Šta je novo?

Intel E6300; pomoc oko overclocka

• Začetnik teme Začetnik teme Vuk_
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vuk_

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2007
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700 X + Antec A400i
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite B550
RAM
2X16 GB Kingston Fury
GPU
Manli GeForce RTX 3070
Storage
2TB Kingston SSD
PSU
Thermaltake Smart SE 730W
Monitor
27' LG IPS 1920X1080
Miš & tastatura
Razer Naga + Sandberg FireStorm
Laptop
Apple MacBook Pro M5
Mobilni telefon
Google Pixel 10 pro XL
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Veliki Pozdrav svima, ovo mi je prvi put da sam na bench forumu. Posto nemam prakticno nikakva iskustva sa overclockovanjem procesora, zamolio bih vas za pomoc.🙂

Kada sam kupovao plocu, tamo negde pocetkom godine, mnogi su mi preporucili Asus p5d deluxe i intel e6300, zbog izuzetne OC sposobnosti. Eh, sad, sve sto sam ja pokusao je suvo dizanje FSB-a, bez dizanja voltaze, ili bilo cega drugog, jer se iskreno, nisam usudio. FSB je stabilan sve negde do 300mhz, a posle toga jednostavno nece sa se podigne, da bi, opet, posle vadjenja i ponovnog stavljanja kabla od napajanja, javio "overclocking failed". Slabo se razumem u overclocking i molio bih za detaljno objasnjenje, koji su postupci, i sta treba da uradim da bih sigurno overclockovao svoj proc. Koliko sam primetio, dosta ljudi ima ASUS p5B deluxe, tako da se nadam da nece biti problem da mi se utanko objasne stvari.

Hvala unapred.🙂

pa kako vec na 300 nestabilan...?
Namesti prvenstveno sve voltaze na manual,nishta ne ostvaljaj na auto!

Def voltaza za tvoj proc je 1.375...
Stavi na 1.4 za pocetak,FSB na 400 ,memoriju na 800, i podigni voltazu memorije za 2 stepena...

To bi trebalo provereno da radi,jedino ako ti nije uleteo neki losh primerak memorije ili procesora,a cini mi se da jeste jer ti je na 2100 nestabilan shto mi je bukvalno nemoguce.

Jedino ako ti nije memorija nameshtena da ide u nebesa,ali valjda bi to primetio ...

I dalje nista...

Stavi na 1.4 za pocetak,FSB na 400 ,memoriju na 800, i podigni voltazu memorije za 2 stepena...

To bi trebalo provereno da radi,jedino ako ti nije uleteo neki losh primerak memorije ili procesora,a cini mi se da jeste jer ti je na 2100 nestabilan shto mi je bukvalno nemoguce.

Jedino ako ti nije memorija nameshtena da ide u nebesa,ali valjda bi to primetio ...

Nazalost, nista...:wall: Uradio sam kako si rekao, digao sam memoriju i voltazu, medjutim FSB i dalje ne popusta. Najdalje koliko sam otisao je 330mhz, i jedva ga je digao, da bi posle tek nekoliko minuta rada u Prime 95, pod overloadom, potpuno zakucao. Ne znam sta da radim...:crash: Ne znam gde se na ovom biosu dize latencija memorije?! Nisam vise pametan, please HELP!

Spusti memoriju na 533 i podesi tajminge na 5-5-5-15 obavezno digni voltazu za memoriju bar na 2.0v, a ovo ostalo ostavi na auto trebalo bi da je dovoljno za 400fsb, procitaj malo ovaj thread bice ti jasnije dosta toga> http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=112391 a mauelna podesavanja ostavi za vreme kad budes vise upoznao materiju.
@ shiki difoltno setovanje voltaze za taj procesor je 1.325v

Poslednja izmena:
jes pogreshio sam u kucanju,imao sam ga pa ...

Koji ti je BIOS?
mozda sa njim neshto nije u redu,prosto mi je neverovatno da se zakucava pri tako niskim vrednostima....

Verzija BIOS-a mi je 1004. Flashovao sam ga pre jedno 2-3 meseca. Na stock-u je stabilan. Nisam do sada podesavao tajminge, ne znam gde se nalaze Do ove, imao sam sve N-force ploce, tako da mi je jako nezgodno da se snadjem. Molim vas, recite mi gde da nadjem tajminge u BIOS-u?

na CHIPSET pa na NORTH BRIDGE CONFIGURATION,znaci za pocetak stavi 5.5.5.15,ove ostale ne diraj,trebalo bi da stoje na 10.11.11.42 kolko me secanje sluzi...

Poslednja izmena:
Nazalost, nista...:wall: Memoriju sam smanjio na 533, podigao frekvenciju memorije na 1.95 i fsb na 340mhz. Za divno cudo upalio je. Stavio sam Orthos da radi, i pustio sam ga negde oko 45 minuta i nije prijavljivao nikakvu gresku. Doduse temperatura procesora je picila i do 70c. E onda sam ga restartovao, i stara prica: jednostavno, ugasi monitor i nece da digne sistem. Tek posle vadjenja kabla od napajanja, nekako se vraca u zivot i javlja mi "overclocking failed". NIje mi jasno...:crash: Da li je moguce da je proc falican? Na stock-u mi je radio perfektno vec oko 5 meseci. Mozda BIOS??! Svaka pomoc bi mi mnogo znacila!

pokushaj da fleshujesh BIOS,mozda se spucao....
inace ne znam shto vadish kabl svaki put,samo pritisni prekidac na 0 i vrati posle par sekundi na keca i spreman je za dalja mucenja...

probaj 400 fsb moguce da ploca ima rupu u fsb izmedju 300-400

Nazalost, nista...:wall: Uradio sam kako si rekao, digao sam memoriju i voltazu, medjutim FSB i dalje ne popusta. Najdalje koliko sam otisao je 330mhz, i jedva ga je digao, da bi posle tek nekoliko minuta rada u Prime 95, pod overloadom, potpuno zakucao. Ne znam sta da radim...:crash: Ne znam gde se na ovom biosu dize latencija memorije?! Nisam vise pametan, please HELP!

pokushao covek...

mnogoo se izvinjavam nisam video😛

Ljudi, ovo je katastrofa. 😡 Sve sam pokusao. Stavio voltazu memorije na 1.95, podesio latenciju, cak sam gledao da podeim FSB i memoriju da rade 1:1, odnosno 333mhz oba. I za divno cudo, radio je... Na idle temp mu je bio do 55c. E onda nakon nekih dva sata sam upalio Oblivion. Nije proslo 15 min, kad ono BAM, zamrznu ekran. Restartujem, ponovo upalim Oblivion, i nakon 15 min. opet ista prica. Uzas!:zgran: Ne znam da li za pocetak da uzmem neki bolji kuler, mozda ce raditi bolje na smanjenoj temperaturi?! Mada mi nije jasno, taman je poceo da radi kako treba, i samo sto sam upalio Oblivion, CAP!
Ovaj proc ce me dovesti do :bottle:

Kod mene je bio slichan problem dok nisam chachkao u cpu configuration [neki cpu id ili tako neshto slichno je ishao na disabled]

Sad mi radi 3ghz sa odnosom fsb 430 i memorija 430 [1:1]. Ram sam stavio na 2v dok je proc na difoltu

Pre toga nije hteo da chuje preko 2.3ghz, a i tu je bio nestabilan. Garant je neka glupost koja te zeza.

Imam sad ja jedno pitanje:

Kako da mi memorija radi u 1t rezimu?
Ama bash nemam nikakve naznake kako se to zove u biosu

Poslednja izmena:
Mislim da 1T rezim ne doprinosi performansama... drfedja je to bas strucno objasnio. Pretrazi forum....

Edit: U temi pise: zasto bios stavlja 2t...

Poslednja izmena:
'Fala na informaciji

Sadashnje stanje mi radi vishe nego dobro, al' opet ako neko zna nek kaze, chisto da znam kako se to zove na plochi

Zove se Command Rate. Sto se tice 1T i 2T kod DDR2

Mene zanima zasto kod DDR2 memorije CR ne doprinosi brzini kao kod DDR-a?

Najverovatnije zato sto bandwidth od DDR2 nije iskoriscen do kraja. Razlog za to lezi i u arhitekturi samog procesora, brzini kes memorije. Ako procesor moze da obradi na 2800 Mhz 7 GB podataka u sekundi, njemu ne treba 12.8 GB/s. Sa porastom radnog takta procesora raste i protok.
E sad, komandna latencija je prakticno broj ciklusa koji je potreban da bi se pristupilo odredjenoj memorijskoj banci. Ukoliko memorijski kontroler posalje komandu za upis ili citanje iz memorije, ako je signal izmedju memorije i kontrolera dovoljno cist (a to zavisi mnogo od frekvencije rama), komandna latencija moze biti jedan ciklus rada memorije.
Konkretno procesor
Dakle, ako procesor maksimalno koristi bandwidth koji poseduje memorija, visa komandna latencija ce usporavati rad.

Ukoliko procesor nema mogucnosti da u toj meri "iscedi" memoriju, postavka parametra CR na 2T nece znacajno uticati na "real world" performanse. Konkretno komandna ucestalost utice najvise na maksimalan memorijski protok ali ne toliko na latenciju memorije.

Prema tome, kod AM2 procesora, jeste veci bandwidth nego kod 939 ili 754, ali procesor je isti, pa samim tim je i limitacija u vidu iskoriscenja bandwidtha i obrade podataka ista. Kod 939 brzina obrade odgovara brzini RAM-a, a kod 754 je RAM bandwidth nizi od core bandwidth-a. Kod AM2 je RAM bandwidth pak duplo veci, ali je core bandwidth isti.

S' druge strane frekvencija memorije ne utice samo na povecanje bandwidth-a, vec i na vreme pristupa, koje je mozda jos bitnije nego sam bandwidth. U sustini, bandwith i latency su povezani ali ne uvek i direktno. Od bandwidth-a donekle zavisi latencija i obrnuto, a od frekvencije memorije zavisi i bandiwidth i latencija.

Takodje u Biosu treba iskljuciti Speedstep (EIST)

Jos nisam odustao od pokusaja da overclockujem ovo moje s...., mada polako gubim ideje!😡 Za sada, hocu prvo da pokusam da kupim neki malo bolji kuler od ovog intelovog stock-a. Na zalost, posto zivim u Sapcu, jedine od ponudjenih varijanti su mi Cooler Master GeminII, ili Cooler Master Hyper TX2. Ovaj drugi je koliko sam pogledovao na nekim review-evima dosta jevtiniji, a nije mnogo losiji, dok opet GeminII hladi i chipset i memoriju, ne samo proc. Vase misljenje bi mi dosta pomoglo?🙂

ako imas kesha gemini ako nemas hyper tx

Nazad
Vrh Dno