Šta je novo?

Intel Extreeme Accelerator 900

D_Radenkovic

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2005
Poena
304
Interesuje me kakve su performanse Intel Extreme Accelerator 900 graficke, koje se stavlja u laptopovima i uzima 128 Mb RAM memorije.
Da li moze sa performansama da se uporedi sa npr. 9600Pro

nema sanse!

Imas gomilu testova notebook racunara na http://www.bench-market.com/ a dosta njih je sa GMA900 i GMA950 grafikom, pa najbolje sam pogledaj rezultate... Obicno testiramo i u 3D mark-u, pa mozes da uporedis... Uglavnom, mnogo je sporiji GMA 900/950...

U 3D operacijama da. Ako koristis uglavnom 2D (citaj: nema nekog igranja), onda je GMA900/950 sasvim OK; pogotovo 950 sa nekim dual core mobilnim procesorom predstavlja i vise nego dovoljnu platformu za rad sa programima koji su malo zahtevniji, kao i u multimediji - drugo jezgro "pomaze" dosta ako se npr. gledaju HD (720p/1080p) filmovi sa takvom integrisanom grafikom koja nema sam napredije funkcije. Racunaj i na to da lap sa malcice jacim grafickim jezgrom od tog (npr. ATI X700 i jaci, NV 6200 i jaci) takodje doprinose i jacem grejanju - na ovim temperaturama meni licno je vrlo vazno da se ventilator okida sto je redje moguce.

D_Radenkovic je napisao(la):
Interesuje me kakve su performanse Intel Extreme Accelerator 900 graficke, koje se stavlja u laptopovima i uzima 128 Mb RAM memorije.
Da li moze sa performansama da se uporedi sa npr. 9600Pro

Intel GMA 900/950 je sasvim solidan u 2D radu, 2D igrama i multimediji, ali na igranje u 3D odma' zaboravi, narocito na sve igrice iz poslednjih nekoliko godina. Ono sto mozes da igras od 3D igrica su neke stare, manje zahtevne igre (iz kraja 90-tih) ala CC Red Alert, i sl.

Po snazi su negde u rangu sa starim Geforce MX, Voodoo 3 i Ati Radeon 7000 karticama, znaci visestruko (recimo 4-10x) slabije od low-end kartica danasnjice kao sto su Nvidia GeForce 6200/7300, Ati Radeon X1300 ili spomenuti 9600pro, sto se svodi na to da novije 3D igre (ala BF2, COD2, Quake4, HL2, FEAR, itd) ne mozes da igras ni u najnizoj rezoluciji.

Takodje ne zadovoljava ni minimalne specifikacije za buducim Vista Aero user interfejsom.

Sve u svemu, nema ama bas nista extreme kod njega, samo marketing koji kao i obicno terminima pokusava da obmane neinformisane potrosace i navuce ih da kupe proizvod...

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Racunaj i na to da lap sa malcice jacim grafickim jezgrom od tog (npr. ATI X700 i jaci, NV 6200 i jaci) takodje doprinose i jacem grejanju - na ovim temperaturama meni licno je vrlo vazno da se ventilator okida sto je redje moguce.

Doprinose podosta, ali samo dok zaista rade u 3D rezimu, tj. dok igras igre. U normalnom 2D radu, moderni akceleratori ala npr. Ati X1400 koga ne trose prakticno nista vise od integrisanog Intel GMA resenja. Dokaz, kod mene, temperatura X1400 GPU-a u 2D-u je tik iznad ambijenta, dok u 3D-u poraste za nekih 20-25C iznad istog. Takodje, u 2D-u baterija mi traje oko 3.5h, a dok igram neku zahtevnu igru (dakle i GPU i CPU zestoko rade) baterija izdrzi nepuna 2h.

M_M je napisao(la):
Doprinose podosta, ali samo dok zaista rade u 3D rezimu, tj. dok igras igre. U normalnom 2D radu, moderni akceleratori ala npr. Ati X1400 koga ne trose prakticno nista vise od integrisanog Intel GMA resenja. Dokaz, kod mene, temperatura X1400 GPU-a u 2D-u je tik iznad ambijenta, dok u 3D-u poraste za nekih 20-25C iznad istog. Takodje, u 2D-u baterija mi traje oko 3.5h, a dok igram neku zahtevnu igru (dakle i GPU i CPU zestoko rade) baterija izdrzi nepuna 2h.

Ne radi se samo o 3D rezimu i explicitno igranju, nego svuda gde se karta dodatno angazuje kao hardver - za peglanje video streaminga, hw decoding, itd.

Ne radi se samo o 3D rezimu i explicitno igranju, nego svuda gde se karta dodatno angazuje kao hardver - za peglanje video streaminga, hw decoding, itd.

U principu da, ali

1) Danas to peglanje i hw dvd decoding moderne cak i low end kartice to rade bez mnogo opterecenja i grejanja...

2) A ako to peglanje ne radi video karta, CPU ce morati da odradi, tako da ti je ukupno grejanje manje vise isto u oba slucaja (mozda i vece u slucaju da CPU to radi jer nije hardverski optimizovan za taj posao kao sto GPU jeste)

Poslednja izmena:
M_M je napisao(la):
U principu da, ali

1) Danas to peglanje i hw dvd decoding moderne cak i low end kartice to rade bez mnogo opterecenja i grejanja...

2) A ako to peglanje ne radi video karta, CPU ce morati da odradi, tako da ti je ukupno grejanje manje vise isto u oba slucaja (mozda i vece u slucaju da CPU to radi jer nije hardverski optimizovan za taj posao kao sto GPU jeste)

1) nesto sto moze CPU klase P4 3.4GHz HT da optereti do 50-60%, jednostavno ne moze da prodje kroz GPU tako neprimetno kao sto ti kazes. Power consumption test prilikom koriscenja peglanja streama:

x1600xt.33.gif

2) CPU radi to u svakom slucaju, GPU preuzima na sebe samo deo posla (uz napomenu da prioritet nije bio iskljucivo skidanje CPU opterecenja, nego i drugi faktori, kao sto je kvalitet prikaza). CPU ni ne mora biti sam hardverski arhitekturom optimizovan za to, nego mora imati dobro optimizovan codec. Koji se, usput budi receno, pojavio - test novije verzije AVC codeca (kada se koristi kao iskljucivo softversko resenje) pri H.264 decodingu daje manje CPU opterecenje nego kada to radi X1900 u kombinaciji sa istim CPU-om. Jos ako imas solidan 65um mobilni procesor kao sto je core duo - potrosnju u watima je lako uporediti sa onom tabelom gore.

1) nesto sto moze CPU klase P4 3.4GHz HT da optereti do 50-60%, jednostavno ne moze da prodje kroz GPU tako neprimetno kao sto ti kazes. Power consumption test prilikom koriscenja peglanja streama:

x1600xt.33.gif

2) CPU radi to u svakom slucaju, GPU preuzima na sebe samo deo posla (uz napomenu da prioritet nije bio iskljucivo skidanje CPU opterecenja, nego i drugi faktori, kao sto je kvalitet prikaza). CPU ni ne mora biti sam hardverski arhitekturom optimizovan za to, nego mora imati dobro optimizovan codec. Koji se, usput budi receno, pojavio - test novije verzije AVC codeca (kada se koristi kao iskljucivo softversko resenje) pri H.264 decodingu daje manje CPU opterecenje nego kada to radi X1900 u kombinaciji sa istim CPU-om. Jos ako imas solidan 65um mobilni procesor kao sto je core duo - potrosnju u watima je lako uporediti sa onom tabelom gore.

Prvo taj grafik je grafik potrosnje celokupnog racunara i to u 3D igrama a ne prilikom peglanja streama!!! Opterecenje CPU-u prilikom dekodinga video stream-a je dat ovde
http://www.sudhian.com/index.php?/articles/show/732/6
http://www.sudhian.com/index.php?/articles/show/732/7

A inace to sto kazes nije bas mnogo logicno. U cemu je onda poenta da GPU preuzme deo posla? Da time zaposli CPU jos vise??? Ili tu nesto nije korektno implementirano u tom AVC-u ili je kvalitet krajnjeg rezultata znacajno bolji kada i CPU i GPU rade zajedno, ali na ustrb veceg opterecenja tj. postrosnje.

Koliko para toliko muzike, uvek vazi i vazice. Ako hoces dobar kvalitet izlaznog stream-a, neko posao mora da odradi, vise HW (GPU) ili vise SW (CPU). Ko go da ga radi, ukupna potrosnja energije ce biti srazmerna kvalitetu.

Poslednja izmena:

Za te potrebe tata-mata (koji glupi izraz 🙂 ) je GeForce 6150, mada to nema previse veze sa ovim threadom 🙂

Ono sto ima vezesa threadom, jeste da je tacan naziv Intel grafike integrisane u i915GM cipset Graphics Media Accelerator 900 od cega potice skracenica GMA900...

M_M je napisao(la):
Prvo taj grafik je grafik potrosnje celokupnog racunara i to u 3D igrama a ne prilikom peglanja streama!!! Opterecenje CPU-u prilikom dekodinga video stream-a je dat ovde
http://www.sudhian.com/index.php?/articles/show/732/6
http://www.sudhian.com/index.php?/articles/show/732/7

To sto si ti linkovao jeste opterecenje procesora, a ja sam postovao sliku o potrosnji (dakako celog racunara) kada "GPU radi posao" (sto prema tebi ne bi trebalo ni najmanje da se primeti, tj grejanje/potrosnja). Na toj strani (sledeca strana koju nsi linkovao) niko ne pominje ni "i" od igre, nego peglanje streama sa DVD-a.

M_M je napisao(la):
A inace to sto kazes nije bas mnogo logicno. U cemu je onda poenta da GPU preuzme deo posla? Da time zaposli CPU jos vise??? Ili tu nesto nije korektno implementirano u tom AVC-u ili je kvalitet krajnjeg rezultata znacajno bolji kada i CPU i GPU rade zajedno, ali na ustrb veceg opterecenja tj. postrosnje.

Sta sad nije logicno? GPU ne zaposljava CPU, nego obratno. CPU je taj koji deli zadatke, a GPU preuzima deo na sebe. I kada se angazuje GPU (ili neki drugi chip zaduzen za decoding, neki conexant ili broadcom, recimo), CPU nije digao ruke od toga, takva je prosto PC arhitektura. Jedino sta tu nije logicno je - ponovicu - to da posao koji opasan CPU optereti do 50-60% zauzeca, GPU (po tvojim recima cak i low end) uradi a da to nije ni osetio.
Sto se tice sw codeca, izgleda da se igramo gluvih telefona. Dakle, procesor je sa cisto softverskim resenjem (CoreAVC codecom) resio stvar brze i sa manje opterecenja, nego kada je to odradio GPU, konkretno X1900 (na tom istom procesoru). Sta sad to nije korektno implementirano tu? Zasto je tako nemoguce da CPU sa dobrim, optimizovanim sw codecom uradi stvar kako treba, i brze?

Poslednja izmena:
Nije mi jasno zasto se tako slabe graficke kartice stavljaju u solidno jake masine.
IBM koji u 1.7Ghz sa L2=2Mb stavlja Ati 7500 i
Sony koji u 1.86Ghz L2=2Mb stavlja GMA900

D_Radenkovic je napisao(la):
Nije mi jasno zasto se tako slabe graficke kartice stavljaju u solidno jake masine.

Razlog je vrlo prost. Verovao ili ne, veliku vecinu korisnika laptopova igre uopste ne interesuju i nisu spremni da plate dodatnih 10-20% cene laptopa za dobar GPU.

Prakticno uvek isti proizvodzac nudi slican model ali sa jacom grafickom naravno za nesto vise para... pa ko voli nek' izvoli...

Poslednja izmena:
Laptop linije kod svakog proizvodjaca se dele na barem dve linije - biznis linija i kucna linija. Oni koji imaju sredstava imaju i posebne multimedija, gaming, desktop replacement, itd serije. Grafika je u svakoj od tih serija prilagodjena ciljnoj grupi.

Jači grafički chip dosta troši bateriju i doprinosi grejanju u skučenoj plastici. Mnogo je lakše praviti laptop bez njega. Ako pritom može da se gleda film u londžu - dovoljno, a za igranje je playstation. 😉

Laptop linije kod svakog proizvodjaca se dele na barem dve linije - biznis linija i kucna linija. Oni koji imaju sredstava imaju i posebne multimedija, gaming, desktop replacement, itd serije. Grafika je u svakoj od tih serija prilagodjena ciljnoj grupi.

Bas tako, s jednim izuzetkom a to je IBM, koji je do sada bio prevashodno orijentisan biznis klijenteli, koja obicno vise ceni i trazi dugo trajanje baterija, izvrstan ekran, ukupan kvalitet izrade tj. look&feel, itd., pa je tek sada (kada su ga kinezi, tj. Lenovo kupili) poceo da nudi, i to za sada samo low-end GPU-ove, u svojoj novoj T60 seriji...

Nazad
Vrh Dno