Šta je novo?

Intel Settles With the FTC

Lammasu

Slavan
Učlanjen(a)
10.11.2007
Poena
319
Veoma mudro, mislim Intel .... sa "svima" su se nagodili.
Malo sitniša AMDu da ne talasa ... ne previše, malo EK, i još su uštedjeli na advokatima.
Čak kažu: "To što smo platili AMDu ili potpisali ne znači da smo zaista i krivi" 😀 😀 😀
FTC im čak nije odrezao nikakvu kaznu (kao što im je EU, Japan ili Koreja). Ovo je više bilo kao postavljanje pravila za ubuduće.
Konkretno, neznam šta su to NV ili VIA točno dobile ... mogućnost da kače svoje proizvode na PCI(-E) bus ?? Pa zar je i to Intel kanio oduzeti?

Poslednja izmena:
Nisi lepo shvatio, Intel je obavezan da obezbedi aktuelan interfejs preko kog procesor komunicira sa diskretnom grafikom, FTC nije uspeo da natera Intel da lincenciraju DMI i QPI, tako da definitivno samo Intel moze da pravi cipset za njihove procesore.
Pogledaj trecu stranu clanka sa Anandtech-a, imas tabelu sta su trazili i sta su dobili.

I da, nema kazni, kazne slede ukoliko se ustanovi da Intel koristi neki poslovni model koji nije dozvoljen ovom presudom, uz klauzulu da ukoliko AMD prvi pocne da radi nesto sto nije dozvoljeno Intel ima pravo da ga isprati.

E da, ovo je vrlo interesantno:
Intel is not allowed to make design choices that reduce GPU performance unless they can prove doing so improves CPU performance

Mada mislim da to nece raditi iz prostog razloga jer bi momentalno izgubili gejmere kao kupce, premda kad je u pitanju Atom, CULV i notebook procesori sve je moguce.

Poslednja izmena:
A ja se taman ponadao da će neko drugi pored intela moći da radi čipsete, da ih malo uzdrma po nekim pitanjima (USB/SATA 3 standard recimo).

Pa i radi, AMD😀
Sto se usb3.0 tice, prema najavama sve ploce za fusion/bulldozer bi trebale ga imaju tako da ako ti je to bitno...
Po svemu sudeci Intel planira da odugovlaci bar jos godinu dana po tim pitanjima🙁

Tačno je da gura AMD, ali mislim da to ipak nije dovoljno... Intelova platforma je po tom pitanju mnogo jača.

Meni je malo žao što su nestali sitniji proizvođači čipseta poput VIA, nVidia, SiS, ALi, ULi.... i ostali.

Shto je vishe igracha u igri to je bolje za nas, a i tehnologija brze napreduje. Ovo nije bash najbolja situacija za nas ni cenovno, ni da imamo vishe opcija.

Situacija nemože biti gora, Intel je zaključao svoju platformu i može mu se, a AMD se svim silama trudi da donese nove tehnologije, ali i meni i mnogima njihova platforma iz određenih razloga nije zanimljiva.

Situacija nemože biti gora, Intel je zaključao svoju platformu i može mu se, a AMD se svim silama trudi da donese nove tehnologije, ali i meni i mnogima njihova platforma iz određenih razloga nije zanimljiva.

Ajd' ne bilo ti zapovedjeno, pojasni.

Pa recimo od toga da je izbor ploča do skoro bio jako loš, da su im loši ACHI drajveri, da još nisu uveli LGA podnožje, da se više greju, još nemaju 32nm čipove...

Jedina stvar zbog koje bi možda prešao na AMD jeste cena.

Pa recimo od toga da je izbor ploča do skoro bio jako loš, da su im loši ACHI drajveri, da još nisu uveli LGA podnožje, da se više greju, još nemaju 32nm čipove...

Ne slazem se u ovome sa tobom. Izbor plocha po mom mishljenju uopshte nije bio, niti je sada losh, i skoro uvek se vishe dobijalo sa MB za AMD. Problem je u perfomansama CPU-ova, gde je AMD konkurentan samo u donjem, i srednjem segmentu, gde se bira
Intel=manje jezgara, ali bolje perfomanse tih istih jezgara
AMD=vishe jezgara, ali za nijansu manje perfomansi po jezgru
pa shta kome vishe treba, ako ti treba vishe jezgara=AMD, ako ti trebaju neshto bolje perfomanse sa manje jezgara=Intel
A to shto josh nemaju 32nm procesore, se tiche skoro samo AMD-a i isplativosti njima, a ne nama. NAs se tiche utoliko po pitanju cene za nas, kao krajnje kupce/korisnike.

BTW loshi ACHI drajveri ??? sad to chujem od tebe................. (pojasni/ mozda neki link?)

Poslednja izmena:
Ja kada sam uzimao trenutni računar (u novembru 2008.) AMD je imao baš lošu ponudu, po pitanju ploča. Stvari se tokom 2009. jesu drastično popravile po pitanju kvaliteta i izbora, ali su opet po nekim stvarima kaskale za Intelovim (broj sata portova recimo), i nije bilo DDR3 podrške. Pojavom 8 serije AMD čipseta, ploče postaju konkurentne ako ne i bolje od Intelovih.

Sve vreme stoji činjenica da su AMD ploče uvek bile primetno jeftinije u odnosu na intelove, čak i u najnižem segmentu.

A problem sa ACHI drajverima sam imao na TA770 A2+ (beše takav naziv) i Hitachi disku od 500GB. Trebao mi je hot plugging, koji je odbijao da radi kako treba, pri uključivanju diska popio bi BSOD nevezano koji drajver sam koristio, a tada su to bili najnoviji drajveri dostupni (kraj 2009.).

Meni kod AMD procesora smeta što se više greju od Intela (govorim za high end segment, mada ni entry level procesori nisu bolji od intelovih, ali su veoma blizu). Kao poređenje možemo uzeti PH2 965 (ili 955) koji ima TDP od 140W, za razliku od Q9550 koji ima 95W i pod LinX-om sam uspeo da povučem nekih 65W, za AMD taj podatak neznam, ali je sigurno veći od 65W.

Vidi ovako, sve ima svoje mane i prednosti, ono sto ne razumem bas kakve koristi ti licno imas od LGA podnozja? Mada kad smo kod toga izgleda da ce Llano biti u LGA izvedbi. Sa druge strane imas Intel koji menja podnozja kako mu se cefne, nije bas ni to neko resenje zar ne😉
U globalu sve si ti naveo manje/vise stoji, ali kao sto si i sam rekao sada je stanje znatno bolje a glupo je unapred da odbacis nove ploce/procesore a jos ne znamo nista konkretno o njima.

Odosmo u zesci off😛

Izgleda mi da izvlachish neke stvari samo da bi ispao u pravu. Nisam tvrdokorni AMD-ovac, ni Intel-ovac, vec za svoje pare najveci fan XD

Pozivanje na DDR3 podrshku je fail(posebno shto duze vreme DDR3 je imao ISTE perfomanse kao i DDR2). Ploche za AMD procesore odavno su solidnog kvaliteta. Da si mi napomenuo da se tvoj izbor odnosi na period kada je u SB u AMD chipsetu bio SB450 slozio bih se da je u vecini sluchajeva bilo bolje uzeti intel, sa SB600 situacija je bila tu negde(zavisilo je od izvedbe proizvodjacha), sa SB7XX je situacija se okrenula u korist AMD-a, i to se nastavilo sa 8XX serijom chipsetova( i da jesu ih prevazishli u ovom trenutku).
Sklopio sam par mashina prijateljima tokom svih tih perioda, i redovno pratim situaciju, i gledam vrline i mane svega.
A tvoj problem sa plochom meni izgleda, kao problem koji do dotichnog modela tog proizvodjacha. Znam druge kojima je to radilo bez ikakvih problema.

Taj podatak oko potroshnje je ako hocesh da budesh ekofriendly, i necesh da se bavish OC. Ni jedni ni drugi CPU-ovi nemaju problema u radu na defaultu. A ako bi da se bavish OC onda je vec drugo pitanje, shto se tiche grejanja(shta tek reci na period Preshot procesora XD )
Trenutno ni OC kod oba nije uopshte neka razlika, naravno da se perfomanse vishe povecavaju kod Intela jer je clock za clock efikasniji/brzi.
Intel je mnogo brze unapredjivao chipsetove, kada mu je neko disao za vratom, a ustanovili smo vec poznatu stvar, da retko shta ubrzava razvoj kao kad pritisne konkurencija XD

Poslednja izmena:
Ma via, sis, nv chipsetovi su neopisano djubre, neko ko se bavi servisom i podrskom moze da odahne napokon, za intel imas intel chipset za AMD imas ATI/AMD chipset i gotova prica... najmanje problema

Sta ja imam od toga sto NV, VIA integrisu usb3 ili sata 3 kasnije da bi zakljucio da je ta njihova implementacija "problematicna" da neradi sa svim hardwerom itd.... to su navlakuse prodas KRS chipset sa puno dodataka i onda se masa napali na njega a posle kad krenu problemi krive se svi ostali a ne chipset/ploca

Željko nisi u pravu, imam sam u mojim mašinama i VIA i SiS i sada sam uzeo i nV čipset. Ni sa jednim nisam imao nikakvih ozbiljnijih problema. "sve radi" kako god to čudno zvučalo, ali neku nekompatibilnost jako retko sam nailazio.

Naravno, nisu svi bili srećne ruke kao ja, ili su možda previše očekivali. OC je nikakav na VIA i SiS pločama, ali na defu rade skroz OK. Ovo moje iskustvo važi za intel platformu, sa KT400 sam imao ogromne probleme sa restartovanjem.

EDIT:

@Lammasu

Prednost LGA podnožja je u tome što je nemoguće iščupati CPU iz zaključanog podnožja, što mi se desilo sa AMD-om (na mašini koju koristim kod kuće), čak i posle "razgrevanja" paste.

Poslednja izmena:
@chupo92
U pravu si za jedno da nekima sis,via,nv kombinacije rade bez problema ali to ne menja realnost da te kombinacije imaju daleko vise decijih bolesti........ neki ce da kazu pa ispravljali su probleme novijim revizijama.. ali j..... ti to kad nekoj kompaniji treba 2 godine da ispravi bagove i to tako sto ih plasira na trziste pa onda radi revizije chipsetova

Znaš i sam koliko različitih hardverskih kombincacija postoji, počevši od memorija, grafičkih, hardova... male kompanije kao što su VIA i SiS nemaju para da testiraju kao Intel ili AMD recimo, pa je normalno očekivati neke probleme ili nekompatibilnosti. P4M800 (900), SiS 662 i noviji su sasvim zreli čipseti po pitanju kompatibilnosti i stabilnosti, fali im OC, ali ni Intelov 945G se ne proslavlja u tom polju. Jedna primetna stvar je da se VIA čipseti mnogo manje greju od Intelovih. Kod ćala u računaru imam P4M800 koji se manje greje od konkurentnog 865G, ima bolju grafičku i jeftiniji je (bio tada). Šteta što više nema konkurencije Intelu, jer će sada da uspore razvoj platforme.

@Lammasu

Prednost LGA podnožja je u tome što je nemoguće iščupati CPU iz zaključanog podnožja, što mi se desilo sa AMD-om (na mašini koju koristim kod kuće), čak i posle "razgrevanja" paste.

Znaci u tom grmu lezi zeka, ja sam do sad ziveo u ubedjenju je Intel uveo LGA samo da bi se proizvodjaci ploca mucili sa iskrivljenim pinovima mesto njih 😛

Sto se tice nv cipseta, u zadnjim godinama razvoja jedini razlog za njih je bio sli i nista vise, koliko god to cudno zvucalo zapravo se slazem sa Zeljkom.

A ja sa slazem sa chupom sa ovim shto je rekao u zadnja dva posta.
U pravu si za pinove, ali ne i sa ostalim, za sve ostalo je chupo upravu.
@chupo: Shto se tiche restartovanja na KT400, mogao je da bude i bolji chipset, ali zabo si loshu plochu sa time restartima, video sam dosta mashina koje i dan danas rade kako treba, a imaju KT400. A i petljao sam se sa plochama koje imaju KT400, sredjujuci neke kompove.

Znam, ali mi se nekako ne slaže (sarkazam uključen) da su MSi ploče loše(sarkazam isključen). Taj problem ima komšija, i direktno je vezan za ploču, jer smo sve drugo menjali. Ja na vikendici imam A7V8X-X i prezadovoljan sam. Kad pogledam sve ploče koje imam... P4M800 kod ćala u kompu, KT400 na vikendici, SiS662 u file serveru (treba uskoro da se proda), ALi Aladin TNT2 u mikrotik ruteru, nForce 630a u HTPC-u i za kraj AMD 780M u laptopu (i da X48 u glavnom kompu). I svi rade bez greške.

Idemo u blagi off, ali realno čipseti manjih proizvođača nisu toliko loši koliko postoji preuveličavanje sitnica.

Pa i ja sam na poslu bivsem imao dva sis-a sve odlicno radilo i sad to znaci da oni valjaju ? 🙂
bavim se servisom i sitne probleme i decije bolesti zna se kod kojih chipsetova se javlja ... (USB odjednom ne radi u 2.0 modu, modem ne radi u tom i tom PCI slotu, pitas se kako ce prihvatiti chipset driver ploca jer se uvek plasis da eto moze da brlja sa tim driverima... smesno)

Nazad
Vrh Dno