Hm, ovo je vrlo zanimljivo... AMD i ATI, Asus i Gigabyte, Intel i nVidia. I ja mislim da tu moze da bude svacega, mada, zar nismo u temi koja se bavima ATI&AMD pricom konstatovali da Intel ne bi imao korist od nVidie, ako u obzir uzmemo da Intel nikad nije zakoracio ozbiljnije u svet brzi grafickih akceleratora? Njihova integrisana resenja rade posao korisnicima kojima su ti proizvodi i namenjeni.
Ili je ipak Intel shvatio da bi mogao da uzme i na tom trzistu deo kolaca za sebe?
Prica o ASUS-u i Gigabyte-u nije tog kalibra kao ATI-AMD i Intel-nVidia. Ipak, su ASUS i GA daleko manje znacajne kompanije za IT nego Intel, AMD, nVidia i sl...Mislim, o Intel-u i nVidia-i ce grmeti od sledece nedelje CNN i slicne planetarne medijske kuce.
Pa ako bi se taj scenario odigrao, kolike su uopste sanse da AMD-ATI za tako kratko vreme naprave chipset koji bi bio jednako dobar nako NF4? Ja sumnjam.
A zasto mislis da je npr. RD580 inferiorniji od NF4? Zato sto nema drajvere od 100 mega? ATI RD580 radi odlicno, besprekorno stabilno, a izbacili su i SB600 S/B koji nije losh.
ATI ima najnapredniji PCI Express kontroler na trzistu. Jedini su oni nagurali 32 linije za graficke slotove u jedan cip. Nvidia je kod nForce 4 SLi x16 podelila posao oko kontrole grafickih slotova na severni i juzni most. Intel je tek totalni disaster. 975-ica ima svega 16 linija u severnom mostu i jos 6 u juznom mostu. Plus su severac i jugo povezani kod Intel-a onim njihovim smorenim HubLink-om, a nVidia koristi HyperTransport. Totalno njesra. Dodaj i to da Intel jos uvek nema dobru SATA2 implementaciju za razliku od ATI-ja i nVidia-e. Meni je neverovatno koliko je Intel zapustio svoje cipsetove. Meni je npr. RAID do sada dva puta javljao greske, a isti ti diskovi su na nForce-u dve godine radili kao satovi...
Nforce jeste najnapredniji i kod rada sa memorijom. Jedini ima npr. totalno asinhrone memorijske magistrale i FSB, kada je Intel platforma u pitanju. Ipak, RD580 je odlican cipset i po performansama je jako blizak nforce 5-ici... Dodaj na to i da ATI-jevi inzenjeri imaju sada full pristup AMD-ovoj dokumentaciji vezanoj za K8 i sto je vaznije K8L i eto ti formule za najbolji AMD cipset u buducnosti. To je sasvim izvesna stvar.
Za razliku od Intel-a koji sada ima dobar CPU i shity cipset, AMD ce imati dobar CPU (K8L) i dobar cipset. Verovatno ce i Intel u buducnosti da se okoristi nForce iskustvima, ali stoji da ATI ni u kom slucaju nije za potcenjivanje kada su cipsetovi u pitanju i te price kako Radeon Xpress ne valja su klasicne predrasude sto je logicno, ako se ima u vidu da se ATI afirmisao tek poslednjih meseci na tom trzistu. Ali, ako je AMD uspeo da digne nForce, isto ce uraditi sa nekim novim ATI cipsetom...
Sve to i ono sto je Nedjo lepo rekao: tu su i ove firme koje pojebu po potrebi i Intel i AMD (SiS i VIA). One ce da popune eventualne praznine nastale usled ovih vlasnickih promena, a kada se sve iskristalise kroz godinu dana, imacemo dve odlicne platforme. Bice tako dosadno birati izmedju AMD ili Intel procesora, kao i sada zimedju ATI/NVIDIA graficke kartice...
Samo da dodam i to da je Intel svih ovih godina sve usmerio na proizvodni proces i marketing, a R&D je ocigledno ladio j@j@. Monstruozno napredan proizvodni proces ih i vadi, jer imaju jeftinije procesore od konkurencije, a milijarde marketing dolara prodavale su NetBurst muda za burege...
Zato sada i kupuju firme koje su ih preshishale u R&D-ju, jer ne mogu vise da uhvate prikljucak ni na trzistu GPU-ova (discrete/integrated svejedno...) ni na trzistu cipsetova, a vide da se zeleni ne *****avaju i da mogu biti jos veci problem u buducnosti. Tada "I hate AMD" Intel-ovi direktori ne bi vise ispisivali na fancy projektorima pred krem publikom na IDF-u, nego mozda sprejem po fasadama u Santa Klari
🙂