Šta je novo?

Intel CULV mobilna platforma - performanse?

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poena
770
Da li je neko imao 'radnog iskustva' sa Intel CULV procesorima? Uskoro stizu Lenovo IdeaPad U350 sa Intel ULV 723 1.2GHz/1MB procesorima vrlo zanimljivog dizajna i jos zanimljivije cene, pa sam razmisljao da si nabavim jedan.

Dakle pitanje je: kako se ovi procesori ponasaju u redovnom radu tipa mail + malo ozbiljniji surf (tipa 50 tabova u ffoxu) + poneki film.

Po review-ima po netu (premalo mi je single core), procesor je sasvim dovoljan i za malo vishe.
Tezi problem je sto uz laptop ide Vista :D
Ako se ne varam Toshiba Portiege serija sa "obicnim" ULV dual core procesorima je relativno jeftina i dobro zastupljena kod nas, ako ti je cena i power draw bitan. Za malu razliku u novcu se dosta dobija.

Model koji ce biti 'kod nas' za dan dva je: IdeaPad U350 Intel ULV 723 1.2GHz/1MB 2GB DDR3 250GB 13.3" LED WXGA Glossy 1.3MP i4500M GigaLan Wlan 4-1 BT HDMI 4-Cell DOS sa cenom oko 40000din.

Posto mi od celog windowsa treba terminal, thunderbird i firefox mislim da ce i ubuntu raditi ok :)

E sada problem je sto bolujem od nezatvaranja tabova, sto ume da smori ovaj Pentium M 1.8GHz (mada mislim da je veci problem ATI Xpress200 i memorija na 533), pa cisto da znam da li da uzimam na probu Lenovo-a, ili da skupljam parice za Toshibu :)

Poslednja izmena:
Imam timeline-a 3410t znaci isto to otprilike, ali ima jacu bateriju i nema bt... i 10k vise |[ tako da bih rekao da vredi uzeti lenova...
3gb ddr3, firefox se uopste ne muci, a i ja volim tabove |))
HD filmovi rade, xvid takodje.

Vistu sam doterao, sad uglavnom OK radi. Ima nekad da pocne nesto da ludi po disku i da iskacu neki procesi koji jedu cpu i uspore celu masinu na momente, ali istrpecu dok mi ne stigne w7.

E sada problem je sto bolujem od nezatvaranja tabova, sto ume da smori ovaj Pentium M 1.8GHz (mada mislim da je veci problem ATI Xpress200 i memorija na 533), pa cisto da znam da li da uzimam na probu Lenovo-a, ili da skupljam parice za Toshibu :)
Zasto bi to bio problem za procesor? Koliko znam tu je memara bitna (opet pogotovu sa Vistom :p).
FFox nisam video da mi ikada zauzima CPU za tabbed browsing. (mada ga koristim samo za sajtove za koje moram, pa to nije nesto)

Uh mislio sam da su cene "malo" vece ;) Uzimaj - nece Toshiba skoro imati nesto tako.

Ovo i mene zanima, kakve su mu performanse sa samo 1.2GHz, jednim jezgrom i 1mb keša? Mogao bi da padne neki test tog Lenova pošto 'full' laptopovi te veličine uglavnom koštaju od 80% više pa na gore - optika, brži hdd, vista i bolji cpu mislim da ne vrede toliko, mada kad se sve to sabere u jedan paket... 30-40 ovde, 30-40 onde... bolja baterija, bolja izrada - meni nekako Atom mašine mnogo jeftino pod rukom deluju, OK, ovo nije Atom, ali je ta cenovna klasa. :S: Koliko vidim, ima ga u ponudi već - 43k u Gigatronu.

Ne znam sta bi te zadovoljlo sto se merenja performansi tice... za ovo nabrojano gore, su sasvim dovoljne....
meni fali malo jos jedno jezgro jer sam uglavnom navikao da radim petnaest stvari odjednom, pa to bas ne ide...
osim toga daleko od toga da moj acer deluje jeftino pod rukom...
Lenovo jest jeftiniji, nisam ga video dosad uzivo, ali ima manju bateriju i nema legalan win, te otud razlika u ceni. Acer ce doziveti sledece nedelje pravi field test, pa cemo onda da vidimo jesam se zeznuo sto nisam uzeo fullsize masinu...

Treba csacekati da svi proizvodjaci izbace laptopove sa CULV procesorima,inace i Intel forrisa to jer nema zaradu veliku na Atomima i netbokovima,tako da ce uskoro biti i brzih i mnogo boljih,opremljenijih i kvalitentijih CULV laptopova...

Nisam mislio na grafikone sa nekim bench rezultatima, nego upravo to što kažeš da ti fali još jedno jezgro - to mi sasvim dovoljno govori. Trenutno sam i ja, kao i milanbb na Pentium4M 1.9GHz i 512MB DDR333 Toshibi i, iako mi radi posao, ipak bih uzeo nešto malo jače. OK, ovde je spor disk (samo 4200rpm) i fali mi memorije, ali ne bih davao 500e samo zbog toga kad to mogu da dodam i za 150 u Toshibu, ali i tad mi ostaje glomazan lap sa 1h autonomijom i kilavim P4M procesorom. Meni je i sad mem usage oko 300MB, a opet, često zabode cpu na 100% po nekoliko desetina sekundi i ako već kupujem nov comp, ne volim polovična rešenja. Cena jeste primamljiva, ali je ipak to samo single core celeron bez OSa. Sve u svemu, nadam se da će milanbb da isproba neki komad (deluje mi kao da ima pristup :)) i da prenese utiske, mada sam ja već malo olađen i razlgedam XPS13 i slične (ovaj portege iz bechtesta je očaj živi)...

Nisam stigao danas da uzmem na probu :D, bice u ponedeljak ;)

Sto je ovaj Portege losh?

Nazalost izbor je katastrofa, pogotovo u 'budzet' kategoriji, sve sto bi moglo da bude ok je 60k i vise a ostalo su celeroni.... Lenovo U350 u najjacoj verziji dolazi sa SU3500 single core procesorom 1.4 i 3MB kesha (5.5w), a cena je verovatno zlo i naopako.

p.s. Isnogoode javi se necemo ti nista :)

Poslednja izmena:
Probah danas Lenovo U350. Fina masina.
Pogotovo sto je 100e jeftiniji od Acer 3810.
Ono sto me razocaralo je sam 13.3 LED display
jer ima dosta lose uglove gledanja.
Uglovi na mom Windu koji nije LED su mnogo bolji.
Koliko sam citao i Acer ima slican (isti) display.
Kakva je slika na njemu ?

SuFox

Ja sam video displej na Aceru 4810 Timeline i nije nihsta posebno ocigledno u te jeftine masine i ne stavljaju neke posebno dobre panele.

Hoce li svi modeli sa CULV procesorima biti sa LED displejima?

isnogood ti se javio na private:) a ako zhelish vidish/probash live znash gde isnogood zhivi :) evo u350 je tu pored pa ako te ne mrzi pozvan si na coke/kafu ...smesh i ovog danijela00 da dovedesh ali je uslov da se "doveze" da vidim igrachku :)

Iskreno meni je taman ono shta treba...treba da klinac od 2.5 godine gleda crtacje, lenovo s10e je ispao premali za datu namenu....znachi malo surfa, mail , crtacji to mi je namena...

Instaliran XP ..hm..1 driver necje da radi....tj driver za zvuchnu u UZHASNOJ sam guzhvi zadnjih 7 dana...pa sam jedva stigao i da probam...verovatno mozhe da se reshi ali eto. Na zvanichnom sajtu ima svi driveri i za XP i za VISTU....tako da...ne bi tebalo da bude problema. Kvalitet izrade je ok...touchpad je chudan..."rapav" je....za lenovo standardno zamenjeni su ctrl i FN tasteri.....build je OK...nishta preterano...koliko para toliko muzike....od gore ima neku plastiku reljefnu ....na oko deluje bolje odradjen nego shto jeste....TASTATURA JE ODLICHNA.....
za sva dodatna pitanja..slobodno.....

offtopic: a vas dvojica put pod noge...pa svrnite na kaficu/sokicj ...mozhesh taman milane i one rachune da skenirash da ne moram uterivache da shaljem :)

Garant si omasio pri instalaciji onaj UAA microsoftov patch. Prvo to, pa drajver za zvucnu. A i stavi w7 sta se mucis |>

Nema sta da ne radi, to su najstandardnije moguce komponente. Doduse mene zeza wireless na puppy linuxu, al je to zbog toga sto je wireless na aceru neki malo noviji...

Sto se celeron vs core solo tice... ja sam se prvo brinuo oko toga, ali jednostavno core solo je vrlo malo jaci, ali i to na papiru (po realnim testovima nesto smesno, vise zbog prednosti u frekvenciji). Glavna prednost je sto core solo moze da trosi ispod 4w u idle, pa su onda na tim modelima napisali da baterija jos duze traje. Ima malo vise cachea.
dual core ulv je vec prava stvar, ali uglavnom povuce i cenu jedno 200e na gore, a mozda i vise. Nisam siguran da li proc u lenovo x300 spada u ULV, ali TO je masina... doduse i kosta nekih 4x vise od ovog mog.

BTW wind ima led ekran, cak mislim da je prvi sa doticnim i to je verovatno najbolji ekran koji je msi napravio.
Vertikalni uglovi gledanja na aceru su losi realno, gubi se kontrast za vrlo male promene... Meni uglovi gledanja nisu nikad preterano bitni, posebno kad uzmem u obzir velicinu masine, pa mogu da je stavim bukvalno 15 cm od nosa gdegod da sam.

Da se vratimo na cenu. Ja sam zenin wind platio oko 400e. Ovog timelinea oko 500 (btw gde to ima 3810 za te pare?!). Za tu razliku u ceni i godinu dana, dobio sam: puno vecu tastaturu odlicnu tastaturu, veci ekran sa normalnom rezolucijom, 3x vise dosta brzeg rama, noviji os (free upgrade na w7 koji sam vec porucio) i ubedljiviji kvalitet izrade. I fancy aluminijumski poklopac. Uglavnom, posto mi je zena zadovoljna (mada kuka za ram) vec godinu+ dana, ne vidim sto meni ne bi radio posao.

Acer je meni ranije vazio za totalni krs sto se izrade tice (uz fsc i msi), posebno u tom nizem segmentu. Sad sa ovim novim modelima (ne samo timeline, nego i 7735, 5736, 5536) i novim "mackolikim" tastaturama me je prvi put privukao da ga kupim. No vidim da grejanje jacih modela i dalje nije reseno, ali to na ovim culv masinama nije problem...

pci device mi fali..evo 1h sada trazhim..i ne ide....#%#$^%&^
ideja?

BTW wind ima led ekran, cak mislim da je prvi sa doticnim i to je verovatno najbolji ekran koji je msi napravio.
Vertikalni uglovi gledanja na aceru su losi realno, gubi se kontrast za vrlo male promene...

Da se vratimo na cenu. Ja sam zenin wind platio oko 400e. Ovog timelinea oko 500 (btw gde to ima 3810 za te pare?!).

Wind nema LED ekran (LED-ovi su sa 1024x576 a Wind je 1024x600)
Wind je sada 280e a 3810 ti je u winwin 500e (sa produzenom garnacijom) mada po meni ne vredi te pare jer u350 je skoro isto to za 400e.
Jos jednom podvlacim da ovi novi LED ekreni zaista imaju ocajan vertikalni ugao gledanja a ipak dati 400-500e i namestati se da bi nesto video kako treba po meni nije korektno.

Za 500e (preciznije 51.000 din) u winwin je 3410t, ne 3810t. Razlika je u procu... i to sam i kupio pre dve nedelje (nisam siguran dokle ce da daju produzenu garanciju). Tad nije bilo lenova, meni jaca baterija znaci, legalan OS takodje (i produzena garancija). Jedino slicno je bio msi x340 koji je jos 10k vise, a meni je em gadniji em losije izrade. Plus je elegantna optika koja se dobija za te pare, ali da sam hteo da dam jos 10k vise i optiku uzeo bih 14" timelinea.

Nisi u pravu za winda, a pozadinsko osvetljenje, apsolutno nema veze sa velicinom ili rezolucijom ekrana. Ekran JE led.

Nisam stigao danas da uzmem na probu :D, bice u ponedeljak ;)

Sto je ovaj Portege losh?

Beo je. :d

Na žalost, trenutno mi jedino X300 ispunjava zahteve (mali, prenosiv, ima optiku, brz disk i 1400x900 na 13", a mane su cena i kapacitet ssd od samo 64GB), gledam na Lenovo sajtu, hoće li biti kod nas X301 modela? Taman da uz veći ssd uleti i neki 1.6GHz dual core i da rešim pitanje laptopa ponovo za sledećih 6 godina. :d

Poslednja izmena:
Nije me odusevio X300, nekako mi je previse "apple-izovan" nema kulturan Dock vec nesto preko USB-a :S: .... a za iste pare moze da se uzme MacBook Air 13" :)

Z0ER000C8/CR MacBook Air 13.3" 1.60GHz Intel Core 2 Duo/2GB/80GB, CR
N1214CX ThinkPad X300 C2D SL7100 1.2GHz 4MB 2x1GB 64GB SSD 13.3" WXGA+ DVDRW Cam GLan WLan FPR BT 1.42kg VistaB/XP

X301 tesko da ce stizati u NS dok se ne prodaju ovi X300

Preskupo u oba slucaja....

Poslednja izmena:
Jel' neko imao prilike da proba MSI U200 ?
Kakav mu je display (pise da je LED glossy) ?
Imam utisak da manje vise svi koriste iste lose display-e ?

Probao U200 i razocarao se.
Nekako je nezgrapan i naravno uzasan display.
Zvao sam uvoznika (CT) nece uvoziti ni u sledecoj turi 3810 jer se slabo prodaje 3410
(ne kapiraju da bi ljudi ipak masinu sa jacim procesorom makar bila i nesto skuplja pa zato ne kupuju)

Garant si omasio pri instalaciji onaj UAA microsoftov patch. Prvo to, pa drajver za zvucnu. A i stavi w7 sta se mucis |>

Za u350 na sajtu ima dve verzije drivera za zvucnu i kaze ide prvo jena pa druga. kad se potera instalacija prvog on pokrene .net 3 i ne zavrsi ga do kraja kaze ima neka greska a kad poteras noviji on kaze nemas onaj prethodni a u control panelu sve ok conexant pebble high definition audio je tu i zvuk radi. Sto se tice samih performansi moja omiljena igrica za test laptopova titan quest radi na 1366X768 na mediumu sa iskljucenim advanced detaljima i tim dzizda bidzama. Instalirao xp sp2 sa usb-a pokidao zivce dok nisam poubijao sve particije i napravio samo jednu i tad je instalacija sa usb-a isla glat. Sve u svemu vrlo upotrebljiva masina kome ne smeta nedostatak dvd rezaca ali cene 8gb usb-a su male i sasvim moze da zameni taj nedostatak. disk od 250 gb moze da primi dovoljan broj filmova za putovanje, a i lep je, odozgo ko da je od koze a kad se otvori brushed aluminijum:) sa belim diodama za power hdd bateriju...

Poslednja izmena:
driver iza zvucnu na ideapadu u350

sto se tice zvucne na lenovo u350 problem je resen tako sto sam sa ms sajta skinuo dotnetfx 3.5 instalacija istog je prosla kako treba a onda je instalacija aplikacije za svucnu kartu prosla bez problema. dodata je ikona u control panelu za smart audio koji ima mixer, voice effect i smart eq/3d efekte i lepo izgleda.

Ono sto mene interesuje, a nisam primetio da je neko pomenuo je trajanje baterije (za acer i lenovo)?

Nenormalno dugo :)

na aceru baterija traje realnih 5+ sati (nalepnica od 8 je ipak neizvodljiva).

Nisam radio sa njim na bateriji jos, stavio sam ga u oglase da ga prodajem, pa nisam hteo mnogo da ga "gnjavim" a za vikend idem na put i nosicu ga sa sobom pa cu vecinom biti na bateriji i javljam koliko drzi. Inace veoma je prijatan za rad ova led tehnologija ekrana je fenomenalna slika je ko staklo, na istom stolu mi je i samsung 2032BW i na lenovu slika izgleda primetno ostrija. proslo mi je u zadnjih godinu dana nekoliko laptopova kroz ruke ali rad na u350 je pravo osvezenje.

Koliko je CULV brzi od atom-a? bar ove jeftinije varijante...

Nazad
Vrh Dno