Šta je novo?

Intel u ofanzivi!

Nedjo je napisao(la):
My 2 cents
E ovo je najizrazeniji primer zamene teza koji koristi "brachni par" Genijalcin! Delimir pricha o HT-u, a Urosh "odgovor" bazira na DC-u! A davno je apsolvirano da se "fizicki" i "psihicki" dvoprocesorski sistemi n-e-m-o-g-u porediti!
Najveca Intelova greska je sto je angazovao Andriju za PR zastupnika na nasem trzistu, pored toliko sposobnijih i znanjem potkovanijih pojedinaca na ovom forumu :d

Kakva zamena teza? Pa da si malo razmislio i mucnuo glavnom, shvatio bi koja je poenta bila. Niko ne poredi DC i HT, jer je nemoguce porediti dva logicka i dva fizicka procesora. Ja sam poredio optimizovan softver.

Sta mislis, da li ce se neki optimizovan softver brze izvrsavati na P4 EE DC sa HT podrskom ili na nekom AMD DC? Ili mozda na P4 sa HT? :-devil-:

Sto se chipseta tice, tvrdim (iz iskustva naravno) da je NF4 SLI najbolji "chipset" (s obzirom da je jedan chip u pitanju) trenutno. Feature and performanse wise, tako da Intel tu vise nije u prednosti.
Cinjenica je da P4 nije tako slab kakav bi se utisak stekao nakon duzeg "listanja" foruma, cak su po performansama i Intel i AMD uvek bili "tu negde" (od vremena athlona, pa na ovamo) i u zavisnosti od konkretne primene svaki ima svoje (male) prednosti po pitanju performansi.
Cinjenica je i da nas je AMD navikao na jeftine CPU-e koji daju mnogo za te pare, ali i to vreme je proslo, jer ni AMD vise nije "mala firma koja se probija", vec ima zaista odlican K8 (u svim varijantama) i prodaje ga za pare koje vredi.
I dalje mislim da je K8 bolja kupovina, iz vise razloga (manje zagrevanje, veca "sirova" snaga, nesto niza cena i jos ponesto), sem ako se ne bavite iskljucivo Divx kompresijom i to u tim kolicinama da vam je krace vreme bas kriticno (mada i je tu s939 izuzetan), ili trazenjem prostih brojeva gde je razlika silno na strani Intel-a. U svakom slucaju, cinjenica je da i jedan i drugi "rade posao"
Mislim da bi Intel, da je zaista u prednosti, vrlo rado pojeo AMD za dorucak, doterao ih do bankrota, a zatim nastavio sa izbacivanjem procesora koji su za 33MHz brzi od prethodnog na svakih 6 meseci (kao sto je to radio nekad), ali ocigledno ne moze. Voleo bih da smisle nesto zaista novo i revolucionarno, pa da se AMD malo "ispreznojava" , ali nesto ne vidim da ce se tako nesto desiti uskoro, sem ako Veliki Plavi ne resi da Cell progura u desktope krajnjih korisnika, za sta licno navijam iz sve snage
Do tada, mislim da bi naslov thread-a ipak trebao da bude "Intel u defanzivi" jer je realno situacija takva i ova trenutna kampanja je pre odbrana od A64 (koriscenjem stvari vec vidjenih kod doticnog) nego napad na isti nekim novim tehnologijama.

Poslednja izmena:
Alexandar je napisao(la):
Jedan davno odrađen test na Benchu, ne bih rekao da je HT obična glupost.
Pa zna to Del, nego se pravi 😉
[Mancha] je napisao(la):
Sto se chipseta tice, tvrdim (iz iskustva naravno) da je NF4 SLI najbolji "chipset" (s obzirom da je jedan chip u pitanju) trenutno. Feature and performanse wise, tako da Intel tu vise nije u prednosti.
Pretpostavljam, ali samo pretpostavljam - iz svima znanog razloga - da se tvoje iskustvo zasniva iz kontakta sa MSI-ovim plocima. Za razliku od njihovih ploca sa nForce4 chipom 😉 koje su se izgleda pokazale kao najbolje na trzistu, 925XE u njihovoj interpretaciji je vrlo bledunjav, iza Asusa, Abita, mozda i Gygabyte-a?
[Mancha] je napisao(la):
Cinjenica je da P4 nije tako slab kakav bi se utisak stekao nakon duzeg "listanja" foruma, cak su po performansama i Intel i AMD uvek bili "tu negde" (od vremena athlona, pa na ovamo) i u zavisnosti od konkretne primene svaki ima svoje (male) prednosti po pitanju performansi.
Cinjenica je i da nas je AMD navikao na jeftine CPU-e koji daju mnogo za te pare, ali i to vreme je proslo, jer ni AMD vise nije "mala firma koja se probija", vec ima zaista odlican K8 (u svim varijantama) i prodaje ga za pare koje vredi.
I dalje mislim da je K8 bolja kupovina, iz vise razloga (manje zagrevanje, veca "sirova" snaga, nesto niza cena i jos ponesto), sem ako se ne bavite iskljucivo Divx kompresijom i to u tim kolicinama da vam je krace vreme bas kriticno (mada i je tu s939 izuzetan), ili trazenjem prostih brojeva gde je razlika silno na strani Intel-a. U svakom slucaju, cinjenica je da i jedan i drugi "rade posao" .
U vecini stvari se slazem... buni me samo ova iskljucivost koji se odnosi na, navodno, toliko usko i specijalizovano polje u kojima su Intelovi procesori bolji. U obavljanju tih poslova oni su mnogo bolji, ali postoji jos polja primene gde su nesto bolji, ako gledamo samo ciste prformanse (i naravno ona gde su isti i losiji-odnosno sporiji).
[Mancha] je napisao(la):
Mislim da bi Intel, da je zaista u prednosti, vrlo rado pojeo AMD za dorucak, doterao ih do bankrota, a zatim nastavio sa izbacivanjem procesora koji su za 33MHz brzi od prethodnog na svakih 6 meseci (kao sto je to radio nekad), ali ocigledno ne moze. Voleo bih da smisle nesto zaista novo i revolucionarno, pa da se AMD malo "ispreznojava" , ali nesto ne vidim da ce se tako nesto desiti uskoro, sem ako Veliki Plavi ne resi da Cell progura u desktope krajnjih korisnika, za sta licno navijam iz sve snage
Do tada, mislim da bi naslov thread-a ipak trebao da bude "Intel u defanzivi" jer je realno situacija takva i ova trenutna kampanja je pre odbrana od A64 (koriscenjem stvari vec vidjenih kod doticnog) nego napad na isti nekim novim tehnologijama.
Pa ne da bi Intel pojeo AMD za dorucak da moze, nego bi to isto uradio i AMD. Oni kao ne bi izbacivali za 33MHz brze procesore na 6 meseci. Naravno da to trenutno ne mogu, ni jedni, ni drugi. Tehnoloskog proboja ce biti, ali nikakve revolucionarne promene ne treba da ocekujemo. Makar nama to sto se desava iz ovog ugla ne moze tako da izgleda, jer globalno gledano PC racunari i jesu doziveli revoluciju u poslednjih 10-15-20 godina. Sta bi to sada trebalo da se desi u nekih pola godine ili godinu da bi smo mi to doziveli kao revoluciju? Sa druge strane cak i da jesu u stanju (Intel ili AMD ili neko treci) da zaista naprave nesto sto bi nas ostavilo bez daha, kako i sto bi oni to uradili? AMD sa jedne strane ne bi bio u stanju da zadovolji potrebe trzista, a Intel sa druge, se ocigledno zadovoljava sa (velikim) udelom na trzisti koji ima i zeli da izvuce poslednji dolar iz svake tehnologije. Po meni Intel nije ni u ofaznivi, ni u defanzivi. Jednostavno drzi kurs koji je sam sebi zacrtao, jer mu se (jos uvek) moze da tako radi.

Poslednja izmena:
Ja stvarno ne znam kako Srbija pored ovoliko strucnjaka jos uvek nije postala ekonomski najrazvijenija zemlja na planeti, sa centrima razvoja najboljih cipova :d

SoSo je napisao(la):
Pretpostavljam, ali samo pretpostavljam - iz svima znanog razloga - da se tvoje iskustvo zasniva iz kontakta sa MSI-ovim plocima. Za razliku od njihovih ploca sa nForce4 chipom 😉 koje su se izgleda pokazale kao najbolje na trzistu, 925XE u njihovoj interpretaciji je vrlo bledunjav, iza Asusa, Abita, mozda i Gygabyte-a?
Nisam mislio na konkretnu implementaciju (mada MSI NF4 implementacija jeste odlicna).
Cinjenica je da NF4 ima S-ATA2 kontroler koji je apsolutno fantastican (tu je intel uvek bio u prednosti nad ostalima,mada su i SIS IDE kontroleri bili dobri), ima H/W Firewall i SLI podrsku, sto Intel chipseti (cak i drugih proizvodjaca) trenutno nemaju, makar do pojave NF5.
U radu se takodje "ponasa" besprekorno i tesko je naci bilo sta na sta se moze uputiti zamerka. Ono cime su se vlasnici Intel-Intel kombinacije uvek ponosili (cuveni rolls-royce feeling 😀 ) je sada dostupno i za K8.
Jedino u odredjenim Raid kombinacijama je Intel i dalje jedino resenje

Ako nije najbolji, onda je svakako ravan sa Intelovim chipsetovima. Jedino sto meni tu fali je matrix raid, sto je jako zgodna stvar, mnogo korisnija nego recimo kombinovanje PATA i SATA diskova u RAID.

genijalcin@23 je napisao(la):
Kakva zamena teza? Pa da si malo razmislio i mucnuo glavnom, shvatio bi koja je poenta bila. Niko ne poredi DC i HT, jer je nemoguce porediti dva logicka i dva fizicka procesora. Ja sam poredio optimizovan softver.
Uroshe, ajde procitaj ponovo sta si napisao, majke ti! Ti si mozda hteo nesto drugo da kazes, ali si napisao to sto si napisao! Delimir je pricao o HyperTreading-u, a ti si pametovao u DualCoreu, a hteo si da mu replicirs sve sa arogancijom.
Ja mogu glavom o zid da udaram (cisto da intenziviram "muckanje") :wall: ali nikako ne mogu da citam tvoje misli! Prema tome, ako si hteo da razumem sta si ti MISLIO, onda si trebao i da napises to sto si mislio!

buni me samo ova iskljucivost koji se odnosi na, navodno, toliko usko i specijalizovano polje u kojima su Intelovi procesori bolji. U obavljanju tih poslova oni su mnogo bolji, ali postoji jos polja primene gde su nesto bolji, ako gledamo samo ciste prformanse (i naravno ona gde su isti i losiji-odnosno sporiji).
Quote:
Ovo jednostavno nije tacno. U obavljanju nekih specijalizovanih poslova koji se mogu dobro optimizovati za SSE i NetBurst (tj. gde postoji mogucnost velike paralelizacije instrukcija na niskom nivou) je P4 bolji, ali ne vise mnogo kao sto kazes (zahvaljujuci SSE2 i integrisanom mem. kontroleru u A64). U general purpose aplikacijama je A64 nesto bolji, dok je recimo u igrama i za development A64 mnogo bolji.

Kad se uzme neki prosek, A64 je nesto brzi od ekvivalentnog mu (ovde mislim ekvivalentnog po ceni a ne po PR ratingu) P4. U nekim segmentima trzista je vise brzi u nekim manje. To mozes da vidis na bukvalno svakom testu procesora na Iternet-u u zadnjih godinu dana, nema potrebe da stavljam linkove. Ako nadjes jedan jedini test procesora gde je zakljucak da je P4 u proseku brzi od ekvivalentnog mu A64, ili pak ravan mu, molim te postuj link pa da se svi mi koji mislimo ovako oslobodimo zablude.

Izvrnuo si moje reci, moj komentar se odnosio na samo DVE konkretne stavri koje je Mancha nabrojao, DIVX kompresija i racunanje prostih brojeva.

Meni za poredjenje ovih dana sluze drfedjini rezultati posto on vazi za coveka koji "uvek izvuce maksimum iz masine" - 2.8E vs 2800+ -pa cemu te PR oznake uostalom sluze 😉. Ja necu da se namecem, nema ni smisla ni svrhe, mozda vam on kaze ko, gde i kakve rezultate ima 😀

SoSo je napisao(la):
Meni za poredjenje ovih dana sluze drfedjini rezultati posto on vazi za coveka koji "uvek izvuce maksimum iz masine" - 2.8E vs 2800+ -pa cemu te PR oznake uostalom sluze 😉. Ja necu da se namecem, nema ni smisla ni svrhe, mozda vam on kaze ko, gde i kakve rezultate ima 😀
Jel' ovo treba da shvatim kao provokaciju ?
😡

audiofreak je napisao(la):
Imtel 03.03.2005. (AMD Distributer):
AMD Athlon 64 3000+ BOX, garancija 3 god. 12,950 din 160.7 eur

Isti izvor (koji nabavlja Intel sa strane dakle nije zastupnik), isti datum:
INTEL Pentium 4 520 LGA775, Prescot 13,500 din 167.5 eur

razlika 4.6%
Za tvoju informaciju cena A64 3000+ BOX je http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=66217
a ovo je vec stara cena nova je 137eura

Imtel 03.03.2005. (AMD Distributer):
AMD Athlon 64 3000+ BOX, garancija 3 god. 12,950 din 160.7 eur

Isti izvor (koji nabavlja Intel sa strane dakle nije zastupnik), isti datum:
INTEL Pentium 4 520 LGA775, Prescot 13,500 din 167.5 eur

razlika 4.6%

Care, ne razumem se u programiranje isl. ali za 4.6% razlike u ceni u korist AMD-a na winxp 64-bit (koji vec postoji, beta je ali radi) koji samo sto nije, a neki ga vec koriste, razlika je dupe i oko, dupe being presshot. Cak i sta vise mislim da bi zbog tog silnog divixovanja trebalo da predjes na A64 i ustedis 4.6% i instaliras lepo winxp 64bit beta2 (preview) i beta xvid 64 bit kodek i lepo sve to radis duplo brze nego sada sa intelom. :wave:

edit: obrati paznju na rec DUPLO BRZE za iste pare :zgran: :-devil-:

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
edit: obrati paznju na rec DUPLO BRZE za iste pare :zgran: :-devil-:

Kako bre "za iste pare"?!
Obrati paznju na post pre tvog! Intel je skuplji za 30 odnosno 50€ (zavisi kod koga se kupuje) :type:
I "cak sta vise" je najbolji primer gramaticke greske zvane pleonazam! 😉
Ili je CAK ili je STA VISE, nikako zajedno :wave:

E ovo su bila interesantno utucana 45 minuta, citanje ovolikih postova u nizu 🙂 A stvarno sam mislio da su procesorski ratovi na benchu proslost.

Posto sam ja jedan od onih likova koji eto sticajem okolnosti stalno nesto kompajliraju (ko je rekao linux? 😀 ) mogu iz licnog iskustva da navedem sledece:

1. Niko ko kupi bilo kakav athlon ili p4 nece pogresiti.
2. Onaj ko daje pare za celerona pravdajuci to brendiranjem, stabilnoscu i ne znam jos cime a zapostavlja performanse je u potpunoj zabludi; davno je proslo vreme nestabilnih/nekompatibilnih AMD-ova (ili intelovog prvog pentijuma sa bagom).
3. 64-bitna arhitektura AMD-a donosi golim okom vidljiva poboljsanja - ne bih sada mogao da tvrdim da je duplo brze, niti da je brze 20 ili 30% (nisam uzimao stopericu u ruku). Da je brze, jeste.

A sad slede licna razmisljanja:
1. Nije ni Intel svemoguc i svemocan, ne moze se uvek na silu i djonom; dokaz je propast Itaniuma, zaboravljeni RDRAM i muke sa kokanjem gigahercaze u nedogled.
2. Nikada Intel nije bio tehnoloski lider; od samog pocetka (kad smo bili mali 🙂 ) postojali su procesori (cuveni Zilog i nikad prezaljene Motorole 680x0) koje su intela jele za dorucak, rucak i veceru. Kasnije se trend samo nastavio - u odnosu na Alphu, SPARC i ostale divote Intel je bio samo bedni plagijator.
Ispravka - bio je lider kada su izbacili prvi procesor - 4004 🙂

Ajd da ne pametujem previse, sacuvacu nesto za eventualno reply-ovanje 😉

Ne znam, meni je kao developeru (koji je koristio intel kompajler - i ne samo njega) komentar "koristim intel kompajler pa mi je sve brzo" izmamio suzu u oku... :S:

:happy:

P.S.
Ovo je izolovan komentar i nema veze sa favorizovanjem jedne ili druge strane, tvrdnjama ko je od koga duplo brzi, ko ce koga da pojede i ko ce da propadne - za takve teme sam isuvise mator.

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Kako bre "za iste pare"?!
Obrati paznju na post pre tvog! Intel je skuplji za 30 odnosno 50€ (zavisi kod koga se kupuje) :type:
I "cak sta vise" je najbolji primer gramaticke greske zvane pleonazam! 😉
Ili je CAK ili je STA VISE, nikako zajedno :wave:

Napisao sam "čak i šta više" tako da nisam napravio gramaticku gresku 🙂 To sam jos davnooooo naucio 🙂

Sto se cena tice, tamo gde ja uzimam i 3.0 preskot i 3000 winch. su ~170e tako da...To nije ni vazno, sve i da je skuplji AMD, a nije, opet vise vredi pogotovo sto ga ceka svetla buducnost kad izadje XP 64 bit i kad krenu da se pisu 64bit aplikacije, a za preskota nista novo nece da se pojavi sem kante 🙂

Poslednja izmena:
AMD se bolje snashao u sadashnjoj situaciji.Koristio sam oba branda pa znam o chemu pricham.Ali svo ovo budzenje arhitekture ima svojih granica a granica je jako blizu.Vishe me zanima kako ce se AMD i Intel snaci dalje....
A i intel i AMD koriste marketinshke fazone "izjava iz proverenih izvora","forume","sajtove za testiranja" itd.Obichan ekonomski rat u kome Intel generalno vodi kao gigant.
Ono shto svako treba da shvati je da je intel strashno pogreshio sa LGA 775 i da sam samo na takvim mashinama osetio blagi smrad socket-a na maksimum opterecenju pri maksimalnom RPM.Fan jedino "vristi" na LGA 775 na 4800rpm da bi odrzao 57c.Kod AMD to nije sluchaj a sa istim,ako ne i boljim,rezultatima.Ono shto me jeste razocharalo je,sporo pojavljivanje podrshke za xp64.

DARK SIDE je napisao(la):
Ono shto me jeste razocharalo je,sporo pojavljivanje podrshke za xp64.
Eee, da Intel nije "kocio" (ako se podmazivanje microsoft-a tako da nazvati) izlazak Win64, A64 bi odavno radio "punom parom", na sta intel ne bi imao ni priblizan odgovor. Ovako se cekalo da i intel izbaci procesor koji podrzava "za desktop korisnike krajnje nepotreban 64bit", pa da tek onda izadje win64.
Nadam se da ce se i Audiofreak, koji se zalaze za optimizacije (sto apsolutno podrzavam i slazem se), sloziti da su to apsolutno pe*erske fore, jer bi sa tim optimizacijama AMD jos pre 2 godine imao izuzetan procesor u punoj snazi.

Rekao sam da se necu javljati vise u ovaj thread ali ne mogu da izdrzim vise ovu kolicinu gluposti:

DARK SIDE je napisao(la):
Ono shto svako treba da shvati je da je intel strashno pogreshio sa LGA 775 i da sam samo na takvim mashinama osetio blagi smrad socket-a

Prvo, Intel nije pogresio sa LGA775 -- tom socketu nista ne fali.

Drugo, koliko si ti tto LGA775 masina MIRISAO POD PUNIM OPTERECENJEM?!?

Trece, ako si i osetio smrad i tako PRECIZNO GA LOKALIZOVAO NA SOCKET, zar ne mislis da postoji mogucnost da je proizvodjac koristio nekvalitetne (jeftine) komponenete?!?

[Mancha je napisao(la):
]Eee, da Intel nije "kocio" (ako se podmazivanje microsoft-a tako da nazvati)

Imas li ti ikakav dokaz o tome sto pricas ili je to na osnovu rekla-kazala?!?

Ne ocekujem odgovor od vas dvojce na ova pitanja posto mogu da pretpostavim sta cete reci. Pitanja sam postavio da bi drugi posetioci foruma razmislili o tome sta su od vas procitali i da bi im se eventualno upalila lampica ispod koje pise sumnja.

Over and out...

Nisam programer (dobro, radio sam malo sa Visual Basic-om, ali on je više za decu), tako da se neću praviti da razumem neke stvari koje su ovde navedene. Celu stvar sagledavam sa čisto praktične strane.
K8 u najvećem broju testova i realnih aplikacija je nešto malo jači nego Intelov Prescott. Takođe je malo i jeftiniji, a nešto se i manje greje. I tako, malo po malo, nakupi se. Zbog toga mislim da je AMD-ov procesor nešto bolja kupovina, mada situacija danas nije ni blizu kao ona pre godinu dana kada sam za sitne pare kupio svoj Athlon XP 2600+ koji je tada bio zver, a koštao bednih 75 evra. I AMD sada gleda da zaradi, šta ćeš. Ipak, mislim da će cene AMD-ovih procesora ponovo početi da padaju naredne godine kada kompanija završi svoj Fab 36 i na taj način smanji zavisnost od IBM-a.
NetBurst arhitektura uopšte nije loša koliko neki misle, sećam se da sam čitao ponešto o njoj ranije. Mislim da je Intel samo preterao sa produžavanjem pajplajna, naivno očekivajući da će do 2006. uspeti da podigne klok Tejas procesora na preko 5 GHz. Pri tome je zanemareno tranzistorsko curenje i preterano zagrevanje koje nastaje kao njegova posledica.
I da, LGA775 uopšte nije loše rešenje, mada mu se može prigovoriti da su mu pinovi suviše nežni. LGA775 recimo donosi dosta dobar sistem kačenja kulera, mogućnost da kondenzatori priđu bliže Socket-u, kao i dovod struje procesoru sa dve strane.

morbius je napisao(la):
NetBurst arhitektura uopšte nije loša koliko neki misle, sećam se da sam čitao ponešto o njoj ranije. Mislim da je Intel samo preterao sa produžavanjem pajplajna, naivno očekivajući da će do 2006. uspeti da podigne klok Tejas procesora na preko 5 GHz. Pri tome je zanemareno tranzistorsko curenje i preterano zagrevanje koje nastaje kao njegova posledica.
Netburst nije lose resenje u idealnim uslovima, a to su kojekakve streaming aplikacije sa optimizacijom za SIMD instrukcije, gde nema grananja. Intelov compiler je sigurno najbolje resenje za netburst, mada to moze bolje da ti objasni neki developer.
Netburst je svakako drugaciji pristup procesorskoj arhitekturi, nije evolucija nego revolucija. Koliko je to dobro-lose resenje tek ce da pokazu dual core procesori. Tranzistorsko curenje nije posledica 31-stepenog pipelinea, nego koriscenja Strained Silicon tehnologije. Najbolje bi bilo koristiti kombinaciju AMD/IBM SOI procesa i Strained Silicon-a.
Preshot se zagreva iz dva, t.j. 3 razloga:
1. komplikovana arhitektura - jezgro od 64 miliona tranzistora, bez L2 kesa
2. Strained silicon i veoma velik radni takt. Preshot jednostavno mora da bude HOT zbog 3.6 ghz.
3. Lose resen power managemant. ko je radio sa Preshotima video je da je razlika izmedju full loada i idle procesa 10-tak stepeni. Nove 64-bitne serije 6xx imaju nesto bolje resen power mangemant.
morbius je napisao(la):
I da, LGA775 uopšte nije loše rešenje, mada mu se može prigovoriti da su mu pinovi suviše nežni. LGA775 recimo donosi dosta dobar sistem kačenja kulera, mogućnost da kondenzatori priđu bliže Socket-u, kao i dovod struje procesoru sa dve strane.
LGA775 nije lose resenje, kada zabodes CPU i ne diras ga vise nikad, do upgrade-a. :d
Po mom misljenju, mogli su 775 pinova da naprave na procesoru, ali nisu. LGA775 je koska koju je Intel uvalio proizvodjacima ploca i kupcima. Svoju proizvodnju su pojeftinili, procesori isto kostaju, dakle veca im je zarada. Proizvodjaci ploca imaju mnogo vecu muku - RMA sa neispravnim socketima, veca cena proizvodnje LGA podnozija, a kupci imaju skuplje ploce i muku oko montaze, mada je to posao servisnog osoblja.
Svako sledece montiranje kulera je opasnost za socket.
Ono sto LGA donosi su bolje elektricne specifikacije socketa, mogucnost veceg broja naponskih vodova, naprednije napajanje samog procesorskog jezgra . Zbog toga su stavili 775 pinova. Jednostavno, zver koja povuce i do 165W snage i 116 Ampera struje, mora da ima dovoljno vodova da ne bi doslo do fizickih ostecenja same ploce u radu.

Poslednja izmena:
morbius je napisao(la):
Zbog toga mislim da je AMD-ov procesor nešto bolja kupovina, mada situacija danas nije ni blizu kao ona pre godinu dana kada sam za sitne pare kupio svoj Athlon XP 2600+ koji je tada bio zver, a koštao bednih 75 evra.
Ja mislim da je situacija bolja nego prosle godine. Athlon 64 2800+ je mnogo bolji CPU od Bartona 2600+. Ne mogu da se porede, a cena Athlona 64 2800+ je otprilike kao cena Bartona 2600+ pre godinu dana, ne racunajuci PDV. Jedino sto te kolje je to sto moras da menjas plocu i sto ako hoces posle PCI ekspress, moras da menjas sve - plocu graficku i procesor.

Imas li ti ikakav dokaz o tome sto pricas ili je to na osnovu rekla-kazala?!?

zasto ti to zvuci nemoguce i kao da se *vec nije desavalo nista slicno,
recimo da je nVidia kocila izlazak igre DooM3 dok im GPU nije bio spreman i to je MNOGO uticalo na uspeh kartica iz gf6 serije iako mozda nekima moze da deluje smesno da jedna igra moze da ima tolki uticaj, tako da je mozda intelu bilo jeftinije da podmaze malo MS da uspore stvari nego da izgubi par procenata trzista gde je 1% = mnooogo $$$.

*dokaza nema niko ali kad pogledas onako nepristrasno vidis da tu ima neceg = interesa.
inace sam ljubitelj nV karti da ne bude da pljujem po "suparnickom" taboru, a u svojoj masini imam 9550 :d....

p.s.ovo sam napisao da bi ljudi koji bi razmislili uvideli da uspeh nekog hardware-a apsolutno zavisi od SOFTWARE-a

:wave:

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
LGA775 nije lose resenje, kada zabodes CPU i ne diras ga vise nikad, do upgrade-a. :d
Po mom misljenju, mogli su 775 pinova ....

Stalno slusam "LGA775 je los/******/glupost/bla bla" zato sto je "socket lakse zeznuti" a Intelu obezbeduje vecu zaradu jer eto ne lemi 775 iglica ?

Alo bre ? Dajte neki realan primer da to ne valja, da je neko normalan pokrivio pinove kulerom ili procesorom ? A razliku u proizvodnji procesora, sta mislite koliko kosta da neki robot zalemi 775 iglica, cenim da mu treba koji minut.
Na procesoru koji u proizvodnji kosta par dolara, to je jos koji cent.
Ko ce me ubodi da je to znacajna usteda ?

U redakciji ima jedna i915 ploca, dobijena na nekoj nagradnoj igri, neka odbojka na pesku, bla bla.. nebitno.

Dvocifren broj puta je u nju stavljano raznih procesora, jos koja montaza kulera vise ali problema nema. Gde su one price "do 5 zamena", "dobro je samo za jednom" itd. ?

Da, slazem se da je kuler malo komplikovanije skinuti, staviti je "macji kasalj", ali je teze skinuti ga zbog zabica za koje se Intel odlucio a koje su prilicno krute.

Ali, pored svega toga, ne, nisam imao ni jedan problem, ploca i dalje radi a pinovi u socketu su dobri (ne, nisam nosio plocu na pod mikroskop da vidim jel se neki pomerio za koji mikrometar).

To sto su neke budale bile nemarne, pa im padao kuler u socket ili su ubadali prste u socket prilikom vadjenja procesorta... mislim, zato su budale (i mozda jos zbog necega), ali potpisujem da svako normalan i pazljiv nece imati problema sa LGA775!

Ovo nema direktno veze sa fedjom, on je samo jos jednom ponovio ovu pricu koja me nervira, dakle nista licno, ali mi je ovo jedan put previse da slusam istu pricu.

A prica je svako ko vise voli AMD, bez obzira sto sam siguran da je mozda 20 ljudi na ovom forumu imali prilike da to radi. Razloga, nekoliko, logicni su.

LGA 775 "sklopova" na nasem trzistu, a posebno ovom forumi ima jako malo. Zasto ? Zato sto "entuzijasti" koji su ovde kupuju AMD jer eto, Intel P4 jeste losiji izbor od AMD64 varijante.
Sada kad razmislim, samo SoSe mogu da se setim da ima LGA775 u racunaru. Sigurno ga ima jos neko, ali ne spada u vidjenije clanove/clanice 😉 ili ih ja nisam primetio, sto je malo verovatno.

Dakle, malo ga koji entuzijasta kupuje, prakticno niko, pa ako je iko montirao u ovoj drzavi to su serviseri kojima je poneki dosao pod ruku u specificnim i retkim slucajevima kupovine ovakvog racunara.
A podvlacim, ni jednog servisera ili kupca LGA775 nisam cuo da se zali.

A kako je to moguce ? Niko ko ga ima nije ga zeznuo, a tako je lako po pricama koje ovde "kruze" ?

Pozivam one koji su imali prilike da montiraju LGA775 procesor, a posebno me zanima da li ima koga da je zeznuo podnozje. Ali da budu iskreni, jer stvarno ne verujem u pricu "sve sam lepo i pazljivo uradio, montirao procesor jednom, stavio kuler i ploca nije radila, posle sam skinuo CPU i video krive pinove". Vazi, ali na plazi.

Suma sumarum, dosta bre glupiranja, LGA775 nije idealan, ali svoj posao radi dobro. Kuler se lako stavlja, a to je vazno. Ko ce da ga skida svako malo, normalan nije, bio on entuzijasta ili ne.
Meni je to posao, pa to radim nesto cesce, ali se i dalje ne bunim, nije nista komplikovanije skinuti ga od jedne varijanta AMD A64 BOX kulera.

I da, Fedja, prica da ovoliki broj vodova sluzi prvenstveno zbog boljeg balansa napajanja je samo polovicna. 300njak kontakta vise obezbedjuje pored ovoga i mogucnost da se u isti socket montiraju napredniji procesori koji zahtevaju vise veza sa maticnom plocom.
Nazalost, upravo AMD ovo nije dobro naucio, pa pored 754/939/940 socketa, kada naidje DDR2 Athlon 64 AMD ce morati da pravi jos jedan socket. Da su bili pametni kao Intelovi inzinjeri, stavili bi 1000 pinova i bili osigurani za buducnost. A ako im je bila "fora" da nas sa DDR2 varijantom nateraju da menjamo i socket, onda im i nije neka, tj. kao i Intel mnogo puta do sada i AMD bi trebalo da dobije po nosu, makar od nas "entuzijasta" koji gledamo i ove sitnice.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Vule je napisao(la):
Ovo prvi put cujem...

Jesi li nekada montirao LGA775 ?
Stavis kuler i pritisnes na cetiri mesta ?

Dete ***** moze da ga montira bez problema i nema sanse da srafcigerom zabode stampanu plocu, jer se srafciger ni ne koristi.

Ili da ti nacrtam(o) ovo ?

[Mancha] je napisao(la):
Mislim da bi Intel, da je zaista u prednosti, vrlo rado pojeo AMD za dorucak, doterao ih do bankrota, a zatim nastavio sa izbacivanjem procesora koji su za 33MHz brzi od prethodnog na svakih 6 meseci (kao sto je to radio nekad), ali ocigledno ne moze.

Cisto da primetim da je ovo malo lose receno. Kada su procesori radili na 100-500MHz, 33MHz je bio veliki napredak i za 6 meseci.
Danas, svakako da to vise nije.

A kada realno pogledam, nista sporije ili brze i sada ne izlaze novi procesori.
Ako se posmatra procenutalno ubrzanje naravno. 20-30% vise MHz na godisnjem nivou je nesto sto mi prvo pada na pamet, i mislim da je tako vise manje poslednji 10 godina.
Uostalom Murov zakon je i dalje na snazi 🙂

Pozdrav!

[Mancha] je napisao(la):
U radu se takodje "ponasa" besprekorno i tesko je naci bilo sta na sta se moze uputiti zamerka. Ono cime su se vlasnici Intel-Intel kombinacije uvek ponosili (cuveni rolls-royce feeling 😀 ) je sada dostupno i za K8.
Jedino u odredjenim Raid kombinacijama je Intel i dalje jedino resenje

Nemojmo zaboraviti da se GF kartice bolje klokuju na VIA K8T cip-setu nego na nF3/4.
Vozim AMD, ali u poredjenju sa "Mercedes-like-drive" koji Intel stvarno pruza, AMD jos ima da uci. Mozda neka japanska zujalica, startno ali neudobno. Da castim AMD pa da ga poredim sa Lexusom, ali daleko je to jos od ugodjaja koji pruza Intel.
A da, slazem se, na krugu na vreme, japanac je cesce ispred nemca. 🙂

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Nemojmo zaboraviti da se GF kartice bolje klokuju na VIA K8T cip-setu nego na nF3/4.
Vozim AMD, ali u poredjenju sa "Mercedes-like-drive" koji Intel stvarno pruza, AMD jos ima da uci. Mozda neka japanska zujalica, startno ali neudobno. Da castim AMD pa da ga poredim sa Lexusom, ali daleko je to jos od ugodjaja koji pruza Intel.
A da, slazem se, na krugu na vreme, japanac je cesce ispred nemca. 🙂

Pozdrav!

Mercedes-like-drive i japanska zujalica? 😀 Sta mu sad to znaci, uz intel dobijes kozne fotelje i ergonomsku radnu sobu, a uz AMD sediste bolida F1 i pola kvadrata radne povrsine?
Pojasni konkretno, mojne sad da pricamo o subjektivnom osecaju, mesecevim menama i astroloskim znacima......

ps. Da nisi previse poceo da se druzis sa kolegom Kuzmanovicem? 🙂

Sasa je napisao(la):
Jesi li nekada montirao LGA775 ?
Stavis kuler i pritisnes na cetiri mesta ?

Dete ***** moze da ga montira bez problema i nema sanse da srafcigerom zabode stampanu plocu, jer se srafciger ni ne koristi.

Ili da ti nacrtam(o) ovo ?

Ne moras ti meni nista da crtas... Sta sam ja gore napisao? Da je komplikovano? Ne. Napisao sam da to prvi put cujem. Zasto? Pa, bas zbog toga sto te "price" kruze forumom da je tesko/komplikovano/rizicno/*******o... Licno, nikad nisam montirao LGA775, da jesam, napisao bi verovatno "da, pa dobro je resenje" ili "ne, nije dobro resenje" a ovako, samo "prvi put cujem"...

Nazad
Vrh Dno