Šta je novo?

Intel versus ARM for the mobile computer

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije isti tehnoloski proces...
Fora je da se porede dva procesora sa istim procesom ali razlicitim dizajnom

To ces tesko da nadjes u poluprovodnickoj industriji!
Kako bi bilo da napravimo Core 2 u 65nm SOI DSL procesu pa da ga poredimo sa AMD-om? Rekao bih da ni dizajn tog procesora nije predvidjen za izradu u SOI DSL i obrnuto. Mozes implicitno da odredis koliko dizajn ume da poveca ili smanji potrosnju. Dobar primer je IBM Power, koji je uradjen istim 65nm procesom kao i AMD.

Poslednja izmena:
Pa eto, dinamicko skaliranje frekvencije i napona, gasenje jedinica koje se ne koriste i sl.. primera milion.. Isti procesor sa i bez tih stvari, razlika u potrosnji 5X a isti proces i sve ostalo isto

Sto ne upadoh u taj tim 🙁

Sta reci osim, NVIDIA rules.. al to sam vec reko....

Onda OK... ali je ono sto sam ja gledao u radovima sa univerziteta u micigenu bilo da na primer sram da bi trosio duplo ili 3x manje struje mora da bude 50% veci u istom procesu nego standardan koji se koristi ali opet veci sram , vece kapacitivnosti manja frekvencija ali tu je vise bitan proizovd frekvencije i snage nego max freq..
Nova tehnologija moze da smanji disipaciju ko sto audio rece ali je ovde stvar da stara tehnologija 65nm moze da bude isto brza i sa istom disipacijom na 45nm ako se primene druge tehnike u arhitekturi

Ono sto je najbitnije recimo kod mene je koliko je procesor ispravan. I tu bi voleo da poredim ARM sa Intelom.. Ne znam da koji je od njih bolji ali znam recimo da ARM7 koji sam ja koristio ima dozvolu da se koristi u medicinske svrhe sto znaci da nema bagove... Imati kompleksan i brz procesor znaci postojanje i velike verovatnoce za greske, ARM do sada nije bio previse kompleksan pa bih izvukao zakljucak i za greske po tome.. Ako neko zna detalje....

@drfedja - Vidi sta pise na Wikipediji za ARM:

"To keep the design clean, simple and fast, it was hardwired without microcode, like the much simpler 8-bit 6502 processor used in prior Acorn microcomputers." ! link

dakle sto je moguce jednostavnije
pravi RISC 🙂 vs x86 - jedva cekam 😉

Poslednja izmena:
nema sta da jedva cekas , on je tu 🙂

nemamo intela pa da uporedimo... 😉 to jedva cekam!

EDIT: mislim na ovog intela za MID 😀 i ostale handle uredjaje...!

Poslednja izmena:
nisam ni poceo da ga citam a vec mi se svidja recenica: "yet hardly anyone is talking about it"...

ja mislim da ce ovo biti najveci bum, mnogo znacajnije od highend procesora jer vec sam rekao: u buducnosti svi ce voziti uredjaje sa ovim lowpower procesorima, highend ce koristiti samo odabrani 😉 odnosno sigurno svi clanovi bench foruma

EDIT:
xexexe... kakav je kralj ovaj Anand..
- "I've often referred to Silverthorne as the processor Apple wanted to use in the iPhone"
... stvarno treba da testira komponente sa stopericom i to je to ! Kao sto se nalupetao oko Cell procesora pa je do kraja sklonio clanak ako se neko seca... i naravno pobrisao sve komentare. ali jos uvek imam negde na harddisku screenshootove toga :d

- "Mobile Internet Devices, or MIDs, they are small devices that can be used to browse the web, check email, use chat clients, play music, view photos, etc.."

izgleda da su nemci bili u pravu kad su rekli da iPhone nije telefon vec da je to skup usluga 😉
i izgleda da je Apple opet prvi 😀 - reinvented phone. (ovo ovde je velika tacka 🙂 - sve ce se lepo videti za par godina; bas me interesuje sta ce reci hejteri koji su pricali: "iPhone nema MMS hahaha, kakvo smece od telefona" 😉 )

- "These MIDs will either run Vista or Linux, the majority being Linux due to lower system requirements and cost."

a zasto ne bi vozili Windows CE ? jer je to corsokak?? 😀

- "Silverthorne based MIDs will be able to run the "full Internet" including Flash, whereas the iPhone can't."

e sad ga je bash lupio! vec su ljudi iz Adobea rekli samo da cekaju SDK; Apple nije mogao sam da ga implementira iz pravnih razloga - tj. Adobe mu najverovatnije ne bi dao source a oni sami (Adobe) nisu imali SDK.
"Full internet including Flash" - ARM11 u iPhoneu trenutno radi na 400MHz (412MHz od verzije 1.1.2), sam chip u iphoneu moze da ide do blizu 700MHz; iPhone nema Javu - ARM11 u iPhoneu ima Jazelle DBX (Direct Bytecode eXecution).

dok su drugi pricali nema MMS (i ne znam koje jos gluposti...) ja sam samo govorio da nema Flash i Javu i da su to jedini pravi nedostaci (osim fizicke tastature 😀) a kako se stvari odvijaju dobice i jedno i drugo 😉 svaka im cast!

joj kako volim kad sam u pravu... 🙂

- "The problems with UMPCs (Ultra Mobile PCs) were numerous; you need a custom UI for a device that small, most of the devices failed miserably in this regard. The Vista UI just doesn't scale well down to that small of a size. "

cini mi se da Apple vec ima jedan novi UI...
i onda kao nisu inovatori... c c c

Poslednja izmena:
Nego vide li ti potrosnju tog cipa? Prilicno su ga skresali. Bas me zanima kakve performanse ce imati i koliko brzo ce "jesti" bateriju. Zanimljiva je i ideja in-order core + HyperThreading.

Dakle ko sto rekoh, blizi se kraj vladavine proprietary dizajna zvanog ARM. Jedva cekam mp3/mp4 playere, telefone, i slicne gadgete sa x86 procesorima, moci cu da ih customizujem do mile volje 😀

Na AnandTechu je izašao detaljan prikaz Atom procesora: link.
Kako stvari stoje još ćemo malo pričekati na telefone i MP3 playere bazirane na x86 procesorima. Ali ovo čudo deluje kao dobar izbor za UMPC.

Jedna Intelova odluka mi samo nije jasna, zašto 130nm za chipset!? To čudo je jednostavno ogromno u poređenju sa CPUom.

evo odgovora na ono sto sam pitao u jednom drugom threadu, a mozda i ovde 🙂 :

"Even though Atom lacks an instruction window for dynamically reordering the instruction stream (more on this below), its decode block still appears to decompose the variable-length x86 instructions into fixed-length micro-ops (or "uops") like the Pentium Pro and its successors. This means that the decode hardware described above is relatively more bulky than it might otherwise be. Specifically, RISC instructions don't need to be predecoded, marked for length, and aligned for entry into the decoders because they're all the same length to start with. So while RISC instructions on a comparable design (ARM or PowerPC) do sit in an instruction queue prior to decode, that queue is a much simpler structure.

Not only does the predecode hardware bulk up Atom's front end, but the microcode ROM that's needed for decoding all of those legacy, multicycle x86 instructions also has a relatively large footprint. This is yet another item that a comparable ARM processor can do without, thereby saving on hardware and size." link

a sorry, nastavak je jos bolji 🙂 * sto je u osnovi i poenta cele price ("x86 je nakazan" 😀 ):

"The Pentium Pro paid a huge price in transistors relative to its RISC competitors for its x86-to-uops decode hardware. Intel was ultimately able reduce this relative penalty to something very marginal by means of sheer fabrication muscle."

i dalje...

"In the milliwatt TDP regime, the actual size of the core counts, and as transistors get smaller they leak more current. So the old approach of using process shrinks to cram more non-decode-related hardware onto each new processor, so that the decode block becomes an ever smaller slice of a constantly expanding pie, doesn't really work anymore. As a result, Intel has to find new ways to pay down the x86 decode penalty.

The new strategy that the company seems to have settled on for both Atom and for the small cores used in the forthcoming Larrabee graphics part is to use simultaneous multithreading to amortize the cost of the x86 decode block over multiple threads. Here's how it works." link

btw gde se denuo onaj thread o Larrabee-u?? ovaj linkovani tekst se dalje tice i njega.

Poslednja izmena:
Ma ARM je bre bezveze. Sta mu vredi sto je mali i sto mu se potrosnja meri u mW kad tih 740 MIPS-a koliko jedva izvlaci ARM11 na primer nije dovoljno ni za sta iole ozbiljno?

Ma ARM je bre bezveze. Sta mu vredi sto je mali i sto mu se potrosnja meri u mW kad tih 740 MIPS-a koliko jedva izvlaci ARM11 na primer nije dovoljno ni za sta iole ozbiljno?
moram da te priupitam za definiciju "ozbiljnog" na mobtelima i PDA-ovim...

Pa sta fali nvidijinom armu? Ja bi pre stavio njega nego bilo sta drugo da pravim novi mobilni telefon. Ali naravno arhiviranje falova na mobilnom, znam audio u pravu si

Ma za x86 , nista laksi dekoder, insturkcije od 1 -bajta do 16 bajtova... za cas posla dekodirati...
jel koristi intel jos uvek trace cache?

moram da te priupitam za definiciju "ozbiljnog" na mobtelima i PDA-ovim...

Na primer image/video enhancement opcije u real-time za 2MPix+ rezoluciju.

Pa sta fali nvidijinom armu? Ja bi pre stavio njega nego bilo sta drugo da pravim novi mobilni telefon. Ali naravno arhiviranje falova na mobilnom, znam audio u pravu si

ARM te ogranicava na specijalizovan OS (Linux derivat) koji te dalje ogranicava na specijalizovan softver ili ako nema ko da ga razvija na nedostatak istog.

Ma za x86 , nista laksi dekoder, insturkcije od 1 -bajta do 16 bajtova... za cas posla dekodirati...

Sta vredi ARM-u sto brzo dekodira ako sporo izvrsava? I kakve su mu floating point performanse? Da li uopste podrzava floating point bez emulacije?

SIMD i multi-threading da ne pominjem.

jel koristi intel jos uvek trace cache?

Ne.

Poslednja izmena:
Pa da ali cela fora sa armom je dodavanje koprocesora koji mogu da rade sta oces i to skroz custom. Tako da ARM je samo kontrolna jedinica za system on chip i nista vise ne treba, sve ostalo ubacis custom kao mp3 dekoder ili gpu ili sta vec.. Znaci nije bazirano na cpu-power vec na custom logic power, otvoreno resenje.. Na primer ja sam gledao Xilinx spartan i virtex fpga i cela ideja je da imas ili soft core ili powerpc hardcore koji imaju svoje ulta high speed busove na koje kacis sta ti treba... Ovo je isto stim sto nema fpga vec semicustom tako da... to je alternativa... druga stvar je sto recimo kod xilinx-a microblaze zauzima malu povrsinu pa mozes da ih ubacis gomilu da rade u kooperaciji, paralela je vise arm11 jezgara sa eksternim jedinicama koje mogu da rade bilo sta. Recimo DCT koja ce cesto radi moze uz pomoc specijalizovanog koprocesora da radi i do 100x brze nego sa standardnim procesorom. Slazem se da fali general purpose element koji intel ima, ali za prenosive uredjaje to nije toliko bitno. NVidijino resenje pokriva dosta stvari potrebnih za mobilne uredjaje ali ne sve vertovatno ali opet 700MIPS-sa nije zanemarljiva snaga a takodje i mW potrosnja , kad kazem snaga mislim sa odsustvom gpu-a za racunanja u smislu gpgpu.. Do duse to nije pravi gpgpu ali sve sto ima pixelshader-e moze da radi podset onog sto radi cuda i naravno ako ima fp32 ili bar fp24.
Intel = sve je u procesorskoj snazi
ono sto ima smisla = sve sto ne mora da se izvrsava na procesoru neka rade specijalizovane jedinice za to a neka cpu zato ima bolju odzivnost

Poslednja izmena:

a koliko Atom ima MIPSa? i iPhone je neozbiljna naprava...? i celo trziste od nekoliko milijardi uredjaja je neozbiljno? svi smo cekali samo na intel da nam otvori oci?? ma daj...

(ajd samo odgovori koliko MIPSa ima Atom...)

iskreno intel je napravio haos sa RISC procesorima - gotovo niko nije preziveo ono tumbanje od pre deset godina.
ako intel nesto nameri onda je to ozbiljno! ali kad se pogleda u globalu trziste gde M$ ima sve manje uticaja analogno i x86 ima sve manje znacaja.

Poslednja izmena:
Pa da ali cela fora sa armom je dodavanje koprocesora koji mogu da rade sta oces i to skroz custom.

Dajte ljudi odrastite vec jednom -- x86 moze da se specijalizuje, a ARM ne moze da se generalizuje.

Slazem se da fali general purpose element koji intel ima, ali za prenosive uredjaje to nije toliko bitno.

Fali 64-bitnost. Fali FPU, fali SIMD. Fali multi-threading. Fali snaga za AES enkripciju. Fali snaga za x264 enkodiranje/dekodiranje. Fali mogucnost da poteras Windows i brdo aplikacija za njega.... and the list goes on.

ali opet 700MIPS-sa nije zanemarljiva snaga

Ma daj molim te sta je 700 MIPS-a za obimnost i slozenost danasnjih podataka?

@kovacm:
Nazalost nemam Atom pa ne mogu da poteram isti benchmark (Dhrystone 2.1), a neki drugi da poredim ne bi imalo smisla.

Ono sto mogu da ti garantujem je da sa taktom do 1.8 GHz sigurno ima dosta vise MIPS-a (a posebno MFLOPS-a) na raspolaganju cak iako zaboravimo da ima SIMD i SMT.

Bre audio bas si nedokazan. Jel ti lepo pisem. Imas koprocesor otvoren za bilo sta pa mozes da ubacis i SIMD i sta oces. kad kazem koprocesor mislim na inteferjs, dodavanje novih intrukcija i sl.. pogledaj sta sve moze
http://www.arm.com/products/CPUs/ARM11MPCoreMultiprocessor.html

ako ja napravim u verilogu ili vhdl-u dct jedinicu koja se sama hrani dma kontrolerom iz memorije a cpu kaze start i stop onda cpu moze da radi i nesto drugo u paraleli tako da dzabe ti 2-3Gflops-a atoma kad ovo moze mnogo jace stvari.. Specijalizacija je na strani arm-a ne intela.. jer arm nije chip vec komponenta koju ubacas u svoj custom chip. a atom je chip i jedino sto mozes da radis je da kacis standardno module sto je gubljenje i povrsine i resursa (pcb cena i ostalo). A ovde je prica o SoC

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno