Šta je novo?

Intel P4 Box Cooler problem

[Velja]

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2003
Poena
609
Imam P4 na 2.6 GHz, Gigabyte 8IPE1000L plocu i skoro sam stavio intelov box kuler...
On ima neku vrstu kontrole brzine obrtaja (valjda to ploca radi) u zavisnosti od temperature. Medjutim umesto da reaguje na povecanje temperature proceora on reaguje samo na povecanje temperature u kucistu !?

Kada je kuciste otvoreno procesor se zagreje (u nekom ozbiljnijem radu) odmah i do 70C :mad: a kuler se i dalje vrti na 2220 rpm....tek kad zatvorim kuciste poveca se na oko 2800- 3000 rpm ali to i dalje nije dovoljno da ohladi procesor... :zgran:

Da li je normalno da mi se P4 greje do cak 70C ?
Da li je problem u kuleru, ili u ploci, ili sta ?

Hm, zavisi koji P4 - da li je northwood (2.6C, 512K L2) ili prescott (2.6E, 1M L2); za ovog prvog je mnogo 70C, a za ovog drugog me nista ne bi cudilo. Prvo sta treba da dobro ispitas - da li ti masina radi potpuno stabilno na toj temperaturi. Zatim, da probas da stavis poslednji BIOS update, posto neretko izmedju BIOS verzija 'bazdare' citanje vrednosti sa kontrolera i mozes sa dve razlicite verzije da dobijes sasvim druge vrednosti. Potom pogledas kuciste i kako ti je resen protok vazduha u samom kucistu - ako se sav taj topao vazduh zadrzava tu, onda nije ni cudo na ovim 'externim' temperaturama da se toliko dostize. I na kraju finalno pitanje - da li hoces to da overklokujes ili ne.
Dakle, prvo apdejti sto se tice softvera, a dalje da vidis i razmislis da li da stavljas neki drugi (bolji) kuler na procesor i eventualno u samo kuciste.

Postoji još jedan mogućnost. Ako se čovek zabunio, pa je to Celeron. I on ode do solidne temperature.

notax je napisao(la):
Postoji još jedan mogućnost. Ako se čovek zabunio, pa je to Celeron. I on ode do solidne temperature.

Ali ne tolike,pogotovo sto sto covek nije rekao da ga je overklokovao.

Imam Northwooda, kuciste mi je dobro rashladjeno, nije problem u tome...
Problem je u kuleru skoro sigurno....

Zasto ne reaguje na povecanje temperature na procesoru ? :wall:

Da li je neispravan ili tako inace rade P4 box kuleri ? :crash:

Koji kuler bih mogao eventualno da uzmem kao alternativu, a da nije mnogo glasan ?

Speeze Raptor, ako nađeš negde onaj stariji model koji se vrti na 2800-2900 obrtaja. Nije glasno, a dobro hladi. Kada nabaciš belu pastu (ne znam koja, ali ima neka bolja varijanta te bele paste), i lepo montiraš taj cooler, ima CPU da se sledi. :D
Stavi i jedan 8x8 ventilator za izbacivanje vazduha ispod napajanja.

Poslednja izmena:
Najbolji izbor po meni su TR2-M4 12€ i takodje veoma dobar Whisper Rock IV oko 10€.Sa njima sigurno neces imati problema oko pregrevanja procesora.

Usput, drugar mi kaze da kad program pokaze 70c pipnem prstom hladnjak....
pa ako nije jako vreo onda ploca laze.....

Meni se cini da je moj hladnjak suvise mlak da bi na procesoru bilo 70c.... :trust:

Da li ta procedura ima smisla....?

Mozda nije dobro namesten hladnjak pa ne preuzima na sebe toplotu; jesi skidao zvaku i stavljao pastu...?

Postoji mogucnost da ti hladnjak ne naleze u potpunosti na procesor, desava se da se telo hladnjaka "zakaci" na plastiku drzaca sa 1 strane, ap da ne nalegne na cpu kako treba.
Pokusaj da ponovo namestis ceo hladnjak.

Ukoliko i tada prijavljuje 70C a hladnjak na dodir mlak, ne brini se, ploca laze.

A postoji jos jedna mogucnost..mozda si napajanje kulera utakao na konektor za ventilator kucista a ne CPU FAN....

Da li si skinuo onaj tanki crni limcic sa coolera.Ako nisi uradi to i namazi cpu pastom.

Inace savetujem da ako autor thread-a bude menjao
cooler da ne ide na TR2-M4 ili Whisper Rock IV :wall:

Ne mere to uopste stati na Intel-a P4 :crash:

ok,moj previd za kulere

Vrh Dno