Šta je novo?

Intel Pentium D moji utisci i iskustva

vezmar

Slavan
Učlanjen(a)
20.07.2005
Poena
319
Posto sam obecao test morao sam da ispunim obecanje.I,ako nisam imao bas srece kad je ova Geil 533MHz meorija u pitanju,ali ja sam u svakom slucaju zadovoljan.Poredjacu neke od testove koje sam uradio,da bi podelio svoje iskustvo sa vama svima.Problem mi se javio na samom pocetku,gde je ploca(ili memorija)pravila zaje..ciju,naime kada se prelazi granica od 4GHz memorija je odbijala rad veci od 500MHz,sto mozda moze da resi bucuci bios GA-G1975X ploce,ili mozda neki novi primerak memorije koji bi trebalo da dobijem u skorije vreme na test.Najvise me je iznenadio procesor koji je na 1.45V naponu i frekvenciji od 4510Mhzsazvakao sve sto sam mu dao.Sto se tice ploce,ostvarena max magistrala je 322Mhz,i kolko god povecavao magistralu ploca bi sam vracala navrednost od 322MHz.Ali da ne tupim vise evo konkretno nekoliko testova,pa sami procenitite,da sam zasluzio bar jedno malo svaka cast.

Prilozi

• cpu.jpg
    cpu.jpg
    179.9 KB · Pregleda: 153
Poslednja izmena:
Super Pi 29sec

Protok memorije na frekvenciji od 488Mhz za DDR2 je stvarno fascinantan
,uzimajuci u obzir da bi ploca mogla da radi sa frekvencijama,kao sto su 800-1000Mhz.Pa sad i sami radmislite sta bi bilo kad bi jedna takva memorija bila na testu sa ovom frekvencijom procesora. :bottle:

Prilozi

• pi.jpg
    pi.jpg
    218 KB · Pregleda: 91
  • memo.jpg
    memo.jpg
    197.6 KB · Pregleda: 107
Chinebench 31sec

Sto se tice brzine procesora,nema sta da se prica stvarno je do j..ja.A sama cinjenica koliki je skor u Cinebencu 95,je vise nego inpresivna,zar ne. ,)

Prilozi

• Capture_8.jpg
    Capture_8.jpg
    246.6 KB · Pregleda: 119
Poslednja izmena:
pa i nije nesto impresivan skor za cinebench, na 4.5GHz :)
kapiram da je 32bit OS/cinebench u pitanju i ako je tako, onda fedjina formula K8 vs Netburst = 1:1.6 nije primenljiva na novi cinebench :)

Poslednja izmena:
vezmar je napisao(la):
Posto sam obecao test morao sam da ispunim obecanje.I,ako nisam imao bas srece kad je ova Geil 533MHz meorija u pitanju,ali ja sam u svakom slucaju zadovoljan.Poredjacu neke od testove koje sam uradio,da bi podelio svoje iskustvo sa vama svima.Problem mi se javio na samom pocetku,gde je ploca(ili memorija)pravila zaje..ciju,naime kada se prelazi granica od 4GHz memorija je odbijala rad veci od 500MHz,sto mozda moze da resi bucuci bios GA-G1975X ploce,ili mozda neki novi primerak memorije koji bi trebalo da dobijem u skorije vreme na test.Najvise me je iznenadio procesor koji je na 1.45V naponu i frekvenciji od 4510Mhzsazvakao sve sto sam mu dao.Sto se tice ploce,ostvarena max magistrala je 322Mhz,i kolko god povecavao magistralu ploca bi sam vracala navrednost od 322MHz.Ali da ne tupim vise evo konkretno nekoliko testova,pa sami procenitite,da sam zasluzio bar jedno malo svaka cast.
Pa svaka cast.
http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=11944
PS Inace rec je o radu za "svaki dan" , sa box coolerom i tihom masinom (opusteno)

Vezmar, po tvojim postovima bih rekla da su "nevernici" vise odusevljeni Preslerom od "vernika" :D

SoSo je napisao(la):
Vezmar, po tvojim postovima bih rekla da su "nevernici" vise odusevljeni Preslerom od "vernika" :D
Nisam te bas najbolje razumeo :D

A evo malo testa i multimedije :-devil-:

Prilozi

• Multimedija.jpg
    Multimedija.jpg
    207.1 KB · Pregleda: 80
primerak je dobar to stoji. Za ostalo - no comment. Nek ti Ji_4tze okaci neke rezultate :d

Koje rezultate................

gx-x je napisao(la):
primerak je dobar to stoji. Za ostalo - no comment. Nek ti Ji_4tze okaci neke rezultate :d
.......da mi okaci zar ovi nisu vise nego odlicni,daj bre ljudi svi nesto kritikujete,daj da vidim neke bolje rezultate od ovih ovde,drfedja mi je sa svojim primerkom za nijansu pobegao,a razlog toga je memorija........,ali je zato njegov procesor dulo skuplji i memorija je kod njega zadnja rec AMD platforme,opet ponavljam da je sve odradjno na 488Mhz za DDR2 memoriju.E sad ja mogu da kazem no coment...... ;)

Poslednja izmena:
Nikada mi nije bilo bitno kojeg je proizvodjaca procesor,da li je to Intel ili AMD, najbitnije mi je bilo i bice to da za manje pare od date konkurencije pazarim nesto sto ce po performansama moci da konkurise konkurentnom proizvodu neke druge firme ili proizvodjaca.E sad sto se tice mog slucaja i kada je u pitanju intel pentium D 920 mogu da kazem da je u svakom slucaju ovaj procesor odneo pobedu u odnosu na konkurentni AMD,jer cenovno nema boljeg resenja od njega,a siguran sam da ce se sa tim sloziti i kolege koje su testirale obe platforme.Pre ovog procesora imao sam Winchister 3200,pa zatim venice 3000,San Digeo 3700+ svega dva dana da bi sa istim napravio dill sa prvim komsijom koji mi je doneo iz nemackeAMDX2 3800+.Medjutim dati procesor je bio vise nego neraspolozen za overclock nego sto sam i mogao predpostaviti jer doticni ni na 2.3GHz nije bio stabilan,a kamoli na nekoj vecoj frekvenciji.Ubrzo posle razocarenja isti komsija kome sam predao san diga prodaje isti i ja mu vracam X2 3800+uz veoma male gutke,sto govori da sam za iste pare pazarijo Inel pentium D 920,novu plocu i naravno dve memorije od 1Gb(2x1GB) i sve to uz dolpatu od 20eura za novu kofu(na staroj sam imao 2x512Mb BH-5).Ponavljam nikada mi nece biti jasni ljudi koji pljuju jednog proizvodjaca zarad svog licnog zadrtog opredeljenja.Na primem video sam dosta slucajeva na ovom forumu gde mogu da citiran neke”sta bre taj intel ne vredi ku..ca znas sta je AMD za intel” pa onda jos banalnije izjave”nikad ne bi pazario tog AMD-a jer je sirotinjski procesor” mislim sta reci……..Poenta ove price je sledeca intel Pentium D 920 je sam vrh,vrhova kada je rec o ulozenom novcu za dati procesor.

E da ne zaboravim Ji 4Tze ovo su tvoji rezultati pa mi nije jasno sta ti kod mog slucaja nije vise nego ok,koristio si DDR1 koji je za tvoje testove radio na vecoj frekvenciji od mob DDR2 primerka sa dosta zategnutijim latencama ,jos jednom da te podsetim
http://img505.imageshack.us/my.php?image=pi2900015zh.png
http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=10620
jos uvek su ovo slabiji rezultai od ovih gore postignutih.
Respekt

Prilozi

• Capture_3.jpg
    Capture_3.jpg
    238.6 KB · Pregleda: 76
Brzine i rezultai koji su ostvareni.......

gx-x je napisao(la):
pa odlican ti je overklok svaka cast ! :d nisam nista kritikovo, samo kazem da rezultati nisu impresivni, a ne overklok.

edit: evo da vidis sta je meni impresivno :d : http://service.futuremark.com/compare?3dm06=144930

e to je impresivno !

PS. http://service.futuremark.com/compare?3dm06=150598

CPU Intel Pentium D 5987 MHz
................sa ovom test masinom su najbolji do sad testirani na ovom Benchmarku,kada je u pitanju dual core platforma,izuzev onog drfedjinog reza,a tebi je i to malo i nije ok :smash:

Poslednja izmena:
hahahaah :) ma ja sam se samo salio ;) ali onaj intel na drugom linku sto sam okacio te kolje za 1.5GHz LOL :D Moraces ti to jos malo da zategnes ;) (i to je pentium D )

gx-x je napisao(la):
hahahaah :) ma ja sam se samo salio ;) ali onaj intel na drugom linku sto sam okacio te kolje za 1.5GHz LOL :D Moraces ti to jos malo da zategnes ;) (i to je pentium D )
Nemere brat vise od ovog trebalo bi nemestim vodeno na cipset,da izvucem sto vecu magistralu,ali to necu jos u skorije vreme.Inace druice je zakon jer onaj rez nema sanse da je odradjen na vodi kamoli na vazduhu :D

vezmar je napisao(la):
................sa ovom test masinom su najbolji do sad testirani na ovom Benchmarku,kada je u pitanju dual core platforma,izuzev onog drfedjinog reza,a tebi je i to malo i nije ok :smash:
Pa napisao sam ti gore rezultate sa setovanjima za svaki dan i sa box coolerom. Nemoj da me teras da vadim vodeno hladjenje. :D Koliko sam skapirao tebi je ovo krajnji domet, a ja imam jos fore (oko 10%). Problem je sto sam davno batalio OC za takmicenje. Mislim da i Jonelova masina moze da te opere.

vezmar je napisao(la):
E da ne zaboravim Ji 4Tze ovo su tvoji rezultati pa mi nije jasno sta ti kod mog slucaja nije vise nego ok,koristio si DDR1 koji je za tvoje testove radio na vecoj frekvenciji od mob DDR2 primerka sa dosta zategnutijim latencama ,jos jednom da te podsetim
http://img505.imageshack.us/my.php?image=pi2900015zh.png
http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=10620
jos uvek su ovo slabiji rezultai od ovih gore postignutih.
Respekt

ma nije mi bio nista specijalan rezultat novog cinebench-a, tacnije, daleko od impresivnog i 'do j@j@' :D, sto nije fala bogu tvoja greska vec je nesto do samog cinebencha (chim je op170@2700 brzi za 2sec).
poenta je da cinebench 9.5 po meni nije merodavan koliko i 2003 verzija, nista vise, nemo se ljutis :) pritom, rezultate vise ne daje u desetinkama vec samo u CB poenima i i okruglo sekundama :S:
a kod mene je ram radio na slichnim tajminzima ko i tebi, chini mi se, cas3 3-3-10 (24x MHz) a cpu je na 2.9 prolazio samo superPi, sandru sam vrteo na 9x300 za cpu i (valjda) 245 za ram, sad je na 208, cas 3 3-3-10 :d (i tu daje tih 29s za cinebench 9.5)

Poslednja izmena:
Ji 4Tze je napisao(la):
ma nije mi bio nista specijalan rezultat novog cinebench-a, tacnije, daleko od impresivnog i 'do j@j@' :D, sto nije fala bogu tvoja greska vec je nesto do samog cinebencha (chim je op170@2700 brzi za 2sec).
poenta je da cinebench 9.5 po meni nije merodavan koliko i 2003 verzija, nista vise, nemo se ljutis :) pritom, rezultate vise ne daje u desetinkama vec samo u CB poenima i i okruglo sekundama :S:
a kod mene je ram radio na slichnim tajminzima ko i tebi, chini mi se, cas3 3-3-10 (24x MHz) a cpu je na 2.9 prolazio samo superPi, sandru sam vrteo na 9x300 za cpu i (valjda) 245 za ram, sad je na 208, cas 3 3-3-10 :d (i tu daje tih 29s za cinebench 9.5)
Koliko vidim tvoj cinebench 2003 je 36.7sec,a moj 35sec.A cinebench 95 jos nigde nisam video da si odradio sem onog da ti verujem na rec ;)
Ali svi ste odmakli od teme ovde nije rec o tome koliko je ovaj procesor brzi od jednog opterona vec koliko je brzi u poredjenju na sve do sad intel procesore,a samim tim i na vecinu ovde testiranih procesora.A najbitnija stavka je ta da za pare koje kosta daje vise nego dovoljno.

Gedza je napisao(la):
Pa napisao sam ti gore rezultate sa setovanjima za svaki dan i sa box coolerom. Nemoj da me teras da vadim vodeno hladjenje. :D Koliko sam skapirao tebi je ovo krajnji domet, a ja imam jos fore (oko 10%). Problem je sto sam davno batalio OC za takmicenje. Mislim da i Jonelova masina moze da te opere.
Za Gedza ovako u drugoj sobi je bila rec o mom hladjenju koje sam namestio, poredjenje je vrseno sa ovim pentiumom D 920.Na 4.4 HGz sam provrteo 5h primea kao i dva zasebna testa S&M od po 90min.Sto znaci na ovoj frekvenciji je super stabilan za svaki dan,a samim tim i rez koji sam postigao je bolji od tog tvog za svaki dan,ali nema veze i to je ok :d
Evo i dokaza zato pozzz.Nemoj da se udaljavate od teme ovo su moja iskusta sa doticnim procesorom,a ne takmicenje za lepotu :D

Prilozi

• CPU 4.4.jpg
    CPU 4.4.jpg
    98.2 KB · Pregleda: 50
  • Capture_2.jpg
    Capture_2.jpg
    147 KB · Pregleda: 58
  • multimedija 4.4.jpg
    multimedija 4.4.jpg
    105.9 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
ono zuto podvucheno 2sec u mom postu ti je link ka cinebench 9.5 testu :)
a kad vec gledas cene, kad saberes sve, izadjes na isto, sa sve plochom i ram-om. A i malo je bezveze gledati odnos cena/performance za ovakve zverke, kome treba, isplatice ga veoma brzo kako god okrenes. Kome ne treba, zadovoljice se sa 805-com i 945p plocom :D
I pusti 3dmark CPU skorove, sa forceware drajverima od 81.98 pa navishe.

p.s. nisam ja nijednom planirao da bezim od teme, samo htedoh da dobacim kako novi cinebench i nije nesto merodavan test i naveo razlog :)

Poslednja izmena:
sta fali 3d mark skorovima sa fw drajverima od 81.98 pa navise ? Onda treba da pustimo i skorove sa calalistima 6.2 pa navise ?! malo je off t. ali ja koristim 83.90 beta i sve radi do 00 i osetno su brzi od trenutnih WHQL. elem, ja sam samo rekao da su takvi setupi sa takvim OC skorovima jaw droping , pentium D na 4.5ghz nije nista novo, jeste strava ali svaki 4-ti primerak na vodi ide tolko (kolko sam ja citao po netu), a to sto na benchu nema vise ovakvih rezultata, to je zato sto ovde 90% ljudi vozi AMD, a "drugi tabor" bas i nema tolko love da uzima novog intela svake tri godine :d

Ji 4Tze je napisao(la):
ono zuto podvucheno 2sec u mom postu ti je link ka cinebench 9.5 testu :)
a kad vec gledas cene, kad saberes sve, izadjes na isto, sa sve plochom i ram-om. A i malo je bezveze gledati odnos cena/performance za ovakve zverke, kome treba, isplatice ga veoma brzo kako god okrenes. Kome ne treba, zadovoljice se sa 805-com i 945p plocom :D
I pusti 3dmark CPU skorove, sa forceware drajverima od 81.98 pa navishe.

p.s. nisam ja nijednom planirao da bezim od teme, samo htedoh da dobacim kako novi cinebench i nije nesto merodavan test i naveo razlog :)
Sto se tice testa na 3D marku 06,odradicu ga sledece nedelje samo nemam pojma da li ce to biti na nekoj X1800XT ili 7800GT,jer sad vozim 6800GS

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
sta fali 3d mark skorovima sa fw drajverima od 81.98 pa navise ? Onda treba da pustimo i skorove sa calalistima 6.2 pa navise ?!
81.98 su doneli dualcore podrsku, kao i catalyst 6.3
tj. improved dual-core support kako oni kazu :)

pa dobro nisi mi odgovorio - sta im fali ? :) ako je neko kupio DC CPU i napokon dobio dobre drajvere to mu sad treba zameriti ili ja tebe nisam dobro razumeo ? :)

nisi me razumeo, i treba 81.98 (ili novije).
primera radi, sa 81.95, BF2 radi normalno samo na jednom jezgru, kao i sa atijem i catalyst 6.2

vezmar je napisao(la):
Za Gedza ovako u drugoj sobi je bila rec o mom hladjenju koje sam namestio, poredjenje je vrseno sa ovim pentiumom D 920.Na 4.4 HGz sam provrteo 5h primea kao i dva zasebna testa S&M od po 90min.Sto znaci na ovoj frekvenciji je super stabilan za svaki dan,a samim tim i rez koji sam postigao je bolji od tog tvog za svaki dan,ali nema veze i to je ok :d
Evo i dokaza zato pozzz.Nemoj da se udaljavate od teme ovo su moja iskusta sa doticnim procesorom,a ne takmicenje za lepotu :D
Nisam pratio to za hladjenje, ali predpostavljam da je neko cool. Hteo sam da ti napomenem da ja koristim box cooler i da mi je prag do max OC 10%, a tebi 2,2%. Sto se tice testova nisi bas postigao bolje rezultate.

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    179.5 KB · Pregleda: 83
Gedza je napisao(la):
Nisam pratio to za hladjenje, ali predpostavljam da je neko cool. Hteo sam da ti napomenem da ja koristim box cooler i da mi je prag do max OC 10%, a tebi 2,2%. Sto se tice testova nisi bas postigao bolje rezultate.
Covece prelistaj malo netom nova vezija cinebencha nije merodavna,ja recimo imam 31sec na 4510MHz kao i na 4310MHz,daj rezultate od 2003 verzije,mislim da ce se svi sloziti sa ovom konstatacijom.Nego mene vise nervira cinjenica da sistem nema sanse da se podibne kad se prelazi granica od 4GHz sa memorijom kada radi na 500Mhz i vise.Jer sam sa ovom mojom memorijom izgurao danas 7h primea na 695Mhz i frekvencijom od 3892Mhz za CPU na cas 4-5-5-15,izgleda da je bios *****,steta sto nema jos primera 975X ploca pa da prodiskutujemo oko ovog problema.

@Gedza:

eto ja kad sam mu to reko on poceo da se ljuti, a takav memory badwidth sam gledao jos sa clawhammerima i 754 platformom...

gx-x je napisao(la):
@Gedza:

eto ja kad sam mu to reko on poceo da se ljuti, a takav memory badwidth sam gledao jos sa clawhammerima i 754 platformom...
Pa ti nisi normalan ko je ovde pricao o memoriji,covece,ako pazljivo procitas sve od pocetka videces da memorija radi na 488Mhz cas3,ako mi negde nadjes veci protok od od 6750Mb/s na ovoj frekvenciji i ovom cas setovanju ja ti poklonim sve sto imam,jel znas ti nesto sto ja neznam ili si ovde samo da napumpas sto vise postova,a na kraju krajeva procitaj naslov :smash:

Poslednja izmena:
@Ji4tze

pazi....

P4 Northwood [email protected]> 400 poena u CINEBENCHU

DUAL 4.5GHz x 2> 715 poena u CINEBENCHU

ko je ovde lud???

3.4 je manje od 4.5x2=9, dakle 9/3.4=2.6 puta!!!!! :smash:
e pa sad, sto je mnogo mnogo je!!! :mad:

ta matematika nije primenljiva na CB poene, prosti odnos izmedju megaherca i CB poena nije realan stvarnom odnosu. Primera radi, DC dual opteron ima nesto preko 1k CB poena.

Vrh Dno