Šta je novo?

Intel Q9550 trebaa mi par saveta

findecko

Cenjen
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poena
169
Pozdrav, planiram da uzmem ovaj procesor pa me interesuje par stvari:
.Moja trenutna konfiguracija je:
Procesor : Intel Pentium Dual Core E5300 (2,6 GHZ)
Maticna Ploca :ASUS P5P41D
Ram : 4 GB DDR2 ram memorije (ne znam tacno proizvodjaca, mislim da je Kingston)
Graficka kartica : Nvidia GeForce 9600 GT

1. Odprilike koliko ce racunar brze raditi , ovaj procesor planiram da uzmem zbog Photoshopa i gejminga ?
2. Kolika je cena ovog procesora kod nas ? (polovnog naravno)
3. U poredjenju sa mojim trenutnim procesorom kakvo ce poboljsanje pri igranju video igara biti primetno u procentima?

Hmmm!:)
Pogledaj sam "odnos snaga ta dva procesora "
http://www.anandtech.com/bench/Product/98?vs=50
cena ovakvih procesora kod nas su jos uvek u nebesima. Krece se u razmaku od 130 pa do cak astronomskih 180 ojra:wall::D
Sto sam namece da bolje menjati celu platformu nego kupovati ovo.
Bice primetno poboljsanje ali ......... graficku ti je isto pregazilo vreme za danasnje uslove tako da .........
A i ploca ti je sa cetvorofaznim napajanjem procesora tako da neznam koliko je pametno stavlajti Q na tu plocu. Da ne ode u vecna lovista u velikom stilu. Moj savet ti je: stekaj kintu i menjaj sve.
Ne isplati ti se ta rabota.

Poslednja izmena:
I jos njegov e5300 vredi 25 evra, a taj q9550 ako nadje za 125e.... Znaci, platice 500% vise za 50-90% poboljsanja, i to NAKON sto promeni graficku za neku koja ce iskoristiti taj cpu.
Apsolutno neisplativ cpu stare generacije.

Pa jel moze onda neki predlog oko procesora?
Za sada ne planiram da menjam maticnu plocu a ni da prelazim na nesto kao sto je I3 .
Imam novca samo za procesor , znam da je ovaj procesor zastareo ali je i dalje prilicno jak.
Takodje ne zelim ni da predjem na AMD platformu , njihovi procesori jesu jeftiniji ali bih onda opet morao da menjam maticnu plocu i verovatno da predjem na DDR3 memoriju sto je skoro zamena celog racunara a za to takodje nemam novca.
Najlakse bi mi bilo da za tih 130eura uzmem taj procesor i budem miran godinu dana dok ne skupim novac za promenu graficke kartice itd.

Najlakse jeste, ali nije isplativo.
Ako imas tih 120 evra za q9550 - uradi sledece: prodaj maticnu za ~25, cpu za ~25, memoriju za 35e i graficku za ~25e - to je sve ukupno oko 230 evra.
Graficku kupi neku Nvidia GTX550ti 1gb ddr5 za oko 60ak evra (vise nego duplo jaca od tvoje 9600gt), 4 gb ddr3 1333 kosta 15 evra, sto znaci da ti ostaje oko 150 evra za plocu i procesor, sto ce vec neko ko se malo bolje razume da ti kaze (recimo, kupis plocu slicnu kao moju 1156 socket, i neki i5 760, to sve zajedno moze da kosta oko 150 evra, kloknes ga na oko 3.5 GHz i miran si par godina, imas noviju platformu, hladniju plocu i cpu brzi i klokabilniji od q9550, duplo brzu graficku, sta ces vise).
Ili eventualno neku 1155, ali tu sumnjam da mozes da se uklopis sa nekim quadom.

uradi ono sto ti je Stormbringer_bg predlozio. Gledaj malo oglase i mozes sve to da nadjes dosta povoljno. Za tu cenu imas pet puta jacu masinu . Ovako da promenis samo procesor nista posebno ne bi dobio. Bacanje para.

Hvala druze, razmislicu o tvojoj ideji :)
Ako ima jos neko neki predlog nek slobodno napise :)

Pa ako bi ipak da menjas samo procesor mozda neki prelaz na c2d e8400 ili eventualno q6600, oni ti se krecu od 50-65e i mislim da su u odnosu cena / performanse isplativija kupovina nego q9550 koji je kod nas i dalje preskup.

Ako resis da menjas ploca+proc+ram i ako se ne gadis AMD-a uzmi u obzir

1. AMD FX 6300 (13500 RSD)
2. Asus M5A97 R2.0 (8.500)
3. 2x2 ili 2x4 DDR3 1866MHz (2.300 ili 4000RSD)

Hvala i tebi na odgovoru ali cu ipak da vidim da skupim oko 400 eura ukupno (kad prodam sadasnje komponente i dodam jos novca) pa da probam da uzmem sledece (sve polovno takodje) :
1.Procesor: INTEL i5-3470
2.Graficku karticu : Nvidia Geforce 550ti
3.Neku maticnu na koju moze da ide ovaj procesor
4. 2x2 DDR3 memoriju

Sta mislite o ovome?:)

Nisi nam napisao koje napajanje imas.
Sto se memorije tice, idi odmah na 2x4 gb, skuplje ce biti nekih 20ak evra, ili na 1x4 gb, pa kasnije dodaj jos jedan modul.
A ako imas 400 evra, onda mozes da razmislis i o nekoj jacoj grafickoj.

INTEL i5-3470 = 160 evropljana NOV
ASUS P8H77-V LE = 85 eura NOVA ili jos bolje MSI Z77A-G43 ista cena
RAM 20e NOVA
Ostaje ti 135e priblizno, za te pare mozes da juris polovnu u garanciji 560ti ili 6870/6950
ili ako hoces sve da je novo onda MSI 650TI Cyclone

lepo ti uzmi neki polovni slabiji quad stare generacije,npr q6600...ili q8200.....dosta su jeftiniji od tog q9550 koji je valjda najjaci quad za 775 podnozje(ili drugi po jacini)...inace,ti stari quadovi nisu uopste losi procesori,tj prilicno su jaki,sem ako nisi neki entuzijasta koji ima cilj da mu proc radi na 3,5-5 GHz......novi i5 nisu doneli nista revolucionarno novo u odnosu na quadove za 775 podnozje.......prosecan gamer i korisnik photoshopa,tesko da ce videti neku sustinsku razliku,ako je samo procesor u pitanju...

i kupi za 100 eura ili nesto vise ATI 7770 karticu.......a tvoju staru mozes da prodas,kao i procesor

znaci za oko 100-maxx120 eura(ako prodas tvoje stare komponente,150-160 bez toga) eura mozes da imas puuuno brzu masinu od ove koju sada imas......

doduse,nisi naveo koje napajanje imas...ako ti je neko slabo-staro ne bi bilo lose ni njega da zamenis...ako kupis neko kvalitetno moze da ti traje godinama,pa i za sledecu konfu (npr za godinu-dve-tri) da ti sluzi....

Poslednja izmena:
Nije ti ovo los predlog uopste, jer kada bi prodao E5200 za 25e - doplata za q6600 bi te kostala oko 50e... Sto u principu i nije bas mnogo.

Q6600 na 3GHz je otprilike izmedju Athlon II x4 i Phenom II x4 procesora..

Amd 955be i flagship 890 plocu, Asus m4a89Td pro/usb 3 sam platio novo u Emmi 15500din prosle nedelje, a ti zelis da uzmes samo mator cpu za slicne pare, bez garancije. To se ne bi isplatilo sve i da imas vrh 775 plocu, a ti, nasuprot, imas bas losu... Za 160e dakle imas lep Amd kompletic, ploca, cpu i mem, novo, a ti bi samo mator Cpu boga pitaj kako klokovan godnama za 30e manje. Ma nikako! ;)

Poslednja izmena:
Uff zavisi sad sta zelis. Q6600 je generalno gledajuci strasno dobar procesor, jeste da je mator, greje se kao lud na 3ghz+ klokovima, ali je dobro odradjen procesor i to ga samo spasava. svi mi koji smo ga uzeli kada je izasao znamo kakva je to zver bila. Mislim da je max sto se moze iz njega izvuci bilo nesto kao 3.6Ghz ako se ne varam, mozda gresim davno bese...

Q9550 je takodje sada vec "mator" procesor takodje, mada je to luda zverka. Ako se bas dobro potrudis oko kloka i ako imas dobro hladjenje, ta zverkica ide na 4Ghz bez problema. Naravno, manje se greje od Q6600 i u principu je oko 15% brzi od Q6600 na stock kloku. Da ne kazem da radi na brzem FSBu i da ima vise kesa od Q6600.

Takodje napomenucu ti da za core2quad procesore stvarno moras da imas kvalitetnu plocu sa dobrim napajanjem ako zelis maximum. Neka ASUS ili Gigabyte P45 ploca bi bila najbolja jer su to vec dobro poznati brendovi po kvalitetu.

Dakle:

- Q6600 = vece grejanje, 65nm tehnologija, vise struje trosi, oko 3.6GHz je max cini mi se
- Q9550 = manje temperature, 45nm tehnologija, 95W, oko 4GHz ide uz dosta podesavanja napona i svega ostaloga, vise kesa, veci stock clock, 15% na stocku

Moj savet ti je ako vec uspes da skupis novce je da kako je vec receno, predji na neki od i5 procesora i na 1155 plocu. Procesori su jos hladniji a i garantovana ti je dalja mogucnost upgradea.

Imam Q9550 i prezadovoljan sam, mogu samo da hvalim procesor ali da sad kupujem isao bi na 1155, pogledaj i neke B75 ploce, mozda ima da se nadje neka zaostala Z68 pa joj je i cena malo pala ...
Sve u svemu odlican procesor ali se ne isplati.

Ja sam prešao sa Q9550 na i5 3570K i mogu ti reći da je velika razlika u samoj platformi. Dobici se osećaju bukvalno u svemu.
Mislim da se definitivno ne isplati ulagati u stari socket.

a kako se to,za recimo PROSECNOG gamera,korisnika photoshopa i multimedije osecaju dobici na SVEMU kada se predje sa q9550 na i5?

mislim,kako to izgleda u praksi?......u nekoj igri nema npr 70fps nego 80fps?.......filmovi se brze pokrecu po ekranu?(to mu onda dodje ubrzan snimak)..:)......neku operaciju u photoshopu obavi za jednu sekundu brze?

uostalom sve zavisi i sa kakvom ce graf karticom upariti i q9550 i i5...

Poslednja izmena:
Amd 955be i flagship 890 plocu, Asus m4a89Td pro/usb 3 sam platio novo u Emmi 15500din prosle nedelje, a ti zelis da uzmes samo mator cpu za slicne pare, bez garancije. To se ne bi isplatilo sve i da imas vrh 775 plocu, a ti, nasuprot, imas bas losu... Za 160e dakle imas lep Amd kompletic, ploca, cpu i mem, novo, a ti bi samo mator Cpu boga pitaj kako klokovan godnama za 30e manje. Ma nikako! ;)

da,i onda treba na tu cifru da doda jos jedno 100 i kusur eura za novu graficku.....jos jedno 40-50 eura za novu memoriju,posto on ima ddr2,da kupi novo napajanje od jedno 50-80 eura (neko malo bolje)......takodje da proveri da li mu to sve staje ok u njegovo (verovatno) starije kuciste,ako ne eto jos jednog ulaganja...

naravno,najbolje je kupiti novo....samo ko ima dovoljno kesha..:)......ja sam ovu temu shvatio kako da sa sto manje para dobije osetno bolje performanse.....

a kako se to,za recimo PROSECNOG gamera,korisnika photoshopa i multimedije osecaju dobici na SVEMU kada se predje sa q9550 na i5?

mislim,kako to izgleda u praksi?......u nekoj igri nema npr 70fps nego 80fps?.......filmovi se brze pokrecu po ekranu?(to mu onda dodje ubrzan snimak)..:)......neku operaciju u photoshopu obavi za jednu sekundu brze?

Pa za početak mi je skočio FPS u World of Tanks-u (koji mi je najbitnija igra trenutno) za 30-40%, sa istom grafičkom kartom.
Zahvaljujući novom kontroleru na ploči, transfer kada kopiram između diskova mi je skočio.
Sistem je prosto živahniji.

I ja se slažem da je bolje uzeti bolju grafiku i neki osrednji procesor. Što se matične tiče, posebno me nervira kada zbog ušetede, u ceni se kupuje neki krš. Ja sam od onih koji kažu da su napajanje i matična dva najbitnija dela računara.

Ajde da se vratimo na osnovno pitanje. Da li vredi da se pređe sa E5300 na Q9550 ? Moj odgovor je ne, i to pre svega zbog cene. Ova mašina

- Intel Pentium Dual Core E5300 (2,6 GHZ)
- Ploca :ASUS P5P41D
- 4 GB DDR2 ram memorije (ne znam tacno proizvodjaca, mislim da je Kingston)
- Nvidia GeForce 9600 GT

pre svega zbog godina ima nedostatke. Može da se iscedi još neki atom iz nje, ali ja predlažem da se proda dok još ima neku vrednost. Poslovica kaže "Bolje da je udaš, nego da je sahraniš".

Zbog novca naravno predlažem da se pređe na AMD i to pretežno zbog gaming - a. Radiće i Adobe Photoshop, ruku na srce sporije.

Možda FM 2 kombinacija ?

* Ako je napajanje staro i njega treba zameniti.

Pa za početak mi je skočio FPS u World of Tanks-u (koji mi je najbitnija igra trenutno) za 30-40%, sa istom grafičkom kartom.
Zahvaljujući novom kontroleru na ploči, transfer kada kopiram između diskova mi je skočio.
Sistem je prosto živahniji.

a sa q9550 nije bio zivahan sistem?....onda,onima koji imaju neke 775 dual core ili jos starije masine sistem uopste ne moze ni da radi,ili se vuce kao "prebijena macka"?(neverovatno sta radi INTEL masinerija specijalizovana za stancovanje novih soketa i procesora svake 2 godine i uzimanje para kupcima).....:)

evo ja ovo kuckam sa posla i nekog pentium D sistema i win XP,sistem sasvim solidno radi za potrebe photoshopa,autocad itd......kada bi stavio ovde q9550 bilo bi jos 100% brze,a kada bi stavio i5 bilo bi jos 130% brze,mada ne vidim smisao u svemu tome.......btw,ako ti je skocio FPS sa npr 100 na 130,neces primetiti skoro nikakvu razliku u praksi,osim sto sa q9550 u uglu ekrana da stoji cifra 100fps,a sa i5 130fps....jer je i 100 frejmova u sekundi izuzetno brzo za ljudsko oko....

nego,slazem se,ako pokretac teme ima mogucnosti(ti ima nekoliko stotina eura kesa) najbolje da kupi novu masinu...

Poslednja izmena:
Max, podrazumeva se da proda ovo sto ima. Moze da uzme 30e za plocu, 30e za Cpu i 20e za memoriju. Znaci taj Amd mu izadje 80e a ovo samo cpu isto toliko kad se sabere i oduzme. Obrni okreni, moze da ima vrh Amd plocu i donar cpu novo ili da zadrzi svoju veoma slabu plocu i ubode u nju procesor koji daj boze da ce da radi i ma default kako treba i bez bojazni da se nesto ne zapali. Napajanje i grafika ga svakako cekaju u svakoj varijanti, zavisi sta zeli... Moze da ostavi sadasnje napajanje i grafiku pa da menja kasnije. Neklokovani 965be radi na low end kinezima bez problema, ako grafika dozvoli, ofc...Kuciste nije problem, osim alo nije bas neko matx.

Poslednja izmena:
a sa q9550 nije bio zivahan sistem?....onda,onima koji imaju neke 775 dual core ili jos starije masine sistem uopste ne moze ni da radi,ili se vuce kao "prebijena macka"?(neverovatno sta radi INTEL masinerija specijalizovana za stancovanje novih soketa i procesora svake 2 godine i uzimanje para kupcima).....:)

evo ja ovo kuckam sa posla i nekog pentium D sistema i win XP,sistem sasvim solidno radi za potrebe photoshopa,autocad itd......kada bi stavio ovde q9550 bilo bi jos 100% brze,a kada bi stavio i5 bilo bi jos 130% brze,mada ne vidim smisao u svemu tome.......btw,ako ti je skocio FPS sa npr 100 na 130,neces primetiti skoro nikakvu razliku u praksi,osim sto sa q9550 u uglu ekrana da stoji cifra 100fps,a sa i5 130fps....jer je i 100 frejmova u sekundi izuzetno brzo za ljudsko oko....
Ne kažem da je Q9550 bio spor, zapravo još uvek sasvim fino radi u mojoj drugoj mašini, ali razlika je primetna.
WoT mi je imao padove FPS-a ispod 40, tako da skok na skoro uvek zakucanih 60 FPS-a itekako primećujem.

Nazad
Vrh Dno