Šta je novo?

Intel VIIV je stigao!

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=224

OK, me stupid! Nije mi jasno sta je u citavoj prici TEHNOLOGIJA! Mislim, Intel ovo naziva Viiv Tecnology! Pa sad mene zanima sta kombinaciju Preslera/Smithfielda, 945/955/975, i Win MCE-a cini Tehnologijom??

Jos kad vidim ovakve fore na kutijama ploca:

http://www.watch.impress.co.jp/akiba/hotline/20060107/image/kmlk4.html

Mene ovo podseca na ono cuveno da ce Interent da radi brze sa Pentium 4 procesorom!

No, ako bi neko hteo da objasni ViiV TEHNOLOGIJU bio bih mu zahvalan!

Nedjo,izgleda da je marketing stunt!

Evo link(verovatno si vec video ali nece da skodi da ponovimo "znanje" ;) ):
http://www.theinquirer.net/?article=28834

When I looked for the sooper sekrit sauce that makes Viiv what Viiv is, I drew a blank. The Intel-provided Viiv technology comes down to a motherboard and a CPU which from all appearances will be available through retail channels as well.

The * after "Technology" takes you to a note indicating that third parties will also contribute to the VIIV technology. So, if I read it right, you could go down to Best Buy or your flavour-of-the-day store and build yourself a Viiv box. I wonder if there will be a rack with Viiv stickers on it so you can buy those too?

In a nutshell, Viiv is an attempt to brand a media-capable computer much like the notebook industry was branded with Centrino. The Viiv 'Technology' is off the shelf and available to anyone with the inclination to build their own media center.

So what is Viiv? For Intel it seems to be an attempt to make itself into Sony. As has been the case in the past, Intel has thrown millions of dollars into advertising and 'partner programs' (read massive marketing fund payouts) to encourage people to drink the kool-aid and buy an Intel. Perhaps this time the Blue Men will actually ship with the stickers. µ

Me stupid too ! :d
Ispade nesto kao centrino brand samo za desktop + umesto Pent.M i ploce imas Pent.D i plocu + Win MCE :d :d :d
Tresla se gora...

Poslednja izmena:
Oni bi najradije i gomolj krompira počastili sa VIIV oznakom i nazvali to tehnologijom!

Intel ustvari uvodi nove filozofije koje bi krajnjem korisniku trebale omogućiti jednostavniji odabir računala.Glavna smisao Intelove nove koncepcije je platformizacija.
Znalcima samo kompliciraju stvar,dok krajnjim korisnicima "olakšavaju" odabir tj.prodaju priču sličnu toj za Internet.

Nedjo je napisao(la):
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=224

OK, me stupid! Nije mi jasno sta je u citavoj prici TEHNOLOGIJA! Mislim, Intel ovo naziva Viiv Tecnology! Pa sad mene zanima sta kombinaciju Preslera/Smithfielda, 945/955/975, i Win MCE-a cini Tehnologijom??

Jos kad vidim ovakve fore na kutijama ploca:

http://www.watch.impress.co.jp/akiba/hotline/20060107/image/kmlk4.html

Mene ovo podseca na ono cuveno da ce Interent da radi brze sa Pentium 4 procesorom!

Hahhaha, naravno da P4 bolje tera net zbog NetBursta :d
Nije to nikakva tehnologija, to je samo napor da se unekoliko standardizuje ponuda mlatimudijalnih mašina da bi se verovatno neke stvari lakše optimizovale za njih. Npr. ne bi me čudilo da te mašine budu imale one najavljene biose koji će hardverski da sprečavaju ripovanje hd dvda i blu raya. Verovatno će i softver dodatno prilagoditi tome da se što više funkcija strpa na daljinski, kao i da sve funkcije budu što jednostavnije i prilagođene ljudima koji veze sa kompovima nemaju. Drugim rečima, neka inicijalna faza kreiranja svojevrsne "multimedijalne konzole" od pc komponenti, ako me shvataš šta hoću da kažem.

E sad to što sve to mogu ja da imam i bez Viiva to je druga stvar :d Inače obrati pažnju, već su najavljeni Viiv 1.5 i Viiv 2.0. Ovaj što je sada predstavljen je kao Viiv 1.0, 1.5 će izaći sredinom godine, a 2.0 krajem godine. Tipujem da će 1.5 biti ova mašina samo malo jača sa Win MCE, a da će 2.0 imati Vistu i da tu neće biti nikakvih suštinskih razlika.

Sto se tice interneta ili mreze uopste, zar niste culi da je Microsoft TCP/IP stack optimizovan za P4? :D
Salu na stranu, iskljucite RX/TX checksum offloading na mreznoj karti i zauzece procesora bi trebalo da skoci, a ta optimizacija bi trebala da se potrudi da to zauzece ipak ostane malo. U vreme kad se P4 pojavio RX/TX checksum offloading nije bio default opcija osim na najskupljim mreznim karticama (citaj 3com).
Naravno, ovo ne utice na nas koji smo u to vreme gurali dial-up, nego samo na ljude sa broadbandom ili brzom lokalnom mrezom.

Nedjo je napisao(la):

Čekaj, zašto nisi slično reagovao na Centrino? :) Ok, Pentium M je kao nova tehnologija, odnosno stara stvar urađena u novom procesu uz po koji tvik tu i tamo i više keša... VIIV je koncept, znaš i sam kakav - i.diot proof OS za home multimediu i internet i lep komad nameštaja kojim upravljate daljinskim - a to što ga nazivaju tehnologija, čist je marketing. Kućni PC u kanti kućištu je prevaziđen, sad su in svakakvi gedžet-sistemi, samo da je novo, lepo dizajnirano, hi-res, hi-def, broadband i fensi...

Poslednja izmena:
Iskreno nisam ni bio prmetio da je Intel i Centrino svojevremeno deklarisao kao tehnologiju. To sam odmah bio skapiro kao marketinski naziv za zavaljivanje 3 intelova proizvoda - WiFi chip, chipset i CPU.
Ali ovo za ViiV jednostavno bode oci! Ne mozes da ne primetis! To je, slazem se, definitivno marketing, ali onaj hardCore! i sto je najgore oni to furaju kao nesto extra novo maltene stavljajuci ga u ravan sa EMT64 (dobro, ni on nije bio novitet, jer je x86-64 postojao vec iha-haj, ali opet bio je prava tehnologija), ili sa HT-om (za koji je bilo puno opravdanje isticati logo a kutiji maticne ploce)...
Poenta je da je sve otiso u krasni... Marchitecture je pojeo Architecture!

Centrino sta je da je, extra je. Revolucija.
VIIV je nista, nula, nebitno.

Pozdrav!

Ne mogu da verujem da ste se nadali da ce VIIV biti nesto novo, osim marketinskog trika :) I to ispade veoma uspesan kada ste se toliko nadali.

Intelova "prozvodnja" je sada okrenuta ka proizvodnji "platformi" (VIIV, Centrino tj Core/Core Duo) i naravno da ce se kompletna marketinska masinerija okrenuti ka tome kako bi ubedila krajnjeg kupca da je to nesto sto mu je potrebno, iako je u sustino isto sto i konkurentsko "iz delova".

Odlicno zamisljeno, a videcemo kako ce ogledati u praksi za par meseci.

Koliko je meni poznato Intel je propisao, izmedju ostalog, sa ViiV-om: izgled daljinca, nacin funkcionisanja daljinca, koji dodatni softver treba da proizvodjaci instaliraju, neki instant-off/on sistem itd...

Dakle, propisano je sve ono sto se ne tice samog intel-a, vec specs treba da ispostuju 3rd party developeri i da menjaju kompletni dizajn ploca, RF risivera, softverskog okruzenja itd... To sve se odnosi na novu verziju Vajva, ako sam dobro uklavirio. Sada je to samo preimenovani Media Center PC ili HTPC kako ga jos zovu. Nista jos nije zazivelo od prvobitnih planova.

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
Centrino sta je da je, extra je. Revolucija.
VIIV je nista, nula, nebitno.

Pozdrav!
Centrino je evolucija pre nego revolucija. Pentium 4 je revolucija, ali propala. :d
Nedjo je napisao(la):
Iskreno nisam ni bio prmetio da je Intel i Centrino svojevremeno deklarisao kao tehnologiju. To sam odmah bio skapiro kao marketinski naziv za zavaljivanje 3 intelova proizvoda - WiFi chip, chipset i CPU.
Ali ovo za ViiV jednostavno bode oci! Ne mozes da ne primetis! To je, slazem se, definitivno marketing, ali onaj hardCore! i sto je najgore oni to furaju kao nesto extra novo maltene stavljajuci ga u ravan sa EMT64 (dobro, ni on nije bio novitet, jer je x86-64 postojao vec iha-haj, ali opet bio je prava tehnologija), ili sa HT-om (za koji je bilo puno opravdanje isticati logo a kutiji maticne ploce)...
A sta si ti ocekivao ? Novu CPU arhitekturu. Pa do sada svaki koncept koji je napravljen je iskoriscen do maximuma pre nego sto je definitivno poslat u penziju. VIIV nije nista drugo nego prodavanje proizvoda u obliku multimedijalnog racunara. Najobicniji ultra-mega-giga-fancy marketing koji odlicno prolazi na zapadu, a narocito u Americi.
VIIV je napravljen za "all-in-one" likove, sto bi odjednom da imaju i kucni bioskop - dvd i komp, a sve to upakovano u fancy barebone kuciste, koje staje u policu ispod novog fancy HDTV televizora.
Eto kao sto i sam kazes, to je za Intel jos jedno trziste na kojem moze da proda svoje proizvode.

Poslednja izmena:
najjace sto na prvom linku pici amd baner po sred intel texta :smoke:

Pa OK, nije tehnologija, ali prave novi brend. Uostalom, sta je sad Mac? Isti je kao i svaki pc ispod haube, pa je ipak mac ;)

MrSa je napisao(la):
Pa OK, nije tehnologija, ali prave novi brend. Uostalom, sta je sad Mac? Isti je kao i svaki pc ispod haube, pa je ipak mac ;)

Pa, naravno da nije tako. Mac je MacOS X :)

Nedjo je napisao(la):

A sta reci za konkurenciju. Na Intel Vajv, AMD je odgovorio sa AMD Lajv! :) I to u vreme kada Microsoft planira skupu marketinsku kampanju sa Live servisima. Kao svojevremeno kada je Athlon-u dodat sufix XP, kako bi se poklopilo sa Windows XP :)

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
A sta reci za konkurenciju. Na Intel Vajv, AMD je odgovorio sa AMD Lajv! :) I to u vreme kada Microsoft planira skupu marketinsku kampanju sa Live servisima. Kao svojevremeno kada je Athlon-u dodat sufix XP, kako bi se poklopilo sa Windows XP :)
Da, ali cini mi se da oni nisu rekli da je LIVE tehnologija?!

drfedja je napisao(la):
Centrino je evolucija pre nego revolucija. Pentium 4 je revolucija, ali propala. :d

Nemas ti pojma, sedi, jedan ! :D

koliko god pokusavao da skapiram ovu temu ne uspevam...moze li neko da mi pojasni malo"vise"??? :S: :S:

Intel Pentium D procesor + ploca sa intel chipsetom + Windows Media Center Edition + daljinac i jos nekoliko stvari koje je propisao intel ->>> to je inace obican dual core sistem, ali onda dodje intel i lupi "intel VIIV" nalepnicu. Onda neko kaze "magick" i obican racunar se pretvori u multimedijalnu platformu.
Jesam izostavio nesto? :)

Prebacuju marketing sa procesora na platforme.
Centrino - Mobile
VIIV - Multimedia

That's the long and the short of it.

Poslednja izmena:
Hvala mislim da sam skapirao...Iako sam veliki podrzanik intela,ovo mu je cisto bulazenje...

Nedjo je napisao(la):

evo posto se ne secas da te tvoj kolega podseti :) . fotka je iz NY metroa a na fotki sam ja i ujedno koristim priliku da pozdrav sve :d

Yes, it is a Mobile Technology!

:wave:

PS uvek se nadje nesto tj izmisli nesto da se nesto opravda ili da se necemu da smisao....recju da se uzmu pare za nesto 'novo'

Poslednja izmena:
Pit (i to je Amerika) VELIKI pozdrav! Hvala na podsecanju ;)

Zar je moguce da ste svi prevideli VT (Vanderpool) koji imaju Pentium D procesori?!?
Virtualizacija treba uz odgovarajuci softver da omoguci celoj porodici da koristi jedan racunar za razlicite namene u isto vreme!

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
Zar je moguce da ste svi prevideli VT (Vanderpool) koji imaju Pentium D procesori?!?
Virtualizacija treba uz odgovarajuci softver da omoguci celoj porodici da koristi jedan racunar za razlicite namene u isto vreme!

Vanderpool (odn. Pacifica kod AMD) su svakako zanimljive tehnologije. Ipak Vanderpool je tehnologija za sebe, a nikakav ekskluzivitet VIIV platforme, pa ostaje pitanje šta to nudi mašina koja je Vajv, u odnosu na onu koja nije.

Poslednja izmena:
Vrh Dno