Šta je novo?

Intel Core 2 Quad Q9300

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Čitava familija Intel Core 2 procesora je podmlađena i novi modeli, izrađeni u 45nm postupku polako zauzimaju svoja mesta na tržištu. Posle testa procesora Intel Core 2 Extreme QX9650 procesora na test nam je stigao predstavnik mainstream klase - Intel Core 2 Quad Q9300. Utiske o ovom procesoru, kao i rezultate, možete videti u našem detaljnom testu...

Više o tome...

Međutim oba Extreme modela su predstavnici visoke klase i shodno tome možemo da očekujemo da će “veliki plavi“ početi i sa proizvodnjom četvorojezgarnih „mališana“, koji će raditi na nižem taktu i biti ponuđeni u srednjem segmentu, sa cenom koja će biti niža od one koja trenutno važi za popularni Core 2 Quad Q6600

Vec drugi put autor pravi istu greshku. Big blue - "veliki plavi" nije nadimak Intel-a vec IBM-a.

Tekst nije loš, ali po meni fali direktno poređenje sa prethodnikom, tj. sa Q6600 G0 stepping... Bilo bi zgodno kako bi ljudi mogli da procene vredi li čekati još mesec-dva da se Q9300 omasovi, kao i da se vidi u praksi koliki nam to napredak Q9300 nudi u odnosu na svog prethodnika... sve mi se čini da u nedostatku pravog AMD konkurenta, Intel napredak nudi "na kašičicu"...

Poslednja izmena:
Razlika je prevelika u odnosu na nesretni Phenom 9500,u nekim testovima ima skoro 100% razlike.

Razlika je prevelika u odnosu na nesretni Phenom 9500,u nekim testovima ima skoro 100% razlike.
Šta da se radi :(
Tekst nije loš, ali po meni fali direktno poređenje sa prethodnikom, tj. sa Q6600 G0 stepping... Bilo bi zgodno kako bi ljudi mogli da procene vredi li čekati još mesec-dva da se Q9300 omasovi, kao i da se vidi u praksi koliki nam to napredak Q9300 nudi u odnosu na svog prethodnika... sve mi se čini da u nedostatku pravog AMD konkurenta, Intel napredak nudi "na kašičicu"...
Za Q6600 se slažem, ali nismo ga imali u tom trenutku za pomenutu komparaciju.
Vec drugi put autor pravi istu greshku. Big blue - "veliki plavi" nije nadimak Intel-a vec IBM-a.
Kako kome ,)

Poslednja izmena:
nesretni Phenom 9500

kako cesh se korigovati, kad kad Multiprocessing i Hyperthreading uzmu maha ... ne trujem sa AMD favorizovanjem, vec govorim o nechemu shto ce se desiti u bliskoj buducnosti. a Intel i dalje ne preduzima korake za nativne multicore CPU kakav je, za sada "nesretni Phenom" ...

Nehalem ce biti native quad i native octo core.

Poslednja izmena:
Po ovom testu, G0 je i dalje dobra kupovina. Veci overklok limit i dostupnost na nasem trzistu
govore u prilog tome.

Po meni je q6600 G0 bolja kupovina jer sa jeftinom memorijom mozes napraviti
9x400=3600 a ovde sa jakom skupom nesto slicno

SuFox

Q9300 dolazi sa novim insrukcijama, i bolji je CPU od Q6600 ne mnogo ali je bolji, a i samim tim kako dođe X48 na tržište i klok će se povećati, kako za C0 tako i za još bolju C1 reviziju.

Q9300 dolazi sa novim insrukcijama, i bolji je CPU od Q6600 ne mnogo ali je bolji, a i samim tim kako dođe X48 na tržište i klok će se povećati, kako za C0 tako i za još bolju C1 reviziju.

Da li je to neka normalna pojava da je FSB wall tako nisko ili je to samo do tog komada. Verujem da svi ovi mogu jako lepo na 4Ghz uz memoriju na 1066, ali ako imaju FSB wall ispod 533 onda dzaba. Koliko vidim po stranim testovima problem je izrazen kod C2Q proceora. jako tesko dostizu 500Mhz FSB. Znaci zaobici u sirokom luku. :wave:

Poslednja izmena:
Da li je to neka normalna pojava da je FSB wall tako nisko ili je to samo do tog komada. Verujem da svi ovi mogu jako lepo na 4Ghz uz memoriju na 1066, ali ako imaju FSB wall ispod 533 onda dzaba. Koliko vidim po stranim testovima problem je izrazen kod C2Q proceora. jako tesko dostizu 500Mhz FSB. Znaci zaobici u sirokom luku. :wave:

Postoji jedan mali naponski sektor pored procesora usko povezan sa GTL referencom, taj mali naponski sektor, pošto procesor kako gore navode nije nativan, ponavljam taj naponski sektor trpi velika opterećenja i direktno utiče na stabilnost FSB-a, stoga retko koja ploča može da izdrži 500 MHz FSB-a sa Quad procesorom, ja je na žalost još nisam imao u rukama. Isto tako, upravo taj problem sa GTL-om trebalo bi da se reši sa X48 baziranim modelima matičnih ploča, primera radi MSI X48 sa E8200 izvukla je 551 MHz stabilnog, ponavljam stabilnog FSB-a , a sa X38 pločom (probao sam ih tri) nije mogao uvek ni super pi 1m da se izvuče na pomenutih 551 MHz FSB-a. Još jedna stvar vezana je za steping tj. sadašnji C0 steping uskoro bi trebalo da bude zamenjen sa C1 koji bi po navodima meni bliskih izvora trebao da poveća granice FSB-a kod Quad procesora za jedan manji korak, i kada se na to doda šlag, tj. X48 :) onda je jasno da uz bolje primerke možemo da očekujemo vrednosti oko 500 MHz ili možda malo veće, stoga pre da će Q9450 udarati u zid na oko 4 GHz, nego što će Q9300 ikada moći dosegnuti stabilnu vrednost tog kloka ;)

:wave:

Uskoro stiže LitleDevil kompresija, pa ako si voljan šaljem ti sliku na pm ;)

Poslednja izmena:
Ja ko sto reko zaje**e ga za mnozilac, te ce za veci clock morati da ide na visok FSB i memaru da ga isprati, ako je pitanje Q6600 vs Q9300 da sad kupujes, pa normalno da ces da uzmes Q9300, ipak je 10c hladniji posto je 45nm a i jeste jaci.
Ako imas Q6600 neces sigurno menjati i doplacivati za Q9300.

Kakva je situacija sa maticnima za q9300?
Jel mogu iste kao i za q6600 ili...?

Postoji jedan mali naponski sektor pored procesora usko povezan sa GTL referencom, taj mali naponski sektor, pošto procesor kako gore navode nije nativan, ponavljam taj naponski sektor trpi velika opterećenja i direktno utiče na stabilnost FSB-a, stoga retko koja ploča može da izdrži 500 MHz FSB-a sa Quad procesorom, ja je na žalost još nisam imao u rukama. Isto tako, upravo taj problem sa GTL-om trebalo bi da se reši sa X48 baziranim modelima matičnih ploča, primera radi MSI X48 sa E8200 izvukla je 551 MHz stabilnog, ponavljam stabilnog FSB-a , a sa X38 pločom (probao sam ih tri) nije mogao uvek ni super pi 1m da se izvuče na pomenutih 551 MHz FSB-a. Još jedna stvar vezana je za steping tj. sadašnji C0 steping uskoro bi trebalo da bude zamenjen sa C1 koji bi po navodima meni bliskih izvora trebao da poveća granice FSB-a kod Quad procesora za jedan manji korak, i kada se na to doda šlag, tj. X48 :) onda je jasno da uz bolje primerke možemo da očekujemo vrednosti oko 500 MHz ili možda malo veće, stoga pre da će Q9450 udarati u zid na oko 4 GHz, nego što će Q9300 ikada moći dosegnuti stabilnu vrednost tog kloka ;)

:wave:

Uskoro stiže LitleDevil kompresija, pa ako si voljan šaljem ti sliku na pm ;)

Moze, posalji. Znam njegove uredjajej, pratim na xtreme forumu. Moj i dalje stoji u fazi "bice", onako u rinfuzi. nemam vremena da mu se posvetim. :smash:

A jel ovaj procsor ima negde da se kupi??

BTW, ocigledno je da je Phenom testiran sa ukljucenim TLB fixom...

Takodje, dobronamerna sugestija je da se Crysis ne testira na "low" setingsima za sve, jer se na taj nacin iskljucuju neke bitne stvari u kojima CPU ima ulogu (fizika, broj poligona koje treba da "sazvace" za GPU - "Object details"...)

Da ne nabrajam sve bitne setingse, evo kako bi ih IMHO trebalo postavitiza testiranje procesora:

Takodje, uz patch 1.1 stize novi CPU benchamrk na nivou "ice". On je mnogo kompleksniji i zahtevniji od odnog koji se isporucivao jos uz demo igre...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno