Šta je novo?

Intel NUC

Rodić

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2008
Poena
309
Vidim da je Intel pustio u prodaju "Next Unit of Computing" (NUC).

http://www.intel.com/content/www/us...rboards/next-unit-computing-introduction.html

Ima na netu dosta opisa i testova pa koga interesuje nek pogleda o cemu se radi.

Posto pratim to malo cudo jos od predstavljanja veoma sam zagrejan da ga nabavim :p.

Da cujem vase komentare, ali predpostavljam da ce biti: skupo; za manje para sastavis bolju konfiguraciju; to je Zotac napravio odavno; imas Mac mini...

Ne interesuje me sastavljanje. Zadnjih nekoliko konfiguracija mi je na mini ITX platformi i nisam uvek bio potpuno zadovoljan (slab izbor kucista na nasem a i stranom trzistu, bucna napajanja, sa losim rasporedom, velika, sa rupama za optiku (ne koristim cd godinama), ruzna da stoje na tv komodi u dnevnoj sobi...).

Ima dobrih fanless kucista od aluminijuma sa cnc obradom da mi se svidjaju, ali mi se ne svidja cena.

Takodje me ne interesuju anemicni atom i zakate brend masine (lepi su - imao - slabi su - prodao).

Dobar je Mac mini, ali NUC je "native win" i barbone pa mi se vise svidja jer izadje jeftinije, a i cetiri puta je manji :D.

Svidja mi se takodje u kom pravcu ide Intel, mada ce ovo postati standard pa ce i ostali proizvodjaci ponuditi svoje resenje.
To je pravac koji, kako kruze glasine, da ce intel od Broadwell arhitekture izbaciti socket procesore i sta mozemo ocekivati u buducnosti.
Naravno ne verujem da ce cela ponuda Intela biti takva (zalemljena), nego da ce racunari za "casual" korisnike biti sve manji.

Ovom prilikom bi pozvao uvoznike i distributere Intela da nabave koji komad za nas, makar imaju jednog sigurnog kupca (za normalnu cenu naravno, mada ce ovo kupovati samo entuzijasti kojima cena nije bitna :)).

Poslednja izmena:
Da li je noko pazario ovu bonbonicu ? :)

Pazario sam ja Intel NUC (3rd gen, Core i5, DC53427HYE), sa 16gb rama i nekim 120gb SSDom.
Masinica je namenjena supruzi, zamenila je njen matori laptop i radi posao sverseno. Brz je, sa ssd-om i tom (nepotrebnom) kolicinom memorije prilicno responsivan. Sto je najbitnije, mali je i neprimetan na stolu, ima sve od prikljucaka sto mi treba.

Jedini "problem" je bio oko zvuka, ali je on resen Logitech S150 USB zvucnicima.

Ako ima pitanja tu sam...

Ako nije tajna koja cena i gde si ga pazario? Interesuje me da li je tih u radu odnosno da se ne cuju ventovi?

Pazario ga na eBay-u polovnog, tako da ti cena (330$ zajedno sa memorijom) nije bas relevantna.
Na ventove nikad nisam specijalno obracao paznju, ali ih nikad nisam ni cuo, tj. nikad nisu zasmetali...

Problem svih Nucova je cena.Po mojoj detaljnoj računici cena je otprilike ista kao laptop stim da kod laptopa dobijete i ekran.Recimo najeftiniji laptop ima istu cenu kao najeftiniji nuc,pa stoga ne vidim razlog za kupovinu nuca.
Tamo gde je nuc mozda interesantan je Atom verzija gde predpostavljam da je i cena niža.

Bas tako, nije to stvarcica za sve.
Masa ljudi koristi laptop na stolu i ne mrda ga odatle, a u toj situaciji je ovaj malisa u kombinaciji sa monitorom daleko komfornije resenje.
Laptop-a sam se i resio jer mi je zauzimao mesto na stolu, predstavljao duplu&nepotrebnu tastaturu, a isto tako i monitor.

Nisam video da ga neko uvozi (sem ovog starojka), pa i nema bas mnogo smisla diskutovati o cenama...

Kad sam prosle godine hteo da kupim novi komp mislio sam da uzmem laptop ali bi mi 99% bio na stolu pa sam odustao. Hteo sam neki mali komp tipa NUC cak sam razmisljao da uzmem MacMini( mada nje iskljuceno da ce to biti moj sledeci komp). Sad imam ovu konfiguraciju iz potpisa.

Problem svih Nucova je cena.Po mojoj detaljnoj računici cena je otprilike ista kao laptop stim da kod laptopa dobijete i ekran.Recimo najeftiniji laptop ima istu cenu kao najeftiniji nuc,pa stoga ne vidim razlog za kupovinu nuca.
Tamo gde je nuc mozda interesantan je Atom verzija gde predpostavljam da je i cena niža.
Zanimljiv je ako ti treba neki server, postaviš ga bez monitora u neko ćoše i uživaš.

Neću od stana da pravim kancelariju:whip:

Nazad
Vrh Dno