Šta je novo?

Intel Kaby Lake

Podigao sam cpu clock na 5.1GHz i lepo radi. Novi cpu-z pokazuje veliku razliku naspram r7 1700x single core.
01.JPG02.JPG03.JPG

Trebao si staviti A10-7850K APU. Ne dozvoli da te išta spreči.

Test je toliko validan, da je 7600K bolji od 6700K u ST.

Poslednja izmena:
Čemu stalni hejt. Ovo nije bilo triggerovanje nego summonovanje, znao sam tačno ko će se javiti :).
Inače, poređenje je sa 4k din skupljim AMD procesorom koji je trenutno aktuelan. Onog 23k din skupljeg sa vrha amd ponude dobija 100% vs 147% u ST.

A u MT je daleko u prasini Ryzen 1700 koji je jeftiniji od njega, klokuje se na 3.8-3.9GHz na ploci od 100e i pritom ne zahteva hladjenje skuplje od LC-CC-120.

I sta nam to govori? Nista.
Niko ne kupuje 8/16 procesor zbog single core performansi, niti kupuje 7700K za render i druge stvari koje iskoriscavaju 16 threadova.. Taj isti ST ima Ryzen od 170$.
1800x,1700x i 1700 su isti procesori.

Poslednja izmena:
Da ne podgrevamo staru raspravu i 100x ispričane priče tokom prethodna 2 meseca, niti je to bila poenta :). Meni je iznenađenje bila brojka od 62% a i 5.1GHz na vazduhu i sa neoptimalnom pločom, a odabrao sam baš da vidim 1700x jer sam za malo kupio 1700, kojeg nema ponuđenog na listi. E sad što fanboys po svom priznanju ne starijem od 48 sati gledaju samo da brane neku firmu iz SAD sa kojom nemaju nikakve veze a niko ih nije ni napao, to je već smešno :).

Ja koliko vidim svojim postom nisam branio ni jednu firmu, samo sam napisao cinjenice, ali dobro, kako kazes [emoji4]

@PanonskiNS
Je l' možeš da uporediš rezultate stock 7700K (ne bih išao preko 4.5GHz) sa 30% jeftinijim R5 1600X, pošto se ja i dalje dvoumim šta da uzmem? Tj. da vidim da li mi se isplati 100€ doplate za tu razliku. Tražm najbolje rešenje da vrtim jedan 3D CAD na host OS-u (traži ST), a drugi u VM-u (obavezan MT), pa nisam siguran da li će mi više značiti veći klok ili više jezgara

Edit: naleteh na ove rezultate
Znači za 25% veću cenu dobijem oko 25% bolje ST i oko 25% lošije MT performanse. Nisam pametan :|

Poslednja izmena:
Nemoj da gledas 1600X uopste.
Gledaj 1600 zbog nize cene i 1700 zbog jaceg MT-a.

Nije ti valjda tesko da izdvojis par minuta i kloknes na 3.7-3.8 sa stock hladnjakom ili CC-120?
I 1600 i 1700 to mogu, lagano.
Ako uzmes 1600 dobijas ustedu od nekoliko hiljada dinara, sa 1700 dobijas mnogo bolji MT.

1600X nije dobra kupovina ako gledas dobijeno/ulozeno.
Ako ti vise znaci ST nego MT, onda 7700K.

@Space Beer
To su ti rezultati, pri stocku sa samo ram XMP odabranim daje 195 i 989 u CB R15. Najbolje da pogledaš šta drugi korisnici takvog softvera kažu, kako su oni doneli zaključak u toj istoj situaciji, jer može da postoji puno nekih detalja koji utiču na rad osim generalne brojke u sirovoj snazi ST i MT ta dva procesora. Mada mi za VM i CAD pojmove po defaultu zvuči bolje što više jezgara.

Planira li Intel da izbaci 6-core i5 procesore da pariraju Ryzenu 1600(X) i po kojoj ceni, ako ih bude?

EDIT: Nevermind, šuška se da će biti Coffee Lake i5 sa 6c/6t...garantovano će biti osetno skuplji od Ryzena.

Poslednja izmena:
Jedan ovde vrli forumaš veli: 180$.

Planira li Intel da izbaci 6-core i5 procesore da pariraju Ryzenu 1600(X) i po kojoj ceni, ako ih bude?

EDIT: Nevermind, šuška se da će biti Coffee Lake i5 sa 6c/6t...garantovano će biti osetno skuplji od Ryzena.
Koliko sam ja nesto cuo izbacice a i verovatno ce ici preko 4ghz lagano [emoji3]

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Pitanje u vezi procesora Kaby Lake serije, radi se o G4560.

Neko ima/imao iskustva sa tim procesorom, odgledao sam veliki broj raznih benchmarka sa tim procesorom i na 1080p daje dobre rezultate, naravno sa određenim GPU, zanima me da li postoji veliki stutter i FPS drop kod specifično ovog procesora, jer ubrzo bih trebao sklapati novu konfiguraciju, a ovdje kod mene u BiH cijena jednog i5 je čak 400 KM skuplja nego recimo ovaj procesor, a ovaj dozvoljava gaming i na 1080p.

Ako neko zna, ili se već susretao sa ovim procesorom, da mi opiše otprilike gaming sa ovim procesorom uparenim sa npr. GTX 1050, pošto nisam neki hard-core zahtjevan gamer, trenutno igram i dalje na HP AIO dual core procesoru sa integrisanom grafikom iz 2011 godine :d, da li će biti nekih potencijalnih problema tipa stutter, frame drop i slično, ili bih trebao uzeti ovaj procesor sa vjerovatno B250 pločom?

Unaprijed hvala na odgovoru, ovo je moj prvi post, nadam se od mnogih na ovom forumu :type:

Neko ima/imao iskustva sa tim procesorom, odgledao sam veliki broj raznih benchmarka sa tim procesorom i na 1080p daje dobre rezultate, naravno sa određenim GPU, zanima me da li postoji veliki stutter i FPS drop kod specifično ovog procesora, jer ubrzo bih trebao sklapati novu konfiguraciju, a ovdje kod mene u BiH cijena jednog i5 je čak 400 KM skuplja nego recimo ovaj procesor, a ovaj dozvoljava gaming i na 1080p.

Ako neko zna, ili se već susretao sa ovim procesorom, da mi opiše otprilike gaming sa ovim procesorom uparenim sa npr. GTX 1050, pošto nisam neki hard-core zahtjevan gamer, trenutno igram i dalje na HP AIO dual core procesoru sa integrisanom grafikom iz 2011 godine :d, da li će biti nekih potencijalnih problema tipa stutter, frame drop i slično, ili bih trebao uzeti ovaj procesor sa vjerovatno B250 pločom?

Unaprijed hvala na odgovoru, ovo je moj prvi post, nadam se od mnogih na ovom forumu :type:

Poslednja izmena:

Ja imam taj procesor i naručio sam 1050ti, sledeći vikend mogu da testiram koju god igru te zanima. Uglavnom, kada se pogleda uloženo dobijeno, ova kombinacija je odlična, baš kao i G4560 i RX 470 za nekih 60ak evropljana više.

G4560 moze da "isprati" maltene sve grafike do RX 480.

1050(ti) je u potpunosti iskoriscena u kombinaciji.
RX 470 ce u 90% slucajeva, verovatno i vise, biti u potpunosti iskoriscena, u nekim CPU intenzivnim igrama tipa Gta V ili BF1 multiplayer bice CPU bottleneka, ali svakako ne u toj meri da ne opravdava kupovinu 470.

Znaci ako neces konstantno da piljis u GPU usage i trazis trenutak da GPU nije 100% iskoriscen, uzmi G4560, B250 ili H110 plocu(uz H110 treba da se uradi bios update tamo gde kupujes plocu da bi radilo, mada ako je ploca novije serije ne bi trebalo da bude problema. Da se ne bi razmisljao, trazi bios update ako uzimas H110) i RX 470 grafiku.

Ja imam taj procesor i naručio sam 1050ti, sledeći vikend mogu da testiram koju god igru te zanima. Uglavnom, kada se pogleda uloženo dobijeno, ova kombinacija je odlična, baš kao i G4560 i RX 470 za nekih 60ak evropljana više.

Vjerovatno ću se i ja odlučiti za istu kombinaciju, nažalost RX 470 ne mogu da priuštim jer cijena GTX 1050 2GB je 387 KM, a RX 470 600 KM, grozne cijene ovdje kod nas stvarno..

Ali, ako eto već budem uzimao gledaću da kupim 1050Ti jer sam gledao dosta benchmarka na kojima ipak znači 4GB iako je to samo za igre na visokim podešavanjima.

Hvala svima na odgovorima ! Doći ću opet kada sklopim ovu konfiguraciju, ili ako budem imao još neko pitanje, hvala još jednom.

Ukoliko razmatraš 1050 onda možda možeš da sačekaš RX 560, ona će biti i po ceni i po performansama na pola puta između 1050 i 1050ti. Ukoliko ti treba bilo kakav savet ili benchmark ovog procesora, javi se, tu smo da pomognemo jedni drugima.

Ukoliko razmatraš 1050 onda možda možeš da sačekaš RX 560, ona će biti i po ceni i po performansama na pola puta između 1050 i 1050ti. Ukoliko ti treba bilo kakav savet ili benchmark ovog procesora, javi se, tu smo da pomognemo jedni drugima.

E da, nisam napisao to, čekam da izađe RX 560, baš sam nestrpljiv da vidim njene performanse naspram RX 460/GTX 1050, znam da RX 550 mene barem nije oduševila jer je dosta skupa, skoro kao RX 460, a velika je razlika između te 2 kartice.

Pošto neću da radim offtopic, postaviću pitanje u vezi GTX 1050 na temi određenoj, a u vezi je VRAM-a te kartice, uglavnom nadam se RX 560 i njenom izlasku što prije :d

@Wolf
Evo info iz prve ruke. Koristim g4560 i rx 470 4gb vec neko vreme i apsolutno nema potrebe za bilo kojim jacim procesorom do rx 480 i gtx 1060 pa cak i sa tim karticama se fino drzi. Sttuter i zamrzavanje je bilo karakteristika prethodnih pentiuma sa 2 jezgra i 2 treda, sa 4 treda toga nema. Ovo je prakticno i3 za duplo manje para. Bukvalno i3 6100 pre 6 meseci da si kupio za 110e danas iste performanse u dlaku za 60e. Apsolutno sve igre ce raditi bez problema. BF1, GTA V, Far cry 4 sve to radi na 60 fps sa vsync i ne ide ispod, ok neka scena moze da spusti fps ali ponovo nema seckanja i zamrzavanja slike. CS GO min oko 130 fps uglavnom oko 150 a ide i preko 200. AC Unity i syndicate jedino nema zakucanih 60 vec se dobija oko 45-55 sa min 40 na unity i nesto vise na syndicate i to testirano u igri a ne na pocetku samo onih tutorijal misija sto testiraju po YT gde mi je fps bio zakucan na 60, tek kasnije se vidi da ide ispod 60. Sad da li je do grafike ili procesora nisam ni gledao jer je nebitno posto je potpuno igrivo a i da bi imao 60 zakicanih i tim igrama treba i dosta skuplje komponente. Svakako nema seckanja i zamrzavanja apsolutno igrivo. Narocito ako stavljas na rx 560 i 1050ti, tu neces ni videti razliki izmedju i5 i g4560 npr.
Naravno sve je to bilo na high, bery high, ultra podesavanjima

Preko 4ghz nije dosta, hocu preko 5

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока
Ja sam bio umeren ali ce sigurno ici i preko 5 [emoji3] [emoji3]

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

@Lukija
Interesantan tekst. Navodno je tek ova poslednja verzija CPUz realan pokazatelj snage Ryzena a prethodne su bile nenamerno napumpane prakticno.

@Caridze
Posle saznanja kakav TIM stavljaju, nisam iznenađen ni ovim. Nisam to primetio do sada a često ostavim hwmonitor pa na kraju dana pogledam max vrednosti.

Poslednja izmena:
Ja ne znam sta je sad cudno kod toh spajkova. Moj 4670K koji delidovan, overklokovan i pod "vodom" ima spajkove od po 20-30C vs idle u roku of 2s i to je u skladu sa oni sto navode kada se pokrene browser posebno Chrome, dok se stabilizuje na nekih 50-60C maks. Ti spajkovi su veci kada nema delida bio on overklokovan na vodi ili vazduhu. Kmece bez razloga.
Sad drugi je problem sto Intel godinama forsira delid da se radi zbog svoje lose prakse lepljenja IHS-a umesto lemljenja.

Nazad
Vrh Dno