Šta je novo?

Intel u ofanzivi!

mcekovic

Čuven
Učlanjen(a)
26.11.2002
Poena
619
Intel u ofanzivi! AMD uhvacen na spavanju?

Vesti sa Intel Developer Foruma najavljuju veliku Intelovu ofanzivu na svim frontovima (server, desktop, mobile). Sve prasti od dual/multi core-a, virtuelizacije, 64-bita itd. Izgleda da je AMD propustio sansu da bitnije uzdrma Intel koju je imao u proteklih godinu i po dana, od promocije prvog A64.

Socket 754 je bio nepotreban (problemi sa kompatibilnoscu memorije itd.), AMD je lepo mogao da izbaci Semprone za S939 sa 128 i 256KB cache-a. Tranzicija na 90nm nije bila dovoljno brza, 64-bitni Windows XP je (sasvim dovoljno po Intel) kasnio, 8-way Opterona nigde nema, podrska za DDR2 kasni. Takodje, izgleda da ce Intel prestici AMD-a i prvi izbaciti dual-core CPU, iako je jezgro A64 u startu projektovano tako da realizacija multi-core procesora bude sto jednostavnija. Videcemo cije ce se multi-core resenje pokazati bolje u praksi.
Sve mi se cini da je AMD uhvacen na spavanju, sto ne bi voleo, jer sam do sada uvek kupovao AMD procesore, prvenstveno zbog boljeg odnosa cena/performanse.

Poslednja izmena:
Vreme ce pokazati da li spavaju ilil ne, bolje bi bilo za sve nas da ipak ne spavaju. Da je AMD izgubio trku pre nekoliko godina kao sto su Transmeta i Via gde bi IT svet bio danas... Dovoljan je jedan monopolista u vidu Microsofta. Bitno je da se ide napred. I daj Boze da Intel-AMD-? carki bude jos mnogo godina na ovom forumu 🙂

Poslednja izmena:
Intel je majstor u pravljenju medijske halabuke i cuven po svom izbacivanju "papirnih" procesora! Na ovom IDF-u j jedino novo to sto se iz DC "cetvorke" brse "cetvora" i on se sada zove Pentium D! Mogao se zvati i "muda od labuda" to bi i dalje bilo neprirodno kalemljenje NetBurst arhitekture koje u sustini predstavlja isforsiranu meru slicnu izbacivljanju "novog" CPU-a u obliku P4EE! Intel odavno nije predstavio niti jedan proizvod koji predstavlja sustinski proboj! To sto ce pre AMD-a da izadju sa DC procesorom za desktop je krajnje irelevantno iz aspekta svrsishodnosti tog cipa i u sustini predstavlja besmislenu igru prestiza koja treba da stvori iluziju kako je eto Intel ispred AMD-a kada su tehnoloski proboji u pitanju!

Ah, Nedjo bas si ti prava osoba da prica o "mackama u dzaku". Teatralnost, bombasticne najave iz AMD-a, winchester koji ce ici na 3.5GHz 🙂
Zabole me glava od prestiza, iluzija, irelevantnosti i tehnickog proboja u jednoj recenici. Zar nije preporucljivo da vi novinari budete objektivni (naravno da treba imati kritican stav, ali to ume da bude malo degutantno u zemlji u kojoj Intel ne daje ni 5 centa za markenting, gde AMD ima tako "jake uvoznike i jaku reklamu", na forumu koji se zna kako je obojen... - ne ulazeci dublje u razloge koji su implicirali takvu situaciju na nasem trzistu vec samo sagledavajuci realnu situaciju kroz niz jasno vidljivih cinjenica) pa cak i kada se oglasavate kao obicni useri?

Poslednja izmena:
Sve sto sam izrekao nema nikakve veze sa AMD-ovim statusom i marketing budzetom u zemlji Serbiji, odakle ti samo ideja da uopste potezes za tako banalnim "argumentima"? Sta ima neobjektivno u cinjeici da Intel lelemuda o virtuelizaciji godinama i da je o DC-u poceo da prica tek posto su svi ostali igraci na procesorskom trzistu ukljucujuci tu i AMD mnogo pre njega objavili svoje planove i demonstrirali funkcionalne uzorke!
O kakvim bombasticnim najavam iz AMD-a ti pricas i cemu karikiranje o Winchesteru na 3.5 Ghz? Tako nesto ja nikada nisam rekao niti tvrdio, a kada sam govorio o visokim frekvencijama revizija K8 jezgra jasano sam stavljao do znanja da ne mislim na serijske primerke! Ovakvo karikiranje i insinuacije s tvoje i strane tvog "dragog" su krajnje nekorektne i nezrele... i totalno u skladu sa vasim godinama i "Attitude-om"!
LM, moja poenta je: Intel i dalje nastavlja da prosipa maglu, a ko zeli moze da vidi kroz nju, ko ne... pa, sve je na kraju stvar mogucnosti percepcije, zar ne?

SoSo je napisao(la):
Ah, Nedjo bas si ti prava osoba da prica o "mackama u dzaku". Teatralnost, bombasticne najave iz AMD-a, winchester koji ce ici na 3.5GHz 🙂
Zabole me glava od prestiza, iluzija, irelevantnosti i tehnickog proboja u jednoj recenici. Zar nije preporucljivo da vi novinari budete objektivni (naravno da treba imati kritican stav, ali to ume da bude malo degutantno u zemlji u kojoj Intel ne daje ni 5 centa za markenting, gde AMD ima tako "jake uvoznike i jaku reklamu", na forumu koji se zna kako je obojen... - ne ulazeci dublje u razloge koji su implicirali takvu situaciju na nasem trzistu vec samo sagledavajuci realnu situaciju kroz niz jasno vidljivih cinjenica) pa cak i kada se oglasavate kao obicni useri?
Vi novinari... Ja računam da će te Peca pre ili kasnije angažovati da pišeš za Benchmark, pa ćemo imati prilike da vidimo tvoju objektivnost. Svako ima svoje mišljenje koje potiče iz našeg dosadašnjeg iskustva. To nas ne čini neobjektivnim, već mudrijim.
U nekom bizarnom preokretu sudbine, moje mišljenje se po prvi put apsolutno poklapa sa Neđovim. Kraj sveta je očigledno blizu.

Nedjo je napisao(la):
Ovakvo karikiranje i insinuacije s tvoje i strane tvog "dragog" su krajnje nekorektne i nezrele... i totalno u skladu sa vasim godinama i "Attitude-om"!

Ajde moram i ja da se umesam posto sam prozvan. Necu se oglasavati u ovoj diskusiji, posto ce opet da bude kako branim SoSo ili kako tebe napadam, posto ti shvatas sve licno. BTW Nije "dragi", vec dragi, dakle bez navodnika. 😀

Druga stavka koju si pomenuo, a ima veze sa godinama...BTW2, SoSo je starija od tebe Nedjo...

Nedjo me bas vuce za jezik, ali ne vazi uvek "Cud je zenska smijesna rabota". Ja nemam nista protiv toga da svako iznosi i argumente i "argumente" - ovde smo svi upravo protiv toga, samo te Nedjo molim da ne unosis licni ton u sve ovo. Moram samo da ti razjasnim dve stvari, posto nisi upotrebio PM kakav je obicaj za takve stvari. Uros nije moj "dragi", vec dragi, a nase godine isto nisu nase, vec svako ima svoje. I svako ima svoje (vrlo cesto razlicite) stavove, samo sto ne iznosimo svoj prljav ves na forumu 😀

Ja sam na kraju prve recenice stavila 🙂 - to bi trebalo nesto da znaci. Tvoj post nazalost ima mnogo ostriju konotaciju i licniji ton. Ako nisi primetio ja sam se malo nasalila, a sve u tonu onog jucerasnjeg "prozivanja", hekleraja i slicno. Naravno da treba biti vizionar... Po tvojim apokalipticnim-crnim mislima Intel ce ubrzo (kad tad) nestati sa scene. Ja sam samo malo vise za onu sivu varijantu. Opet da ponovim, samo vreme moze da pokaze, tako da u ovom trenutku nema potrebe za suvisnu demagogiju sa bilo cije strane.

Nikola, ja uglavnom i sada "pet" puta razmislim pre nego sto nesto napisem na forumu, mislim da cu onog trenutka kada se prvi tekst pojavi na Benchu postovati sa jos vise paznje. Odgovornost (posebno "javnih" licnosti) za napisane i izgovorene reci je upravo ono o cemu pricam...

Nedjo je napisao(la):
Sta ima neobjektivno u cinjeici da Intel lelemuda o virtuelizaciji godinama i da je o DC-u poceo da prica tek posto su svi ostali igraci na procesorskom trzistu ukljucujuci tu i AMD mnogo pre njega objavili svoje planove i demonstrirali funkcionalne uzorke!

A Intel prodaje svoje procesore sa HT tehnologijom vec...Ne mogu da se setim...

BIlo je jace od mene, nisam mogao da izdrzim. :smoke:

Pozdrav

SoSo je napisao(la):
u zemlji u kojoj Intel ne daje ni 5 centa za markenting, gde AMD ima tako "jake uvoznike i jaku reklamu"
Od pre neki dan Intel se bacio u reklamu i ovde. Jednom od AMD zastupnika nudi marketing kampanju ako hitno ubaci u ponudu i Intel konfiguracije... 😉

Iskreno, (sada cu poceti da se ponavljam-mora da su godine u pitanju 🙂 ) nemam deonice u Intelu niti mi iko placa da radim njihov PR, pa to necu ni da radim, ali bi to trebala da bude dobra vest za nas, kao za zemlju. I otvaranje kancelarije MS-a je dovelo do pozitivnog pomaka. Lepo je kada se veliki sete i nas malih, jer onda mora da ipak nismo tako mali 🙂

Rezultate ove polemike pokazace vreme. Po dosadasnjem iskustvu najpametnije je biti uzdrzan, jer su svi imali debelih kasnjenja i propusta (mada Intel vise u zadnje vreme). Intel je jak igrac i vreme mu je da izbaci pandan AMDovim procesorima, samo je pitanje koliko ga kosta proizvodnja i kasnjenje tj koliko ce kostati na trzistu. Inace ovo kasnjenje 64-bitnog OS verujem da ima ucesca u ceni nove serije CPUova iz Intela. Daj boze da borba bude ravnopravna i jaka, jer to je jedini put ka stvarnom napredku.

Nedjo je napisao(la):
Intel je majstor u pravljenju medijske halabuke i cuven po svom izbacivanju "papirnih" procesora!

nije "izbacivanje papirnih procesora" nego "papirno izbacivanje procesora" (e. paper launch)

🙂

E, da. Samo da dodam da se sa Neđom slažem po pitanju viđenja situacije u Intelovom taboru, ne i što se tiče vaših ličnih razmirica u koje apsolutno ne ulazim.
SoSo, forum je mesto gde iznosimo lična mišljenja. Na glavnom sajtu sam sav zvaničan i ne bi mi palo da pamet da favorizujem bilo koju firmu, dok ovde na forumu smem da iznesem svoje lično mišljenje o nekim stvarima. Naravno, i ovde ne nastupam linijom "Ua Intel, mrzim ga iz sve snage", već se vodim logikom "Procesori su im preskupi i premalo nude, zbog čega trenutno preferiram AMD".

Nedjo je napisao(la):
... koja treba da stvori iluziju kako je eto Intel ispred AMD-a kada su tehnoloski proboji u pitanju!

Nema tu iluzije, Intel JESTE ispred AMD-a kada su tehnoloski proboji u pitanju. Da bih to potkrepio prilazem ovaj link i preporucujem da se malo upoznas sa intelovim istrazivacko-razvojnim programom pre nego sto lupis ovako sledeci put.

Uzgdred, koliko ja vidim na ovom forumu ti stalno pljujes po Intelu i hvalis AMD kao da si placen za to. Mani se corava posla, Intel je suvise velika i ozbiljna firma da bi propala zbog sacice AMD "vizionara" i navijaca koji misle da su ekstra pametni jer su kupili jeftiniji procesor. Mnogi vlasnici AMD procesora ce reci da sam glup jer oni eto dobiju "vise za manje", ali ne uzbudjujem se jer nikad nisam spadao niti cu spadati u kategoriju ljudi kojima je zivotna maksima "platis pet dobis sest" ili "ali to nije sve, ako pozovete odmah dobicete jos i...". Znam da prepoznam kvalitet i spreman sam da ga platim, a kome je skupo ili mu se ne svidja nek' kupuje AMD ali neka ne pljuje po Intelu zbog toga.

I jos nesto, dajte malo spustite loptu sa tim AMD-om. Izasao mi je na nos vise koliko ga svi hvale na ovom forumu, a cim neko nesto kaze u korist Intela odma ga ospu drvljem i kamenjem i proglase ludakom.

I jos nesto, dajte malo spustite loptu sa tim AMD-om. Izasao mi je na nos vise koliko ga svi hvale na ovom forumu, a cim neko nesto kaze u korist Intela odma ga ospu drvljem i kamenjem i proglase ludakom.

Poenta originalnog posta nije da je 'Intel bolji od AMD-a' (nasuprot), vec da bi se to moglo u skoroj buducnosti desiti. Tj., ukoliko se zaista ostvari vecina onog sto je na IDF receno, AMD bi moga pasti u zescu krizu, jer je puno ulozio u A64 a nije bas previse povratio. Takodje, Intel je bolji kada nesto treba 'deliverovati', u ovom slucaju naslagati core-e jedne do drugih. Tu je uglavnom sve teorisjki obradjeno kod projektovanja multiprocesorskih masina, tako da je problem vise organizacione prirode. AMD je bolji kad je unapredjenje arhitekture u pitanju, ali je u toj oblasti uglavnom sve vec receno i nema vise toliko mesta za poboljsanje.

P.S. Srecni vlasnik 'jeftinog' A64.

Poslednja izmena:
'ocemo konkretno da raspravljamo o ovim Intelovim najavama? Da se manemo ovog prepucavanja na "licnoj" osnovi?
Meni je evo zanimljivo da Intel vraca EE pentiuma na 800 MHz QPB

http://www.hardware.fr/medias/screenshots.php?id=IMG0011493

Znaci jedina razlika izmedju Pentiuma D i Pentiuma EE ce biti u ukljucenosti/iskljucenosti HT-a?! Po meni mizerno za CPU od $1K!
Ali kako SoSo lepo rece HyperTransport mora da se plati 😉

Eh kad moram da citiram samog sebe...

audiofreak je napisao(la):
a cim neko nesto kaze u korist Intela odma ga ospu drvljem i kamenjem i proglase ludakom.

I odmah zatim:

Nedjo je napisao(la):

Mislim da je ovo dovoljan dokaz za ono sto govorim o pristrasnosti ljudi na forumu (i po domacim casopisima)?

@Nedjo:
Izgleda da ni ti nisi suvi genije ako je najbolje sto umes da vredjas neistomisljenike. Iskustvo (na koje se pozivas) bez mudrosti ne sluzi ama bas nicemu.

mcekovic je napisao(la):
P.S. Srecni vlasnik 'jeftinog' A64.

Ako je socket 939 onda svaka cast. To su jedini AMD procesori koje priznajem kao dobre posle T-Bred B serije ali sam si rekao -- oni nisu jeftini nego su zaista "jeftini". 😀

EDIT:
Intel nema HyperTransport nego HyperThreading. Tsk, tsk, tsk...

Poslednja izmena:
Ako je socket 939 onda svaka cast. To su jedini AMD procesori koje priznajem kao dobre posle T-Bred B serije ali sam si rekao -- oni nisu jeftini nego su zaista "jeftini".
Nije S939, vec S754. Ako sam rekao da je S754 bio nepotreban, to ne znaci da je los 🙂. Za 140 EUR neces naci nista bolje, a pogotovu ne od Intel-a! A dati znatno vise za mizeran pomak u performansama nema bas mnogo smisla osim u specificnoj situaciji.
Priznaces da ni Barton nije bio los, za 75EUR koliko je na kraju kostao ne da je bio 'value', negoooo... Pogotovu kad to posmatras iz danasnje situacije, kada procesor istih performansi kosta dosta vise!

Ali da se vratimo na temu, a to je da li je AMD u stanju da adekvatno odgovori na Intel-ove izazove u buducnosti. To mi se cini da ce biti malo teze, na zalost.

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Meni je evo zanimljivo...

Taj slajd pokazuje da ce intel prvi imati dual-core desktop procesor na trzistu iako je AMD to dugo najavljivao i smatralo se da je daleko ispred u tome.
Ono sto je realno je da je AMD do pojave Opterona uvek bio slab u MP vodama i da nije moguce da tako nesto realizuje preko noci.
Intel je sa druge strane uvek bio jak u MP-u i jako dugo radi sa HyperThreading-om koji svom softveru a i operativnim sistemima izgleda identicno kao MP, dakle sa programerske tacke gledista malo sta se razlikuje. Poznato je da HT moze doneti do 30% ubrzanja u odnosu na non-HT procesor. Jedan od programa gde ga mozete osetiti je 7-Zip arhiver koji je multithreadovana aplikacija, a podrzava i HyperThreading.
Sto se tice spekulacije da ce dual-core sa zajednickom magistralom od 800 MHz biti spor ja se bas ne slazem sa time. Mozda ce biti sporiji od AMD-ovog dual-core desktop resenja (kad se ono pojavi) ali bice verovatno brzi od dva Xeona koja oba rade na magistrali od 400 ili 533. S obzirom na cenu koja ce biti manja od cene dva Xeona i odgovarajuce ploce, memorije, kucista i napajanja siguran sam da ce biti isplativo ljudima koji hoce radnu stanicu ili jednostavno jak racunar.

Nedjo je napisao(la):
'ocemo konkretno da raspravljamo o ovim Intelovim najavama? Da se manemo ovog prepucavanja na "licnoj" osnovi?
Meni je evo zanimljivo da Intel vraca EE pentiuma na 800 MHz QPB

http://www.hardware.fr/medias/screenshots.php?id=IMG0011493

Znaci jedina razlika izmedju Pentiuma D i Pentiuma EE ce biti u ukljucenosti/iskljucenosti HT-a?! Po meni mizerno za CPU od $1K!
Ali kako SoSo lepo rece HyperTransport mora da se plati 😉

Par (dobronamernih) saveta. Nemoj tako bahato da se ponasas na forumu, jer mu ti ipak dodjes neki urednik u "najboljim" novinama kod nas. Pravi ljudi, odnosno pravi novinari, dokazuju se svojim dobrim tekstovima i radom, a ne prepucavanjima u stilu: "Glup si".

Ne vidim zasto konsultujes neke leve sajtove, ciji je kredibilitet pod velikim znakom pitanja (iskreno, ja ne konsultujem gotovo ni jedan). Intel je jos 7. februara u svojoj zvanicnoj izjavi za javnost, priznao da ce naredni EE procesori podrzavati HT. Izvini molim te, to su 2 fizicka procesora i jos dva logicka. HT tehnologija je prilicnno komplikovana za implementaciju, a kada na to dodamo i masivan cache, kao i mnogo vece registre (u odnosu na Prescott-a), racunica je prosta i ne znam sta ti tu nije jasno. Ti procesori ionako nisu namenjeni obicnim user-ima, i ta cena sigurno ima dobro opravdanje. Opteron procesori su sve osim jeftini, pa mi nije jasno odakle tolika ironija i cinizam.

mcekovic je napisao(la):
Za 140 EUR neces naci nista bolje, a pogotovu ne od Intel-a!

Pa ja imam LGA775 2.8 GHz za 160 EUR. To je blizu. Presao sam na PCI-Express i mogu da zamenim CPU (sto i planiram cim kod nas stigne Pentium 630) kako bih dobio 64 bita.

mcekovic je napisao(la):
Priznaces da ni Barton nije bio los, za 75EUR koliko je na kraju kostao ne da je bio 'value', negoooo...

Ali u odnosu na T-Bred B je bio losiji, vise se grejao.

mcekovic je napisao(la):
Pogotovu kad to posmatras iz danasnje situacije, kada procesor istih performansi kosta dosta vise!

E bas o tome stalno pricam. Ni AMD vise nije jeftin kao pre ako trazis dobar procesor i dobre performanse. Slazem se da je i dalje jeftiniji od Intela ali je daleko od onoga sto je ranije bio. Svima je jasno da se vise isplati Barton nego Sempron. A, doticni Sempr0n je po meni promasaj. Napravljen je da konkurise Celeronu (umesto Durona, dakle kalif umesto kalifa), a ne znam kako ce to biti izvodljivo kad Celeron bude imao 64 bita.

mcekovic je napisao(la):
Ali da se vratimo na temu, a to je da li je AMD u stanju da adekvatno odgovori na Intel-ove izazove u buducnosti. To mi se cini da ce biti malo teze, na zalost.

Slazem se da ce to biti tesko jer AMD je non-stop u finansijskoj krizi. Imaju srece (ili je to mozda namestaljka?) sto Evropska Unija vec duze vreme sprecava intel da ulozi kapital u prosirenje Fab 24 u Leixlipu u Irskoj. To prosirenje bi povecalo proizvodne kapacitete i sigurno uticalo na cenu procesora kojoj AMD tesko da bi mogao da parira.

Za vas par cinjenica od insajdera iz Fab 24 koga poznajem (radi na litografiji):

Fab 24 je 160,000 kvadratnih stopa i jedina veca za sada je Fab D1D (176,000) u Oregonu. Treba 15 minuta da predjes sa jednog na drugi kraj. Odrzavanje, HEPA filteri i 40-tak MW struje kosta preko milion dolara dnevno, medjutim samo Fab 24 napravi 250 miliona dolara nedeljno vrednosti u proizvodima i to sa polovinom kapaciteta tako da to dovodi stvari u proporciju.

Ko ono rece da ce Intel da propadne? :d

EDIT: Ovako izgleda D1D u Oregonu

bohr21.jpg

Poslednja izmena:
Da SoSo malo sam pobrkao, mislio sam na Hyper Teading!

{ceeeeenzuraaa}

Ne konsultujem nikakve leve sajtove. ovo je public shot, a ja sam tu informaciju dobio jo davno licno od Intelovog coveka na drugom Intel Chanel Conferenceu koji je prosle godine odrzan u Sava Centru! Obzirom da je ta informacija sada postala javno dostupna o njoj se sme javno raspravljati.
i zasto molim te opravdavas Intel. Cemu izjave tipa "Izvini molim te, to su 2 fizicka procesora i jos dva logicka. HT tehnologija je prilicnno komplikovana za implementaciju". Misliim, come one! Pa IBM isto ima DC i SMT CPU (Power5), a SUN ima radni prototip procesora sa 8 jezgara od kojih svako odradjuje 4 treda! i onda jos ti i tvoja "draga" meni etiketirate PR-ovanje za AMD! Pateticno!
No da se vratimo na temu. Pitanje da li ce AMD biti biti sposoban da Intelu odgovori u buducnosti? Pa buducnost ce dati najsigurniji odgovor, a prema onome sto je Intel prikazao i prema onome sto AMD treba da pokaze ne vidim niti jednog razloga zasto bi se AMD bojao da ce mu se pozicija pogorsati.

(sorry, al' stvarno malo se smiri...)

Poslednja izmena od urednika:
audiofreak je napisao(la):
Taj slajd pokazuje da ce intel prvi imati dual-core desktop procesor na trzistu iako je AMD to dugo najavljivao i smatralo se da je daleko ispred u tome.
Ono sto je realno je da je AMD do pojave Opterona uvek bio slab u MP vodama i da nije moguce da tako nesto realizuje preko noci.
Intel je sa druge strane uvek bio jak u MP-u i jako dugo radi sa HyperThreading-om koji svom softveru a i operativnim sistemima izgleda identicno kao MP, dakle sa programerske tacke gledista malo sta se razlikuje. Poznato je da HT moze doneti do 30% ubrzanja u odnosu na non-HT procesor. Jedan od programa gde ga mozete osetiti je 7-Zip arhiver koji je multithreadovana aplikacija, a podrzava i HyperThreading.
Sto se tice spekulacije da ce dual-core sa zajednickom magistralom od 800 MHz biti spor ja se bas ne slazem sa time. Mozda ce biti sporiji od AMD-ovog dual-core desktop resenja (kad se ono pojavi) ali bice verovatno brzi od dva Xeona koja oba rade na magistrali od 400 ili 533. S obzirom na cenu koja ce biti manja od cene dva Xeona i odgovarajuce ploce, memorije, kucista i napajanja siguran sam da ce biti isplativo ljudima koji hoce radnu stanicu ili jednostavno jak racunar.
Ajde da ti ja to malo pobliže objasnim, pošto Neđo izgleda nema živaca da ti to strpljivo izloži. AMD jeste daleko ispred Intela u razvoju dvojezgarnih procesora. K8 jezgro i jeste bilo zamišljeno upotrebu u dvojezgarnim procesorima jednog dana. Stvar je u tome što je AMD odabrao da u ovom trenutku svoje skromne proizvodnje kapacitete (i malo onih koje mu je IBM pozajmio) upotrebi za izradu dvojezgarnih Opterona koji stižu za mesec ili dva. Dvojezgarni Xeon će međutim stići tek naredne godine, pošto je Intelu u ovom trenutku cilj da spreči pad svoje zastupljenosti na desktop tržištu. Pentium D procesori realno ne donose ništa posebno.
Postoji vrlo malo multithredovanih aplikacija za desktop računare, dok ih je za servere mali milion. Dok ne stigne prilagođen softver, prosečan korisnik neće imati mnogo koristi od Smithfield-a. Pogoto je problem za Intel što neće biti dobitaka u igrama, a to je glavni razlog zbog koga većina ljudi kupuje jak računar. Mislim, neće valjda zbog Word-a...

I stvarno Neđo, opusti se malo. Seti se šta ti je Morbius već rekao:
"You may never be human again, Raziel. But that doesn't mean you can not embrace the essence of your humanity." 🙂

(sve radi smirivanja situacije...)

Nedjo je napisao(la):
Ako ti se nudi nesto jeftinije, brze i robusnije, a ti ipak platis vise za nesto sto je losije pa ne da si glup nego si zreo za posmatranje!

Prvo, AMD je do skora bio sve samo ne robustan.
Drugo, da li je budala onaj koji kupuje Rols kad moze jeftinije da kupi brzi Ferrari?

Nedjo je napisao(la):
Pa buducnost ce dati najsigurniji odgovor

Omiljena novinarska floskula sto puta ponovljena na kraju svakog teksta u domacim casopisima kada su ovakve teme u pitanju -- toliko mi se ogadila (a verujem i drugima koji koriste mozak dok citaju) da ih vise ni ne citam. Umete li nesto originalnije da kazete?

(edited by Mad_MuzzY - izvini, kao sto vec rekoh - smirivanje situacije)

Pa ja imam LGA775 2.8 GHz za 160 EUR. To je blizu. Presao sam na PCI-Express i mogu da zamenim CPU (sto i planiram cim kod nas stigne Pentium 630) kako bih dobio 64 bita.
Uh, sad, Izmedju P4 PressHot-a na 2.8 GHz i A64 3000+ S754 je veeeelika razlika. Bas nadje da poredis segmet trzista gde je AMD daleko povoljniji. Doticni PressHot je:
- Skuplji
- Sporiji, negde manje, negde dosta vise (igre, development, ...)
- Vruci
- Gladniji struje...

A odnos A64 i pentijuma 1 (recimo na 166MHz). Stvarno je dobar procesor taj A64.

Pa ne znam da li se, kao "strucnjaci" sa argumentima tipa "budala", nemas pojma i slicno, "bavite" problemima IT tehnike duze od par meseci. 😀

Da podsetim, kada se pojavio Preshot, "parirao" mu je "odlicni, overklokabilni, jeftini......" Barton Mobile. Nakon nekoliko meseci, u "igru" je usao A64. Sada neki modeli (malo jeftiniji od Preshota) imaju 7 - 12% bolje grafikone u pojedinim (za neke jako interesantnim) aplikacijama.
Slabo se primecuje tajming i Intela i AMD-a. Malo jedan "zategne" a drugi ga "stize" za relativno kratko vreme. A vi se gospodo krpite sa epitetima gore nego na pijaci. Pritom kasicu punimo i jednima i drugima. Mislim da im necu pazariti 65 mikrona jos bar godinu dana.

A automobile ne spominjite, tu je situacija jos ludja na ovim terenima.

Poz.

Poredjenje je na mestu jer se radi o trenutnoj situaciji u segmentu trzista od oko 150 EUR.

Ja se izvinjavam unapred na poduzem postu koji sledi, nestrpljivi neka ga preskoce, ali bojim se da je ovo jedini nacin za diskusiju kada pojedinci sire FUD.

mcekovic je napisao(la):
Uh, sad, Izmedju P4 PressHot-a na 2.8 GHz i A64 3000+ S754 je veeeelika razlika

Da nisi ipak malo preterao sa tim "veeeelika razlika"?

Posto volite da se pozivate na benchmarke:

Quake III Arena 1.16 timedemo demo001 640x480x16:

Pentium 520 376.6 fps
A64 3000+ Newcastle 368 fps

Quake III Team Arena timedemo thg3 1280x1024x32:

A64 3000+ Newcastle 203.4 fps
Pentium 520 191.4 fps

Wolfenstein Enemy Teritory THG Demo 1280x1024x32:

A64 3000+ Newcastle 149.5 fps
Pentium 520 138.3 fps

Doom 3 timedemo Demo1 1280x1024x32:

A64 3000+ Newcastle 84.1 fps
Pentium 520 75.2 fps

Unreal Turnament 2004 THG Demo 1280x1024x32:

A64 3000+ Newcastle 134.5 fps
Pentium 520 109.7 fps

Far Cry THG Test 1280x1024x32:

A64 3000+ Newcastle 165.2 fps
Pentium 520 139.6 fps

3DMark 2003

Pentium 520 11102
A64 3000+ Newcastle 10783

3DMark 2003 CPU

A64 3000+ Newcastle 842
Pentium 520 802

3DMark 2005

A64 3000+ Newcastle 3794
Pentium 520 3618

3DMark 2005 CPU

Pentium 520 4286
A64 3000+ Newcastle 4127

Pinnacle Studio 9 Plus -- MPEG-1 to MPEG-2 incl. transitions:

Pentium 520 2:42
A64 3000+ Newcastle 2:48

DivX 5.2 Video Encoding -- MPEG-2 to DivX:

Pentium 520 2:12
A64 3000+ Newcastle 2:31

XviD 1.0 Video Encoding -- MPEG-2 to XviD:

Pentium 520 3:08
A64 3000+ Newcastle 3:24

3D Studio Max 6.0 -- CPU Intensive Rendering:

A64 3000+ Newcastle 1:53
Pentium 520 1:55

MS Windows Media Encoder -- DV to WMV for streaming:

Pentium 520 2:57
A64 3000+ Newcastle 3:16

Main Concept Video Encoder -- DV to MPEG-2:

A64 3000+ Newcastle 3:20
Pentium 520 3:20

Lame mp3 Encoder 3.96 -- WAV to MP3:

A64 3000+ Newcastle 1:47
Pentium 520 1:54

WinRAR 3.40:

A64 3000+ Newcastle 3:59
Pentium 520 4:36

Sandra 2004 Pro -- Dhrystone:

A64 3000+ Newcastle 9240
Pentium 520 8373

Sandra 2004 Pro -- Whetstone:

Pentium 520 5888
A64 3000+ Newcastle 4068

Sandra 2004 Pro -- Multimedia Integer:

Pentium 520 20411
A64 3000+ Newcastle 19184

Sandra 2004 Pro -- Multimedia Floating Point:

Pentium 520 27026
A64 3000+ Newcastle 20637

Sandra 2004 Pro -- Memory Bandwidth Integer:

Pentium 520 5050 MB/s
A64 3000+ Newcastle 3065 MB/s

Sandra 2004 Pro -- Memory Bandwidth Floating Point:

Pentium 520 5052 MB/s
A64 3000+ Newcastle 3064 MB/s

PCMark 2004 -- CPU:

Pentium 520 4391
A64 3000+ Newcastle 3740

PCMark 2004 -- Memory:

Pentium 520 5071
A64 3000+ Newcastle 3599

Wstream memory performance -- copy:

Pentium 520 3122
A64 3000+ Newcastle 1719

Wstream memory performance -- scale:

Pentium 520 3130
A64 3000+ Newcastle 1648

Wstream memory performance -- add:

Pentium 520 3467
A64 3000+ Newcastle 1773

Wstream memory performance -- triad:

Pentium 520 3451
A64 3000+ Newcastle 1751

Uhh, ovo je bilo naporno. Puno :type:...

E sad mi molim te odgovori gde je ta "veeeelika razlika" u performansama izmedju ova dva procesora pogotovo sto je 3000+ namenjen da se poredi sa 3.0 GHz, a ne sa 2.8 GHz?

mcekovic je napisao(la):

Za 20 EUR, jaka stvar.

mcekovic je napisao(la):
- Sporiji, negde manje, negde dosta vise (igre, development, ...)

A kao sto vidis negde je i brzi, dok o radu sa vise aplikacijama odjednom nema smisla ni pocinjati diskusiju.

mcekovic je napisao(la):

Ne prelazi 55 C na full load-u. Stock Intel cooler.

mcekovic je napisao(la):
- Gladniji struje...

Hajde sad reci mi iskreno koje napajanje (od koliko W) imas? Moje je 350 W. Ako je tvoj procesor manje gladan struje trebao bi da mozes da se provuces sa slabijim napajanjem od mog.

Lepo rece Vladd, razlika u performansama i ceni je mala, Sempr0n ce ili dobiti 64 bita ili nestati sa scene u kom slucaju ce S754 postati value platforma koja ce parirati 64-bitnom Celeronu. To nece biti uopste lako jer ce morati da se bore sa Intelovim damperskim cenama. S939 ce se u medjuvremenu takmiciti sa novim dual-core Pentium procesorima sa 2 MB L2 koji su najavljeni za Q2 2005. U toku godine Intel ce dodati i Vanderpool, a od sledece se gledamo u 65 nm.

(necemo ti brisati sve jer nema potrebe. Cool it.)

Nazad
Vrh Dno