Šta je novo?

Intel Vs. AMD N-ti put

• Začetnik teme [Miki]
  • Datum pokretanja
Zlatiborac je napisao(la):
Stvarno se ponekad i sam zapitam da li je normalno razmishljati o tome da li je temperatura 51 ili 52 stepena? Ljudi chemu to vodi. Pogledajte koliko pochetnika samo ima ovde, koji imaju neke krsheve od compova. I kada ubace 5-6 coolera u kucishte nije ni chudno shto chovek ima utisak da mu kroz sobu prolece helikopter!!!

Eh, pa ne znam sad... ovo "turanje extra coolera" je vise odlika nekih "advanced" usera... Taj pocetnika ako uopste stavi osnovni cooler na CPU, dobro je :p

I shta me briga nek je i 70C.

Tacno tako! (dobro, da je samo koji stepen nize...)
Ipak (odgovor vazi i za intela), taj procesor ces da zamenis za nekih godinu, godinu i po najvise i miran si... A do tada ima da radi super (a i dosta dugo posle).

CAR je napisao(la):
Cekaj bre, cekaj... u ovom threadu pricas jedno, u drugom nesto sasvim drugo... Evo ti direktno tvoje reci, pa se ti odluci kakvo je stanje...

"Sta vi radite sa tim kompovima...Ja imam neki krs od evercoola i dodatna 2 ventilatorcica i temperatura mi je 49C sad sa AMD 2000+ a posle 2 sata igranja je 52 i nikad preko....U ASUS probeu...."

Znaci, tamo imas krs, a ovde super cooler...

???????
Stigao nov...A taj krs je hladio sa otvorenim kucistem i promajom:)...

Ovako,prvo nikad nebih otvarao topic da bi se hvalio svojom konfiguracijom....Drugo da je tolika temperatura u Bgu bilo bi ok jer tamo sad ide temperatura do 30 stepeni spoljna znaci u gradu...Ovde gde sam ja tepmperatura neprelazi 20 stepeni ni kad je sunce od jutra do mraka...[Kapirate]....E kad dodje leto temperatura ce sigurno biti 30-35 p CAK i do 38 stepeni spoljna....a hvala bogu meni je radna prostorija na suncanoj strani pa se platim da ce tad teperatura procoesrora ici i do 70-75 stepeni........A nezamislivo je dodavati jos koji hladnjak...Ovaj Volcano je najbucnoiji cooler proizveden za AMD[I think:)].....Ovaj racunar sam preko 20 x nosio u servis za manje od 3 meseca a kad sam imao P3 na 450 pre 2 god nisam morao ni da zavirim u kuciste sve je lepo radilo,tiho prosto milina:).....Svima hvala tek u da odluzim dal da prelazim na Intel ili da cekam nove AMD procesore koji ce[ako bog da] imati "manju" temperaturu...

magick je napisao(la):
Opet ti i ja. :) K7 će jako teško dogurati do 2.4GHz, da ne budem baš isključiv. Drugo, EV7 magistrala je već odavno usko grlo, a kako frekvencije jezgra rastu to je sve očiglednije i predstavlja sve veću kočnicu. Nikako ne možeš očekivati da performanse nastave da rastu linearno kako se povećava klok jezgra. To nije slučaj ni sa jednom arhitekturom, a kamo li sa ovom koja je na izdisaju. Inače bez obzira na proces proizvodnje, 2.nešto GHz je za K7 "core meltdown".Ma to uopšte nije tačno. Impliciraš nešto što nema veze sa realnošću. Otkud ti to da P4 lošije podnosi temperaturu? Ti si praktično ustvrdio da bi P4 na 95C sagoreo ( da nema zaštitu ) dok K7 radi opušteno. To uopšte nije tačno! P4 zahvaljujući svojoj arhitekturi, a od skora i procesu izrade, mnoooogo bolje podnosi disipaciju toplote. Znači čak i kada disipira isto ili više od K7, njemu to lakše pada. Metalni disipator na procesoru i 0.13µm da i ne spominjem.

Drugo, Thermal Throthling se aktivira na daleko višim temperaturama od radne i u normalnim uslovima nikada ga nećeš ni doživeti. Niko do sada nije prijavio problem usporenja, tj pregrevanja, P4 [email protected] čak ni posle više sati intenzivnog maltretiranja. Nisam čuo da se bilo koji vlasnik P4 žalio na to, čak i pri ekstremnom overkloku, najčešće memorija ne može da izdrži. U svakom slučaju o tome ne treba razmišljati dok je voltaža na default i dok postoji pristojno hlađenje. Ti sada očiglednu "četvorkinu" prednost ( termal throthling ) 'oćeš da okreneš protiv nje, kao da je to neka mana.

Reference radi, na P3 pločama je zaštita od pregrevanja bila po defaultu nameštena na 85C ili tako nešto. Naravno ja nikada nisam video ni 45C posle višesatnog full load-a, čak i kada sam Copera 700 kloknuo na 1050MHz. Zašto bi se "četvorka" usporavala na manje od 60C? Inače ni sa BOX kulerom [email protected] neće preći 50C, u najgorim uslovima. Ma neka bude i 55C i opet ništa.

Ova ti neće proći. :)
Kao i uvek do sada Magick brka babe i zabe. Ne znam zasto uopste poredis Palomino i Northwood jezgra. Ekvivalent North-u ce biti Barton, dok je ekvivialent Palominu Willamete koji je 0.18 mikronski.
Interesantno je i to sto Northwood na 2.4 Ghz ne bezi mnogo Palominu na 1.7 Ghz iako je P4 po procesu izrade napredniji. 533 Mhz FSB ce uciniti dosta na peglanju performansi osakacene P4 arhitekture.
O zagrevanju P4 procesora govorim iz aspekta istog 0.18 procesa izrade.
Uostalom pogledaj malo
http://users.erols.com/chare/elec.htm
pa se informisi o zagrevanju procesora.

PIII se manje zagrevao od K7 jer je imao jednostavniju arhitekturu.

Naravno da K7 nece nafurati vise Ghz od P4, ali sasvim ce dovoljno poziveti dok K8 ne postane standard.
Barton ce zahvaljujuci SOI tehnologiji dogurati sigurno 2.3 Ghz, a 512K L2 kesa ce mu pomoci da prebrodi usko grlo sporije magistrale.

P4 Northwood na 2.26 Ghz ima maksimalnu disipaciju snage 72W kao AthlonXP 2100+ i kao TBird Athlon na 1.4 Ghz. AMD sa svakom serijom K7 procesora ide do 72W tako da se moze ocekivati da TBread jezgro dogura do nekih 2.1 Ghz, a Barton u SOI tehnologiji sa 30% redukovanim zagrevanjem mozda dogura i do 2.5 Ghz.

Intel sa svojim P4 procesorima ce nastaviti da gura do 100 W. To ce mu obezbediti klok od oko 3 Ghz. P4 arhitektura ce u 0.13 mikronskoj tehnologiji mozda moci da izgura i 3.2 Ghz sa vazdusnim hladjenjem, ali se postavlja pitanje power switching modula na maticnim plocama. To ipak treba da radi na svim plocama.
Slicna prica vazi i za AMD.

drfedja je napisao(la):
Kao i uvek do sada Magick brka babe i zabe. Ne znam zasto uopste poredis Palomino i Northwood jezgra. Ekvivalent North-u ce biti Barton, dok je ekvivialent Palominu Willamete koji je 0.18 mikronski.
To uopšte nije brkanje baba i žaba, ako se ne sećaš počeli smo poredeći procesore u istoj cenovnoj klasi, nisam ja kriv što je AMD u debelom zaostatku po pitanju tehnologije izrade. U tvojoj rečenici "Ekvivalent North-u ce biti Barton ... " podvlačim ono će biti. Mi smo pričali o onome što jeste.
Interesantno je i to sto Northwood na 2.4 Ghz ne bezi mnogo Palominu na 1.7 Ghz iako je P4 po procesu izrade napredniji.
Kol'ko sam ja razumeo [email protected] je XP 1800+, jel' tako? Ne bih baš rek'o da [email protected] ne beži mnogo XP-u 1800, u principu ni XP 2100+ mu ne beži mnogo ali u tim realacijama razlika uopšte nije mala.
533 Mhz FSB ce uciniti dosta na peglanju performansi osakacene P4 arhitekture.
Baš tako, a kada overklokuješ jednog Northwood-a 1.6 na 2.13GHz, magistrala radi na 533MHz tako da se porast performansi ne odnosi samo na skalarno ovećanje internog kloka.
O zagrevanju P4 procesora govorim iz aspekta istog 0.18 procesa izrade.
Uostalom pogledaj malo
http://users.erols.com/chare/elec.htm
pa se informisi o zagrevanju procesora.
Meni nije jasno šta ti pokušavaš da dokažeš. Eto, ajd' da poredimo procesore približno istih performansi ( ne takta ) u istoj tehnologiji izrade, ako već 'oćeš da analiziramo arhitekturu i termalnu disipaciju, mada je danas deplasirano pričati o P4 i 0.18µm jer su i prestali da se proizvode.
PIII se manje zagrevao od K7 jer je imao jednostavniju arhitekturu.
Ufff, sad' i ti. Jednostavniju arhitekturu!?!?!?!? Jel' to zbog većeg L1 keša i nešto jače ( veće ) FPU jedinice? U principu shvatam šta si hteo da kažeš, ali si to uradio suviše grubo i trapavo, no dobro. O.K. jeste Athlon bio efikasniji, ali se i više zagrevao a pri tom' nije imao nikakvu termalnu zaštitu, koristio je krto keramičko pakovanje i imao je ogoljene kontakte sa gornje strane koji su se nepažljivom montažom kulera dali lako spojiti. Sve to ukazuje da je pri proizvodnji i projektovanju vođeno manje računa o pouzdanosti i kvalitetu, a više o sirovim performansama i nižoj ceni. To je ono šte se meni nikada nije sviđalo kod AMD-a iako su razvili odličnu arhitekturu.
Naravno da K7 nece nafurati vise Ghz od P4, ali sasvim ce dovoljno poziveti dok K8 ne postane standard.
To kaže drfedja - zaljubljenik u AMD. :) To su samo lepe želje, AMD je već sada u gubitku zbog te K7 arhitekture, informiši se ti malo kada već pričaš o stanju na tržištu i planovima.
Barton ce zahvaljujuci SOI tehnologiji dogurati sigurno 2.3 Ghz, a 512K L2 kesa ce mu pomoci da prebrodi usko grlo sporije magistrale.
Aha, s tim što povećanje L2 keša drastično povećava potrošnju i disipaciju toplote. O tome koliko je teško to realizovati i pri tako velikim frekvencijama da i ne govorim. AMD je oduvek kuburio sa L2 kešom i nikada nisu uspeli da dostignu intelove rezultate u latenciji i efikasnosti. Mislim da će dodavanje L2 keša da im stvori više problema nego što će da reši, a budi siguran da će se ti procesori mnogo slabije overklokovati neko oni sa 256KB. U svakom slučaju to će dosta spustiti gornju granicu maksimalnog internog kloka i opet će ti procesori ( u AMD-ovom maniru ) raditi na granicama svojih mogućnosti i grejati se k'o ludi.
P4 Northwood na 2.26 Ghz ima maksimalnu disipaciju snage 72W kao AthlonXP 2100+ i kao TBird Athlon na 1.4 Ghz. AMD sa svakom serijom K7 procesora ide do 72W tako da se moze ocekivati da TBread jezgro dogura do nekih 2.1 Ghz, a Barton u SOI tehnologiji sa 30% redukovanim zagrevanjem mozda dogura i do 2.5 Ghz.
To o čemu ti pričaš je ukupna disipacija, ali zaboravljaš da je kod "četvorke" ona ravnomernije raspoređena na veću površinu, pa je naprezanje po tranzistoru ili vodu, ako tako mogu da se izrazim, manje nego kod K7 arhitekture. Uostalom to i jeste jedna od osnovnih prednosti dubljeg pajplajna. O Bartonu u SOI tehnologiji možeš samo da maštaš, AMD nije još razradio ni 0.13µm tehnologiju. Dok izbace tog SOI Bartona moraće da se nose sa P4 @ >3GHz.
Intel sa svojim P4 procesorima ce nastaviti da gura do 100 W. To ce mu obezbediti klok od oko 3 Ghz. P4 arhitektura ce u 0.13 mikronskoj tehnologiji mozda moci da izgura i 3.2 Ghz sa vazdusnim hladjenjem, ali se postavlja pitanje power switching modula na maticnim plocama. To ipak treba da radi na svim plocama.
Slicna prica vazi i za AMD.
A što se postavlja pitanje power modula? Šta time hoćeš da kažeš?

[Miki] je napisao(la):
Ovako,prvo nikad nebih otvarao topic da bi se hvalio svojom konfiguracijom....Drugo da je tolika temperatura u Bgu bilo bi ok jer tamo sad ide temperatura do 30 stepeni spoljna znaci u gradu...Ovde gde sam ja tepmperatura neprelazi 20 stepeni ni kad je sunce od jutra do mraka...[Kapirate]....E kad dodje leto temperatura ce sigurno biti 30-35 p CAK i do 38 stepeni spoljna....a hvala bogu meni je radna prostorija na suncanoj strani pa se platim da ce tad teperatura procoesrora ici i do 70-75 stepeni........A nezamislivo je dodavati jos koji hladnjak...Ovaj Volcano je najbucnoiji cooler proizveden za AMD[I think:)].....Ovaj racunar sam preko 20 x nosio u servis za manje od 3 meseca a kad sam imao P3 na 450 pre 2 god nisam morao ni da zavirim u kuciste sve je lepo radilo,tiho prosto milina:).....Svima hvala tek u da odluzim dal da prelazim na Intel ili da cekam nove AMD procesore koji ce[ako bog da] imati "manju" temperaturu...

Budi pametan i ne menjaj nista.Hteo sam da ti predlozim Volcano 7+ medjutim vidim da ocekujes jedan.Nedavno sam kupio Chieftech Dragon kuciste ali ne zelim da prebacim masinu u njega bez dobrih kulera.Kod nas je izgleda nemoguce naci pristojan kuler.Drfedja bolje da izdejstvuje da uvezu par dobrih kulera, sto za procesor sto za kuciste, i neke pristojne termalne paste, nego sto nam na benchmarku uvaljuje kojekakav KX trtmrt shit FX

FSamir je napisao(la):
Drfedja bolje da izdejstvuje da uvezu par dobrih kulera, sto za procesor sto za kuciste, i neke pristojne termalne paste, nego sto nam na benchmarku uvaljuje kojekakav KX trtmrt shit FX
Mora da je EpoX bolji :D
U fazonu si moja baba bolje kuva od tvoje babe.
Daj nam na test 8K3A+, vrlo ćemo je rado istestirati i uporediti sa KX7-333, pa ako je bolja, tako će biti i napisano. Rezultati uvek dovoljno govore.

Stvarno se ponekad i sam zapitam da li je normalno razmishljati o tome da li je temperatura 51 ili 52 stepena? Ljudi chemu to vodi. Pogledajte koliko pochetnika samo ima ovde, koji imaju neke krsheve od compova. I kada ubace 5-6 coolera u kucishte nije ni chudno shto chovek ima utisak da mu kroz sobu prolece helikopter!!!
Moj T'Bird, nikad nije preshao 55C. Sa uspravnim napajanjem! I nekim shit coolerom. I shta me briga nek je i 70C.

Potpuno se slazem sa chovekom. Opterecivao bih se temperaturom onog trenutka kada bi komp pocheo chudno da se ponasa.

Nazad
Vrh Dno