Šta je novo?

Intel Pentium G3258 (Anniversary Edition)

dok god si 10-15c od tjmaxx-a nema ni najmanjeg razloga za sekiranciju i preteran monitoring.kad krenes da klokujes malo vise povedi racuna jer nemas ventove i stock je kuler,ali ako budes pazljiv i budes bezao od tih kriticnih 90c sve je u najboljem redu.nisu cpu-ovi od plastelina,da i shvatim da je neki i7 ili xeon od zilion evra,klokovan na velikom naponu,ali cpu sa tolicnim tdp-om koji je 60tak e i na manjim naponima od 1,3v,ja se ic ne bih sekirao pa i da mi trotluje.

Imam G3258 vec duze vreme i drzim ga oc 4,2 ghz i 1,299 v, ali s vremena na vreme, tipa u 2-3 dana najcesce kada igram pojavljuje mi se plavi ekran sa porukom WHEA uncorectable error i potom reset. Inace istestirao sam sa Prime64 veliki broj sati i uopste radi stabilno, ali imam problem sa navedenim, pa ako ima neko savet, hvala unapred. Inace je stock cooler, ploca MSI h81m-p33.

I šta bi na kraju koja je best buy ploča za g3258?

^ Danas prakticno nema izbora, postoji prakticno samo jedna koju ja imam. Ona Gigabyte koju je Mighty kupio vise ne postoji u ponudi (odlicna!). Moja je AsRock B85M-ITX, preko madjara, postoji i slicna i (manje kvalitetna) MSI.

Kod madjara se nista nije promenilo u ponudi u odnosu na okt. 2014. sem nesto visih cena (skok dolara).

U SRB radnjama ne mogu se naci best buy mITX ploce.

Možda glupo pitanje ali zar ne mogu neku običnu ploču, što moram mITX?

^ Argh, mislio sam da je ovo tema mITX ploče! Sad vidim, moja greška, izvini. Naravno da možeš obične ploče! :)

Best buy je: Gigabyte GA-B85M-D3H, microATX format, omogućava klokovanje Pentiuma i K-procesora, s novim BIOS-om i regulaciju napona i preko 1,2V, ima hladnjak na naponskoj (jedina u klasi), 1x8pin napajanje (neke imaju samo 4-pin), 4+1 faza, ima hladnjak, 4xDIMM (umesto 2x), 1xPCI-e 16x, 1xPCI-e 4x, 2xPCI.

Evo poređenja sa modelom koji je bio najpopularniji u našim prodavnicama: -HD3:

B85M-HD3: 1x8pin, 4+1 faze naponska, bez hladnjaka, 2xDIMM, 1xPCI-e 16x, 2xPCI-e 1x, 1xPCI
B85M-D3H: 1x8pin, 4+1 faza, ima hladnjak, 4xDIMM, 1xPCI-e 16x, 1xPCI-e 4x, 2xPCI

Ima je u prodavnicama kod nas. Srećno! :)

Havijer:
Aha. Pa pošto je ova gigabyte 70 evra a g3258 isto 70 to je 140 evra. Šta misliš da li je bolje to ili za neki i3 + najobičnija ploča?

Ta Gigabyte je vec "obicna ploca". Cene su samo skocile zbog dolara skoro. B85 čipset omogucava ti klokovanje Pentiuma. Ima i ploca na najjeftinijem čipsetu, ali to ne bih uzimao. Razlika bude 10-15€ ustede u novcu uz gubitak puno opcija. Jeftiniji Gigabajti, ali i drugi, i na B85 nemaju tri video izlaza vec dva, recimo RGB i DVI. Ima ih puno bez HDMI. Manje slotova za memoriju, manje svih izlaza, osiromašeni, manja SATA3/SATA2 konektora, manje USB3/2 portova. Prvenstveno mislim na H81 čipset.

I za i3 ce ti trebati slična ploča, jedino sto ti nece značiti sto moze da klokuje (i3 - zakljucan mnozilac).

Na forumuima ima vise struja, jedni misle da je i3 precenjeni poluproizvod.

Ja nisam planirao Pentium, zadesio sam se u Americi kada se pojavio i kupio ga na akciji za 40€. Da nisam, mozda ovde ne bih jer je isto precenjen. U svakom slučaju, da idem na microATX varijantu kupio bih tebi preporucenu Gigabyte plocu zbog dobrih fukcija i odlicnih ocena, kao i dobre Gigabyte podrske u SRB.

Ovaj Pentium ima smisla samo ako se klokuje, za to je napravljen, radi se iz BIOS-a i veoma jednostavno. Sa 3,2 na 4,2GHz u trenu, bez promene napona. Za vise od toga, moras podizati napon i investirati u bolji cooler. Do 4,2GHz moze stock.

No, sacekaj, mozda ti neko da bolji savet. ;)

bilo koji,pa i najjeftiniji asus h81 pusta napon preko 1,2v,a u svemu ostalom je isto.ako ti nije bitno panjenje preko 1,2v biraj okom,dzepom i konektorima koji ti trebaju,ili ce ti verovatno za zivota te konfe zatrebati.

A da li ako već uzimam asus koji pušta napon onda moram i kuler poseban?
Znači jedna opcija dobra ploča i dobar kuler a druga opcija bilo koja ploča i stock kuler?

ne moras sad,a i kasnije kad skupis jednu crvenu imas lc cc 120 koji moze da se izbori sa 1,3v.naravno,za ganjanje 5ghz i sulude napone mora top liga i kulera i ploca,kao i kod svakog haswell-a.

Ajd da pitam jel ima neki kuler za 1150 za koji ne mora da se vadi maticna skroz da bi se montirao? A da je bolje od stock kulera, tj da ima primetne razlike. Bas me mrzi da rasturam ceo komp opet zbog kulera. Upao sam u lenju fazu :D

edit.
Videh da ima COOLER MASTER Blizzard T2 pa jel imao neko iskustva sa njim kakav je ?

Poslednja izmena:
Зависи од кућишта, код мене ни за један кулер нисам морао да скидам плочу.

Moracu da proverim da li je raseceno da mogu da pridjem sa druge strane. Toga se iskreno nisam ni setio.

Управо тако.
Мада не знам колико има таквих кућишта...

Moje je staro jedno 6 godina i ima neku zvezdu napred na kucistu. Pojma nemam koje je marke. A nisam obratio paznju poslednji put kad sam rasturao da li ima ili nema prozorcic.Provericu za vikend kad budem slobodan. Jer ovih dana radim po ceo dan -.-

Slikovita objasnjenje zasto je G3258 dobar procesor za dosta igara i kako moderne igre koriste visejezgrane procesore :d Ja sam oplakao :beat:
a0L1qxz_700b_v1.jpg
Izvor 9GAGA :)

za msi nemam pojma (ali sumnjam da ne pusta),za gigabajt znam da pusta samo prva revizija,koju mislim da ces tesko naci po shopovima.prelistaj temu unazad i nadji onu listu i biraj po zelji,a ako i dalje bude nedoumica,otvori temu na delu foruma predvidjen za te stvari.

Kada se nesto OC-uje,"bode" se u Asus-a... :p

hehe, zaobicicu asusa ovaj put. :)

evo onda samo jedno pitanje, da se ne otvara nova tema - msi h81m-p33 je na listi ovih sto mogu vcore do 1,35. kod nas je samo 40e. jel svaka radi kako treba tu, nema verzija raznih? video sam samo da postoji V2, ali i na kutiji pise to, tako da je to drugi proizvod i nema greske. znaci msi h81m-p33? za mene dosta :)

ako ces stvarno da cepas preko 1,2v za svaki dan onda ipak zapobidji p33 i sl. gole ploce.otvori temu,spamujemo ovde bezveze.

ajd posto sam preko 10 godina na forumu, zbog cega spamujem temu ako pitam nesto vezano za ovaj procesor bas u njegovoj temi? nije da pitam sta da kupim vec pitam o tehnickim detaljima povodom kupovine u ovoj drugoj poruci. vidim da je bas na toj ploci lagano isao preko 4,5 i to stabilno, i uzeta je kao primer low budget varijante.

nije vezano za procesor,vec za ploce i odabir,tipicno pitanje i tema za "sta da kupim".ovakvim postovima se zatrpava inace odlicna tema i akumuliraju se postovi ljudi kojima je muka da precesljaju temu i nabasaju na onu listu.koliko si na forumu ne igra nikakvu ulogu u icemu.

igra ulogu. takodje znas da se zbog sitnih pitanja ne otvaraju nove teme u sta da kupim? ne? ako smo kod offtopica, onda zamoli administratore da obrisu pola ove teme jer je offtopic. a ako ne pricamo o ploci u koju se bode ovaj pentium, zasto uopste pricati o procesoru! ja sam lepo u drugoj poruci pitao da li moze napon preko 1,2v, e ako je to spamovanje teme super, ja se iskljucujem iz diskusije, a ti zavodi red i dalje ovde, no hard feelings. sve najbolje i hvala na pomoci. - stvarno, pomogao si mi da eliminisem gigabajt.

koju ulogu igra?imas neka veca prava od onih koji su krace na forumu?koja je granica da se udje u drustvo "privilegovanih"?sto se tice maticnih,100 puta je pisano,okacena je i lista maticnih,ti i dalje insistiras na diskusiji ovde.to je skolski primer gusenja teme zbog lenjosti.ne zavodim red,ukazujem na cinjenice.

Nazad
Vrh Dno