Šta je novo?

Intel Haswell-E procesori

Da vas pitam: koliko vidim, postoje ploče (LGA 2011 i LGA 2011-v3) koje su na mestu za montažu kulera - probušene (četri rupe, u četri ugla oko CPU-a, probušene kroz matičnu ploču) ... ALI postoje i ploče koje NEMAJU probušene rupe već su samo prisutni plitki navoji metalnom nosaču koji je oko podnožja za CPU.
Ova moja matična je baš takva - nije probušena i za kuler mora da ide drugačija vrsta montaže ... pitam se ZAŠTO o ovome niko ne govori ?
Sasvim je jedna stvar ako ti montiraš neki težak kuler, tako što protneš šipke i stegneš ih sa obe strane ploče a sasvim druga stvar ako taj isti kuler treba da stoji na navojima koji su svega 4mm duboki :smash:

Nadam se da ste me razumeli o čemu pričam tj. da ste (za razliku od mene) upoznati sa ovim glupostima :trust: ?!

Ja na te navoje montiram POT za LN2 hladjenje od 3-4kg i nemam problema nikakvih, tako da ti sa bilo kojim hladjenjem neces isto tako imati problema....Jedini je problem sto hladjenje mora da ima adekvatno kacenje....
Zar nije taj pot i ploca u horizontalnom polozaju ?

Aha, kontam sad, a i kad pogledas backplate od 2011 socketa, to je masivnije od bilo kog hladnjaka koji moze da se uzme, ne racunajuci ln2 pot. Zato je ASUS stavio kao foru da mozes da skines sve to i da zamenis sa svojim backplatom :)

Ja sam to pitao zato što deluje prilično naivno da se sve to drži na tako malim/plitkim navojima ... ali očito nije naivno. OK.

Danas sam platio (i verovatno ga danas i šalju) vodeno hlađenje
Phobya Pure Performance Kit 400LT. Naravno ima montažu i za 2011 soket. Samo još da sačekam da ga DHL donese ... pa da se proveselim :)
Naravno, izvestiću vas kada ga montiram.

P.S.
Već imam "glavu" Appoge GT ali nemam odgovarajuću montažu tj. dodatni držač koji bi ga mogao prišrafiti na 2011 soket.
Da li je neko od vas upoznat: jeli on bolji od ovog Phobya UC-2 LT koje dolazi u paketu ?

Poslednja izmena:
oooh, maxer - fantastično izgleda naručeni Phobya kit!! +1 na pericin komentar - svakakve budžotine od kulera sam ovrtao u te navoje na svojoj X79 ploči, gde bukvalno na mrtvo može da se zategne kuler; ne treba preterivati svakako, ali neka te ne brine to što rupe ne prolaze kroz ploču, jer je tih par mm i više nego dovoljno! Pozz

Hvala na odgovoru. Sigurno je da ću biti pažljiv :)

Biće slika i testa ovog vodenog sistema ... verovatno ću otvoriti posebnu temu u pod-forumu za hlađenja.

P.S.
Sad tek videh da sam pogrešno napisao ime mog "starog" hladnjaka (koji u stvari nikada nisam ni koristio, mrzelo me da ga zamenim :)).
Naziv je Swiftech Apogee GT ... evo baš sada bunarim po netu i tražim neke iole uporedne rezultate sa ovim novim modelima hladnjaka za CPU.

Poslednja izmena:
Ne bih ja tamo ... pa ne modujem ništa, samo ugrađujem gotov fabrički sistem (bez mnogo truda) :d

Da li se za ove procesore savetuje vodeno hladjenje ili se izricito savetuje ili je vazduh ok? Ne zanima me overclock.

ako te ne zanima oc,i nisi potpuno alergican na malo buke,hladnjak koji dolazi uz procesore je sasvim dovoljan.

Da li se za ove procesore savetuje vodeno hladjenje ili se izricito savetuje ili je vazduh ok? Ne zanima me overclock.
Ako ne zelis OC uopste, bilo koji obican 2011 socket kuler je ok, voda je nepotrebna. Prosto i jednostavno.

Uz procesore ne dolazi nikakav hladnjak, tako da moras uzeti nesto....Ako proc. neces da klokujes bilo koji kompatibilan sa 2011 socket-om ce ga hladiti i vise nego dovoljno.
Sto se tice samih primerka procesora OC-eri praktikuju trenutno 4.5 ghz wprime 1024 test ( pricamo o 5960x procesorima), koji se sastoji u vrcenju istog na vazdusnom kuleru na najnizem mogucem naponu. Ekstra dobri primerci mogu to da rade ispod 1.2v solidni to vrte ispod 1.3 a losiji iznad 1.3v...
Trenutno sem ASUS-a niko nema mogucnost klokovanja uncore iznad nekih 3.7-3.8ghz, sto za svakodnevni rad mozda i nece biti vazno, problem je jako skupa ddr4 memorija ( kod nas koliko sam gledao najjeftiniji kit 4x4gb je oko 300 eura!!! sto je sa obzirom da je to osrednje rejtovana memorija preskupo. Dobra stvar je da vec sa 5820 procesorom mozete uzivati u blagodetima ove platforme a njihova cena je vise nego prihvatljiva za 6 jezgara ( 12 HT on )...

Za vazdusno hladjenje je 1.3V apsolutni maksimum, i to za odlican hladnjak + odlicno provetreno tower kuciste.

Kod mene 5930k @4.4 i 1.3125V ide do 93C na vazdusnom hladjenju kada pokrenem Prime95.

U idle je na 43C.

@Perica
Koliko sam uspeo da vidim na stranim forumima, ne ocekuje se pad cena DDR4 memorije u skorije vreme. Jos uvek je ekskluziva za X99 chipset, a masovnija proizvodnja je godinu-dve daleko.

Kolege forumaši, kao što sam obećao - postavio sam opširan prikaz mog novog sistema zasnovanog na i7 5820k procesoru i vodenom hlađenju Phobya 400LT u ovoj temi LINK.

Nadam se da će moja iskustva biti od koristi budućim vlasnicima ovog procesora :)

znam da nije haswell-E,ali zna neko nacin da nateram 4770 da skuca u loadu na maksimalnih 3,9ghz?pustio me je da stavim manuelno mnozilac na 39,i u idle-u i medium load-u spajkuje po potrebi na 3,9ghz,ali u full loadu,tj prajmu i sl skuca sve na 3,7ghz i ni makac.temperature nisu problem,ne prelazim 60c nikad.

ne videh,pratih tu temu tacno do tog pitanja,prebacam se tamo.

Mozda hoce da prekoraci zacrtani TDP kada tako cepis, i onda ne da da ide vise. Kada bi mogao da povuce vise struje, onda bi sigurno zakucao na 3,9GHz :)

Vrh Dno