Šta je novo?

Intel SSD 330 (SF-2281, Intel 25nm MLC NAND)

Zato sto je napunjen preko 50% kapaciteta.

Pre proveri da li ti je uključen TRIM, to ti je bitnije.

Koliko vidim Sentinel ti prijavljuje: The TRIM feature of the SSD is supported but disabled.

Otkucaj u command promptu: fsutil behavior query DisableDeleteNotify

Ako vrati 0, trim je enable-ovan.

Takođe, postuj i rezultat iz AS-SSD bencha, čisto da vidim jel ti kontroler u AHCI modu i jel SSD aligned.

Poslednja izmena:
Write caching da li je UKLJUCEN ?

Write caching TREBA DA BUDE UKLJUCEN ... Nisam rekao da iskljucujes vec sam pitao da li je ukljucen... Da li su kljucene power saving options u BIOS (EIST, C1-C5)? Treba ih iskljuciti jer ponekad i one znaju da usporavaju ssd...

:wave:
vratio sam Write caching odmah posle...

kad u Intel SSD Toolbox pokrenem optimazer na 5% mi izbaci
Error: RAID array detected. If RAID array not present, reboot and try again.

u biosu cackao, ali nista, jos pri instalacija prebacio na AHCI...

Biće da se Intel Toolbox buni zbog AMD drajvera, detektuje AMD kontroler kao RAID.

Mislim da ako hoćeš da koristiš Intel Toolbox na AMD platformi da moraš da koristiš generičke MS AHCI drajvere iz Windows-a, a ne AMD drajvere.

U BIOS-u postavljen AHCI, povezan na SATA3, instaliran IRST
Valjaju li ovi rezultati za intel 330 od 120GB?
Untitled.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Pa i ne bas, cnini mi se...
Nisu bas toliko losi koliko bi mogli biti losi ali fali tu nesto.
Jesi stogod "podesavao"?

Pa radio sam one tweak-ove za ustedu prostora na SSD-u. Disable-ovao defragmentaciju, smanjio pagefile, disableovao hibernaciju i sistem restore. Od prilike to sam radio, inace SSD je star godinu i po dana i presao oko 4TB upisa, moze li to da ga usporava?

Ja imam intel 335 imas rezultate na prethnodnim stranama.

Da li si dirao Write-Caching ? Ako si to ugasio sada ga upali...

Pa vidim razliku. A je'l ima neko programce koje automatski optimizuje SSD.
Meni iskreno u realnom radu nista ne smeta, nego da li mozda ta moguca "neoptimizovanost" utice na zivotni vek samog SSD-a?

Ovako izgleda Write-Caching:
Untitled.jpg

Ostavi ga neko vreme da radi u "idle" ili jos bolje ostavi ga u biosu jedno 2h pa da vidimo da li ce GC da bude odradjeno kako i koliko treba...
Svi SF ssd-ovi imaju spor trim i polako radi GC pa i to moze (i verovatno jeste) razlog manjih brzina u ovom slucaju.

Nisi mu radio secure erase pre instalacije OS?

U svakom slucaju je i takav mano usporen mnooooogo brzi od hdd bilo kog...

Secure erase ne moze da mu se odradi, jer je tkz "frozen" i zahteva da ga na zivo vadim i vracam u SATA3, a mrzelo me je da otvaram kuciste.
Inace komp mi je po ceo dan ukljucen na idle, tj samo OS radi (W 8.1) i torrent koji skida svasta na HDD.
Uporedio sam ga sa rezultatima od pre godinu dana, i tu su negde (konacna ocena je manja za 5 poena)

Jel sigurno da upalim Rapid mode na 840 pro? I čemu uopšte služi? Šteti li disku?

Nije nesto mnogo nesigurno ali sta ce ti rapid, da stalno meris i slikas rezultate...
Stavi to na normalne brzine pod "sigurni podatci" da ti se ne desi "marfi" u najnezgodnijem trenutku sto je teoretski moguce...

Podigao na rapid, uslikao rezultate:d, provjerio brzine kopiranja i vidio da su priblizno iste kao i bez rapida. Vratio na normal.

Vrh Dno