Šta je novo?

Intel DP965LT ploca

gervasius

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2006
Poena
319
Imam plocu Intel DP965PL, Intel C2D 6300, 2GB RAM TakeMS 533, 250GB HDD WD SATA 2, 450W ASUS ATX napoj, VGA X300 256MB...Sve je novo. Problem je sto ova konfiguracija radi super ali kada je uspem ukljuciti :eyebrows:
Naime trebam par puta (5 do 10) pritisnuti power na kucistu da bi se BIOS uopste pokrenuo. Pokrene se, onda restart i ponovo se vrti u krug. Za to vreme nema slike na monitoru, nema nikakvog zvucnog signala sa ploce. I kada se napokon pokrene BIOS i ucita OS sve radi OK, nikakvih gresaka nema, naponi OK, temp OK. Sve sam pokusao, druga memorija, druga VGA, druga napojna, najnoviji BIOS i opet isto. Dodje mi da ga :crash:
Naravno sve je pod garancijom, licno sam sklapao ali mi je glupo da ga reklamiram ako je neka sitnica. U principu sve mi je provereno OK osim maticne ploce na koju najvise sumnjam. Da li neko ima slicno iskustvo sa ovim problemom?
Hvala svima na odgovoru.

ovo izgleda kao da negde imas los spoj. ovakve stvari se desavaju kada na ili iza ploce uleti neki opiljak spolja ili iz kucista, desava se da nisu uvek bas najbolje brusena.

probaj da izvadis sve delove napolje, da prebrises dobro sve povrsine kucista, pogotovo tablu na koju se srafi maticna (maticnu brisi oprezno da ne izazoves varnice kada budes brisao, koristi mekanu cetku), dobro oduvaj plocu, vrati sve i probaj ponovo. takodje, dobro pogledaj da li si 'nanisanio' lezista za srafove koji se srafe na kuciste kako treba.

a moze se dogoditi da je naprosto losa ploca (npr bios chip). koliko si je platio, pretpostavljam da je hr u pitanju?

Ako ti savet LowRadiation-a ne resi problem, a budes imao priliku, probaj jos i s nekim drugim napajanjem.

Pre dobrih godinu dana drugar imao slicne simptome (DFI NF4 ploca). Vec je bio spreman da reklamira plocu, ali ga ja naterao da probamo i sa mojim napajanjem (TT 430W). I kako smo prikacili, problem je nestao.

Naravno, posto je bilo u garanciji, samo je zamenio napajanje za neko drugo i evo sve lepo sljaka vec godinu dana...

Poslednja izmena:
Kazem sve je novo, nema prasine, proverio sam sve vise puta - nije mi prvi put da sklapam sve od nule, ali mi se ovo prvi put desava. Menjao sam tri nove napojne jedinice. Jos sam primetio da ako racunar nakon nekog vremena ugasim, bez problema se ukljucuje dok je jos u toplom stanju (cca narednih 15 minuta nakon gasenja). Kao da je negde hladni lem ili slicno. Videcu sutra da ubacim E6600 od druga da probam i procesor (jos samo njega nisam menjao).

Slazem se, i ja sam imao identicne probleme upali se i onda se restartuje 5 puta sam od sebe a kad se upali moze da radi 10 dana bez problema, na kraju sam zamenio napajanje i od tad je sve ok

Eh, da. Plocu sam kupio u Zagrebu. Cena je oko 120 Eura. Nije problem zameniti ako ustanovim da je ona 100% krivac. Inace sam menjao i 2 kucista i napojne ali ne vidim gde moze biti taj famozni kontakt sa nekom od komponenti ili metalnim opiljcima.

Ako ti savet LowRadiation-a ne resi problem, a budes imao priliku, probaj jos i s nekim drugim napajanjem.

Pre dobrih godinu dana drugar imao slicne simptome (DFI NF4 ploca). Vec je bio spreman da reklamira plocu, ali ga ja naterao da probamo i sa mojim napajanjem (TT 430W). I kako smo prikacili, problem je nestao.

Naravno, posto je bilo u garanciji, samo je zamenio napajanje za neko drugo i evo sve lepo sljaka vec godinu dana...

Isti slucaj se i meni desio tj slican. Izgubio sam sve zivce sa gigabyte 945p-g-rh, cak sam je nosio i na reklamaciju u bg, a problem bio i ostao u lc-power napajanju (vecita misterija). Inace napajanje sam prodao i dan danas radi bez ikakvih problema!!!

definitivno moze biti hladni lem. probaj da eksperimentises sa fenom za kosu (najozbiljnije). isto tako, to je sasvim dobar razlog da zamenis plocu. ako ti se to stalno desava, bez obzira na promenu napajanja ili kucista, verovatno ce biti dovoljno da je samo odneses prodavcu, i njemu ce isto da se dogodi.

definitivno moze biti hladni lem. probaj da eksperimentises sa fenom za kosu (najozbiljnije). isto tako, to je sasvim dobar razlog da zamenis plocu. ako ti se to stalno desava, bez obzira na promenu napajanja ili kucista, verovatno ce biti dovoljno da je samo odneses prodavcu, i njemu ce isto da se dogodi.

Ne bi trebalo da on rešava te problema (i nije baš običan fen u pitanju). Ima problem sa iniciranjem računara tj ni bios mu ne startuje kako treba u nekim trenucima. Teško da će tu biti u pitanju opiljak, neki kontakt i sl. Ako je menjano napajanje, pregledan računar fizički (i dugmići na front panelu), sve povezano kako treba sa napajanjem - to može da bude i baterija na biosu jer ko zna kada je napravljena, pa onda jumperi kojih ima ko zna koliko. Neka čovek ne gubi vreme već comp pod mišku i u firmu gde je kupio ploču, jer baš je lepa ta spravica i greota da ne radi kako treba.

Pozdrav.

probaj ovo:

1. ukljucis u biosu opciju POWER ON AFTER POWER FAILURE tojest da se ukljuci posle nestanka struje
2. ugasis napajanje na prekidac pozadi
3. ukljucis taj prekidac (trebalo bi da ti se ukljuci racunar)

ja sam tako palio jednu Epox plocu, posto sam imao iste probleme kao ti, nevezano za napajanje cpu bilo sta.... najverovatnije je ploca bila u pitanju, posle sam reklamirao, dobio
drugu plocu i sve je radilo

meni su objasnjavali da ima veze sa svim tim zashtitama u napajanju, da ti ploca povuce previse struje (zato sto je falicna) i napajanje ga odseche da se ne spali.. to bi i objasnilo zasto ti se upali posle kad ga pustis da radi... napune se kondenzatori ili tako nesto pa lakse krene

Hvala svima na pomoci, sve sam zivo probao i hardverski i softverski (BIOS) ali nema vajde.
Lepo sam to spakovao (plocu - jer ostalo sve radi provereno) pa poslao na reklamaciju. U servisu su im se javili isti simptomi pa ce mi zameniti dati primerak ploce za novu. Eto desava se. Odoh sada na pivo dok ne stigne nova MB:bottle:

Vrh Dno