Šta je novo?

Intel QuickSync tehnologija -- prednosti i mane

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Video sam da se QuickSync (QS) tematika provlači kroz razne postove o pojedinačnim procesorima, ali ne i kao zasebna tema, a mislim da mnogima može biti interesatno.

Upravo sam u procesu odabira novog procesora i drugar mi je rekao da obratim pažnju da poseduje QuickSync, Intelovu tehnologiju koja drstično ubrzava video transkoding (dekoding/enkoding) na Sandy i Ivy Bridge platformama. Kako nisam hardveraš i nikad nisam koristio QuickSync navešću šta sam našao na netu ukratko, a voleo bih i vaše mišljenje ako ste koristili ili nameravate -- koliko je to dobra stvar. Evo šta sam ja saznao sa neta (možda nije sve tačno):

1. Radi samo ako postoji GPU, npr. i5 procesori koji su bez GPU-a nemaju ni QS.
It only works if the processor’s GPU is enabled. In other words, on a desktop with a single monitor connected to a discrete GPU, you can’t use Quick Sync.

2. Tokom 2011. navedene su samo dve aplikacije koje podržavaju QS.
Currently Intel’s Quick Sync transcode is only supported by two applications: Cyberlink’s Media Espresso 6 and Arcsoft’s Media Converter 7. Both of these applications are video to go applications targeted at users who want to take high resolution/high bitrate content and transcode it to more compact formats for use on smartphones, tablets, media streamers and gaming consoles.

3. Najčešća koristi QuickSync-a je da od fajla velikog formata i visokog bitrate-a napravi manji fajl, pogodan za portabilne uređaje.
The intended market is not users who are attempting to make high quality archives of Blu-ray content. As a result, there’s no support for multi-channel audio; applications are limited to 2-channel MP3 or AAC output. There’s also no support for transcoding to anything higher than the main profile of H.264.

4. Intel to želi da promeni:
Intel is working with developers of video editing applications to bring Quick Sync support to applications that have a more quality-oriented usage model. These applications are using Intel’s Media SDK 2.0 which is publicly available. Intel says that any developer can get access to and use it.

5. QuickSync je brz. Ali i brljavi. Lik je imao i5-2400K procesor:
Overall, based on what I’ve seen in my testing of Quick Sync, it isn’t perfect but it does deliver a good balance of image quality and performance. With Quick Sync enabled you can transcode a ~2.5 hour Blu-ray disc in around 35 minutes. If you’ve got a lower quality source (e.g. a 15GB Blu-ray re-encode), you can plan on doing a full movie in around 13 minutes. Quick Sync will chew through TV shows in a couple of minutes, without a tremendous loss in quality.

6. Na IB-u: 40% brže!
Once again we're showing a ~40% improvement over Sandy Bridge - a big step forward. The QuickSync side of IVB is one of the lesser known aspects of the architecture, I suspect we'll have to wait for the launch to truly understand what we can expect from Ivy. Needless to say, QuickSync is even faster this year.

Kavo je vaše QS iskustvo?

Koje aplikacije ga podržavaju? Ja amaterski seckam video u TMPGEnc Xpress-u 4 i to jezivo dugo traje na starom Intelu (x86), da li bi ovaj program "iskoristio" QS? QuickSync vs. NVIDIA CUDA?

(za Moderatora: možda je tema pre za Video obradu - premestiti po želji)

Poslednja izmena:
Oficijelna Intelova lista programa koji podržavaju Quick Sync:

Arcsoft MediaConverter
Arcsoft MediaImpression
Badaboom Media Converter
Corel Digital Studio
CyberLink MediaEspresso
CyberLink PowerDirector
MainConcept
Movavi Video Converter
Roxio Creator

Meni interesantno : http://software.intel.com/en-us/art...ia-sdk-and-intel-quick-sync-video-technology/

Verovatno ima još programa koji mogu koristiti QS. Pošto tek planiram nabavku platforme sposobne za QS mogu samo da "teoretišem". :)

Da li iko od vas koristi Intel QuickSync tehnologiju za transkodiranje video zapisa? (Nema odgovora.)

Ja planiram da je upregnem čim na ejsen kupim Ivy Bridge platformu. Ne znam da li ta tehnologija daje isto tako lošije kvalitetne rezultate u H.264 enkodiranju, kao i klasično GPU enkodiranje.

Mislim da li je enkoding sa QuickSync-om isto tako kvalitetno kao i kad se radi sve sa CPU-om, ili nije ? To me interesuje, ako možda znaš, owim.

Mislim da li je enkoding sa QuickSync-om isto tako kvalitetno kao i kad se radi sve sa CPU-om, ili nije ? To me interesuje, ako možda znaš, owim.
Na zalost, na SB platformi QS nije bio kvalitetan kao CPU encoding, ali je bio ubistveno brzi. Stavicu link na kojem se paralelno testira nekoliko filmova, sve sa skrinovima. Ne znam koliko ce ista prica da vazi i za IB QS.

Pa ajde postavi link, baš me interesuje. Po onome što sam čitao, preliminarne testove QS u Ivy Bridge procesoru, sigurno je brži za oko 30 do 40 %. E sad za kvalitet nisu rekli.

Problem je do pravilne implementacije te tehnologije, dosad niko nije uspeo da je pravilno implementira u programe za video enkoding.

Koliko znam problem je i što na P67 platformi, makar imali i SB CPU koji ima i GPU (npr i7-2500k i sl.), QuickSync ne može da se koristi iako je GPU potpuno neiskorišćen (koristi se eksterna video kartica). Van pameti naravno, Intelov sistemski bug u P67, kasnije ispravljen u Z68 čipsetu.

Poslednja izmena:
Upravo sam hteo da kupim P67 plocu. Da li isto vazi i za H67? Postavicu link. ,)

owim, pa gde je link ? Čekam.

Evo ga! Ovo je direkt link na jednu od stranica testa nekoliko SB procesora, koja se bavi Quck Sync-om. Dati su primeri gde i kako "brljavi". Nadam se da će biti ok koristi, meni jeste.

Ovo je bre test ;)

Probao sam bio ranije te gpu enkodere (ne i quick sync), i uvek bolje rezultate daje x264. Dobri su za batch konvertovanje klipova za telefone i jednostavno nisu za ozbiljn(ij)u primenu. Sto se mene tice, drzim se Handbrake-a!

Poslednja izmena:
Vrh Dno