Šta je novo?

Intel VIIV je stigao!

Nalepnicu.

audiofreak je napisao(la):
Zar je moguce da ste svi prevideli VT (Vanderpool) koji imaju Pentium D procesori?!?
Virtualizacija treba uz odgovarajuci softver da omoguci celoj porodici da koristi jedan racunar za razlicite namene u isto vreme!
Audiofreak, iskreno me zasmejavaš. :D:D:D:D:D
Stvarno ponekad znaš da zvučiš kao Intelovo PR odeljenje. :D Mislim VT tehnologija za celu porodicu, nije nego. Virtuelizacija je uvek bila važna profesionalcima i naprednijim korisnicima. Mislim, što će nekom običnom korisniku mogućnost da simultano tera aplikacije za različite operativne sisteme na istom računaru? Ako već ne želi da mu deca čačkaju po njegovom OS-u, najlakše i najjednostavnije mu je da napravi dual boot i pruži ceci još jedan OS na kome mogu da se zezaju do mile volje.
Mislim "da koristi računar cela porodica istovremeno" :D Mislim da ovaj Intelov biser možemo smestiti u arhivu najglupljih PR izvala, rame uz rame sa onom da će surf netom biti brži u Pentium 4.
Centrino je već posebna priča. Koliku je samo lovu Intel dao proizvođačima laptopa za reklamiranje njihovih Centrino modela. Ljudi su kupovali ko šašavi, iako je većina njih mislila da je Centrino zapravo procesor.

morbius je napisao(la):
Audiofreak, iskreno me zasmejavaš. :D:D:D:D:D
Stvarno ponekad znaš da zvučiš kao Intelovo PR odeljenje. :D Mislim VT tehnologija za celu porodicu, nije nego. Virtuelizacija je uvek bila važna profesionalcima i naprednijim korisnicima. Mislim, što će nekom običnom korisniku mogućnost da simultano tera aplikacije za različite operativne sisteme na istom računaru? Ako već ne želi da mu deca čačkaju po njegovom OS-u, najlakše i najjednostavnije mu je da napravi dual boot i pruži ceci još jedan OS na kome mogu da se zezaju do mile volje.
Mislim "da koristi računar cela porodica istovremeno" :D Mislim da ovaj Intelov biser možemo smestiti u arhivu najglupljih PR izvala, rame uz rame sa onom da će surf netom biti brži u Pentium 4.
Centrino je već posebna priča. Koliku je samo lovu Intel dao proizvođačima laptopa za reklamiranje njihovih Centrino modela. Ljudi su kupovali ko šašavi, iako je većina njih mislila da je Centrino zapravo procesor.

Nisi razumeo. VT moze da virtualizuje i druge stvari a ne samo OS-ove, zavisi od softverske implementacije. Dakle, moguce je da vise ljudi konkurentno (u isto vreme!) koristi racunar, a dual-boot koji nudis kao resenje zahteva da ti prestanes da ga koristis i da restartujes da bi ga neko drugi koristio.

Nisi razumeo. VT moze da virtualizuje i druge stvari a ne samo OS-ove, zavisi od softverske implementacije. Dakle, moguce je da vise ljudi konkurentno (u isto vreme!) koristi racunar, a dual-boot koji nudis kao resenje zahteva da ti prestanes da ga koristis i da restartujes da bi ga neko drugi koristio.
DA.Mada je meni lichno zanimljiva opcija surfa sa virtualnim rachunarom i njegov imunitet na viruse.Tj.kada ga iskljucis,navodno odoshe i virusi..hehehe...pa polako...ko cheka-taj docheka..

Marti Misterija je napisao(la):
ultra :D ... cek jel ovo bese ona tehnologija, sto rece jedan vip-ovac, na koju se Intel oslanja kao jedan od stubova buduceg razvoja!? :d :d

"Cika Marti" :d , nemoj da izvrces moje reci.

Poslednja izmena:
VT je OK ideja! Verujem da je Pacifica slicna. Medjutim ni o jednoj se ne zna bas previse. Super je to sto procesor ima tu foru deljenja, ali trebalo bi da se svi resursi mogu deliti da bi to zaista imalo smisla. Ne bih previse da tupim, jer ne znam bas mnogo o ovome, ali imam utisak da scenario tipa: Sin igra UT2007, Tata zavrsava neke stvari koje je doneo s posla, a mama gleda film i sve to na jednoj Pentium D 9xx masini, nije bas izvodljivo! Fora da mama gleda film, cerka chatuje u MSN-u, sin "hakuje" u Linuxu, a tata zavrsava kalkulacije u Excelu, vec zvuce maaalo realnije, ali opet kazem, nisam bas siguran kkako to sve radi!

genijalcin@23 je napisao(la):
Ukratko> nema vise emulacija, instrukcije se izvrsavaju na punom taktu.
pa tesko da su se bilo koje instrukcije izvrsavale bilo kako drugacije sem na "punom taktu". I na kakvu emulaciju mislis?

Ukratko2> Posto x86 procesori ne ispunjavaju sve uslove virtuelizacije, tj. nije moguce bas svaku instrukciju virtuelizovati, vrsi se njihova emulacija ili dinamicko rekompajliranje koda, sto utice na performanse. Procesori sa VT-om ili vec postojeca Motorola Mc68020 tih problema nemaju.

morbius je napisao(la):
Originally Posted by morbius
Audiofreak, iskreno me zasmejavaš.
Stvarno ponekad znaš da zvučiš kao Intelovo PR odeljenje. Mislim VT tehnologija za celu porodicu, nije nego. Virtuelizacija je uvek bila važna profesionalcima i naprednijim korisnicima. Mislim, što će nekom običnom korisniku mogućnost da simultano tera aplikacije za različite operativne sisteme na istom računaru? Ako već ne želi da mu deca čačkaju po njegovom OS-u, najlakše i najjednostavnije mu je da napravi dual boot i pruži ceci još jedan OS na kome mogu da se zezaju do mile volje.

I ti mene zasmejavas. :)
Pa poenta jeste da se ne smaras sa reboot-ovanjem i dualBootom.

A ti Max, nisi mogao da editujes post, nego si morao da ga brises? Bas si indijanac. :D

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
VT je OK ideja! Verujem da je Pacifica slicna. Medjutim ni o jednoj se ne zna bas previse.

Kako ko:

VT IA-32
VT IA-64

Ovde ima jos toga pored ova dva direktna linka.

Nedjo je napisao(la):
Super je to sto procesor ima tu foru deljenja, ali trebalo bi da se svi resursi mogu deliti da bi to zaista imalo smisla.

Vanderpool 2 (VT2) ce imati i tu mogucnost, virtualizacija na nivou chipseta.

Nedjo je napisao(la):
imam utisak da scenario tipa: Sin igra UT2007, Tata zavrsava neke stvari koje je doneo s posla, a mama gleda film i sve to na jednoj Pentium D 9xx masini, nije bas izvodljivo!

Pitanje je samo kako ce se resiti problem jedne tastature, verujem da ce moci USB da se koristi za to kao i za misha, a VGA odavno ima izlaz za vise monitora. Samo treba softver/drajveri...

Nego zgodan taj VT, a najzgodniji za M$!
Koliko licenci Windows-a ce nam trebati kad svi ukucani budu terali po jedan u isto vreme? :D Eto nacina za njih da prodaju softver i onima koji nemaju para za vise racunara...

Nego zgodan taj VT, a najzgodniji za M$!
Koliko licenci Windows-a ce nam trebati kad svi ukucani budu terali po jedan u isto vreme? :D Eto nacina za njih da prodaju vise kopija istog OS-a i softvera i onima koji nemaju para za vise racunara...

Shljapim dva monitora(jedan tft i jedan crt npr).Moj sin igra igrice na jednom a ja na drugom radim neshto "pametnije".Jedan mish ide na stari ulaz a drugi je usb ili oba na usb i sl.Tastatura na usb npr.I onda je super...mogu da radim ko chovek.Meni se i ova ideja svidja.Ali sam 100% siguran da ce to solidno opteretiti racunar i umanjiti mu performanse u odnosu na single koriscenje.Mogu oni da pishu shta god hoce ali me ipak zivo zanima kako ce se to odraziti u praksi.No,bez obzira na sve to,ipak je ovo konachno prava tehnologija i moze se tako slobodno nazvati.Oni kao glavnu prednost navode bezbedan surf.Obzirom da mi je manija surf i bezbednost nije mi jasno kako ce se zastiti od virusa.Bez obzira na "virtualno laziranje" ipka je to jedan hardware i hacker-i ce imati lep izazov da naprave virus koji ce to da probije.Model 920 ce mozda biti cenovno pristupachan za nas na jesen pa cu svakako probati.

Tja, sve je to lepo kada se prosmatra sa stanovista procesora, ali u realnom scenariju ce se i dalje cekati na ono sta je i danas usko grlo, aka hard disk. Jos kad krene da se deli, bice jos veselije (mozda od ncq-a i bude neke koristi) - imas utisak da vozis cpu na 5GHz i nekadasnji Quantum Maverick na PIO modu 2.

A ti Max, nisi mogao da editujes post, nego si morao da ga brises? Bas si indijanac. :D

iskustva pokazuju da ne-moderatorima teže padne kad im neko obriše post nego kad ga edituje :D

Vidi ovog sadistu
Ko zna kakav bi ti bio...dash choveku "vlast" :D pa vidish kakav je...cccccccccccc :d ;)
@SILVER:tachno..hard disk je i dalje "usko grlo" jer je mehanichki i on je doziveo svoj vrhunac kad je mehanika u pitanju...lichno mislim da nema boljitka bez ram chipova.Ali to treba implementirati na Posebnu memorijsku jednicu i sl.Daleko je to josh...
Zna li neko cenu intel cpu(920)?Kada to stize kod nas?Rekoshe mi na jesen ce ga biti vishe...

Ukratko2> Posto x86 procesori ne ispunjavaju sve uslove virtuelizacije, tj. nije moguce bas svaku instrukciju virtuelizovati, vrsi se njihova emulacija ili dinamicko rekompajliranje koda, sto utice na performanse. Procesori sa VT-om ili vec postojeca Motorola Mc68020 tih problema nemaju.

Znaci i moja Amiga 1200 moze da virtualizuje :d Moracu da je ponovo aktiviram :)

Znaci i moja Amiga 1200 moze da virtualizuje Moracu da je ponovo aktiviram
wooooww - imash je?kakva je to mashina tada bila....sanjao sam je pre nego shto sam kupio 500-otku...shteta shto sam prodao...

DARK SIDE je napisao(la):
Zna li neko cenu intel cpu(920)?Kada to stize kod nas?Rekoshe mi na jesen ce ga biti vishe...

Ja mogu da ga narucim preko drugara i ovde izadje 265€. Ceka se oko 2 nedelje.

Poslednja izmena:
Ja mogu da ga narucim preko drugara i ovde izadje 265€. Ceka se oko 2 nedelje.
To je vishe nego povoljna cena....stavljam ON SALE ovaj 3.0(630) odmah...pa on sad je negde oko 200eu u Pakomu npr.Ispada da je razlika 50 eu...meni je to vishe nego neverovatno...blago tebi za drugara...

Poslednja izmena:
To je vishe nego povoljna cena....stavljam ON SALE ovaj 3.0(630) odmah...pa on sad je negde oko 200eu u Pakomu npr.Ispada da je razlika 50 eu...meni je to vishe nego neverovatno...blago tebi za drugara...

190e je nov 630 koliko sam ja video.

Poslednja izmena:
Intel Pentium4 LGA (64bit) 3.0GHz/800MHz/1MB BOX 217,00EU
Intel Pentium4 LGA (64bit) 3.2GHz/800MHz/2MB BOX 276,47EU
Intel Xeon DP 2.8GHz 800MHz 1MB (FSC) 299,48EU
Intel Pentium 4 3,40GHz 800MHz 2MB Tray (LGA775) 322,73EU
Intel P4 820 Dual Core LGA 2.8GHz/800MHz/2x1MB 324,50EU
Intel P4 830 Dual Core LGA 3.0GHz/800MHz/2x1MB 403,80EU
Ovo su cene...."Pa...m".

Poslednja izmena:
Intel Pentium4 LGA (64bit) 3.0GHz/800MHz/1MB BOX 217,00EU
Intel Pentium4 LGA (64bit) 3.2GHz/800MHz/2MB BOX 276,47EU
Intel Xeon DP 2.8GHz 800MHz 1MB (FSC) 299,48EU
Intel Pentium 4 3,40GHz 800MHz 2MB Tray (LGA775) 322,73EU
Intel P4 820 Dual Core LGA 2.8GHz/800MHz/2x1MB 324,50EU
Intel P4 830 Dual Core LGA 3.0GHz/800MHz/2x1MB 403,80EU
Ovo su cene...."Pa...m".

To nisu cene nego derachina.

pa ***.to je tako kad kupujesh sa pdv,rachun i ostalo..kad neko donosi preko grane onda je sigurno jeftinije...mene vec godinama bukvalno "deru" ali ***.nemam kontakt preko grane...

pa ***.to je tako kad kupujesh sa pdv,rachun i ostalo..kad neko donosi preko grane onda je sigurno jeftinije...mene vec godinama bukvalno "deru" ali ***.nemam kontakt preko grane...

[OT]
Cene koje sam pominjao su sa carinom i porezom. Tako da -- nasi trgovci DERU nego sta. Ako neko moze da uveze 1 kom procesora, plati carinu i porez, zaradi nesto i da mi garanciju od 1 god. i da pored svega toga cena za mene bude povoljna sasvim je jasno da drugi drpaju samo tako.

Kad smo kod toga, primetio sam recimo da X1600 Pro neki ovde na benchu nude za 148-175€ (MSI, PowerColor). Cisto da znate da je moguce naci Sapphire za 141€ da ne bacate pare bezveze.
[/OT]

Dark side, za raspravljanje o cenama i kukanju na uvoznike već imaš gomilu thread-ova pa idi tamo.
Žalim momci, ali vi mene još uvek ne ubediste da je virtuelizacija tehnologija koja je stvarno "za celu porodicu". Virtuelizacija jeste veoma dobra stvar, ali nikako nešto što je posebno nužno običnim, kućnim userima.
Recimo ta hipotetična situacija koju pominjete da sin želi da se igra, a ćele da radi ozbiljne stvari. Pa dvojezgarni procesor bi trebalo da to odradi bez problema, sa ili bez virtuelizacije. Zašto ga opteretiti da pritom gura i još jedan OS?
Hoćete bezbedniji surf? Pređite na Operu.
Dakle, još uvek čekam da mi date jedan dobar razlog zbog kog "obični user" neće moći da živi bez virtuelizacije.

Za razliku od nekih ovde koji pričaju napamet, ja sam koristio programe za virtuelizaciju. Ne za nešto bog te pita koliko pametno, već samo da bih mogao da pokrenem pojedine igre koje neće da rade pod Windows XP-om. Slažem se da će VT biti dobra stvar koja će značajno ubrzati rad virtuelne mašine, ali zaista ne vidim zbog čega bi veći broj ljudi imao potrebu za virtuelnim računarom u svom sistemu. Ja ću znati da iskoristim VT, ali većina neće.
VT2 će doneti mogućnost virtuelizacije i čipsetovima, omogućujući OS-ovima da ravnopravno pristupaju memorijskom kontroleru. Nakon toga će stići i VT3 koji bi trebalo da obezbedi ravnopravan pristup svim resursima računara. Još ne znam na šta bi sve to trebalo da liči, ali mi se sviđa ideja da paralelno teram Windows i Linux bez usporavanja koje u ovom trenutku donosi emulacija.

morbius je napisao(la):
Ja ću znati da iskoristim VT, ali većina neće.

A sto ne bi mogla? Mislis da ce za to trebati neko specijalno znanje? Bice dovoljno da se user uloguje i da se podigne "njegov" (guest) OS.

Ako ne vidis prednosti VT-a, onda si veoma "kratkovid".

Vrh Dno