Šta je novo?

Intel i7-8700 @ 4.28Ghz do 98C stepeni u full load-u

Proveri triput da li je kuler dobro montiran, zategnut, dobro naleze itd
Otvarao sam kućište više puta za dva dana od kako je počeo problem. Nije do kulera. Jer počelo je da se javlja pre dva dana a pre toga nisam otvarao kućište mesecima.

BTW jel neko ovde radi delid?

balaburin je radio meni.

Moguce da taj kuler jednostavno nije dovoljno dobar za 8700.

Ugradio sam danas vodeno hlađenje sa dva ventilatora i stavio cooler na vrh kućišta, a ventilatori da izvlače na gore. CPU Cooler LC Power Cosmo Cool LC-CC-240-LiCo. Na idle je temperatura ~35C stepeni, sa skokovima na ~50C stepeni na sekund, dva. Čim krene load skoči u sekundi na ~60C, a kada se testira procesor na 100% load temperatura ide na ~75C stepeni.

Al... bučno ljudi moji. Na AIR je bila turbina samo u high-max load-u. Sad je tiše od toga, ali konstantno.

Il trpi buku ili neka ti neko deliduje procesor, nema druge.

Mada vidim da ti niko nije odgovorio na to pitanje tvoje jel ima neko ovde da radi delid.

Ja koristim pilotske slušalice 90% volume. Tako da ni "turbinu" ja nisam čuo dok igram ili editujem. Ja ću da "istrpim" i sigurno se naviknem za periode kad radim nesto bez zvuka, ili ću pustim muziku...

U svakom slučaju da izguram još godinu, dve, prodam sve komplet i nova konfa kad se unormalne cene. Monster kućište, monster air cooler sa 14ticama i 500 rpm-a.

konstantno kupujes lose kulere. trebao si da pitas za savet pre kupovine. ali ajde barem su malo bolje temperature.

Jasno je i meni da je ovaj bezvezni kinez, al nisam hteo da ulažem puno keša kad ne znam da li je stvarno do procesora problem.

Nije do procesora problem. Kao što su ti rekli već, problem su neadekvatni cooler-i, i neadekvatna montaža. Dosta ljudi pravi grešku kada montira cooler. Zavrću svaki šraf pojedinačno do kraja. Hladnjak je potrebno pritisnuti rukom na CPU tako da ravnomerno stoji, i istovremeno šrafove zavrtati u X formaciji po 3 okretaja svaki dok se ne stigne do limita. Samo tako ćeš obezbediti ravnomerno naleganje i pravilno raspoređivanje termalne paste pod pritiskom. Još uvek nisi okačio slike, što još više otežava sve. Siguran sam da nešto ne radiš kako treba. Ili nepravilna montaža, ili previše / premalo paste. Možda čak i loša ili dotrajala pasta. Previše pitanja, premalo informacija.

Hvala na pomoći i predlozima.

Ne znam da li si ispratio od početka, ali ne mogu ja da budem uzrok problema kada je procesor počeo da pravi problem godinu i po dana nakon što sam poslednji put pipnuo njega i njegov cooler.

Znači, nisam ja ništa promenio u podešavanjima i fizički u položaju delova a procesor je počeo drugačije da se ponaša.

Imam originalno uputstvo za montažu i pratio sam ga pažljivo. Znam i za to kako se pravilno zatežu šrafovi.

Onda ploča ili napajanje umiru, a možda i procesor.

Vrh Dno