drfedja je napisao(la):
LGA775 nije lose resenje, kada zabodes CPU i ne diras ga vise nikad, do upgrade-a. :d
Po mom misljenju, mogli su 775 pinova ....
Stalno slusam "LGA775 je los/******/glupost/bla bla" zato sto je "socket lakse zeznuti" a Intelu obezbeduje vecu zaradu jer eto ne lemi 775 iglica ?
Alo bre ? Dajte neki realan primer da to ne valja, da je neko normalan pokrivio pinove kulerom ili procesorom ? A razliku u proizvodnji procesora, sta mislite koliko kosta da neki robot zalemi 775 iglica, cenim da mu treba koji minut.
Na procesoru koji u proizvodnji kosta par dolara, to je jos koji cent.
Ko ce me ubodi da je to znacajna usteda ?
U redakciji ima jedna i915 ploca, dobijena na nekoj nagradnoj igri, neka odbojka na pesku, bla bla.. nebitno.
Dvocifren broj puta je u nju stavljano raznih procesora, jos koja montaza kulera vise ali problema nema. Gde su one price "do 5 zamena", "dobro je samo za jednom" itd. ?
Da, slazem se da je kuler malo komplikovanije skinuti, staviti je "macji kasalj", ali je teze skinuti ga zbog zabica za koje se Intel odlucio a koje su prilicno krute.
Ali, pored svega toga, ne, nisam imao ni jedan problem, ploca i dalje radi a pinovi u socketu su dobri (ne, nisam nosio plocu na pod mikroskop da vidim jel se neki pomerio za koji mikrometar).
To sto su neke budale bile nemarne, pa im padao kuler u socket ili su ubadali prste u socket prilikom vadjenja procesorta... mislim, zato su budale (i mozda jos zbog necega), ali potpisujem da svako normalan i pazljiv nece imati problema sa LGA775!
Ovo nema direktno veze sa fedjom, on je samo jos jednom ponovio ovu pricu koja me nervira, dakle nista licno, ali mi je ovo jedan put previse da slusam istu pricu.
A prica je svako ko vise voli AMD, bez obzira sto sam siguran da je mozda 20 ljudi na ovom forumu imali prilike da to radi. Razloga, nekoliko, logicni su.
LGA 775 "sklopova" na nasem trzistu, a posebno ovom forumi ima jako malo. Zasto ? Zato sto "entuzijasti" koji su ovde kupuju AMD jer eto, Intel P4 jeste losiji izbor od AMD64 varijante.
Sada kad razmislim, samo SoSe mogu da se setim da ima LGA775 u racunaru. Sigurno ga ima jos neko, ali ne spada u vidjenije clanove/clanice
😉 ili ih ja nisam primetio, sto je malo verovatno.
Dakle, malo ga koji entuzijasta kupuje, prakticno niko, pa ako je iko montirao u ovoj drzavi to su serviseri kojima je poneki dosao pod ruku u specificnim i retkim slucajevima kupovine ovakvog racunara.
A podvlacim, ni jednog servisera ili kupca LGA775 nisam cuo da se zali.
A kako je to moguce ? Niko ko ga ima nije ga zeznuo, a tako je lako po pricama koje ovde "kruze" ?
Pozivam one koji su imali prilike da montiraju LGA775 procesor, a posebno me zanima da li ima koga da je zeznuo podnozje. Ali da budu iskreni, jer stvarno ne verujem u pricu "sve sam lepo i pazljivo uradio, montirao procesor jednom, stavio kuler i ploca nije radila, posle sam skinuo CPU i video krive pinove". Vazi, ali na plazi.
Suma sumarum, dosta bre glupiranja, LGA775 nije idealan, ali svoj posao radi dobro. Kuler se lako stavlja, a to je vazno. Ko ce da ga skida svako malo, normalan nije, bio on entuzijasta ili ne.
Meni je to posao, pa to radim nesto cesce, ali se i dalje ne bunim, nije nista komplikovanije skinuti ga od jedne varijanta AMD A64 BOX kulera.
I da, Fedja, prica da ovoliki broj vodova sluzi prvenstveno zbog boljeg balansa napajanja je samo polovicna. 300njak kontakta vise obezbedjuje pored ovoga i mogucnost da se u isti socket montiraju napredniji procesori koji zahtevaju vise veza sa maticnom plocom.
Nazalost, upravo AMD ovo nije dobro naucio, pa pored 754/939/940 socketa, kada naidje DDR2 Athlon 64 AMD ce morati da pravi jos jedan socket. Da su bili pametni kao Intelovi inzinjeri, stavili bi 1000 pinova i bili osigurani za buducnost. A ako im je bila "fora" da nas sa DDR2 varijantom nateraju da menjamo i socket, onda im i nije neka, tj. kao i Intel mnogo puta do sada i AMD bi trebalo da dobije po nosu, makar od nas "entuzijasta" koji gledamo i ove sitnice.
Pozdrav!