Šta je novo?

Intel u ofanzivi!

genijalcin@23 je napisao(la):
Sta hoces da kazes? Da nikada nisi video LGA775 socket? :d
Poz
Ne, samo si ga ti video :d

drfedja je napisao(la):
Meni je sve jasno, ali tebi izgleda nije.... mozda jos neko treba da ti pojasni ?

Ti ocigledno trebas ponovo u osnovnu skolu jer ne znas da delis/mnozis dvocifrene brojeve 🙂

drfedja je napisao(la):
I sta si zapeo za tu moju izjavu za "sivu masu" na kuleru, rekoh kasnije da se kuler ne lepi za procesor kada je njegova originalna pasta na njemu ako se kuler cimne levo-desno. Ako ti nije jasno evo moje originalne izjave: ..... Jel' ti sad sve jasno ili ti treba jos pojasnjenja ?

Trebas da kazes da "indijanac sam, ne verujem da to moze jer se meni nije desilo" ili "ok, cupa se procesor i sa sivom masom, nisam znao".

Ponasas se ekstra nedokazano, ali srecom ja imam strpljenja 🙂

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
64 bita sirine = 8 bajtova po taktu.
1 bit sirine = 4 bita po taktu

Sta si sad ovim hteo da kazes????????

Ako je quad pumped bus u pitanju to jedino moze da znaci da se u jednom otkucaju takta prenosi 4x osnovna kolicina informacije, tako da dolazimo do sledece jednacine:

SDR BUS -> 64 bita po taktu odnosno 8 bajta po jednom taktu
DDR BUS -> 2x64 bita po taktu odnosno 2x8 bajta po jednom taktu
QDR BUS -> 4x64 bita po taktu odnosno 4x8 bajta po jednom taktu

Ono sto si ti napisao treba da glasi:
64 bita sirine -> 4x8 bajtova po taktu,
1 bit sirine -> 4 bita po taktu.

ovo vazi u slucaju QDR BUS-a

P.S. I, da koristim copy&paste ;-)

Poslednja izmena:
Pa ja coveku pokusavam da dokazem da je sirina magistrale 64 bita jos od Pentiuma I, a on tu prosipa pamet sa jednim bitom. Bolje je priznati i reci, zeznuo sam se, nego ispravljati krive drine i izigravati glavnog "pandura" na forumu, koji ima strpljenja, a od koga mi se inace tresu ćega :d

Poslednja izmena:
Covek (Sasa) je hteo da kaze da se na QPB prenosi 4 bita po jednoj data liniji u jednom taktu. I u pravu je ali ga niste razumeli.

Inace i pinovi u ZIF socketu trpe opterecenje, a sto je jos gore procesor nije zakljucan nego se moze iscupati sa sve HSF-om. Meni se to desilo (doduse samo jednom) sa S478 i nije mi se ni malo dopalo. Vise mi se svidja LGA775 jer ima okvir koji drzi procesor da se takve stvari vise ne bi desavale i sto ako slucajno ispustis procesor na pod neces zeznuti ni jedan pin. Sto se tice montaze hladnjaka to je mozda moglo malo bolje da se izvede jer sam cuo da se desava ljudima da se jedan kraj oslobodi pa HSF ne naleze na procesor sto rezultira pregrevanjem ali to je u 99% slucajeva posledica loseg "majstora".

audiofreak je napisao(la):
Covek (Sasa) je hteo da kaze da se na QPB prenosi 4 bita po jednoj data liniji u jednom taktu. I u pravu je ali ga niste razumeli.

Hvala na razumevanju, daj sad samo da objasnimo i i Fedji & Co. kako se to radi 🙂

Pozdrav!

nesha_70 je napisao(la):
Ono sto si ti napisao treba da glasi:
64 bita sirine -> 4x8 bajtova po taktu,
1 bit sirine -> 4 bita po taktu.

U pravu si, 4x64 = 32 bajta na celoj sirini QPD. Malo sam povukao malo vec na Fedju, koliko je dosadan prestao sam i ja da razmisljam 😉

Ma skapirao sam sta je on hteo da kaze, ali nije lepo rekao, a ti si izgleda tu da mu drzis ledja i da ga vadis iz bule ? 😉
Zar nije trebalo sam da lepo retoricki obradi svoj odgovor, kao svaka iskusna novinarska "faca" 😛

Inace i pinovi u ZIF socketu trpe opterecenje, a sto je jos gore procesor nije zakljucan nego se moze iscupati sa sve HSF-om. Meni se to desilo (doduse samo jednom) sa S478 i nije mi se ni malo dopalo.
To se i meni desilo, a Sasa kaze da ja ne govorim istinu :d
Vise mi se svidja LGA775 jer ima okvir koji drzi procesor da se takve stvari vise ne bi desavale...
To i Intel kaze na svom sajtu 😉 ,ali stvarno. Kaze da je prednost novog socketa sto je procesor zakljucan i sto ima vise kontakata pa dozvoljava vecu snagu procesora.

Poslednja izmena:
Drugo, koliko si ti tto LGA775 masina MIRISAO POD PUNIM OPTERECENJEM?!?

Trece, ako si i osetio smrad i tako PRECIZNO GA LOKALIZOVAO NA SOCKET, zar ne mislis da postoji mogucnost da je proizvodjac koristio nekvalitetne (jeftine) komponenete?!?
Razmishljao sam dali da odgovorim na ovo trabunjanje ali poshto neki Freak sumnja u moje navode ajde da potrosim svoje vreme i napisem josh ovo:
Radio sam samo na 2 LGA 775 i to uchestalo(oko 2 meseca).Prilikom nabudzenja RPM zbog zadatog parametra(U BIOS-u) da je "target temp." ispod 60 c(ne secam se tachno koja vrednost) osetio se uvek taj blagi smrad plastike prilikom 100% opterecenja CPU.Normalno da je se ovo desilo jer je vazduh brze strujao(fan speed) pa se usled otvorenog kucista lakshe nashao napolju i ja sam to uvek osetio.Na 4500-4800rpm i urlanja FAn-a(glava da te zaboli) ovo je bilo primetno.Normalno da to nije miris neke ,daleko bilo paljevine,ali dovoljno dugo radim na ovim mashinama da znam shta je shta.Nisam toliko "odlepio".Obzirom da sam sklapao u firmi sve i svahta kao i privatno,mislim da imam dovoljno iskustva da ovo tvrdim.I sad ako ti sumnjas u moje navode,mnogo me zabole djon.Ovo sam odgovorio jer ti ovde decko napadas ljude da su glupaci a da nemas pojma dali su njihove izjave zapravo na osnovu iskustva konstruisane..Necu da pishem o problemu arhitetkure lga 775 intel procesora jer je previshe vremena na to potrosheno da je i meni muka.A vidim da si ti sebi dao za pravo da si strucnjak za te stvari...bukvalno bi mogao ceo CPU da napravis kao od shale.
Kad je u pitanju montiranje CPU na dotichni socket,moram reci da me je po malo namuchio.Evo ovako: do proshle godine nisam doziveo onakve "tiplove" za kachenje cpu.Loshe su konstruisani ili neznam ti ja shta vec ali svi su upali bez problema i zavijeni su.Medjutim jedan nije do kraja otishao iako je lepo "caknuo" i ode cpu na 90c(tada sam iskljuchio komp).Normalno da sam posumnjao i odmah po ukljuchenju uleteo u BIOS.Frapirao sam se.Proverim tiplove(osigurache) i jedan od njih cakne ,posle zivotinjske sile pritiska(ili krcne,kako hocete) i sve je ok.Na drugom kompu nisam imao problem sa kachenjem ali mi se ovo i dalje ne svidja.Plocha se savija pri tome kao gudalo,ukoliko nije na ravnoj povrsini van kompa(bio sam lenj) a i posle kachenja u Socket delu ostaje iskrivljena.Sve to mi je bilo onako "kineski" nekvalitetno.Neznam odakle ima ta fix ideja za kachenje....svashta.Da ne pricham da je bravljenje veoma neprijatno.Potrebno je bash zapeti da se zatvori metalni polopac koji se bukvalno u odredjenoj meri savio pri zatvaranju da bi na kraju upao.Pih.Zar sve ovo nije moglo jednostavnije? :d :d

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
To se i meni desilo, a Sasa kaze da ja ne govorim istinu

Izgleda da moras komplet par prvih razreda osnovne da prodjes opet (ako si uopste ?!) jer ne samo sto lose racunas, lose i citas 🙂

@DARK SIDE:

1. Zasto si onda napisao da je Intel strasno pogresio na osnovu svog iskustva sa dva LGA775 socketa?!? Stvarno svasta.

2. Koji su to procesori bili? Stepping? MHz?

3. Zasto otvoreno kuciste kad to umanjuje snagu protoka vazduha? Da je kuciste predvidjeno da radi otvoreno ne bi ni pravili stranicu.

4. Na mojoj Gigabyte ploci (GA-8I915P Duo Pro) sve je lepo skljocnulo i nista nije smrdelo. Da nisi mislio na miris karakteristican za nove stvari?

5. Tebi se mozda jos nesto drugo grejalo, npr. neki MOSFET na ploci blizu neke druge plastike ili cak northbridge.

6. To da se ploca malo savija u nekim slucajevima sam cuo. Odredjena tolerancija postoji za to tako da ne treba brinuti. Doduse moram da dodam da se moja ploca ne savija pa ti zakljuci iz toga sta god hoces.

7. Na 2.8 GHz meni CPU ne prelazi 55 C pod opterecenjem. Takodje fan nisam video preko 3,500 RPM da se digne.

8. Samo jedan dodatni ventilator u zatvorenom kucistu (koje mora biti kvalitetno i prostrano) cini cuda.

9. Druge komponente mogu uticati na temperaturu procesora -- slabo napajanje, nekvalitetne komponente (MOSFET, elektroliti) na ploci, itd. Ovo verovatno mogu i drugi da ti potvrde na osnovu svog iskustva. Ja sam imao u jednom slucaju razliku preko deset stepeni izmedju dve serije Gigabyte-ovih ploca (bulk slabiji model i retail jaci model, isti cipset).

Sve ovo pricam da ljudi ne bi stekli pogresan utisak na osnovu postova ljudi koji na osnovu malog uzorka donesu zakljucak o necemu i brzopleto ga iznesu u javnost. Bojim se da ovaj put moram da podrzim Sasu, smatram da je on jedini kompetentan da prica o kvalitetu socketa na osnovu sopstvenog iskustva sa njim. I tvoje lose i moje dobro iskustvo su pojedinacni slucajevi koji nista ne dokazuju.

3. Zasto otvoreno kuciste kad to umanjuje snagu protoka vazduha? Da je kuciste predvidjeno da radi otvoreno ne bi ni pravili stranicu.

??? Verovatno je zato procesor topliji u zatvorenom kucistu nego u otvorenom 😉 Evo meni kuciste stoji otvoreno na ~20cm od radijatora (na patosu je) i niza je temp nego kad je zatvoreno sa dva ventilatora nazad i jednim napred. I sta sad ? 🙂

PS.
Samo jedan dodatni ventilator u zatvorenom kucistu (koje mora biti kvalitetno i prostrano) cini cuda.

Ovo stoji pod uslovom da imas jedan HDD i jedan opticki uredjaj i da nemas recimo radeon 9800pro/xt jer u suprotnom imas mnogo preplitanja ide kablova (npr. imam 2xhdd + 2x opticki + neonka + struja do graficke = kablovi na sve strane kolko god da se ja trudio da ih sredim). Ocu da kazem da kad imas graficku sa dodatnim molexom koja se jako greje i overklokovan procesor i TV tuner koji se greje, bolje da otvoris kuciste nego da se oslanjas na ventilatore.

Poslednja izmena od urednika:
gx-x je napisao(la):
??? Verovatno je zato procesor topliji u zatvorenom kucistu nego u otvorenom 😉 Evo meni kuciste stoji otvoreno na ~20cm od radijatora (na patosu je) i niza je temp nego kad je zatvoreno sa dva ventilatora nazad i jednim napred. I sta sad ? 🙂

Haha, prvo zasto drzis kuciste pored radijatora?!? 😀
Drugo, da nisi slucajno obrnuo ventilatore naopako (da svi duvaju u kuciste ili da svi izvlace)?

gx-x je napisao(la):
Ovo stoji pod uslovom da imas jedan HDD i jedan opticki uredjaj i da nemas recimo radeon 9800pro/xt jer u suprotnom imas mnogo preplitanja ide kablova (npr. imam 2xhdd + 2x opticki + neonka + struja do graficke = kablovi na sve strane kolko god da se ja trudio da ih sredim). Ocu da kazem da kad imas graficku sa dodatnim molexom koja se jako greje i overklokovan procesor i TV tuner koji se greje, bolje da otvoris kuciste nego da se oslanjas na ventilatore.

Pazi, ja imam 1 HDD (WD S-ATA), 1 DVD+-RW (DVR 107), PCI-E 6600 GT sa Coolviva HSF-om koji oslobadja enormnu kolicinu toplote kad igram nesto, pasivno hladjeni NB i CPU na 2.8 GHz sa stock coolerom. Za sve to imam 3 dodatna coolera u kucistu. Mogu ja sve to i sa jednim jer mi CPU nije problem, ali npr. graficka onda ide do 67 C umesto do 54 C.

Ono sto sam hteo da kazem je da se dosta komponenti na ploci koje nisu aktivno hladjene (MOSFET, ponekad NB, itd) hladi samo kada je kuciste zatvoreno jer tek tada postoji protok vazduha koliko god to apsurdno zvucalo.

Ti kad skines stranicu omogucis CPU cooleru da uzme vise svezeg vazduha spolja umesto da recirkulise vec ugrejani vazduh iz samog kucista. Ako ti je neophodno da otvoris kuciste to znaci da ti cirkulacija vazduha u njemu nije dobra/dovoljna za hardver koji imas. U tom slucaju treba dodati jos ventilatora ili malo rasteretiti masinu. Npr, ako diskovi nisu u RAID-u, mozes ih zameniti za jedan veci pa jos S-ATA (preporuka za WD i eventualno novi Seagate sa NCQ i 5 god. garancije). Ako jesu, onda makar uzmi rounded kablove. Dva opticka uredjaja? Cemu to? DVD rezac je sasvim dovoljan za sve, nije ti potreban drugi uredjaj da ti opterecuje napajanje i dodatno zagreva kuciste. Sto se tice graficke, PCI-E je smisljen da prevazidje potrebu za dodatnim kablovima.

audiofreak@
nemoj pogresno da me shvatish ali potvrdjeno je da dotichni procesori imaju rpoblem sa temp.Nije u pitanju plocha a ni mosfetovi.Procesor nije klokovan.Radio je na "far cry "igri...isti takav odecaj nisam nigde imao osim kada sam radio na takvim mashinama.Npr.nova plocha sa 2 mosfeta 2 klase nema takav miris ili smrad pri opterecenju.Znam brate shta je miris laka novog uredjaja ali veruj da ovo nije to.
E sad ,ajde da kazem...mozda su meni zapali par "baksuza".Ali ja ovo nikad nisam imao sa izvrsnim "northwood" procesorima,koji su objektivno bili hladniji...
Obzirom da sam davno zashao u 4 deceniju svog zivota,nisam naivan toliko.Mozda jesam previse perfekcionista ali gledam i na ovakve stvari.Ne kazem da je lga775 2.8 intel losh cpu po performansama.Ali temperature mi se nisu svidele...nikako...eto...da ne bude da navijam...samo pokushavam da budem objektivan na osnovu iskustva.
Kod hladjenja moje iskustvo je ukratko ovako:mozes imati zatvoreno kuciste sa kvalitetnim protkom vaduha usled dobro postavljenih fan-ova.Ovo vazi samo ukoliko nemas kuler na cpu koji duva na sve strane jakim intenzitetom pa se vazdusna strujanja sudaraju(kao npr.3d kuleri).Puno sam eksperimentisao i ispade da sa ovakvim kulerima na cpu samo pravis gore ukoliko postavljas dodatne koji imaju smer u tom pravcu...bolje je otvoriti(oko 3-7 stepena razlike).

Poslednja izmena:
@DARK SIDE:

Znaci to su bili 2.8 i imao si tolike temperature??? Tu nesto nije u redu...
Ja stvarno nemam neko narocito kuciste (Eurocase Q3), i jos koristim stock cooler, mora da si naleteo na los primerak ploce ili procesora ili oboje.

@audiofreak: 🙂 Pa nisam retard da obrnem ventilatore, a i to nekad moze da bude dobro. Kad mi je otvoreno kuciste (u primeru koji sam dao) ne koristim uopste dodatne ventilatore. Trenutni imam samo jedan 120mm fan za ceo sistem i on stoji na radijatoru kroz koga prolazi voda, na CPU je WB, temperature 35 cpu i 31 system. Topao vazduh uvek ide gore tako da uvek ima cirkulacije, cak i bez ventilatora (pod uslovom da je otvoreno kuciste).
Komp drzim pored radijatora jer nemam gde drugde da ga drzim, takva mi je soba.

Takodje mi je hladniji procesor sa zatvorenom stranicom. 2xHDD+CDRW+DVD-ROM+9800Pro(oc)+zalman na njemu doduse kablovi su lepo sredjeni ali je tako. Napred 2x8cm nazad 2x8cm+ na enermaxu 3 fana koji izvlace napolje vazduh.

poz

Sasa je napisao(la):
Ti ocigledno trebas ponovo u osnovnu skolu jer ne znas da delis/mnozis dvocifrene brojeve 🙂
Ne znam sta si hteo ovime da kazes ?
Sasa je napisao(la):
Trebas da kazes da "indijanac sam, ne verujem da to moze jer se meni nije desilo" ili "ok, cupa se procesor i sa sivom masom, nisam znao".

Ponasas se ekstra nedokazano, ali srecom ja imam strpljenja 🙂
Smesan si covece! 🙂
Verujem da se cupa procesor i sa original AMD pastom, ali najveca sansa da se iscupa je sa belom silikonskom pastom.
I necu bre vise sa tobom da se raspravljam !
😛

U pravu si, bolje za tebe :d

To ima veze samo sa cinjencom da mi je mnogo znacajnije da mene neko ne smara, i da ne moram da se ubedjujem sa indijancima 😉

Čoveče, ko' neka žena si, svaka mora da ti bude zadnja ! 😀
A, uostalom, Indijanci su imali kulturu mnogo pre nas ! 🙂
Ako nastavimo sa ovim offtopicom, thread moze da se preimenuje u "Uzelac u ofanzivi" :d

Poslednja izmena:
Ne zivim za proslost, briga me sta je bilo, samo ono sto je sada.

p.s. ja sam uvek u napadu, napad je jeli najbolja odbrana 😉

E kakve veze pasta ima veze sa intelom u ofanzivi?hehehe. Fabrichka pasta jeste gushca i zato se lepi vise za hladnjak.Tachno.Probao i video.Mada se na intelu manje lepi jer je "pogorelic" super hot-isha uvek lepo istopiiiii 😀 .... :d 😉

Sasa je napisao(la):
Ne zivim za proslost, briga me sta je bilo, samo ono sto je sada.

p.s. ja sam uvek u napadu, napad je jeli najbolja odbrana
Pa dobro, tvoj problem.... Glavno je da si priznao, ok, oprosteno ti je! :d
DARK SIDE je napisao(la):
E kakve veze pasta ima veze sa intelom u ofanzivi?hehehe. Fabrichka pasta jeste gushca i zato se lepi vise za hladnjak.Tachno.Probao i video.Mada se na intelu manje lepi jer je "pogorelic" super hot-isha uvek lepo istopiiiii ....
Ma nije problem u tome sto je Intel "pogorelic" nego je problem u tome sto gusca pasta na velikoj povrsini pravi vece athezione sile i samim tim se kuler lepi za CPU. Na Intelovom BOX kuleru nema klasicne silikonske paste, osim one aluminijumske folije i one tanke crne emulzije koja se topi prilikom zagrevanja CPU-a, pa zato nije moguce sa originalnim BOX kulerom na Intelu 478 iscupati CPU, dok sa bilo kojim S478 kulerom i belom silikonskom pastom je potpuno isti slucaj kao i sa A64.

Poslednja izmena:
U drugom delu posta sam se shalio a za gushcu pastu sam i rekao...to je i logichno.Morao sam malko da dodam za "thermal throtle-pogorelishu" cisto da se nashalim.A u svakoj shali ima i trunka istine.. :d

Nazad
Vrh Dno