Šta je novo?

Intel Vs. Amd (hitno)????

sponji

Čuven
Učlanjen(a)
13.06.2003
Poena
609
Posto kupujem novi PC,interesuje me koja je konfiguracija bolja.

INTEL PIV 2.4 GHZ 533 FSB
ASROCK GE PRO
512 MB DDR-RAM PC 2700
128 Gforce 4 TI4200 DDR
80 GB Maxtor 7200 rpm
LITEON 16/48 DVD
32-bit 3D on board
...

AMD ATHLON XP 2400+
EPOX/ABIT/MSI NForce2 (koja je ploca najbolja)
512 MB DDR-RAM PC 2700
128 MB ATI 9500 PRO
80 GB Maxtor 7200rpm
LITEON 16/48 DVD
32-bit 3D on board
...

PC koristim izmedju ostalog i za igranje igara(radujem se HALF-LIFE-u2)
pa mi treba stvarno brz procesor sa dobrom grafickom. :confused: type;

Gde nadje ASRock...

Ma daj stavi tu graficku sa amd-a na Intela i nadji neku normalniju plocu i Intel je mnogo bolji :)

milenkoc23 je napisao(la):
Ma daj stavi tu graficku sa amd-a na Intela i nadji neku normalniju plocu i Intel je mnogo bolji :)
ajde nam navedi bar tri konkretne prednosti INTEL-a nad AMD-om?

BeastMaster je napisao(la):
...

Dakle "prednosti" Intela 2.4 u odnosu na 2400+ su:
1. Intel se vise greje
2. Skuplji je
3. Sporiji je :)
Sorry! Ovo je bilo jace od mene :)

De si to video da se intel vise greje leba ti? Kod sebe imam intel p4 na 1.8GHZ oc na 2.7 i temperatura mu je 45C, takodje imam i drugovu masinu koja je amd athlon xp t-bred 2000+ na 1833MHz i temp. od 58c. Na intela je standardni box kuler a na amd-a thermaltake 6c+.

Sale_Fanatic je napisao(la):
De si to video da se intel vise greje leba ti? Kod sebe imam intel p4 na 1.8GHZ oc na 2.7 i temperatura mu je 45C, takodje imam i drugovu masinu koja je amd athlon xp t-bred 2000+ na 1833MHz i temp. od 58c. Na intela je standardni box kuler a na amd-a thermaltake 6c+.
Ja ima 2600+ 42 C na max opterecenju :) pa ti uporedi, a o brzini cifre sve govore!
Naravno ova temperatura je u letnjem "paklu" moje sobe :(
Pa cak je u jednim domacim novinama bio test P42GHz i 2000+ sa istim TT kulerom, moze da se montira na oba i sta mislis ko je bio bolji po svim pitanjima!

Covece, sta ti bi da ovako nesto pitas.
Sad si zapoceo raspravu koja ce trajati dugo, a svi ce zaboraviti na tebe i tvoje pocetno pitanje.
Sto se mene tice druga konfiguracija je svakako bolja.

Sale_Fanatic je napisao(la):
tbred B 1700+ @ 2.4GHz 38 stepeni, pri najopterećenju retko dostigne 44, cooler tt7+ LOW speed. xp2500+ Barton @ 2.4GHZ oko 44, a pri opterećenju i do 48-49.

Moje misljenje je da P4 ima jednu veliku prednost: chipset, naravno ukoliko uzmete neki koji valja. AMD zaista ima fino optimizovan procesor, samo je steta sto imaju malu radnu frekvenciju, uvek zaostaju po nekih 500mhz-a pa ispada kao da se kolje sa Intelom. Ali AMD ima ocajne chipsetove...

sponji, ja sam nedavno sa amd-a presao na intela, samo zbog chipseta (doduse morao sam da se otvorim jer sam uzeo i875) ali sam vise nego zadovoljan.

u tvom slucaju ja bi ti preporucio AMD konfiguraciju, zbog Radeona i zbog nForce ploce koja je sigurno bolja od te koju si naveo za P4 konfiguraciju.

ps. razmisli da umesto Maxtora uzmes Seagate barakudu

morbious je sve reko... :) Gde nadje ovo da pitas :)

niko se nije osvrnuo na neupadljivo pitanje za AMD: Koja je ploca najbolja ?
A koje je covek pitao.
Iako ja nisam ni 5% kompetentan da dajem savet u ovoj oblasti,jer su i meni neki ljudi na ovom forumu po tom pitanju otvorili oci...ali da kazem :
Upravo tim redosledom koji si i nabrojao : EPOX,ABIT pa tek MSI.
EPOX - za overclock...

Elem,gde ima taj XP2600+ za 90 EUR ?

Miroslav je napisao(la):
Moje misljenje je da P4 ima jednu veliku prednost: chipset, naravno ukoliko uzmete neki koji valja. AMD zaista ima fino optimizovan procesor, samo je steta sto imaju malu radnu frekvenciju, uvek zaostaju po nekih 500mhz-a pa ispada kao da se kolje sa Intelom. Ali AMD ima ocajne chipsetove...

sponji, ja sam nedavno sa amd-a presao na intela, samo zbog chipseta (doduse morao sam da se otvorim jer sam uzeo i875) ali sam vise nego zadovoljan.

u tvom slucaju ja bi ti preporucio AMD konfiguraciju, zbog Radeona i zbog nForce ploce koja je sigurno bolja od te koju si naveo za P4 konfiguraciju.

ps. razmisli da umesto Maxtora uzmes Seagate barakudu
Ne vidim sta fali AMD-ovim nForce2 chipsetovima. Narocito C1/A1 reviziji u kombinaciji sa MCP-T soundstormom koji je daleko najbolji integrisani zvuk. nF2 PCI RAID performanse su sasvim ok za razliku od VIA chipseta. Eventualnu blagu prednost bih dao Intelu na vecem taktu od 2.4 Ghz i to u multimedijalnim aplikacijama kao sto su kompresija DVD.
Kao office, gaming i radna stanica XP2600+ sa nF2 plocom predstavlja odlican izbor. Ako covek zeli jeftinu masinu moze uzeti VIA plocu i slabiji XP ili pak nForce2 400 - jednokanalni DDR, koji je po ceni u rangu VIA KT-400 ploca.

drfedja je napisao(la):
Ne vidim sta fali AMD-ovim nForce2 chipsetovima. Narocito C1/A1 reviziji u kombinaciji sa MCP-T soundstormom koji je daleko najbolji integrisani zvuk. nF2 PCI RAID performanse su sasvim ok za razliku od VIA chipseta. Eventualnu blagu prednost bih dao Intelu na vecem taktu od 2.4 Ghz i to u multimedijalnim aplikacijama kao sto su kompresija DVD.
Kao office, gaming i radna stanica XP2600+ sa nF2 plocom predstavlja odlican izbor. Ako covek zeli jeftinu masinu moze uzeti VIA plocu i slabiji XP ili pak nForce2 400 - jednokanalni DDR, koji je po ceni u rangu VIA KT-400 ploca.
fedja, procitaj ceo moj post, pa ja mu i preporucujem Amd konfiguraciju ;)

hteo sam reci, da ako nije bitna para (ovde ocigledno jeste), recimo 100e vise, da je po meni sada najbolje uzeti i865 ili i875.

malo se nismo razumeli, to je sve

drfedja je napisao(la):
...

a zasto mislis da RAID u kombinaciji sa VIA chipsetom je toliko los? razlika je mozda 5%, ako je toliko. ako se ne bavi nekim ozbiljnijem poslom, razliku nece ni osetiti u realnom radu.

BeastMaster je napisao(la):
...

Ne bih bio bas toliko iskljuciv. Mozda se ne bih mogao setiti bas tri prednosti, ali dve bitne svakako...

Prva se odnosi na to da u high end segmentu AMD ne moze da ponudi ono sto moze Intel. Intel dostize ogromne radne taktove sa NetBurst arhitekturom koje AMD ne moze da isoprati ni model ratingom, a ne realnim taktom. Samim tim Intel bezi AMD-u (ne mnogo, ali bezi) po performansama. U prilog ovoj tvrdnji ide i to sto se na Future Marku u apsolutnoj kategoriji na prvih 10 strana prakticno nalaze samo sistemi bazirani na P4 procesorima, pa tek onda dolaze AMD masine. Cak je i OOpainter presao na Intel :)

Sledeca prednost P4 prcoesora se opet tice performansi, ali ovog puta one poticu od dvokanalnog rada sa memorijom. Kombinacija P4 sa C sufiksom, nekog i875 cip-seta i kvalitetne DDR memorije daje memorijske transfere koji su u najmanju ruku duplo veci nego na AMD platformi, sto ne moze a da ne utice pozitivno na performanse.

Moglo bi se reci da je za obicne korisnike sve jedno da li imaju jednu ili drugu platformu, ali entuzijastima nije, jer oni traze maximalne performanse, a to im u ovom trenutku moze pruziti jedino P4 kombinacija. Ni u kom slucaju, ako zanemarimo faktor cene, se ne bi moglo reci da je AMD bolji izbor, a narocito se to ne moze reci posle pojave jeftinih i865/i875 baziranih maticnih ploca.

Miroslav je napisao(la):
Moje misljenje je da P4 ima jednu veliku prednost: chipset, naravno ukoliko uzmete neki koji valja.

Koji to čipset za P4 ne valja ?

Pa VIA chipset za Intela :)

Alexandar je napisao(la):
Pa VIA chipset za Intela :)

Daj, molim te ...

VIA nije chipset - to je nacin zivota !

Ljudi,prestanite vise da spamujete i "zaradjujete" titule na ovim glupim postovima.

Nego,gde ima taj XP2600+ za 90 EUR ?

Mislim da je dobitna kombinacija P4 2.4C HT (800) i ASUS i865PE chipset. Na ovoj ploci, bez podizanja napona se P4 2.4C moze overklokovati na 3.3 GHz! i po performansama tuce P4 3.02 i AMD 3200

Odlicno, verujem da je 2.4C do jaja CPU ali onog ko uspe ovde, regularno u nekoj firmi da nabavi 2.4C ili jaci ja ga licno castim.

Miroslav je napisao(la):
...

fedja, procitaj ceo moj post, pa ja mu i preporucujem Amd konfiguraciju ;)

hteo sam reci, da ako nije bitna para (ovde ocigledno jeste), recimo 100e vise, da je po meni sada najbolje uzeti i865 ili i875.

malo se nismo razumeli, to je sve
Ocigledno ti nisi mene razumeo.
Nisam uopste imao nameru da poredim 865 i 875 sa nForce2 ili drugim AMD cipsetima. Ono sto je 875P za Intel, to je nForce2 400 Ultra za AMD. I jedan i drugi cipset imaju veoma nisku latenciju, napredne memorijske kontrolere, ali AMD ovde vise nema problem sa cipsetom, vec sa fizickim ogranicenjem propusne moci Alpha EV6 400Mhz magistrale. 800 Mhz ili 6.4 GB/s je svakako brze od 3.2 GB/s kada je komunikacija sa memorijom u pitanju. Drugi problem je sto Intel procesori sa C oznakom jos uvek nisu dostupni na nasem trzistu, a to ce sigurno potrajati jos koji mesec. S' druge strane AMD TBred i Barton procesori su otkljucani i moguce im je vrlo lako podesiti odgovarajuci FSB.

Ti si rekao da su cipsetovi za AMD procesore jako losi. Ja sam pokusao da ti dokazem da to nije bas tako i da zbog toga postoji nF2 cipset koji sigurno nije los. Prica o cipsetovima za AMD je prezvakana jedno deset hiljada puta u poslednjih nekoliko godina. Ko god radi sa hardverom ni VIA ni SiS, a ni nVidia nisu nepoznanice. Naravno svaki od njih nudi razlicite performanse, ali i razlicitu cenu. I jos nesto - nForce2 IGP je jedno 3 godine ispred Intelovih 845G integrisanih grafickih resenja.
Mogu slobodno da kazem da svi cipseti poslednje generacije namenjene Socketu A izvlace maksimum iz AthlonXP procesora sto naravno u Intelovom slucaju vazi samo za 865PE/875P i 850E, kao dvokanalna resenja koja maksimalno koriste memorijski protok Quad Pumped Bus-a. Cinjenica da VIA ima i dalje problem sa PCI komunikacijom sto moze da smeta specificnim uredjajima, ali u standardnoj kucnoj primeni radi sasvim stabilno ukoliko je sve 100% ispravno. Dakle da rezimiramo - ovde se tvrdnje tipa taj cipset je shit ili ta ploca je shit ili svi cipseti su shit potkrepljuju cinjenicama, inace ovaj forum vise nije forum nego mesto gde se trosimo svoje internet sate i telefonske racune na mlacenje prazne slame i prosipanje prica u stilu rekla/kazala. Apsolutno sam te razumeo u tvojoj nameri da hoces coveku da predocis da ako neko ima 800 evra za masinu, pametnije mu je da kupi AMD+nForce2+ATi9700, nego Intel 2.4 i 845PE plocu i GeForce4 Ti4200. Isto vazi i za nekog ko ima 2000 Eur, taj ce da kupi Intel 3.0C i 875P iako nema da se kupi :mrgreen:
Zadatak membera i moderatora na ovom forumu je da daju podatke manje upucenim userima i da svoje tvrdnje potkrepljuju iskustvima i cinjenicama.

Pozdrav!

da ne duzim pricu, preporuka je AMD konfiguracija, i to sa EPOX ili Abit plocom...mozda da se izdvoji koji juric vise za malo bolju mem.......i to je to...

Grejanje zavisi 70% od ploce.Zavisi gdje je sonda za grijanje,
najpreciznije mjere asusove ploce

W12 je napisao(la):

E to si bas pogodio, mislim za Asusa. :eye:

W12 je napisao(la):

Covek, post je prestar. Obrati paznju na datume.
Mada rasprave Intel vs. AMD su uvek u modi. Neki od nas ne gledaju sport pa onda nemaju za koga da navijaju.
I zato:
AMD! AMD! AMD! :beat:

Nazad
Vrh Dno