Šta je novo?

Intel E8500 overclock

Lost88

Cenjen
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poena
159
E ovaklo. Treba mi vasa pomoc.
Procesor: Intel E8500
Plocu: MSI P45 Neo3 FR
Memorija: Geil Black Dragon 800Mhz 4*1GB
Treba mi pomoc oko overkloka procesora. Trenutno sam uspeo da ga kloknem na 3500 MHz bez podizanja voltaze i max temperatura je 52c. Medjutim ako bih hteo malo vise kako da podesim sve to u biosu. Ovo mi je prvi put da klokujem i trebala bi mi mala pomoc.

Prvo, temperature se testiraju tako shto se pusti program Prime95 i one mere uspomoc nekog programa namenjenog toj svrsi.

Tvoj procesor ima mnozioc 9,5 shto znachi da je sa tim RAM-om(ako ga ne overklokujesh) maximalni moguci overklok 3,8GHz.
Klok procesora se rachuna tako shto se FSB pomnozi mnoziocem, a maximalna vrednost FSB-a je polovina frekvencije tvog RAM-a.

Ne verujem da bi tvoj procesor mogao da radi na 3,8 na default naponu pa bi trebao da ga povecash malo.
Probaj sa vrednostima izmedju 1,3v i 1,5v. Manje vrednosti nece biti dovoljne za te frekvencije, a na vecim bi se previshe grejao poshto ipak imash samo BOX hladnjak.

Za podeshavanja u BIOS-u, trazi CPU vCore - to je voltaza procesora, FSB bus speed - je FSB i Multiplier je mnozioc.

S obzirom da ti je prvi oc, pretpostavljam da ti je box cooler, iliti, u prevodu, moras se isprcit, kako bi kod nas rekli, za jedan aftermarket cooler ..otpr. nekih 20ak eurica.

Nikako preko 3,6Ghz sa box kulerom. To je neki limit. Imas odlicnu graficku i da se ne lazemo- znacilo bi ti 4Ghz npr, cak i 3,8Ghz. Ali ako kupujes neki kuler, gledaj da to bude neki model koji ces posle moci da stavis na neki buduci cpu.. nesto slicno sam i ja uradio mada sam sa 3,6Ghz sa box kulerom otisao na ''samo'' 3,8Ghz ali je cpu zato smrznut, i zimi su temperature bile visoke sa box kulerom, nisam hteo da se igram leti.. a ovaj Brocken mi ostaje za i5 2500k. U svakom slucaju i da ga drzis na 3,6Ghz znacajna je to promena u odnosu na stock 3Ghz, posebno jer imas gtx560ti. Mada tek na 4ghz taj cpu ne bi bio usko grlo za tu graficku.

Ajde bre mani se sa tim prichama za usko grlo, mislim 500MHz razlika a toj arhitekturi nije tolika.
Mislim sigurno cesh imati bolje performanse sa i7 2600k, ali to je najvishe nekih 30% poboljshanje u fps, a taj procesor je par svetlosnih godina ispred tvog.
Imacesh sasvim pristojne performanse i sa tim procesorom na 3,5GHz.

Shto se tiche aftermarket kulera, ne bih ti savetovao ovaj shto je uzeo HVStoned, ali nije ni on losh.
Inache moze da se ostavri lep OC sa box hladnjacima. Moj E6750 je lagano dostizao 3,2 a modeli sa vecim mnoziocem su ishli i mnogo vishe, a to su bili 65nm procesori.
Ljudi stalno kupuju jeftine Celeron E3300 ili Pentium E5300 i overklokuju ih do barem 3(uglavnom vishe) sa BOX-om, stizu i 4GHz sa aftermarket hladnjacima.

Hteo ti da priznas ili ne, e8400/500 je bottleneck za ocovanu gtx 560ti, pa makar ovi cpu bili na 4,2Ghz :) Ali nista strasno.

Sto se tice kulera, ima veliki izbor ali se ne bih slozio oko pljuvanja Brocken-a, kuler hladi kao lud a nije ni bucan, ali ga pojedinci ovde pljuju jer su listici od pocinkovanog lima koji u dodiru sa vodom propada, zamisli, necu smeti da perem kuler smrkom :d ;)

Gledaj, niko ne kaze da cesh imati najbolje performanse te grafichke ako je uparish sa tim procesorom. To je nemoguce, uvek ce bolji procesor davati bolje performanse, sem u Metro 2033 na najjachim detaljima u ogromnim rezolucijama.
Ono shto se smatra CPU bottleneck-om jeste situacija kada zbog tvog procesora, ti na 1280x1024 i na 1920x1080 imash isti FPS ili kada probash razlichite grafichke kartice i one sve imaju isti FPS na istoj rezoluciji. To mogu da podpishem da sa GTX 560Ti nije sluchaj zato shto nije bio sa 4890 CrossFire kada sam testirao na mojoj staroj mashini(E6750 @3.2GHz) kao ni sa 5850. Performanse nisu idealne, ali sigurno nisu kao u malopreopisanim situacijama.

Shto se tiche Brocken-a, pa necesh da ga peresh, to je sigurno, ali shta ako neki serviser onako znojav stane iznad tvog rachunara i kapne mu kapljica znoja na hladnjak, ili josh gore, krene da ga pipa mokrim rukama pri montiranju.

Poslednja izmena:
.. sanse da se bilo sta od toga desi su 1%.
Za ove 2ipo god komp mi je bio u servisu samo kada su montirali brocken, i zamisli, serviser nije montirao mokrim rukama :d

Ma daj, mani me tih prica..

Dosta ti je i tih 3.5 GHz, ipak je BOX kuler u pitanju. Za nesto vise, kupi prvo CM Hyper 212+ ili slicno, pa se onda javi za pomoc.

Imao sam taj proc. FSB stavis na 420 , napon proces na 1,34 V , memorija ce ti raditi na 840 - to moze maltene svaka mem. Stavis malo bolji cooler recimo predlozeni H212+ ili nesto slicno i vozis na 4 GHz .
Malo jeste botleneck za tu graficku ali nije strasno. To je jos sasvim pristojan procesor. Sa boxom nemoj ga siliti. 3,4- 3,5 najvise cak mozda ni toliko na ove vrucine.

Hteo ti da priznas ili ne, e8400/500 je bottleneck za ocovanu gtx 560ti, pa makar ovi cpu bili na 4,2Ghz :) Ali nista strasno.

Sto se tice kulera, ima veliki izbor ali se ne bih slozio oko pljuvanja Brocken-a, kuler hladi kao lud a nije ni bucan, ali ga pojedinci ovde pljuju jer su listici od pocinkovanog lima koji u dodiru sa vodom propada, zamisli, necu smeti da perem kuler smrkom :d ;)

pa i oluk je pravljen od pocinkovanog lima :D

Samo kupi neki bolji kuler pa se onda javi....:wave:

Ja sam drzao proslog avgusta ovaj e8400 na 3,6Ghz sa box kulerom i temperature su bile na granici, oko 70c, naravno kada igram nesto, drzao sam na tom kloku jer i nisam igrao toliko pa nije bilo rizika. A u sobi je pretoplo, nemam cak ni ventilator a sunce przi ceo dan. U svakom slucaju uzmi bar neki jeftiniji kuler. Dobri su i dalje ovi c2d, najjaci su iz te generacije i osim mafia 2 sa ukljucenom fizikom i nema sta da ih namuci toliko na 3,6Ghz. Ali polako optimizuju za 4 jezgra pa ce battlefield 3 verovatno biti problem..

csozop, to reci ovima sto pljuju brocken ;)

Ne kazem da je ovo najbolji kuler ikada niti hvalim jer ja imam, daleko od toga, solidan je izbor do 35e ali ja ne vidim mane ovog kulera, evo sada u sobi je sigurno 30c, jedva disem a dok rade winamp, skype, msn, mozilla itd temperatura ovog c2d varira izmedju 28-31c, a ovo i nije idle 100%. U igrama ne prelazi 45c, treba li jos sta reci ? a da, serviser sa mokrim rukama kome izbija mlaz vode iz cela :d :d :d

Poslednja izmena:
Ako nemas dobro hladjenje sve preko 1.3v je mnogo za taj procesor za 24/7 klok ( znaci box culer) takodje na boljem hladjenju ne bih isao preko nekih 1.35v-1.36v za svaki dan pa na koliko ga nateras.Problem je samo sto tvoja ploca i nije neka za OC odnosno vdrop na njoj moze da bude veci ,pa samim tim i trazi postavljanje veceg napona u biosu.Naponi koje sam gore naveo nisu oni postavljeni u biosu nego oni na kojima proc realno radi ( u tvom slucaju minimum 0.02-0.05v manji od onog postavljenog u biosu).Pribliznu predstavu o ovome sto pricam mozes dobiti kada pokrenes cpuz i vidis napon koji je na procesoru i uporedis sa onim koji ti je postavljen u bios-u ( pri tome taj sto je prikazan u cpuz nije realan 100% ali je dosta blizu realnog).Obavezno prati temperature jer su i one u korelaciji sa klokom (nize temperature = veci klok na istom naponu).

Neka namesti 1,23750v i neka cpu bude na 3,5Ghz i to je to, na ovim vrucinama sa box kulerom ne treba da se igra a toj gtx560ti ''ce biti bolje'' na 3,5Ghz nego na 3Ghz u svakom slucaju.

A uostalom ima krs klipova na YT kako ocovati e8500, bar je taj malo oc na 3,5Ghz iz 3 podesavanja i bez vecih rizika, ja ni uz te klipove nisam uspeo da nateram ovaj e8400 na 4Ghz, slab sam sa onim ''sitnim'' podesavanjima napona i kad tad dobijem bsod na 4Ghz..

S obzirom da ti je prvi oc, pretpostavljam da ti je box cooler, iliti, u prevodu, moras se isprcit, kako bi kod nas rekli, za jedan aftermarket cooler ..otpr. nekih 20ak eurica.

Kuler na procesoru mi je Cooler master Hyper 212. Pre neki dan sam menjao termalnu pastu na procesoru, severnom i juznom mostu.. termalna je xigmatek (pasta se bas lepo nanosi na povrsinu).

Trenutno mi je ne 3500Mhz. Voltazu nisam dirao. Samo sam podesio memoruju sa 1333:800 na 1333:667 i tada sam dizao FSB. Radi stabilno. U igricama mi je max temperatura 52c a u prime, intel burn test mi ide do 60c

Uglavnom napon za 3,5-3,6Ghz ne veci od 1,23750.
A fsb sam sredi u skladu sa ''prirodnim'' taktovima memorije.

Ne kazem da je ovo najbolji kuler ikada niti hvalim jer ja imam, daleko od toga, solidan je izbor do 35e ali ja ne vidim mane ovog kulera, evo sada u sobi je sigurno 30c, jedva disem a dok rade winamp, skype, msn, mozilla itd temperatura ovog c2d varira izmedju 28-31c, a ovo i nije idle 100%. U igrama ne prelazi 45c, treba li jos sta reci ? a da, serviser sa mokrim rukama kome izbija mlaz vode iz cela :d :d :d

Daj nemoj da se blamiras ovakvim izjavama =temp u sobi ti je 30 a cpu 28-31 :D

Nemoj da pokusavas da budes pametan ;) Koliko je tacno u sobi- ne znam ali je pretoplo a prema everest ultimate cpu varira izmedju 28-31c u tim uslovima koji nisu bas idle jer radi sve sto sam nabrojao. Jezgra variraju 32-35c u istim uslovima. A soba nema hladjenje ali zato cpu ima brocken ;)

Uostalom ovde se sve vidi, toliko programa, mozilla sa 10-ak tabova, anunaki winamp skin sa light control beat [high cpu], msn, skype itd.. dakle nije idle a ovo su temperature na ovoj vrucincini u mojoj sobi :

e8400temp.jpg

Poslednja izmena:
Batalite prepirku, nego pomozite momku, kad vec imate isti (ili slican) proc. Izbacite sta ste mijenjali u BIOS-u da bi znao otprilike vrijednosti.

Pa ja sam mu rekao, samo fsb da podesi koliko odgovara njegovoj memoriji i za klok 3,6Ghz npr i napon 1,23750v. To je to.

@hsv.stoned
Nisi morao da kacis sliku kao dokaz, nisam ni rekao da ne postizes te temperature niti smatram da je taj kuler los cak sta vise mislim da za 35evra nema boljeg

Vec mi je smesno kako si procenio da ti sobna temp 30C a odma posle toga napisao da cpu varira izmedju 28 i 31C a to je nemoguce.Dakle temp. sobe mora biti manja od 28C u tom slucaju eto samo toliko;)

I da je 27,2c mnogo prijatelju, vi ladite mu..sca klimama a ja nemam ni ventilator :d

Usput, mislim da to nema veze, pa pobogu, taj cpu se hladi, kakve on ima veze sa spoljnom temperaturom, tj ima ali ako je dobro hladjen onda sve to pada u vodu.

Poslednja izmena:
Ima veze naravn0 jel ga hladis vazdusnim kulerom nebitno dal je box ili neki turbo mega od 150evra,pazi ovako:
predpostavimo da je ambijentalna temperatura u nekoj prostoriji 30C i da predpostavimo da je npr racunar u toj prostoriji jedan duzi vremenski period odnosno da se aklimatizovo na tu ambijentalnu temperaturu. Svaka komponenta u tom racunaru ce imati temperturu 30C ,nebitno dal je hdd,cpu ,memorija ili plasticni ventilator na kucistu svi ce imati istu temp do momenta dok ne upalis taj racunar.E sad posto se cpu prilikom rada zagreva njegova temperatura automatski ide na 30+C i recimo da se ustali na nekih 35C u nekom idle stanju i ja ga npr hladim sa tim nekim turbo mega kulerom od 150evra opet koliko kod je dobar taj vazdusni kuler on koristi isti taj ambijentalni vazduh koji je 30C a cesto je i veci u zatvorenom kucistu da bi ohladio taj cpu pre tome rezultat takvog hladjenja nikako ne moze biti manji od temperature prostorije u kojoj se ta radnja odvija.

Vrh Dno