ipak second best bio i idalje je, a izraz autsajder sam upotrebio onako u slengu. Izvinjavam se ipak je to prejaka reč koja bi možda pre odgovarana nekom Cyrix-u nego AMD-u, ali sam otprilike mislio na njihovu veličinu i uticajnost u odnosu na Intel.
Fraze kao Net-burst i Hyper-Threading i slično me ostavljaju hladnim. Što zvučnije, to im manje verujem :p .
Ne moraš da veruješ nikakvim frazama, ako te zanima hardver edukuj se malo, prouči tehnička rešenja koja stoje iza tih meni i ne baš tako zvučnih imena ( jedva ih izgovaram :D ), umesto što se baviš ekonomijom. Oću reći bavi se čime god 'oćeš ali ne na ovom sajtu i to se ne odnosi samo na tebe lično.
Anyway, P4 polako napreduje, mada sumnjam da će stići do 10 GHz. Pogotovu ne sa ovim socketom.
Zašto u to sumnjaš? Je l' to izvlačiš iz pasulja ili pričaš na osnovu nekog tehničkog znanja i poznavanja arhitekture procesora? Šta ti tek znači to "ne sa ovim socketom"? Je l' to tvrdiš sa tehničkog aspekta ili opet neka *****ža o strateško-marketinškom potezu i finansijskom poslovanju?
(Puno kritika je dato na račun AMD-a da predugo gura Athlon... Pa koliko nam još treba do 10 GHz ? ).
Ne razumem opasku oko Athlona, a za 10GHz Pentiumu 4 će trebati manje od 4 godine ( sredinom 2005 ). Ako ovde napravim osvrt na onu tvoju opasku oko Athlona, kontam da će mu ovim tempom trebati bar 10 godina da postigne tu radnu frekvenciju. Kada bi se zezali naravno, pošto on neće videti ni 5 a kamo li 10GHz. Na opštu radost i zadovoljstvo postojaće nešto drugo, a da K7 mora u penziju mora.
Voleo bih ja i lepog malog tigrića za kućnog ljubimca. Ali je to mnogo skupa mlada zwer. A tek kada naraste... :D .
E vidiš to ti pričam. Skupa zverka, a tek kad naraste .... :D

notax je napisao(la):
Verovatno je greska u kucanju. Mislio si FPU jedinica je upropastena, a ne uproscena. :D
Ne, uopšte nije upropašćena. Ti zaboravljaš da Athlon ima 3 FPU jedinice dok P4 ima samo jednu, uz to što Athlon-ov instrukcijski dekoder dekodira 3 instrukcije u taktu, a "četvorkin" sam 1. Kada se sve ovo uzme u obzir, performanse te FPU jedinice su odlične, a što ih nema tri kao kod Athlona valjda je svima jasno ( P4 i ovako ima 45 miliona tranzistora :) ).
Prosto dirljivo sroceno pravdanje Intelovih bezobrazluka sa menjanjem svega i svacega, sto i nije vezano za procesor.
Naprotiv, ovo je direktno vezano za procesor i njegov optimalan rad. Opet ono balkansko razlišljanje: "Šta je, ne radi? A može li to nekako da se nabudži?". :D Novi procesori troše mnogo više struje i ovakvo rešenje su inžinjeri očigledno ocenili kao pouzdanije i bolje. Pa nije džabe ono "Intel inside" garancija pouzdanosti i kvaliteta. Da Intel pravi kućišta ili napajanja pa i da pomislim da teraju sebi prođu, ali ovako ....
A sada, 2 citata, koja su ukupno 4 reda razmaka :

"Njegov bojažljiv nastup mi je govorio da se radi o probijanju leda te da treba sacekati dok ove prve verzije "cetvorke" probiju led i utru put novoj arhitekturi."
"a korišcenje SSE2 instrukcija u multimedijalnim aplikacijama donosi sve veca ubrzanja do juce anemicnoj P4 arhitekturi."

Pa, je li nova i napredna ili anemicna? Meni sada nista nije jasno.
Trudiš li se ti išta da razumeš ili samo tražiš razlog za repliku i neki prigovor? Jeste nova, pošto omogućava bolje performanse od stare onda je i napredna, a konačni odgovor na svoje pitanje ćeš naći u citiranom tekstu.
"Uspostavljen je i standard za procesorsko podnožije ( Socket478 ) koji bi trebalo da prati P4 sve do njegovog vrhunca ( >10GHz ). Sa Northwood-om ( 512KB L2 ) stvari polako dolaze na svoje mesto i P4 pocinje da lici na nešto, a uz QuadPumped FSB@533MHz trebalo bi da izgleda još bolje"

Pa, sam si napisao da pisemo o hardware-u koji postoji, njegovim karakteristikama, a ovde pretpostavke sustizu jedna drugu. I nastavak. U nedogled.
Da, kao što sam i mislio, samo tražiš razlog za repliku, da se tako blago izrazim. FSB@533MHz je više nego izvesna stvar koja je čak izvesnija od AMD-ovog 0.13um procesa. Uveliko se prave čipsetovi koji podržavaju novu magistralu P4, a tačan uticaj na performanse je već poznat zahvaljujući jednoj tehnici zvanoj ( pazi sad' ) "overklok"! Prvi P4 sa magistralom na 533MHz će biti [email protected] pa ti vidi koliko smo daleko od nje. Što se tiče onih 10GHz, to je zvanična tvrdnja Intela o životnom veku P4 i ne vidim zašto ne bi bila tačna. 10GHz će biti dostignuto kad'-tad, ja datum nisam ni spominjao, a oni tvrde da će u njihovom slučaju tu granicu probiti P4 ( u nekoj svojoj reviziji ), a ne neki drugi procesor, tj arhitektura. Tek posle toga možemo da računamo na promenu arhitekture i nešto što će se zvati Pentium 5 ili kako već. Šta je ovde pretpostavka i koji je to niz istih koje se neprestano sustižu, kako ti kažeš?
I poslednja recenica iz Roadmap-a Intel-a by Magick od koje sam dobio upalu trbusnih misica.

"To je za sada sve što se tice buducnosti intelove platforme."

HVALA, Public Relations Menageru Intela na predstavljanju Vasih planova za naredne 2 godine.
E, ma stvarno si bezobrazan! :mad: Šta ti hoćeš od mene? Šta ti je ovde krivo? Ja se interesujem za razvoj i budućnost Intel platforme iz nekih svojih razloga i potreba, i šta je tu loše ako svoje znanje i utrošeno vreme želim da podelim sa drugima? Pošto nemam ni razloga ni vremena da istražujem blisku budućnost AMD platforme ( prestao sam kada sam čuo da neće napraviti svoj mainstrime čipset ), zašto da lepo i kulturno ne razmenimo informacije i podiskutujemo o njima?
Nisi pisao o serverima, vec o onome sto jos ne postoji.
Ovo sa mainstream je jako zabavno. Ti shvatas P4 2,2 G kao mainstream, narocito na nasem trzistu??? Funny.
Ja sam pisao o nekim vrlo izvesnim tehničkim inovacijamakoje nas očekuju u bližoj budućnosti. Pogotovu ta 533MHz magistrala za koju je čak potpuno poznato kakva će ubrzanja da donese, jer su x puna rađeni testovi P4 OC@533MHz FSB ( 133MHz QuadPumped ). Voleo bi da si i ti pričao o tehničkim inovacijama i detaljima, pa makar i sa teorijskog aspekta, umesto što si filozofirao i samo tražio povod da nešto zakeraš.
NAPOMENA: Uvek mi je kod kupovine ploce i procesora, a promenio sam ih podosta i najvise sam imao Intela, bilo vazno performanse/cena, a performanse podrazumevaju i brzinu i pouzdanost i podrsku/kompatibilnost. Iz razloga sto ne zelim da me svrstava u AMD tabor. To sto trenutno imam Duron, je zbog mog mishljenja da je trenutno isplativija kupovina. Ako mi neko ponudi ASUS i815/EP-B Rev. 1,3 (polovnu) za 200 DM i Celeron2 850@1190 (moze i polovan) za 80 DM, ja cu to kupiti.
Ne kontam!?!?!?! Nov Asus TUSL2-C košta 245DM, a Celeron 850 može da se nađe za te pare, u svakom slučaju kombinacija je VRLO realna ili eventualno koju marku skuplja. Zar je to razlog da se akaš sa raznoraznim pečevima ( zakrpama ) i 4in1 drajverima!?!?!? Dobro došao u Intel klub. :D

Re: Uspelo je

Minotaur je napisao(la):
Dosli ljudi i kupili p4, prvu. Radosni smo svi u firmi.
To nam je 4-ka koju smo otkupili od coveka koji je
upgrejdovao masinu na Athlona XP.
Svi su srecni.
It's a live! It's a live! :D:D:D

Ma vi stvarno nemate sta da radite nego da pisete tolike postove. Ajde prepricajte to ukratko jer me mrzi da citam toliko dugo. Ipak bas me briga i za Intel i za AMD. Onaj ko da jeftiniji procesor a za odgvoarajuce performanse njega cu da kupim, i molim lepo. To je sada AMD, mozda ce sutra da bude Intel, a mozda i Cayrux ( valjda sam ga dobro napisao), to meni nije bitno. Zato manimo se toga, nema svrhe. :wave;

magick je napisao(la):
Ne kontam!?!?!?! Nov Asus TUSL2-C košta 245DM, a Celeron 850 može da se nađe za te pare, u svakom slučaju kombinacija je VRLO realna ili eventualno koju marku skuplja. Zar je to razlog da se akaš sa raznoraznim pečevima ( zakrpama ) i 4in1 drajverima!?!?!? Dobro došao u Intel klub. :D

Ja sam lepo napisao. TI mi ponudi za te pare to sto sam napisao, i ja ODMAH kupujem. :wave;

Jos jedan thread na ovu temu? Sto je mnogo, mnogo je.

Ja se povlacim do daljnjeg iz bilo kakve rasprave na temu AMD-intel, ionako je sve to odavno prestalo da ima bilo kakvog smisla.

E, ljudi, nema me jedno vece i vidi u sta se ovo sve izrodi.

Imam samo dve napomene:

1. upucena magicku: meni je izuzetno drago da smo se dotakli i poslovanja ove dve firme. Dakle, ne onih koji vade naftu "iz Kaspijskog basena", nego ove dve. Zasto ? Zato sto je to u sprezi sa ovim sto si ti pricao ovde - planovima. Poslovanje (ovakvo ili onakvo) moze jako lako da izazove usporavanje, odlaganje ili cak otkazivanje pojedinih projekata, tako da bih se ja vrlo uzdrzao od prognoza sta ce biti za 10 godina i hoce li svo to vreme Socket478 biti koriscen (znajuci Intel, iskreno sumnjam u to, ali da prekinem, nije to tema mog posta). I takva skretanja poslovanja ne moraju biti uzrokovana, usko gledano, napretkom suparnickog tabora - sta ako se za godinu-dve pronadje (lupam sad) neki novi vid/prenosnik mrezne komunikacije i tu se ulupaju grdne pare da bi se bio pionir i utemeljivac standarda? Dakle, ako si hteo da se drzis planova i predvidjanja, onda se drzi bar prve sledece stepenice, ostalo bi bilo realno da prvo sacekamo.

2 ovo je opsta opaska: ako vidim da se dalje u ovom threadu povisi glas opet -> thread leti bez pardona !

"Ne razumem opasku oko Athlona, a za 10GHz Pentiumu 4 ¿e trebati manje od 4 godine ( sredinom 2005 ). Ako ovde napravim osvrt na onu tvoju opasku oko Athlona, kontam da ¿e mu ovim tempom trebati bar 10 godina da postigne tu radnu frekvenciju. Kada bi se zezali naravno, pođto on ne¿e videti ni 5 a kamo li 10GHz. Na opđtu radost i zadovoljstvo postoja¿e neđto drugo, a da K7 mora u penziju mora. "

Magicke, ti verujeđ da ãe se P4 proizvoditi 2005-e ? Po dosadađnjim iskustvima ne izgleda tako. Ili si toliko ushiãen sa tim procesorom da si zaboravio neke stvari ?

Siguran sam de ãe i Intel i AMD dotle izbaciti nova jezgra. A 10 GHz u 2005 ? Maybe, ali jako maybe :D .

silverglider je napisao(la):
E, ljudi, nema me jedno vece i vidi u sta se ovo sve izrodi.

Imam samo dve napomene:

1. upucena magicku: meni je izuzetno drago da smo se dotakli i poslovanja ove dve firme. Dakle, ne onih koji vade naftu "iz Kaspijskog basena", nego ove dve. Zasto ? Zato sto je to u sprezi sa ovim sto si ti pricao ovde - planovima. Poslovanje (ovakvo ili onakvo) moze jako lako da izazove usporavanje, odlaganje ili cak otkazivanje pojedinih projekata, tako da bih se ja vrlo uzdrzao od prognoza sta ce biti za 10 godina i hoce li svo to vreme Socket478 biti koriscen (znajuci Intel, iskreno sumnjam u to, ali da prekinem, nije to tema mog posta). I takva skretanja poslovanja ne moraju biti uzrokovana, usko gledano, napretkom suparnickog tabora - sta ako se za godinu-dve pronadje (lupam sad) neki novi vid/prenosnik mrezne komunikacije i tu se ulupaju grdne pare da bi se bio pionir i utemeljivac standarda? Dakle, ako si hteo da se drzis planova i predvidjanja, onda se drzi bar prve sledece stepenice, ostalo bi bilo realno da prvo sacekamo.

2 ovo je opsta opaska: ako vidim da se dalje u ovom threadu povisi glas opet -> thread leti bez pardona !
Ma sve je to O.K. i možemo o tome da diskutujemo ( ko hoće i ko se razume ), ali je glupo to potezati kadgod počnemo priču o Athlon/P4 tehnologiji i konceptu, tj o konkretnim proizvodima. Sad' naprimer neko kaže da je Athlon XP mnogo brz u 3D MAX-u i matematičkim aplikacijama, ja kažem da je P4 brži u multimedijalnim sreaming aplikacijma i nekim igricama, a onda neko uleti sa pričom "džaba mu to kada mu padaju akcije i ....". Miiisii'm stvaaaarno! :)

Drunk Devil je napisao(la):
Magicke, ti veruješ da će se P4 proizvoditi 2005-e ? Po dosadađnjim iskustvima ne izgleda tako.
Kojim dosadašnjim iskustvima? Čijim dosadašnjim iskustvima? P6 arhitektura je živela nekih 6 godina ili kol'ko već, od prvog Pentiuma do Tualatina. Zašto misliš da i Net-Burst neće toliko poživeti?
Ili si toliko ushićen sa tim procesorom da si zaboravio neke stvari ?
Ja uopšte nisam ushićen tim procesorom i takoće mislim da je potrebno još dosta rada na njemu, ali bar za to ima prostora. Pa nisi valjda mislio da će samo da podižu frekvenciju? Pogledaj kol'ko je P1 napredovao do Tualatina.
Siguran sam de će i Intel i AMD dotle izbaciti nova jezgra. A 10 GHz u 2005 ? Maybe, ali jako maybe :D .
Nova jezgra DA ( revizije, dorade, proširenja ), novu arhitekturu NE ( mislim na Intel i Net-Burst pošto će AMD morati nešto da preduzme bar u pogledu Hammera ).

magick je napisao(la):
Ma sve je to O.K. i mo?emo o tome da diskutujemo ( ko hoće i ko se razume ), ali je glupo to potezati kadgod počnemo priču o Athlon/P4 tehnologiji i konceptu, tj o konkretnim proizvodima. Sad' naprimer neko ka?e da je Athlon XP mnogo brz u 3D MAX-u i matematičkim aplikacijama, ja ka?em da je P4 br?i u multimedijalnim sreaming aplikacijma i nekim igricama, a onda neko uleti sa pričom "d?aba mu to kada mu padaju akcije i ....". Miiisii'm stvaaaarno! :)

Taj thread je, ako se ne varam, i poceo postovima (linkovima) o tendencijama poslovanja - prema tome, postovi u tom threadu koji su se odnosili na tu temu su bili na pravom mestu. Kada je tema threada osvrt na tehnicke osobine, naravno da nema smisla uplitati akcije i ostalo.

silverglider je napisao(la):
Taj thread je, ako se ne varam, i poceo postovima (linkovima) o tendencijama poslovanja - prema tome, postovi u tom threadu koji su se odnosili na tu temu su bili na pravom mestu. Kada je tema threada osvrt na tehnicke osobine, naravno da nema smisla uplitati akcije i ostalo.
Ti si sigurno pomislio da se moja opaska odnosi na thread "HOT NEWS AMD i Intel", a možda i nisi jedini, ali sam ja govorio o tome kao o globalnoj pojavi. Nije ovo prvi put da se diskutuje o poslovanju ovih proizvođača i sagledava ekonomski aspekt cele priče. Meni upravo smeta kada jedna čisto tehnička tema počne da prerasta u raspravu "čiji je veći" pa makar se to odnosilo na vrednost akcija, kvartalni bilans, ili nešto treće što ide u prilog jednom ili drugom PROIZVOÐAČU, a ne proizvodu. Znači pričam o mešanju baba i žaba, tačnije skretanju sa teme, a takvih pokušaja je bilo i u ovom threadu. ;)

Accuphase je napisao(la):
Pošto je magick ubeđen u superiornost P4 procesora, ne bi bilo loše da pročita ovaj članak: http://www.emulators.com/pentium4.htm

Ko ima vremena i volje da pročita gore navedeni članak, može da vidi da nije sve tako sjajno kod P4 procesora, i da su malo požurili sa izbacivanjem istog na tržište.....
Pročit'o sam taj tekst odaaavno ( još pre godinu dana ), s tim što vidim da je sada dopunjen. Svima bi savetovao da ga pročitaju jer bi se tako malo bolje upoznali sa stvarima. Nije sporno da je P4 ( Net-Burst ), ovakav kakav je danas, prilično traljav jer je dobrano osakaćen u odnosu na planiranu verziju ka kojoj ćemo se polako kretati. Danas on slabosti svoje arhitekture nadomešćuje izuzetno visokim radnim frekvencijama, a verujem da će mu se sa smanjenjem procesa izrade postepeno vraćati oduzete komponente, tj da ćemo se kretati ka onakvoj Net-Burst arkitekturi kakva je ona prvobitno i zamišljena ( isprojektovana ). Prvo na spisku želja je veći L1, jači instrukcijski dekoder i bolji trace cache engine, što je sve i bilo uvršćeno u prvobitnu arhitekturu. Zatim bi mogli da uslede bolji prefatch, ubacivanje shift/rotate logičke mreže, dorada FPU jedinice ( a tek kasnije povećanje broja FPU jedinica ) i još neke sitnije dorade. Naravno uskoro će tu uskočiti i poboljšanje multitaskinga u vidu HyperThreading-a, a postepeno se radi i na smanjenju latencije L2 keša, koji već sada daje protok ka jezgru og 64GB/s!!!

Ama ne kažem ja "trčite da kupite P4" samo kažem da ima izvanredne potencijale i da se ne iznenadite jednog dana kada Net-Burst počne da sija. Ako Socket478 stvarno potraje malo duže ( to ne mogu da tvrdim ) i preživi nekoliko revizija P4, kupovina jedne i850 ploče i nije tako loša investicija, a ja sam se lično naoštrio na Tehamu ( i850 + ICH4 ) pa kud puklo da puklo. :D

P.S. Ja ne mislim da je P4 procesor superiorniji od bilo čega u svojim performansama ili odnosu cena/performanse. Ja sam orjentisan na Intel ( ne P3 ili P4 ) platformu zbog nekih drugih njenih prednosti, a ne procesorske snage. Iskreno bi' baš voleo kada bi u Intel ploču ( čipset ) mogao da ubodem neko Athlonče, tako sada stvari stoje, a za dalje nemam pojma. Što se tiče P4 i Net-Burst arhitekture ona ima ogroman potencijal, a šta će od toga i kako Intel iskoristiti to ćemo da vidimo.

Hardverski aspekt sukoba Intel VS. AMD.... mislim sve je to lepo, ali barem po meni poenta je u ovom citatu Ananda:

PanchoBanilla je napisao(la):
On the other hand, the Athlon XP 2000+ and a solid KT266A board will leave you with enough cash left over to consider upgrading other parts of your system.

Kada budem radio upgrade masine opredelicu se za onoga ko za iste pare bude davao vise (odn. za manje isto). U ovom trenutku to je AMD. Intel nek malo prione ...

Ljudi, sto sada prozivate coveka (Magick-a) ? Zar nije pocetni topic bio sasvim tolerantan i odmeren? Odmah ste poceli da ga napadate, kao da je rec o starom Intel-AMD prepucavanju. Niste svesni da nijedan Athlon ne moze da parira Intel-u na 3 GHz... A Intel MOZE da obori cene P4-ki dok ste rekli "AMD"! Sta kada P4 2.2 bude kostala 200DM? Kako cete onda pricati? Evo, i DDR je jako skup, mozda ce jos i RDRAM da postane konkurentan... ??? 3GHz!!! I sve to sa Intel-ovim necujnim kulerom, prostim overklokom magistrale! Nema grafita, nema arctic silvera, nema buke, nema spaljivanja, nema straha od odvaljivanja socket-a.... Jeste, likujem , likujem jer bih voleo da se Intel vrati na staro mesto - tamo gde je bio kada smo svi furali 300A na 450MHz (neki i na 504:)) ... AMD je i dalje superjevtin-superbrz ali sa ovom tehnologijom nece jos dugo.. A mi smo ovde, na ovom forumu ipak zagrizeni hardverasi i ne bi dolazili tu svaki dan da nije tako: dacemo mi i par stotina vise za Intel-a, cim bude dosta brzi...

Sve sada podseca na onaj vic: Jel bolan Mujo, bil ti radje kre..o mladu Fatimu dva puta ili moju babu tri puta. A Mujo ce: "Znas sta, Fatima je Fatima, al triput je triput! (3GHz).... Eto...

Iskreno , Max ovo sto ti pricas je totalna utopija. Nikada Intel nece biti ovoliko jeftin i brz , kao sto je to AMD. Ako se setimo Celyja 300A , to je u samom startu bio veliki Intelov ***** jer su sami pokopali svoj tadasnji High End PII . Doduse kasnije su dobro prosli sa samim Celeronom , sve dok se nisu pojavili Athlon i Duron. Ubedjen sam da Intel nece skoro izbaciti konkurentan CPU jer bi to bio kraj za nas potroshache ukoliko bi se povratila stara Intelovska vremena. Tada ce Intel biti daleko skuplji nego shto je to sada.
Mislim da nisi u pravu kada kazes da Intel moze da obori cenu lako. Da je to tako vec bi se to odavno desilo i AMD bi bio pokopan. Inache P4 u 0.18 mikrona ima chak 220 mm kvadratnih povrshinu jezgra ,a Northwood koji je u 0.13 , ima oko 144 mm shto je i dalje vishe od 0.18 mikronskog Palomina. TBread ce imati 80 mm povrsinu , kao K6-2 . To govori o tome da je za P4 potrebno vise materijala nego za Athlone , a ako se uzme u obzir da je Intel kao i AMD tek zacheo 0.13 mikronski proces sa tehnologijom bakarnih interkonektora , verovatno je procenat skarta dosta velik . Inace sto se tice tehnologije napumpavanja Mhz , AMD nije u velikom zaostatku ako se uzm IPC faktor , tako da ce TBread i kasnije Barton SOI sasvim lepo parirati bilo kom P4 procesoru , sve dok se ne pojavi Hammer. Sto se Intela tiche , Northwood nece moci da odgovori na ovakvu konkurenciju , osim ako ne izbace novi totalno redizajniran core , shto podrazumeva veci L1 cache , smanjenu latenciju ADD i MUL instrukcija , poboljshane x86 dekodere i x87 FPU jedinicu.

drfedja je napisao(la):
Iskreno , Max ovo sto ti pricas je totalna utopija. Nikada Intel nece biti ovoliko jeftin i brz , kao sto je to AMD. Ako se setimo Celyja 300A , to je u samom startu bio veliki Intelov ***** jer su sami pokopali svoj tadasnji High End PII . Doduse kasnije su dobro prosli sa samim Celeronom , sve dok se nisu pojavili Athlon i Duron. Ubedjen sam da Intel nece skoro izbaciti konkurentan CPU jer bi to bio kraj za nas potroshache ukoliko bi se povratila stara Intelovska vremena. Tada ce Intel biti daleko skuplji nego shto je to sada.
Mislim da nisi u pravu kada kazes da Intel moze da obori cenu lako. Da je to tako vec bi se to odavno desilo i AMD bi bio pokopan. Inache P4 u 0.18 mikrona ima chak 220 mm kvadratnih povrshinu jezgra ,a Northwood koji je u 0.13 , ima oko 144 mm shto je i dalje vishe od 0.18 mikronskog Palomina. TBread ce imati 80 mm povrsinu , kao K6-2 . To govori o tome da je za P4 potrebno vise materijala nego za Athlone , a ako se uzme u obzir da je Intel kao i AMD tek zacheo 0.13 mikronski proces sa tehnologijom bakarnih interkonektora , verovatno je procenat skarta dosta velik . Inace sto se tice tehnologije napumpavanja Mhz , AMD nije u velikom zaostatku ako se uzm IPC faktor , tako da ce TBread i kasnije Barton SOI sasvim lepo parirati bilo kom P4 procesoru , sve dok se ne pojavi Hammer. Sto se Intela tiche , Northwood nece moci da odgovori na ovakvu konkurenciju , osim ako ne izbace novi totalno redizajniran core , shto podrazumeva veci L1 cache , smanjenu latenciju ADD i MUL instrukcija , poboljshane x86 dekodere i x87 FPU jedinicu.
E sad ima tu jedna zavrzlamica. Pre oko 6 meseci na benchu je bio link ka nekom tekstu u kome se intel grdno nahvalio da je uspeo da osvoji proizvodnju na waferima od 300mm i da je za to puko grdne pare (a i razvoj je prema njima trajao par godina). E pa na tim waferima prema jednom testu 4 na 2.2 Ghz Intel je u stanju ja proizvede 3 puta veci broj procesora pri prelasku na 0.13 proces proizvodnje. Poenta je da Intel moze znatno da snizi cene svojih procesora ali ne zeli iz prosog razloga sto na zapadu vlada nestasica P4 procesora (AMD se pocupao malo u zadnjem kvartalu samo zahvaljujuci tome) i sto na trulom zapadu 100 ili 200 dolara ne predsavljaju neki izadatak pri kupovini racunara (za njih je kuciste od 150$ jeftino!!!!!)
4 je bolji procesor svidjalo se to nekom ili ne. Problem je sto mi jadni Srbi nemamo para za bacanje i kupujemo nesto sto pruza najvise za ulozeni novac (to NIJE merilo kvaliteta). U nasoj zemlji glupo je kupiti 4 a u Americi, glupo je ne kupiti je

Interesantno Fedja... Mislim da si u vecini stvari u pravu, obavesten si i znas detalje u cifru, ali previdjas jednu stvar. Intel moze da ide i na spopstveni gubitak, da spusti cene P4 procesora i ispod cene koja ode u proizvodnji - (MS je prodao 1.5 konzola na taj nacin, gubi ogromne svote novca u ovom vrlom trenutku, ali zna da ce igrama, ucvrscenom pozicijom na trzistu (sa XBox-om), zaradjivati vise kada pocne da prodaje van amerike (Evropske konzole kostaju isto kao americke u ciframa, ali iza njih stoji znak ENGLESKE FUNTE!) + zarada kroz kupljene naslove... Dakle, i Intel moze da spusti cene i neko vreme prodaje P4 za mnogo manje para, cisto da malo smiri euforiju za TBird-om (koja nije izrazena u svim zemljama o cemu smo imali prilike da diskutujemo), a onda da postavi jedan standardan cipset (verovatno DDR) koji ce procesorima od 2-3G (koji se ubrzavaju na 3-4) dati ceo playfield mogucnosti... Mislim da je sve to realno, da Intel to moze, ali iza politike ove kompanije stoje mnogo mnogo iskusniji ljudi koji znaju stvari o kojima mi ni ne sanjamo.... i samo oni znaju zasto se to ne desi. Ko zna, mozda ce vec sutra slicna vest uzdrmati ceo Internet...

byMaX je napisao(la):
Interesantno Fedja... Mislim da si u vecini stvari u pravu, obavesten si i znas detalje u cifru, ali previdjas jednu stvar. Intel moze da ide i na spopstveni gubitak, da spusti cene P4 procesora i ispod cene koja ode u proizvodnji

Stvarno mislis da se AMD vec odavno ne sluzi ovim trikom, mislis li da je Durona na pocetku bilo moguce napraviti i zaraditi sa cenom ispod 100DM.

drfedja je napisao(la):
Iskreno , Max ovo sto ti pricas je totalna utopija. Nikada Intel nece biti ovoliko jeftin i brz , kao sto je to AMD.
Da neće nikada biti jeftin moguće, ali brz .... Uostalom nika ne reci nikad.
Ubedjen sam da Intel nece skoro izbaciti konkurentan CPU jer bi to bio kraj za nas potroshache ukoliko bi se povratila stara Intelovska vremena. Tada ce Intel biti daleko skuplji nego shto je to sada.
Zašto ste svi vi AMD-ovci u tripu da je samo mrtav Intel dobar Intel i postavljate stvari "on ili ja". Otkud ti to da će konkurentan Intelov procesor značiti katastrofu za nas potrošače!?!?!?!? Naprotiv, konkurentan Intelov procesor će dodatno pospešiti rad AMD-ovih inžinjera i izbacivanje novog procesora pa i snižavanje cena. Samo zdrava konkurencija može da stimuliše razvoj. Zašto si u tripu da AMD sve ovo radi zato što vas voli i da se i on ne bi isto tako bezobrazno ponašao i razbaškario kada bi bio sam? Ako misliš da AMD pravi bolje procesore i ako preferiraš tu firmu, trebalo bi da priželjkuješ dobar procesor iz Intela kol'ko i svi ostali jer će ti omogućiti da dođeš do svog mezimca brže i za manje para. Ne mogu da verujem i mene ste sada uvukli u ovo s*anje, a lepo sam rekao NEMA EKONOMIJE!!!
Mislim da nisi u pravu kada kazes da Intel moze da obori cenu lako. Da je to tako vec bi se to odavno desilo i AMD bi bio pokopan. Inache P4 u 0.18 mikrona ima chak 220 mm kvadratnih povrshinu jezgra ,a Northwood koji je u 0.13 , ima oko 144 mm shto je i dalje vishe od 0.18 mikronskog Palomina. TBread ce imati 80 mm povrsinu , kao K6-2 . To govori o tome da je za P4 potrebno vise materijala nego za Athlone , a ako se uzme u obzir da je Intel kao i AMD tek zacheo 0.13 mikronski proces sa tehnologijom bakarnih interkonektora , verovatno je procenat skarta dosta velik .
Ama Fedja ne možemo da pričamo o ovim stvarima tako napamet, jer ni ti ni ja ni bilo ko ovde ne raspolažemo pravim informacijama i znanjem da diskutujemo o ovome, ovo što mi vodimo su kafanske priče. Klasika za srbe, svi se razumeju u politiku i znaju bolje i više od fudbalskog selektora. Evo ti samo jedan primer da stvari uopšte nisu tako banalne i jednostavne kao što im ti pristupaš: P4 ima više tranzistora ali su oni pod manjim opterećenjem nego kod Athlona, pa je i moguće postizanje znatno viših frekvencija. Znači P4 ima prednost po pitanju MHz u samoj svojoj arhitekturi i u istoj tehnologiji izrade postiže veči takt, a kol'ko mu to kompenzuje traljav IPC to je drugo pitanje i stvarno se u to ne bi sada upuštao. Druga stvar, otkud znaš kakve vafere mora da koristi AMD ( zbog svoje arhitekture ) i kol'ko su oni skuplji? SOI je nešto što je na vaferu, a ne u litografskoj mašini kao mikronski proces izrade. S obzirom da SOI koriste proizvođači high-end i mainframe procesora ne bih rekao da je to nešto što pojeftinjuje proizvodnju. Oću reći ko zna kakvim sve metodama AMD mora da se služi da bi izvukao ovoliku frekvenciju iz stare arhitekture, a da su cene njihovih procesora nerealne pokazuju njihovi gubitci. I još jedna stvar, za*ebi te priče o broju škartova u 0.13um tehnologiji jer AMD još nije ni napravio CPU u 0.13um a kamo li prodao. Nije ovo moja konstatacija, svi tehnički sajtovi su pisali o Intelovoj prednosti od par meseci u ovom procesu izrade što će im svakako značiti da se pre liše "dečijih bolesti". Zašto misliš da će tvoj ljubljeni AMD preći na 0.13um ko iz p*čke i bez ikakvih teškoća? Izvini ali mnogo si pristrasan.
Inace sto se tice tehnologije napumpavanja Mhz , AMD nije u velikom zaostatku ako se uzm IPC faktor , tako da ce TBread i kasnije Barton SOI sasvim lepo parirati bilo kom P4 procesoru , sve dok se ne pojavi Hammer.
Otkud ti to znaš? To su samo nagađanja i tvoje ili naše lepe želje ali ne i argumentovane činjenice. Ono što zasigurno znamo je da će TBread biti isti ovaj procesor ( XP ) samo u 0.13um tehnologiji što će mu omogućiti probijanje 2GHz barijere, a kol'ko će moći da izvuče teško je reći, u svakom slučaju ne mnogo preko 2.5GHz ako i toliko. Gde će tada biti P4, na 3.2, 3.5, 4GHz? Uopšte situacija nije takva da nekoga možeš apriori da diskvalifikuješ.
Sto se Intela tiche , Northwood nece moci da odgovori na ovakvu konkurenciju , osim ako ne izbace novi totalno redizajniran core , shto podrazumeva veci L1 cache , smanjenu latenciju ADD i MUL instrukcija , poboljshane x86 dekodere i x87 FPU jedinicu.
Slažem se da će morati da dorađuju ovo jezgro, a već najavljuju neke nove fore tipa Hyper-Threading, 533MHz FSB i.t.d., opet kažem ko zna kakve će to performanse doneti ( za FSB@533MHz još i znamo ), ali ono što je sada izvesno je da Northwood-u treba oko 500MHz da bi ubedljivo tuk'o Athlona ( XP a i TBread ) i to na DDR platformi ( i845D ) dok je na RDRAM ( i850 ) to i manje valjda zbog boljeg MTH-a. S obzirom na veliko smanjenje latencije kod PC1033 RAM-a i povećanje propusne moći Northwood je još jači tako da kompenzaciona razlika ( i to po pitanju FPU-a ) pada na nekih 400MHz i ovo je dokazano testovima sa OC-ovanim Northwoodom. Šta će doneti Hyper-Threading ne znam ali se nadamo bar 5-10% što će dodatno smaniti razliku, a ne zaboravimo da je sa ovom arhitekturom ( kakva je takva je ) Intelu otvoren put ka postizanju ogromnih frekvencija, pa vidiš da se onaj 2.2 ladno klokuje na 3.1GHz, a pošto ni onaj na 2GHz nije hteo preko 140MHz FSB ( samo 2.8GHz ) počinjem da sumnjam u matičnu ploču ili RAM korišćen na testu, CPU verovatno može i više. :)

Misko je napisao(la):
Stvarno mislis da se AMD vec odavno ne sluzi ovim trikom, mislis li da je Durona na pocetku bilo moguce napraviti i zaraditi sa cenom ispod 100DM.

Gresis,kada je izasao,duron 600 je kostao kod nas 230 DM,a u Nemackoj 205 DM.Nabavna cena u Nemackoj na 1000 komada je bila 144 DM i to bez ikakvih poreza (koji je,uzgred, u Nemackoj 16%).To je daleko od tvojih 100 i manje maraka.
Inace ono cime Intel moze da pribegne je prodaja po dumping cenama,mada takva prodaja je zabranjena u Americi i Evropi (ili ce vas drzava da vam udari 'dumping' kazne :)),jer kod Intela vazi ono "ima se,moze se" (ribice,l... .. :D).Vrlo verovatna stvar da ce Intel oboriti cene i prodavati ih ispod nivoa prosecne zarade u branshi,mada tu ni nema branshe,vec cist monopol Intela i AMD-a.
Svaka cast Motoroli i IBM-u,ali oni su zanemarljivi na tom trzistu.

Nazad
Vrh Dno