mcekovic je napisao(la):4 x po malo (cena, brzina, temperatura, potrosnja) je puno!
delimir je napisao(la):... i time svesno kocio napredak...
delimir je napisao(la):Dual core nece doneti niakve beneficije u duzem vremenskom periodu
delimir je napisao(la):Sto se tice HyperThreading-a mislim da je rec o obicnoj gluposti. U realnom radu se razlike uopste ne primecuju i to je obicno lozenje kao imam dva procesora po ceni jednog.
delimir je napisao(la):a pride radi i bolje sa 64-bitnim extenzijama
delimir je napisao(la):Cela ta dual core prica jako podseca na onu koju furaju oni prodavi magle iz Apple-a.
Svaka ti je na mestu Gorane!GoranM je napisao(la):Voleo bih da gresim, ali nesto mislim da nisam jedini koji razmislja na ovaj nacin.
GoranM je napisao(la):1. kada se malo realnije pogleda dual P4 ce koristiti LGA775 podnozje, dakle isti protok kroz memoriju, sto po jednom jezgru izadje kao da je u single, zar ne?
Dual core A64 ce raditi na S939 podnozju i imace 128-bita ka memoriji ( 2x64 bita).
GoranM je napisao(la):2. Dva p4 jezgra sa po 1Mb kesa se greju mnogo, dakle trebace neko cudo od hladjenja, dok se dva A64 jezgra mogu bez problema ohladiti jer je razlika u zagrevanju ocigledna.
GoranM je napisao(la):3. Potrosnja 2x P4 je veca od 2x A64, dakle trebace bolje napajanje kako na ploci ( automatski skuplja ploca bar 20-30 eura), tako i za ceo sistem.
GoranM je napisao(la):4. AMD je brzi u 64-bita, o ovome ima po celom netu
GoranM je napisao(la):kako je kroz 2-3 verzije istog to "ispravljeno" u korist Intela),
GoranM je napisao(la):pa zatim razni programi za tako "zivotno neophodnu" divx kompresiju uz koju svako od nas provodi najmanje po 6 sati na dan ( umesto da igra Doom3, Riddick-a , FarCry i slicno)
GoranM je napisao(la):a pola programa radi sporije kada se ukljuci u BIOS-u???
GoranM je napisao(la):I dosta bre laganja, 95% ljudi kupuje novu plocu, procesor ili grafiku zbog IGRANJA, nije valjda da se kupuje za Word, Excel, PS, Corel i slicno ( uvek ima izuzetak i njima jeste neophodno, ali oni svakako "prave" pare sa racunarom i tu je sve opravdano), pa naravno i memorija. Nije valjda da neko misli da 1GB ili cak 2GB trebaju za nesto sem igranja ( opet ima izuzetaka...) najnovije igre?
Nece, ali ako koristis mozak shvatas sta sam rekao, to sto tebi ne odgovara je sasvim druga stvar. Sustina je da Intel profitira dosta od Dual mem protoka, a AMD ne, pa kada se taj duall deli na dva jezgra Intel vise "pati" nego AMDaudiofreak je napisao(la):Zar ce dual core A64 imati quad channel memorijski kontroler?
Poredis BABE i ZABE, poredidi FX ima smisla, ali samo sa P4 EE, tek to se greje u PM 🙂audiofreak je napisao(la):Zavisi koja dva jezgra, sta je sa 2x FX-55?
Bogami bice, veru mi!audiofreak je napisao(la):Da 2xP4 trosi vise od 2xA64 to stoji ali za 2xP4 TDP se menja za oko 15% tako da znacajnijeg poskupljenja niti povecanja potrosnje ne bi trebalo da bude.
Evo malo...audiofreak je napisao(la):Stvarno nisam video, u kojim aplikacijama i operativnom sistemu? Kako je testirano? I koji A64? Da li i S754 ili samo S939?
audiofreak je napisao(la):Ja bih pre rekao u korist korisnika jer su dobili brzi program. Optimizacija je neophodna i ja je apsolutno podrzavam jer jedino na taj nacin se izvlaci maksimum iz hardvera.
audiofreak je napisao(la):Takve igre se zavrsavaju za manje od 6h, logicno je da ljudi vise koriste DivX, nisu svi dokoni k'o ti 😀
O ovome je bilo dosta cak i na www.tomshardware.com ( zamalo ne napisah umesto tom intel 🙂 ionako su slizani)audiofreak je napisao(la):Hajde navedi tih pola programa koji rade bolje bez HT-a? Ja od kad sam kupio racunar nisam naisao na takav tako da mi HT stalno stoji ukljucen.
Ovde se jako varas, pa kod njih se prosto utrkuju sa pitanjima "jel da uzmem ATI X800XT ili 6800Ultra, da nije mozda za Corel ili pakovanje divx-a???audiofreak je napisao(la):Nece biti, mozda 95% KLINACA kupuje kompjuter za igranje ali to ne cini 95% kompjuterskih korisnika nigde na svetu pa ni u ovoj zemlji.
Ovde se slazemo 100%audiofreak je napisao(la):Drugo, 90% konfiguracija koje se ovde kupuju su konfekcijski jad i beda za sirotinju raju na kojima se bas nesto ne mozes razbiti od igranja.
Koliko ljudi u ovoj zemlji radi pripremu za stampu, a jos pogotovo tako velikih formata, a drugo sta ce tebi 300dpi, dovoljno je i 180dpi ( za 90% poslova).audiofreak je napisao(la):Trece, 1 GB+ memorije -- vidi se da nikad nisi otvorio Photoshop da nesto ozbiljnije uradis, na primer kolor plakat 100x100 cm u 300 dpi. Racunaj sam koliko treba memorije samo za pocetnu sliku a gde su layer-i i undo? A sta cemo sa programima za rendering? Bolje se ne upustaj u rasprave kojima nisi dorastao.
Problem je sto si pokrenuo milion i jedan Intel optimizovan sinteticki test. Jeste, u Widows Media Encoder-u je P4 nesto bolji, ali u svemu ostalom je sporiji.audiofreak je napisao(la):Ja se izvinjavam unapred na poduzem postu koji sledi, nestrpljivi neka ga preskoce, ali bojim se da je ovo jedini nacin za diskusiju kada pojedinci sire FUD.
Nedjo je napisao(la):Kad smo vec kod "naprednog dizajna" i tehnoloskih proboja", zivo me zanima...
Ma da, 2MB kesa, 4MB kesa... 8MB kesa ( 100 mil. tranzistora na kes), da li ste vi svesni kolika ce biti povrsina takvoga procesora. Povrsina je bitna, cena direktno zavisi od nje, sto manje to bolje. Za 20 godina cena jednog kvadratnog mm silicijuma je pojeftinila svega 2-3 puta, mislite o tome.audiofreak je napisao(la):Prvo sto bi trebalo da izadje iz intela ako je izvor endian.net tacan:
2005-Q2 Intel Potomac -- cip baziran na Prescott jezgru za 4- i 8-procesorske servere. Imace EM64T. Pocinje na > 3.5 GHz i ima 8 MB L3. Koristice Twin Castle chipset.
2005-06-XX Intel Smithfield Dual core procesor zamena za Tejas. Smithfield je Workstation / gaming implementacija Paxville cipa, koji je deo Lyndon platforme. Koristi LGA775 socket i Glenwood i Lakeport chipsetove. Baziran na NetBurst / Pentium 4 arhitekturi ali bez HyperThreading-a.
Pojavice se u Q2 na 2.8, 3.0 i 3.2 GHz pod imenom 820 ($241), 830 ($316) i 840 ($530) respektivno. Veca kolicina u prodaji se naime ocekuje tek u Q3. Glasine koje su kruzile da to nije die sa dva jezgra nego dva slepljena Prescotta u jednom pakovanju su se ispostavile kao netacne. Bice lansiran kao 'Pentium D' i kao 'Pentium EE'. EE ce imati HyperThreading.
2006-Q1 Intel Cedar Mill 65 nm procesor za koji se govorka da treba da popuni prazninu izmedju Prescott i Conroe jezgra. Prica se da je pripremljen za dual core ali ce poceti kao HyperThreading single core chip. Novije informacije kazu da je ovaj cip polovina buduceg Presler-a. Value verzija sa 512 KB L2 , bez HyperThreading-a i sa sporijom magistralom se takodje pominje.
Za one koji ne znaju Conroe ce biti procesor baziran na Merom cipu koji je potpuno nov multi-core chip za mobilne racunare sa 4 MB cache-a i koji trosi svega 45W. Merom se ocekivao u prvoj polovini 2006 mada novije vesti glase da je realnija procena 2007.
2006-Q1 Intel Presler 65 nm dual core chip sa Vanderpool tehnologijom za virtualizaciju koji ce naslediti Smithfield. Najverovatnije ce raditi na 3.6 GHz i vise. To su u stvari dva Cedar Mill chipa dakle imaju i HyperThreading.
Vise informacija ovde.
audiofreak je napisao(la):Slazem se za marketing ali svako ko se iole razume reci ce da je 64 bita na AMD-ov (a sada i Intelov) nacin budzevina na budzevini na budzevini... Mislim da ti je jasno na sta ciljam. Intel je hteo da napravi rez i da se svi oslobodimo legacy tehnologije i legacy softvera. To je vizionarski potez koji niko nije razumeo jer industrija je inertna i mnogo voli da muze jednu te istu kravu. Sto se tice Billa Gatesa taj lik je unazadio racunare vise nego svi ostali zajedno -- sve sto on smislja sluzi samo da njemu puni dzepove tako da bih te molio da ga ne pominjes kao argument za bilo sta.
Kako mozes to da kazes kada je skoro sav softver koji koristimo multithreadovan? Pogledaj kao najociglednije primere Photoshop, VirtualDub, 7-Zip, ACDSee, Operu, Firefox, WinAMP, skoro sve (izuzev Total Commandera) je vec spremno da na dual-core procesorima radi brze. Ako hoces drasticniji primer, otvori Task Manager i klikni na Processes jezicak pa na meni View|Select Columns... i aktiviraj Thread count opciju pa malo pogledaj spisak procesa, verujem da ces se iznenaditi.
Razlike se primecuju. Ja sa HyperThreading procesorom mogu da downloadujem sa interneta, rezem DVD, enkodiram DivX i igram NFSU2 u isto vreme, a ti? Cisto sumnjam. Da ne govorim da je sistem daleko responzivniji i kada je opterecen pa ne treba sto godina da cekas da odreaguje na klik misa.
Ja nisam video da je ovo na desktopu (dakle u 64-bitnom Windowsu sa 64-bitnim aplikacijama) neko testirao?
Pa tu pricu je prvi poceo AMD zar ne?
delimir je napisao(la):.
Pogubno je svakako to sto zbog pogresne procene iz Intel-a tranzicija na 64-bita kasni iako je rec o mnogo znacajnijoj stvari nego sto su dual core procesori. Dual core nece doneti niakve beneficije u duzem vremenskom periodu izuzev sto ce se jedna takva zver grejati nenormalno mnogo i zahtevace promenu kucista. OK, to bi se kad tad moralo desiti.
delimir je napisao(la):Sto se tice HyperThreading-a mislim da je rec o obicnoj gluposti. U realnom radu se razlike uopste ne primecuju i to je obicno lozenje kao imam dva procesora po ceni jednog. Stavise, mene ponekad zpanji koliko npr. sistem sa P4 2.4C procesorom (overklokovan naravno) ume da bude sporiji u Windows-u od mog kucnog racunara. i pored npr. HyperThreading-a.
delimir je napisao(la):Uostalom da Intel ima tako jaku i konkurentnu ponudu i da je u stanju da parira AMD-u kao sto je to cinio u vreme Northwood-a ne bi ovoliko obarao cene procesorima.
Da li ti kapiras razliku izmedju Thermal Design Power i Maximum Power Disipation ?audiofreak je napisao(la):Zar ce dual core A64 imati quad channel memorijski
Da 2xP4 trosi vise od 2xA64 to stoji ali za 2xP4 TDP se menja za oko 15% tako da znacajnijeg poskupljenja niti povecanja potrosnje ne bi trebalo da bude.
Hahaha, 🙂 ovo je bio pun pogodak, i bas sam se dobro nasmejao.delimir je napisao(la):Istripovao si se ti opako. Mesas Multithreading i multitasking: to nije isto ni u kom slucaju. Da bi imao beneficije sa dva procesora u multitasking okruzenju moras imati dobro napisan OS. Windows XP SMP, ali pitanje je koliko je u stanju da pravilno rasporedi procese na vise procesora - praksa je pokazala ne bas sjajano ukoliko softver nije optimizovan, a nije! To sve sto si nabrojao nema veze sa optimizacijom. Kakava crna dual core optimizacija za Winamp i Firefox 🙂 Dajte malo ozbiljnosti 🙂 Jok, Minesweaper je optimizovan za DC 🙂 Alo, bre...
Mogao sam da rezem diskove i igram quake III odvano - jos na PIII. Ti sumnjas da nesto slicno moze i na A64 i da ti je to omogucio HyperThreading - koji trip. Opet primer citanja marketinskih pamfleta. To moze svaki sistem novijeg datuma koji ima DVD rezac i vezu sa Interentom. Cak i Athlon XP 🙂
, a to je naravno od zivotne vaznosti, sta bi mi bez takve podrske za winamp :ddrfedja je napisao(la):Hahaha, 🙂 ovo je bio pun pogodak, i bas sam se dobro nasmejao.
DC Minesweaper! :d
Covek oce da kaze da mu multitasking radi glatko kod hypethreadinga, glatkije nego na A64.
Pa navodno Winamp 5.0x ima SMP support za one vizualizacione plug-inove 😀
GoranM je napisao(la):Poredis BABE i ZABE, poredidi FX ima smisla, ali samo sa P4 EE, tek to se greje u PM 🙂
GoranM je napisao(la):Bolje bi im bilo da potrose vreme kako bi napravili bolji program ( sa vise mogucnosti, za 3D Studio neki bolji algoritam za rendering i slicno), stabilniji OS (kada naprave OS da ne moze da "bucne" zbog nekog debilnog programa, onda ima da ga kupim i platim, dotle jok...dzaba sve one sarene laze 😉 )
GoranM je napisao(la):Samo ne vidim smisao u tome da ja divx-ujem filmove kada ih ima na svakom uglu
GoranM je napisao(la):Ovde se jako varas, pa kod njih se prosto utrkuju sa pitanjima "jel da uzmem ATI X800XT ili 6800Ultra, da nije mozda za Corel ili pakovanje divx-a???
GoranM je napisao(la):Koliko ljudi u ovoj zemlji radi pripremu za stampu, a jos pogotovo tako velikih formata, a drugo sta ce tebi 300dpi, dovoljno je i 180dpi ( za 90% poslova).
GoranM je napisao(la):Za rendering moze i zatrebati 1024Mb, ali kada pogledas sta su ljudi napravili sa samo 256MB, da se smrznes.
GoranM je napisao(la):Prava stvar su simulacije, evo upravo mi se jedan prijatelj sa fax-a zali, kaze : "Radi mi simulaciju preko 18 sati na Barton 2500+ sa 1GB rama, kako da to dovedem u razumne okvire tipa 2-3 sata?"
GoranM je napisao(la):Hajde sada da neko kaze da su nestabilni i nekompatibilni, pa da dodjem do njega i nabijem mu kljuc OK19 ( okasti 🙂 )u usta!
drfedja je napisao(la):Problem je sto si pokrenuo milion i jedan Intel optimizovan sinteticki test. Jeste, u Widows Media Encoder-u je P4 nesto bolji, ali u svemu ostalom je sporiji. Testove kao sto je SiSoft Sandra ne racunam u nesto sto moze realno da opise desktop performanse.
drfedja je napisao(la):gaming testovi
drfedja je napisao(la):winrar
drfedja je napisao(la):Quake III 1.31 - malo novija verzija
demo1
551.4
drfedja je napisao(la):ali sve ostalo je drasticno sporije.
drfedja je napisao(la):a i odziv sistema na A64 baziranim masinama je daleko bolji nego kod P4
drfedja je napisao(la):to tvrdim, uz manje zagrevanje i slabije napajanje i naravno manju mogucnost otkaza napajanja.
drfedja je napisao(la):16-tostruka asocijativnost L2 kesa u AMD procesorima donosi veliki hit rate, pa je opet 512K puna kapa.
drfedja je napisao(la):A64 je za isti ili manji kes bolja kupovina od Preshotta
drfedja je napisao(la):Sinteticki testovi mere samo odredjene funkcije procesora, a ne realan rad
drfedja je napisao(la):pa se ne treba bas mnogo loziti na "lazljivice"
Ovaj roadmap ti je prastar. Čitaj vesti na Benchmark stranici kako bi bio pravilno obavešten.audiofreak je napisao(la):Prvo sto bi trebalo da izadje iz intela ako je izvor endian.net tacan:
2005-Q2 Intel Potomac -- cip baziran na Prescott jezgru za 4- i 8-procesorske servere. Imace EM64T. Pocinje na > 3.5 GHz i ima 8 MB L3. Koristice Twin Castle chipset.
2005-06-XX Intel Smithfield Dual core procesor zamena za Tejas. Smithfield je Workstation / gaming implementacija Paxville cipa, koji je deo Lyndon platforme. Koristi LGA775 socket i Glenwood i Lakeport chipsetove. Baziran na NetBurst / Pentium 4 arhitekturi ali bez HyperThreading-a.
Pojavice se u Q2 na 2.8, 3.0 i 3.2 GHz pod imenom 820 ($241), 830 ($316) i 840 ($530) respektivno. Veca kolicina u prodaji se naime ocekuje tek u Q3. Glasine koje su kruzile da to nije die sa dva jezgra nego dva slepljena Prescotta u jednom pakovanju su se ispostavile kao netacne. Bice lansiran kao 'Pentium D' i kao 'Pentium EE'. EE ce imati HyperThreading.
2006-Q1 Intel Cedar Mill 65 nm procesor za koji se govorka da treba da popuni prazninu izmedju Prescott i Conroe jezgra. Prica se da je pripremljen za dual core ali ce poceti kao HyperThreading single core chip. Novije informacije kazu da je ovaj cip polovina buduceg Presler-a. Value verzija sa 512 KB L2 , bez HyperThreading-a i sa sporijom magistralom se takodje pominje.
Za one koji ne znaju Conroe ce biti procesor baziran na Merom cipu koji je potpuno nov multi-core chip za mobilne racunare sa 4 MB cache-a i koji trosi svega 45W. Merom se ocekivao u prvoj polovini 2006 mada novije vesti glase da je realnija procena 2007.
2006-Q1 Intel Presler 65 nm dual core chip sa Vanderpool tehnologijom za virtualizaciju koji ce naslediti Smithfield. Najverovatnije ce raditi na 3.6 GHz i vise. To su u stvari dva Cedar Mill chipa dakle imaju i HyperThreading.
Vise informacija ovde.
GoranM je napisao(la):Drugo ti i taj tvoj ortak sigurno necete doradjivati Ansyis, zar ne 🙂 to je izvan vasih mogucnosti , simulacije fluida, gasova i tako to... jednom recju tesko.
Pozdrav!
Tahvih genija je u doticnoj firmi koja stoji iza Ansysa bar 50, tako da hvala na ponudi, mozda neki drugi put 🙂audiofreak je napisao(la):Ortak je zavrsio fiziku na PMF-u sa prosekom 10.0, genije je za matematiku i programer jos od pojave prvih PC racunara. Ja nemam toliko znanja kao on, ali znam dosta o arhitekturi modernih procesora, narocito NetBurst i dobar sam u optimizaciji koda. Znam C/C++ i asembler (x86, MMX, SSE, SSE2, SSE3, x86-64). Obojca radimo vec par godina za americku firmu koja proizvodi CAT skenere, a softver za 3D rekonstrukciju na cijoj optimizaciji smo mi radili na P4 racunaru radi brze od dedicated hardverskih resenja za istu namenu tako da... nikad se ne zna. 🙂
Ako imate potrebu za optimizacijom koda ili cak pisanjem delova koda za odredjenu namenu (proracuni i sl.) slobodno mi posalji detaljniji opis problema na PM pa cemo se nesto vec dogovoriti. Uzgred, 10 EUR/h je minimalna cifra koju trazimo, sto je tezi problem veca je i cena.
Pardon, malo kasnim sa ogovorom. Napajanje je Chieftec 300W, koje napaja A64 S754, EPoX 8KDA3J, 768MB DDR400, Radeon 9800Pro, 2x7200HDD, CDRW, DVD, modem...). Jeste da bi 350 bilo mozda bolje, ali i ovo do 300 radi bez problema.Uzgred, nisi odgovorio na pitanje od koliko W napajanje imas?
Broj thread-ova koje neki proces ima nema veze sa realnim paralelizmom obrade podataka . Sve zavisi kako je software napisan i to za svaki zadatak ponaosob koji taj proces izvrsava.Ako hoces drasticniji primer, otvori Task Manager i klikni na Processes jezicak pa na meni View|Select Columns... i aktiviraj Thread count opciju pa malo pogledaj spisak procesa, verujem da ces se iznenaditi.
Ne, mislio sam na najjaci AMD i na najjaci Intel i lepo sam napisao koliko koji vuce ampera i struje.audiofreak je napisao(la):Ti si valjda mislio na najjaci intel kad si rekao da se 2x P4 greje zar ne? Necu valjda da poredim to sa 2x Sempron jezgrom?
Pa u ukupnom skoru je brzi. Samo zavisi za sta ga koristis i sa kojim softverom.audiofreak je napisao(la):Prvo, ne zanimaju ni mene rezultati sintetickih testova, naveo sam ih radi kompletnosti. Drugo, uporedjen je 3000+ sa 2.8 GHz, dakle AMD koji bi trebao da se poredi sa 3.0 GHz Intelom, a ti uzmi pa izracunaj koliko je Pentium 520 sporiji -- retko kad je u pitanju dvocifren broj u procentima. DivX i XviD su takodje brzi kao i Pinnacle, a Main Concept je nereseno.
O tome i ja pricam, P4 je malo brzi u enkodovanju, a dosta sporiji u igrama. O multitaskingu sa tobom necu ni da raspravljamaudiofreak je napisao(la):Da se razumemo -- ja nisam ni tvrdio da je P4 brzi nego da su tu negde i po pitanju cene i po pitanju performansi i to niko ne moze da ospori pa da je jos toliki.
To je apsolutno netacno. Kao prvo, prosecan FPS od 25 je premali, jer je onda minimalan ispod 5 FPS, a to je seckanje, pa ti vidi. Mozda tebi to odgovara?audiofreak je napisao(la):Koliko ja vidim na oba se moze komforno igrati, a ti preko 25 fps ionako ne mozes da primetis razliku osim ako igras u mrezi pa jos na turniru.
Ovo necu da komentarisem. WinRAR takodje podrzava sve formate, a vecina fajlova koji stizu sa neta su bas RAR-ovani, dok WinZIP moze da ne otpakuje poneku arhivu.audiofreak je napisao(la):Za ono malo arhiviranja koristim 7-Zip. Besplatan je, open source, cross platform, podrzava sve formate, ima za nijansu slabiju kompresiju od WinRAR-a, koristi memorije koliko god mu das, multithreadovan je i radi dosta brze jer je optimizovan.
Pa ne znaci prosek od 100 FPS, ali znaci minimum od 30 FPS.audiofreak je napisao(la):Da li nekome pada u oci koliko ovo postaje imbecilno testirati?
Sta znaci ovoliki FPS ikome u zivotu?
Pa to je tvoja licna predrasuda, kao i neverovatno ubrzanje Hypethreadinga :daudiofreak je napisao(la):Sa ovim se bas ne mogu sloziti, doduse nisam probao S939 ali S754 mi se ne svidja i tacka.
Prijatelju, nismo ti i ja gajili ovce da mozes da mi govoris da pricam glooposti. Kao drugo, To sto si promenio 3 Kung-Fu napajanja, moze da bude problem do napona u mrezi. Toliko mi je toga proslo kroz ruke, i mogu da kazem samo da uopste, P4 masine traze doosta jaka napajanja. Dakle, Prescott i Kung-Fu su jako losa kombinacija, a variranja napona mogu da budu i do 0.5v po grani. Hocu da kazem da Prescott i slabo napajanje ne idu. Cak ne mora da bude lose napajanje, dovoljne su velike varijacije napona za stvaranje problema. A licno sam prisustvovao vise puta otkazu napajanja koje je pre toga zesce zavijalo pod opterecenjem koje mu daje procesor.audiofreak je napisao(la):Uz manje zagrevanje da, ali ovo drugo daj molim te kakav BS. Sad kao satro crkavaju napajanja zato sto P4 vuce struju, a ne zato sto su kung-fu-krsh marke JNC?
Pa mogu da ti dam kontra primer, ja sam nedavno sklopio jedan Barton 2500+ i 3 napajanja su mi na njemu vec crkla. Prvo koje je crklo je bilo isto kao moje (Eurocase Q3 od 350W) koje meni sa 2.8 GHz Prescottom i dalje radi. Pricas gluposti.
Ne znam da li ti uopste znas o cemu pricas. Asocijativnost omogucuje da svaki memorijski word bude rasprostranjen na vise mesta u kesu, kod n-way associative cache-u na n mesta.audiofreak je napisao(la):Prednost vece asocijativnosti je u tome sto je moguce istovremeno u cache-u imati veci broj podataka kojima se najnizih n adresnih bitova poklapaju ali to ne znaci da ce to biti podaci koje procesoru trebaju tako da hit rate nema bas veze sa tim. Veca asocijativnost smanjuje potrebu za istiskivanjem podatka koji je vec u cache-u i cija adresa je u koliziji sa adresom podatka koji je zahtevan od strane procesora.
mcekovic je napisao(la):Sve zavisi kako je software napisan i to za svaki zadatak ponaosob koji taj proces izvrsava.
mcekovic je napisao(la):Vec je dovoljno puta receno kako toliko dugacak pipeline izaziva zastoje pri pogresnom predvidjanju ishoda grananja i kod medjuzavisnosti instrukcija po podacima.
mcekovic je napisao(la):Zato je pipeline kod Presscota nedovoljno iskoriscen, pa da bi se iskoristio bolje, ubacen je HyperThreading!
mcekovic je napisao(la):Kad bi kojim cudom (nedaj boze!), HyperThreading bio ubacen u A64 ne bi se dobio takav pomak u multithreaded aplikacijama kao kod P4 jer je A64 pipeline sasvim dovoljno iskoriscen, a i integrisani memorisjki kontroler ga dobro pupma podacima.
mcekovic je napisao(la):Ako se pogleda slika Presscot (bez 64 extenzija)
mcekovic je napisao(la):vidi se koliko je Presscot jezgro slozenije (ima vise tranzistora) iako A64 ima 64-bitne extenzije. Verujem da je jedan od glavnih razloga za to podrska za HyperThreading. HyperThreading je definitivno veca dara nego mera, tj. ne isplati se.
mcekovic je napisao(la):Multi-core je efikasnije resenje, jer daje veci paralelizam za ulozene resurse (tranzistore).
mcekovic je napisao(la):Snaga Intel-a je da, i pored ociglednih i brojnih promasaja u arhitekturi (izazvanih vise politickim odlukama nego tehnickim greskama) uspeva da trenutno ipak nekako drzi korak sa AMD-om pre svega zahvaljujuci boljem procesu proizvodnje.
drfedja je napisao(la):To je apsolutno netacno. Kao prvo, prosecan FPS od 25 je premali, jer je onda minimalan ispod 5 FPS, a to je seckanje, pa ti vidi. Mozda tebi to odgovara?
drfedja je napisao(la):Ovo necu da komentarisem. WinRAR takodje podrzava sve formate, a vecina fajlova koji stizu sa neta su bas RAR-ovani, dok WinZIP moze da ne otpakuje poneku arhivu.
drfedja je napisao(la):Pa ne znaci prosek od 100 FPS, ali znaci minimum od 30 FPS.
U principu vecina igara vizuelno potpuno isto izgleda.
drfedja je napisao(la):Prijatelju, nismo ti i ja gajili ovce da mozes da mi govoris da pricam glooposti.
drfedja je napisao(la):Ne znam da li ti uopste znas o cemu pricas. Asocijativnost omogucuje da svaki memorijski word bude rasprostranjen na vise mesta u kesu, kod n-way associative cache-u na n mesta.
genijalcin@23 je napisao(la):Kako nece? Parelalizam je oduvek u PC svetu predstavljao jednu od najboljih metoda i formula za podizanje performansi celog sistema (zar procesor u svojoj sustini ne tezi upravo tome?). Imajuci u vidu da ce silicijum za nekoliko godina dostici svoje limite, mislim da je skroz realno da se u nekom narednom (tranzicionom) periodu DC pristup afirmise kao jedno od boljih resenja, barem dok se ne smisli nesto sto je za njih, a bogami i nas isplatljivije i bolje. Ok, Cell je stvarno dobra stvar, ali takvi proizvodi u svojoj biti nisu "komercijalni". Ako si vec pomenuo IBM Nedjo, mogao si da pomenes i Itanium2 i ko zna sta vec, a takvi proizvodi veze nemaju sa obicnim end user-ima.
Kako glupost? Cekaj, svi pricaju o dualcore-u, cak i AMD. Ako svi pricaju o njemu i orijentisu svoj dalji razvoj u tom pravcu, nema logike da kazes da je to glupost. Ako ce to za neko vreme biti neki standard, kao i da ce se sve vise softvera optimizovati, HT itekako dobija na smislu.
A mozda su do te mere usavrsili svoj proces proizvodnje da im se to jednostavno moze. A mozda im se samo tako cefnulo, jer zele da pritisnu AMD. Ono sto je sigurno je da nisu to uradili jer se osecaju inferiornijim.
Poz
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari