Šta je novo?

Intel se vraća korenima: od sada samo brza jezgra visokih performansi, zbogom E-jezgrima

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Intel-Core-se-vraca-korenima.webp

Intel se vraća korenima: od sada samo brza jezgra visokih performansi, zbogom E-jezgrima​

Intel razmatra povratak ka jedinstvenoj arhitekturi CPU jezgara, čime bi se u budućnosti okončala podela na Performance i Efficiency jezgra uvedena sa Alder Lake generacijom

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...jezgra-visokih-performansi-zbogom-e-jezgrima/

Po meni ovo ne pije vodu. Intel je prvi i krenuo sa hibridnom arhitekturom kako bi smanjio potrosnju i zagrevanje. Koliko se secam 14900 je trosio preko 400w i grejao se kao sporet. Kasnije je i amd usvojio slican trend. U danasnje vreme kad iz arm-a izvlace sve bolje performanse mislim da ovakav koncept nije realan. Otprilike zamisljam u buducnosti ako uparite flagship intel i nvidia cpu i gpu da ce trebati napajanje od 2kw.

Kad je AMD uradio to isto? Nikad oduvek imaju samo P jezgara i troše smešno struje, kao Intel pre 15 godina max.

Imas ih u mobilnom segmentu pa skoro cela 300 serija do 370. Pitanje je samo kad ce i na desktop da predju.

Po meni ovo ne pije vodu. Intel je prvi i krenuo sa hibridnom arhitekturom kako bi smanjio potrosnju i zagrevanje. Koliko se secam 14900 je trosio preko 400w i grejao se kao sporet. Kasnije je i amd usvojio slican trend. U danasnje vreme kad iz arm-a izvlace sve bolje performanse mislim da ovakav koncept nije realan. Otprilike zamisljam u buducnosti ako uparite flagship intel i nvidia cpu i gpu da ce trebati napajanje od 2kw.
Apple je zapravo prvi uveo P i E jezgra 🙂 2017 Godine

Malo je to.
Ovo daje smisao onim mobilnim nuklearkama "za poneti".

Zamislite 14900ks bez E jezgarad 🙂 1000w 🙂
Cisto radi poredjenja imao je 8 jakih i 16 stedljivih jezgara .

The Intel Core i9-14900KS has a very high, "voracious" power appetite, with a base power of 150W and a maximum turbo power of 253W to 320W+. Under full load, particularly with overclocking or unlocked limits, it can consume over 400W to 476W,

Sviraju svircu…umesto da se ide na štednju energije, jok, AI farme koje već gutaju GW energije i tek će, pa na sve to i ovo.
Stvar je u tome što Intel ne zna da napravi potentan i štedljiv čip, pa sad mrse kako je ovo bolje, a nije.

Totalno netacno 🙂 proveri apple potpuno sam razvija svoje cipove od 2009 godine (pocevsi sa A4)

Totalno netacno 🙂 proveri apple potpuno sam razvija svoje cipove od 2009 godine (pocevsi sa A4)
Cenim da je mislio na Intel koji je tu do 2020. ugrađivan u desktop i laptop mašine, a tada su se definitivno okrenuli samo sebi i sad u svim Apple uređajima je silicon koji je razvijen pod kapom same firme.

Govorimo p e+p jezgruma koje je apple razvio 2016 saA10

Nazad
Vrh Dno