Šta je novo?

intel Diamondville

illidan

- Bike Camper -
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
2,605
Moja oprema  
CPU & Cooler
amd 5800x3d, cm atmos 240 - phanteks t30
Matična ploča
asus rog strix b550-i gaming
RAM
g.skill trident z neo 32gb cl16 3600
GPU
nvidia rtx 4070super founders edition
Storage
samsung 980 pro 1tb, wd black sn770 2tb
Zvuk
ifi zen dac v2 - fosi audio za3 - kef q350, fiio ft1, all balanced
PSU
corsair sf750 platinum
Kućište
lian li a4 h2o
Monitor
gigabyte mo27q28g
Miš & tastatura
mchose l7 pro, kbd.fans tofu65 raw alu - cream soda switches - gmk serika 2 keycaps
Pristup internetu
  1. Optički internet
ima mnogo lowpower platformi jer je tu naveca lova u buducnosti 😉

super je 4W ... 😀 😀 pazi samo kakav je hit Asus Eee PC ... ogromno trziste - mnogo vece nego danasnji HighEnd racunari koje svi koristimo...

gotov je... 😛

Evo bash juce sam gledao kakvo mi napajanje tacno treba za Falcona sa 68060 ~100MHz - 10tak W samo za CPU ... :d

da li se zna koliko vredi trziste gde ARM dominira i koliko vredi x86 desktop/laptop trziste (ako moze bez Opterona Xenona)?? Imam utisak da ako nije vece onda sigurno ima tendenciju da bude jer je intel stvarno zapenio da udje na to trziste...

Sta je SoC?

kakve to veze ima? da li mozes da pojasnis malo tu tezu "ARM je bezbedan dok god se trziste na koje on cilja sastoji od SoC cipova."?

Lepo, ARM procesori integrisu npr. DSP u isto jezgro sa CPU-om, kao i IMC, grafiku i jos stosta. AMD ne radi bezveze na "hladnoj fuziji" ! :d
Blok dijagram OMAP TI procesora baziranom na ARM-u izgleda otprilike ovako http://focus.ti.com/graphics/wtbu/blockdiagrams/l4_omap2430.gif
SoC kod mobilnih uredjaja ima slabu alternativu, a Intel nema jos uvek takvo resenje.

Poslednja izmena:
kakve to veze ima? da li mozes da pojasnis malo tu tezu "ARM je bezbedan dok god se trziste na koje on cilja sastoji od SoC cipova."?
stvar je vrlo jednostavna, kompanije poput TI-a i postoje zato sto su vladari na trzistu SoC-ova koji se ugradjuju u uredjaje na koje Intel cilja sa ovim procesorom. Oni koji proizvode takve uredjaje uvek ce radije ici na SoC nego li na posebno CPU+IO+GPU resenje... a SoC-evi postaju sve mocniji i mocniji - primer novi NVIDIA APX2500!

Vidim da vi mislite da su ovi iz Intela glupi i da im nije cilj da ponude SoC?

Lepo, ARM procesori integrisu npr. DSP u isto jezgro sa CPU-om, kao i IMC, grafiku i jos stosta. AMD ne radi bezveze na "hladnoj fuziji" ! :d
Blok dijagram OMAP TI procesora baziranom na ARM-u izgleda otprilike ovako http://focus.ti.com/graphics/wtbu/blockdiagrams/l4_omap2430.gif
SoC kod mobilnih uredjaja ima slabu alternativu, a Intel nema jos uvek takvo resenje.

koliko sam ja razumeo audiofreaka Intelovi chipovi ce biti toliko jaki i univerzalni da im ne treba DSP ili h264 dedicated video dekoder... 😛

ostale stvari ce vec morati da integrisu zbog potrosnje, zar ne? iovako vise trose od ARMa...

Vidim da vi mislite da su ovi iz Intela glupi i da im nije cilj da ponude SoC?
daleko od toga da su glupi! Njihov cilj je da monopolisu i to trziste:

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6028&Itemid=1

Njima je u svakom slucaju profitabilnije da ne nude SoC, vec da prodaju posebno njegove delove u zasebnim cipovima. Sasvim je jasna kapitalisticka logika iza toga.

Ali to nije tema oko koje smo se poceli raspravljati. Tema je bila "sta ces sad ARM-u?" i mog misljenja da ARM treba da se plasi Intela isto onoliko koliko i Symbian Microsofta... ni malo!

hehehe... pa kad nije "upala" u Google Android voz naravno da ce se okrenuti na drugu stranu...
mada me ne bi cudilo da Android dobije podrsku za .NET i silverlight...

little falls 🙂

2008030515102727767566529.jpg

20080305151126862042035762.jpg

Pa to ima slot za memoriju! WOW! 😀

Imao sam prilike da vidim ovakvo njesra u CT-ovoj masini. Kada sam otvorio kuciste samo trazio sam lupu da nadjem gde je ploca i CPU. :d
Ono sto CT prodaje je stari model, nema PCI express slot i nema SATA, CPU je single core i ima samo ATA port i to jedan i jedan slot za DDR2 memoriju, a northbridge je SiS na Intelovoj desktop ploci !!! :d

Eh, da, Celeron je zalemljen za plocu! :d

Poslednja izmena:
bas tako ali po forumima se spominje da bi podrska za HD akceleraciju mogla biti ubacena za GMA950 powerDVD-u uz saradnjom sa intel-om

Shto ovo chudo nema pasivni CPU cooler kad ima TDP od samo 7.5 W ?? 🙂

Elem ovi procesori su iz porodice Atom koliko sam ukapirao?

Jos detalja o tome na Anandu : Link

Za Nedju info:
The integrated graphics core in Poulsbo (chipset, deo Menlow platforme) is also a new design, but Intel isn’t disclosing too much about it yet. It will support full hardware accelerated HD video decode.

I jos ovo:
Moorestown is composed of two chips: a north hub and a south hub. The Lincroft SoC is the north hub and it features a LPIA (Low Power Intel Architecture) CPU core (Silverthorne derivative), on-die graphics and on-die memory controller. Both video encode and decode hardware are also included on-die.

Evo Atoma, cera Vistu (mada sporo, Vista je to) : Link

Preimenuj thread u "Intel - Cepanje Atoma" 😀

Poslednja izmena:
Ja koliko sam razumeo, trebalo bi da ima akceleraciju i HDMI u nekoj verziji.
ja sam te razumeo da ti mislis na ovu aktuelnu ponudu zalemnjenih Celerona i ploca o kojima je Fedja pricao! A ti si kanda mislio na Diamondvile?

ja sam te razumeo da ti mislis na ovu aktuelnu ponudu zalemnjenih Celerona i ploca o kojima je Fedja pricao! A ti si kanda mislio na Diamondvile?

Ja sam mislio da je po formi (dimenzije, potrosnja) to sto je Fedja okacio zgodno za MC, a ne po funkcionalnosti jer iskreno nisam znao detalje. Zatim su drugi rekli da bi GMA950 mogao imati HD akceleraciju. Ja znam da on moze samo IDCT u hardveru. Sve sto je novije od GMA X3000 moze i VC-1 motion compensation i deblocking.

Na kraju smo saznali da ce Atomski mrav imati sve sto treba 😀

Na kraju smo saznali da ce Atomski mrav imati sve sto treba 😀

Videcemo! Intel je i za X3000 obecavao brda i planine (tacno se secam njihove konferencije na Cebitu od pre 2 godine), pa je na kraju zaista ispao mrav, ali ne atomski 😉

Nazad
Vrh Dno