Šta je novo?

Intel Pentium 4 @ 2760.02MHz

laxduke

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.01.2002
Poena
619
Posto sam pazario novi kuler, Thermaltake Volcano 7+, odlucio sam se da se malo poigram "ponovo" sa masinom.
Proverio sam uputstvo na http://www.vr-zone.com/guides/Intel/Northwoodmod za dizanje voltaze, i posto me je mrzelo da kupujem tecno srebro ili poluprovodnu mast, odlucio sam da uzmem licne, i to najtanje koje sam nasao, i da malo heklam.
Tako sam uheklao ta 4 pin-a, i zalio ih lakom za nokte, da ne setaju i nekim slucajem se ne spoje sa okolnim pinovima.
Posle modifikacije CPU, u bios-u ploce sam dobio neverovatne voltaze.
Struja za CPU je mogla da se podesava do neverovatnih 2.2V, sto je ipak bilo suvise, posto je standardni napon 1.5v, 2.2V predstavlja ~46% uvecanje, sto ne verujem da bi CPU preziveo.
Posle montiranja TTV7+, i modifikacije procesora dobio sam sledece rezulatate..

Test Platform :
CPU Intel Pentium 4 1.6A / 512Kb L2 Cache / 100MHz FSB / 1.95v
Cooler Thermaltake Volcano 7+
M/B Abit BD7-Raid Bios 7B
MEM 256Mb Samsung DDR-400 (Settings 2.5-7-3-3)

Maximalno stabilan sistem je bio na 2760.02MHz @ 172FSB

Evo i memorijskog benchmark-a.

Pogled na sandrin benchamark za CPU mi je bio cudan, posto ako se uzme kao porednje sistem sa P4@2000Mhz, sa FSB 100MHz, nemoguce je da je sistem na 2760Mhz brzi samo 7.2%.

Morao sam ponovo da uradio benchmark i to na 162MHz FSB-a i 4:3 setovanja za memoriju.

I memorijski test na 426MHz DDRAM-a.
Voltaza za memoriju je bila 2.7V, u odnosu na originalnih 2.5V, i setovanja su 2.5-7-3-3

Sada je rezulatat bio vec zadovoljavajuci i to razlika u odnosu na P4@2000Mhz je bila ~29%.
Ali me bunilo i dalje zasto performanse toliko padaju kada se memorija spusti na 1:1 setovanje, tj kada se memorija deklokuje.
Posto sandri i ne verujem bas previse, potrazio sam neke druge programe za test CPU-a.
Testirao sam CPU sa programom za izracunavanje pi (3.14...).
Kada je CPU na 2760MHz, razlika je ogromna u odnosu na 2560Mhz i brzim memorijskim setovanjima, sto znaci da sandra u CPU Arithmetic i Multimedia benchmark ukljucuje i brzinu memorije da bi dala konacan rezulatat.
Za razliku od nje, program za izracunavanje pi-ja cisto testira CPU, ali da bi se dobile prave tablice uporedjivanja, potrebano je i po 2 sata proracuna sa 2000000 zareza, sto je relativno suludo.

Po ovome, P4 ahritektura dosta zavisi od memorijskog propusta, sto znaci da DDR platforma za P4 predstavlja samo izvlacenje neke vrste, dok da bi se odkljucao maximum, mora da se koristi RIMM4200 ili PC-1066 RDRAM, sto je naravno propraceno bolesnom cenom za sada.

Kontaktirao sam lika koji je napravio ~13000 3D2001SE markova, sa istim CPU-om kao ja, istom plocom, i istom memorijom.
Samo njegov CPU radi na ~3970MHz, ali on koristi neko VapoChill hladnjene.
Posle par mejlova razmene sa njim, zakljucio sam da je za ozbiljan O/C potrebno minimum vodeno hladjenje, dok ove vazdusne varijante su samo prividno resenje.
Zbog toga se vracam na Intel BOX cooler, na 2.4GHz, 150FSB, i 400DDR sa 2-6-3-3, i batalim ovaj TTV7+.
Sam TT7V+ je dobar kuler, ali za mene mnogo bucan 🙁

Svaka cast za o/c ali nisam primetio da si negde pomenu temperaturu do koje je isao CPU , pa dodaj i to .

Upravo si otkrio da je P4 veoma memorijski zahtevan. 😀 Na tim frekvencijama FSB-a procesor može da povuče preko 5GB/s, a najbolja i najbrža DDR memorija svega 2.6 - 3.x GB/s u piku. Pri tome sa povećanjem frekvencije morate povećavati latenciju tako da ne dobijate mnogo. S obzirom na četvorkihu arhitekturu brza komunikacija sa RAM-om je od esencijalnog značaja za njen rad.

Inače komercijalnim neuspehom RDRAM-a svi smo na gubitku. To je bilo najpametnije i najrealnije rešenje u razvoju PC arhitekture. I ovako se RAM najsporije razvija, a neka bitnija arhitekturna rešenja gotovo da ni ne postoje. Ja sam za brz, kvalitetan/puzdan i skup RAM uz optimizovaniji softver, a ne suprotno. Naravno takav pristup znatno podiže troškove, ali i upotrebnu vrednost PC-a. Ipak industrija ide u drugom, mnogo komercialnijem, pravcu.

Prva dual channel DDR rešenja koja bi uskoro trebalo da se pojave zapravo i nisu "Dual Channel" već "Double Channel". Naime, 64-bitni interfejs, koji koriste DIMM moduli, zahteva mnogo više vodova na ploči nego RIMM modul, pa se moralo tražiti kompromisno rešenje. Pošto zasebni kanali podrazumevaju dodatne vodove za signalizaciju i nešto složeniji kontroler, rešenje je nađeno u korišćenju jedne 128-bitne magistrale koja se dobija uparivanjem dva modula. Uslov će biti korišćenje dva memorijska modula ( da bi se kompletirala magistrala ) kao što je to bio slučaj sa ( pravim ) dvokanalnim RDRAM-om. Dva zasebna 64-bitna kanala bi zahtevala još veći broj vodova što bi dodatno podiglo cene matičnih ploča.

Po meni bi mnogo bolje rešenje bilo korišćenje četvorokanalnog memorijskog kontrolera i RDRAM-a. Po broju vodova to bi čak bilo jrftinije rešenje od 128-bitnog DDR-a, samo bi memorijski kontroler bio prilično složen. Neka takva jedna ploča košta i više od 128-bit DDR rešenja, zbog svog čipseta, pa opet vredi mnogo više u smislu performansi. Zamislite ploču koja koristi RIMM PC4200, a sa dva takva modula izvlači 8.4 GB/s što bi uz "preplitanje" četiri kanala i dobre tehnike keširanja ( memorijski menadžment ) dalo nedostižne performanse. Sada tako neštno možemo samo da sanjamo, jer Intel više ne želi da reskira sa skupom memorijom kakve god ona performanse donosila. Šta ćeš kada Billy i ekipa samo nabucavaju source code pa se traži kvantitet, a ne kvalitet. 🙁 Tu je jedino stvar mogla da isčupa 3D grafika, odnosno igrice, pošto za PC ne postoje toliko memorijski zahtevne aplikacije, ali sa pojavom velikog broja jeftinih igračkih konzola ona više nema toliki uticaj u PC industriji.

U svakom slučaju šteta, PC industrija je krenula jako lošim putem i ako se tako nastavi ko zna šta ćemo imati na našim radnim stolovima za par godina. Svi ste verovatno čuli za onaj Microsoftov Palamudium i zaštitu autorskih prva .... STRAŠNO!!!

Odo' ja u širinu po svom običaju. 🙂 Nego što se HW-a tiče, ja bih se držao stare dobre P6/K7 arhitekture još neko vreme, "čekići" i "netburst" treba još da se razvijaju. 😉

@ser_zile
Temperatura CPU-a na 2560 je isla po bios-u koji inace laze samo tako do 56c, a na 2760 i do 65.
Posto mu naravno ne verujem, proverio sam podnozje TTV7+, i ustanovio da je mlako, ali cim sam krenuo da racunap pi, dosta se ugrejao.
Tada nisam izmerio temperaturu, posto sam bio zanesen proracunima i tablicama sto sam pravio. Mada mislim da je u tim trenutcima isla zaista do 50-55c (realnih).

@magick
Znao sam ja po stranim testovima da je P4 gladan memorijskog transfera, ali oni ipak sve testiraju sa specijalnim hardverom, i naravno bivaju placeni za to sto rade.
Prvi primer za to je recimo ploca Abit BD7II-RAID.
Isao sam na 10 sajtova za O/C, cak i do jedne firme koja sklapa O/C masine.
U svim konfiguracijama im je BD7II-RAID.
Mmm, rekoh daj sebi da uzmem jednu (7 dana transport NY->Beograd)
Ploca ima sve na sebi, ICH4(USB2.0), Realtek LAN, Sound, RAID HPT-372, 5 PCI, i845E (533FSB), ma sve.
Montiram masinu, krenem na O/C, kada ono moj moj 1.6A nece preko 133MHz FSB.
Joj, odem do firme, uzmem 2 x 1.8A, kada nece ni oni.
Ja nazad u moj BD7-RAID, kada 1.8A ide i do 150, a moj do 172.
Znaci sve ima svoj krem naravno, namazani su ameri svim bojama.

I naravno testiraju sve po matrici, dok ja radim sve to malo drugacije, sa nekim programima koji nemaju veze sa bilo koji bench-ovima koji se mogu naci na netu.
Mislim da je moj ugao realniji, posto za test niko ne koristi recimo Cubase VST SX, koji recimo radi samo na XP-u, i koristi iSSE2 za P4.
Jos to cu da uradim, uporedim sa mojim athlonon 1333@1600, i da odem miran na more 😉

Nazad
Vrh Dno