Šta je novo?

intel i5 750 pregrejavanje

trba

Cenjen
Učlanjen(a)
07.06.2014
Poena
160
Imam problem da mi je procesor poceo da radi na 65 stepeni u idle modu,a kad upalim hd film ili igricu ode preko 80,a jos sad kad je pocelo leto dodje i do 90 pa se restartuje.Menjao sam pastu nekoliko puta,sklonio box kuler i stavio CM hyper tx3 evo.Procesor nije OC radio je normalno 3 godine tek ove godine je ovo pocelo da se desava.Socket je lga1156 koji se vise ne proizvodi pa mi je i problem naci drugu maticnu da tamo isprobam.
http://i.imgur.com/gYPLCKX.png
Okacio sam i sliku kao sto vidite nista nije ukljuceno samo Chrome.

Imam problem da mi je procesor poceo da radi na 65 stepeni u idle modu,a kad upalim hd film ili igricu ode preko 80,a jos sad kad je pocelo leto dodje i do 90 pa se restartuje.Menjao sam pastu nekoliko puta,sklonio box kuler i stavio CM hyper tx3 evo.Procesor nije OC radio je normalno 3 godine tek ove godine je ovo pocelo da se desava.Socket je lga1156 koji se vise ne proizvodi pa mi je i problem naci drugu maticnu da tamo isprobam.

Ne vidi se iz priloga koja je ploča u pitanju i koja BIOS verzija. Počni odatle, tj. flash-uj BIOS. Ako kažeš da nije uključeno ništa od resursa i programa, osim Chrome-a, pobrljavila je plojka, jer ti CPU vuče preko 100W u leru. Možeš pre flash-a i da resetuješ BIOS za početak.. Aj, baš javi kasnije kakva je situacija. Greju se ti i5 gen 1 dosta, ali baš toliko koliko tebi ne. Pozz

proveri opet kacenje za kuler,tutorial izguglaj.stvarno mi vise deluje da kuler nema kontakt sa cpu-om nego ista drugo,jer reaguje na ambijentalne temperature.

nznm šta bi kolege rekle na to da se spu deliduje?

PS kad se deliduje šta treba da se uradi da bi se HIS nadomestio tj kada se skroz ostrani onaj razmak između cpu i hladnjaka čime se premošćava

OSim gore navedenog, pogledaj u task manager-u da ti sta ne zauzima procesor kada je u idle rezimu, da slucajno nije neki virus ili neki miner da ne radi u pozadini. Ja bih preporucio i reinstalaciju sistema ako nije velika frka.

nznm šta bi kolege rekle na to da se spu deliduje?

PS kad se deliduje šta treba da se uradi da bi se HIS nadomestio tj kada se skroz ostrani onaj razmak između cpu i hladnjaka čime se premošćava
i5-750 ne delidujes, tek ivy bridge i haswell delid radis. Njega mozes samo da lapujes i kuler da lapujes da bi bolje nalegali. Citiram Demios-a.

pusti ga,bolje i ovo nego nekom glavu,vidis kako se nameracio. :)

Trebao si da okacis sliku task menadzera u idle da vidimo da li nesto radi procesor u pozadini.

Imas li ikakvo opterecenje CPU-a dok masina "idluje". Idi u BIOS i ucitaj "optimum defaults". Takodje skini cooler, promeni pastu. Ocisti cooler od prasine. Proveri ventilaciju kucista. Za pocetak najbolje skini stranicu kucista. Proveri onda ponovo "idle" temperature.

P.S. Proveri u BIOS-u fan management. vecina ploca ima ovu stavku. Proveri da nije na quiet ili Silent. Stavi je na normal. Vidim na slici da ti PWM Fan stoji kao "minimal" 1%. To znaci da je u BIOS-u nesto od toga aktivno. Moguce je da ti ventilator presporo vrti ili da ima "los target" i da dozvoli procesoru da se previse ugreje ne ubrzavsi na dovoljan broj obrtaja. Koji cooler sada imas? E da proveri da nisi ubo fan od procesora u "case" FAN konektor umesto u CPU konektor na ploci.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
jeste zamena paste ali ako hoću IHS da maknem onda mi treba nešto da mi premosti debljinu IHS-a (da ali koji tanak materijal da stavim)
kako da zategnem klasičan kuler???

Nikako, to se ne radi za fabricke box kulere. A custom kulere, zategnes malo jace nego pre da nalegne dobro.

Nazad
Vrh Dno