Šta je novo?

Intel IGP overclock

• Začetnik teme Začetnik teme peja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

peja

Čuven
Učlanjen(a)
21.06.2005
Poena
865
Imam HD2000, pa me zanima koji su limiti za OC uz box kuler. Ovo mi ne treba za igre, već za madv, za malo bolja podešavanja. Default max clock je 1150MHz, kada stavim da ide do 1400MHz primeti se razlika. Ono što ne znam je koliki je default napon, ne piše u BIOS-u (Asus P8H61-M), već samo vrednosti za over/undervolting. Ne znam na koliko ode napon kada stavim 1400MHz, postavljen je na Auto, vidim da su neki izvlačili stabilnih 1650MHz uz povećanje, mada je pitanje da li to može uz box. Koja je bezbedna temperatura za IGP?

Znači, šta bi bile preporuke?

:wave:

Evo ja sam se time bavio na grafičkoj u Celeronu G530. Napon grafičke bi trebao da je isti kao napon procesora, a sa offsetom možeš da menjaš dodatno samo za grafički deo umesto da podižeš za ceo procesor. Prema intel specifikacijama napon procesora može da ide do 1,52V a neko najčešće slaganje korisnika je oko 1,35 za bezbedan 24/7 overklok Sandy bridge procesora. Kod mene je procesor na 1,15V pa sam išao sa offsetom do +0,23 i tu sam izvukao 1650MHz. Međutim dešava mi se u jednoj igri da mi se na momente koči, pa sam smanjio na 1600MHz sa naponom 0,18 i ispitujem da li će opet da se dešava. Važna stvar, ako ostaviš napon na Auto, do 1350MHz se ne povećava, posle 1350 za svakih 50MHz offset sa automatski podiže za +0,05. To ne piše u BIOS-u već moraš da instaliraš onaj ASUS-ov AI suite. Ne znam da li je bezbedno ako bi stavio mnogo visoku frekvenciju a napon ostavio na auto. Takođe moguće je da povećavanje BCLK vrednosti traži veći napon.

Što se tiče temperature, mislim da ne postoji sonda nego da se računa nekako na bazi jezgra, tako da bi limit temperature iGPU bio i limit temperature procesora. GPU-Z je očitava. Isto sam primetio da se nekad frekvencija ne podigne na onu vrednost koju ja zadam, nego ostane na baznoj ili čak nekoj levoj. To se rešava restartom. I još jedna stvar, ko hoće da izvuče maksimum grafičke, treba da koristi dual chanel, najveći dobitak u pixell fillrate-u. U prilogu 3DMark Vantage rezultati koje sam planirao da ostavim.

Prilozi

• 0850MHz - 0,090V - 45C - 4.3W.webp
    0850MHz - 0,090V - 45C - 4.3W.webp
    49 KB · Pregleda: 79
  • 1000MHz.webp
    1000MHz.webp
    49.2 KB · Pregleda: 71
  • 1350MHz.webp
    1350MHz.webp
    49.1 KB · Pregleda: 64
  • 1600MHz - 0,170V - 50C - 9,4W.webp
    1600MHz - 0,170V - 50C - 9,4W.webp
    49 KB · Pregleda: 51
  • 1600MHz - 0,170V - 50C - 9,4W - dual chanel.webp
    1600MHz - 0,170V - 50C - 9,4W - dual chanel.webp
    48.9 KB · Pregleda: 62
Poslednja izmena:
ja ne znam ako ti izvuce ovoliki skor u vantage?!

Igp na 1500mhz kod mene u vantage baca 1990. Memorija je na 1866mhz.

Zato što sam testirao sa Entry podešavanjima (obrati pažnju na slovnu oznaku ispred broja), a ti si sa Performance. Entry se preporučuje za testiranje integrisanih grafika.

Poslednja izmena:
Ovo mi malo postaje smesno. Na Entry izbacuje 11647. Igp na 1500, mem 1866.

Ne razumem šta je smešno? Imaš intel HD 3000 koja je duplo jača od intel HD 2000. Ako neznaš nešto pitaj, ako ćeš da pametuješ onda se prvo informiši.

Ja imam I3 540, i od podesavanja imam da povecavam napon gpu-a i da menjam freq. Def mi je 767 mogu do 1300 ja msm. probao sam da dizem al izbaci crn ekran Jel ista procedura za moj ili ?

Hvala puno nocniduh, to mi je trebalo.🙂 Staviću na 1350MHz, dovoljno mi je.

@ivan91
Opšti postupak za overklok je podigneš frekvenciju za jedan korak, zatim pokušaš boot, ako ne uspe dodaš napon za jedan korak, ako opet ne uspe, dodaješ sve dok ne uspe, vodeći računa da ne prekoračiš neke zaključene granice. Ako ti prođe boot, testiraš stabilnost i dodaješ napon ako treba. Meni je bilo dovoljno da prođe 3DMark i da mi igre rade normalno.

Tvoj procesor je iz generacije pre procesora iz Sandy Bridge generacije, pa ne mogu da ti kažem koje su granice, temperature i dometi i da li je napon full ili ofset. Sva odgovornost je na tebi 🙂

@peja
Nema na čemu. 🙂

Šta misliš, koliko je dovoljno za 1400MHz? Pretpostavljam da ne mora baš +0.05.

Evo mojih frekvencija - offset - temp - TDP (procesor na 1,15V)

Prilozi

• frekvencija - napon - temperatura - TDP.webp
    frekvencija - napon - temperatura - TDP.webp
    7.7 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Extra, stavo sam 1450 sa +0.06 kao nekom siguricom, mrzi me da testiram.
Jedno pitanje, kada se manuelno podesi offset napon da li se on menja u skladu sa frekvencijom (850 - 1xx0 MHz) ili stalno stoji uvećan?

Poslednja izmena:
E to ne može nigde da se vidi, bar ja nisam našao takav program. Sigurno opada barem za onoliko koliko je razlika u full i idle modu procesora (ako ti je uključena ušteda). E sad da li su bili pametni pa da i offset promene, to samo oni znaju.

Išao sam u BIOS da nađem neko podešavanje da isključim dinamičku frekvenciju na GPU, pa da izmerim TDP sa i bez offseta, međutim nepostoji mogućnost da se isljuči.

Nazad
Vrh Dno