Šta je novo?

Intel Skylake

Nije, ali mislim da nije bilo toliko lose. Jos je ovo na Asus Deluxe ploci radjeno koja je top ponude.
Mislim da je neki od reviewera pomenuo da ima retail verziju.

Jos ako retail procesori budu losiji, a verovatno hoce, gledamo na korak unazad u odnosu na DC.

Mene samo zanima kome će da prodaju zaključane i5/i7 procesore, ako neće imati bolje performanse od Haswella klokovanog na 4,5 GHz. Mada ja sam uvek više za novu arhitekturu. A i treba sačekati cene H170 ploča i performanse zaključanih procesora. Siguran sam da u gamingu neće biti razlike, ali me zanima kako će se ponašati u ostalim testovima.

Nego, jeste li primetili da HD530 ima DX 12_1 podršku, zapravo ima bolju DX12 podršku i od zelenih i od crvenih :D http://www.pcgameshardware.de/Core-...ylake-Test-Core-i7-6700K-i5-6600K-1166741/#a3

Mene samo zanima kome će da prodaju zaključane i5/i7 procesore, ako neće imati bolje performanse od Haswella klokovanog na 4,5 GHz.

BCLK OC je ponovo prisutan, moze se podizati znacajno i u koracima od 1 MHz. TinyTomLogan je podigao Bus Clock na neke sumanute frekvencije, 200-300 MHz, tako da nije sve izgubljeno.

03072838402l.jpg

Edit: Base->Bus

Poslednja izmena:
AsRock Extreme 4 180 ojra ***e :d
i7 6700k 400 ojra :d i to kod hungara :d

Poslednja izmena:
X99 + 5820k za te pare mnogo bolja kupovina.

Inace opet je zvaka u pitanju.

186a37f3_np8WOvB.jpeg

Delidovali su, kazu ogromne su razlike, preko 25 stepeni... Takodje PCB je jako tanak i puca (nekom se vec desilo) tako da metod stege no no. Pravi procesor za Kasapina, ne moze da otfikari kondenzatore :D

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ima da se načekamo ako Zen bude izašao kad bude izašao - kako pišu po netu Q3-Q4 2016.

Broadwell-E se preskace, a Skylake-E dolazi kad i Zen ^^

Ima da se načekamo ako Zen bude izašao kad bude izašao - kako pišu po netu Q3-Q4 2016.
Ako bude kao što je obećano, povećanje od 40% u performansama, onda vredi sačkati. Zamenio bih momentalno moj Q8300 za neki octa core Zen, dosta mu je bilo.

Ta roadmapa je od pre par meseci, skoro je bilo nekoliko leakova da ce se preskakati Broadwell-E. Ako pogledas nema nikakve poente u istom, jedini strongpoint je bio mobile market zbog manje potrosnje i jace graficke, a to je sve izuzetno nebitno za -E segment, maltene su i desktop segment preskocili izbacivsi samo 5 procesora.

Poslednja izmena:
Poredjenje PCBa:
BWOIfuH.jpg

To je tanko kao flis papir, ne diram ja to, a i vidim da nema potrebe prelaziti na nesto novije. Ostaje i5-4670K da gura dok ne lipse :d

Da li ste primetili da je svaki put u zadnjih 4-5 godina kada dolazi nova generacija procesora ovde na forumu ista prica?

Tipa svi se zaprepascuju kako nova generacija ima slabije performanse od ocekivanih,tj malo napredka,pa svi se ritalno kunu kako ce zadrzati svoje stare procesore i ustedeti,itd,itd.....a samo godinu-dve nakon izlaska tih novih procesora,gomila ljudi IPAK postane vlasnik bas tih svojevremeno pljuvanih procesora....

Secam se kako se strasna "kuka i motika" podigla na Haswell kada se pojavio,te nije brz,te puno se greje,te ne moze da se klokuje,a sada ispada da je taj Haswell ZLATO u odnosu na Skylake,i mnogi nece da menjaju svog voljenog "haskija"....tako za par godina mnogi nece hteti da se odreknu svog omiljenog Skylake-a.....:smash:

:D

Za razliku od Haswell-a, Intel je sa Skylake hypovao najveci pomak u performansama jos od C2D.

^Jel moze link ka tome? Ne secam se da je Intel spominjao bilo sta, vec su clickbait "news" sajtovi prosipali hype najverovatnije.

Gigabyte ce pustiti u prodaju bar jedan model Z170 ploce sa podrskom za DDR3L memoriju, GA-Z170-HD3 DDR3. "Mane" su sto ne podrzava SLI, slabiji Realtek ALC887 audio codec.

ASRock dva modela sa oznakom D3, Z170 Pro4/D3 i Fatal1ty Z170 Gaming K4/D3, takodje nemaju podrsku za SLI, a ako dobro tumacim, imace podrsku i za DDR3 normalnu, kao i za DDR3L memoriju.

Takodje i Asus sa modelom Z170-P D3.

Dobre vesti za sve koji imaju kvalitetne i dobre DDR3 module, da ako ne zele, ne moraju da ih menjaju.

Poslednja izmena:
Gledah sad video od NCIX, i sa Corsair 110iGTX
. su imali temp od 90C na i5 i i7 na tako velikom kloku od celih 4,5GHz. Ove procesore tek sa delidom možeš normalno da koristiš kako su namenjeni, bez toga se ne isplati uzimati, a još velika vecina Haswell-a ide na bar 4,4 GHz sa običnim tower hladnjakom. Još ne dolaze sa stock hladnjakom, a ista cena i manji klok. Oni što hoće da predju sa Phenoma, C2Q ili starijeg, neka gledaju čak i Haswell K serija, ako bude jeftiniji od Skylake-a.

Zasto se osloniti na jedan primer (jos je i pitanje da li su iz NCIXa dobro odradili posao), receno je da 50% SKL ide na 4.7GHz sa ~1.35-1.4V (safe napon za Skylake) uz temperature od ~80-90C. Za sve preko toga je potreban delid.
Uvek ce biti losih primeraka, kao sto znas. ;)

Poslednja izmena:
Tih 80-90C sa 1,35V ćeš videti samo sa high end AiO, nista manje od toga.

Veliko je pitanje da li je uopste 1.4V siguran napon za procesor u 14nm, uz temperature od 80-90 stepeni u cemu? Sigurno ne u linxu, osim ako nisu imali ozbiljan custom loop.

Sto se tice linka prethodno trazenog, boga pitaj gde je to sve pisalo... naci kao iglu u plastu sena.

Poslednja izmena:
Tacno tako, ako je za 22nm bila neka gornja granica 1,45V, za neke i 1,4V, onda ce 1,35V biti gornji limit za vecinu.

Po defaultu napon ide blizu ~1.35v+ u zavisnosti od opterecenja, tako da je bezbedno. Moze se videti u recenzijama (ali trenutno treba zanemariti CPUz ocitavanja posto su netacna) koje su default vrednosti.
http://www.overclock.net/t/1568025/dglee-retail-skylake-i7-6700k-reviewed-finally/490#post_24281559
U dokumentu mozete videti preporuke ASUSa povodom OCa:
Good samples can achieve 4.7GHz with around 1.40 Vcore fully stable. The highest voltage we recommend using is 1.42V with triple-rad water-cooling if running stress tests with AVX2 routines (lower if ambient temps are high). Those not concerned with stress testing may wish to use up to 1.45V for maximum CPU frequency.
Niko ne spori da treba dobro AIO/Air hladjenje, ali po statistici mali procenat ide na 4.8GHz+ bez obzira na kvalitet hladjenja, tako da je vise problematican proizvodni proces nego TIM.
https://drive.google.com/file/d/0Bz2VRRbLPrZnMXBnOXRWeVlHcHM/view?pli=1
Kasapiti procesor da bi se spustila temperatura za 15+C a bez garancije da ce biti ista bolji OC se ne isplati po mom misljenju.

Slazem se, delid je mac sa dve ostrice. Dobijas drasticno nize temperature (sa dobrim hladjenjem i preko 20 stepeni) samim time i duzi zivotni vec procesora, ali gubis garanciju.
Najvise dobijas priblizavanjem IHS-a die-u procesora, skidanjem lepka. Ja sam razmisljao da skalpiram i skinem samo sloj koji ostane na IHS-u, a ostavim onaj na PCB-u i tako priblizim i onda samo zaklopim i sam se reseal-uje ihs.
Mada moj primerak bas ima debeo sloj silikona, sto je i primarni razlog sto to razmisljam da uradim.

Sto se tice default napona, to daje ploca. Na drugoj ploci bi mozda bio manji. Ali je svakako uzasno visok napon za 4.2ghz, pa tu nema reci o overclocku preko 4.5ghz ako mu stvarno treba ta voltaza za 4.2ghz.
Vidim da se dosta ljudi zali na uzasno visok napon na stocku.

Dodatno.
1) Asus je dobio sve ES na test. ES haswella su isli na 5.0ghz na vazduhu ladno.
2) Mislim da ni Asus nije imao procesor dovoljno dugo da bi mogao sa sigurnoscu da da takvu preporuku jer ne mogu da znaju kakva je degradacija bez produzenog perioda koriscenja na toj voltazi.
3) Oni koriste ROG realbench koji ne optereti procesor ni frakciju koliko linx.

More ce ga kasapimo :D samo da padne cena...
Kako je se samo Intel oslobodio brige,oko reklamacija na cpu-e ostecene OC-om..ko klokuje,bude primoran da se dobrovoljno odrekne garancije.
Znaci ili OC ili garancija..trece nema.

Vrh Dno