Šta je novo?

Intel Coffee Lake

ajd pogledacu ako ce biti bolje ako se prebaci na lvl 6. totalno se ne razumem u ovo pa jedino ako bude nestabilan mogu po malko da mu dodajem vcore napona.
odoh onda caskom do biosa da nadjem i LLC...

Uh, gotovo 0.15V je Vdroop. :trust: Šta je sa Strix Z370 pločama? Da li su popravili LLC nivoe na kraju?

Odlučio sam se za 8700K, ali ne i za mat. ploču. Strix Z370 E / F, ili pak MXH? (Premda mi se ne doplaćuju tih 7,000 RSD razlike za MXH.) Umeren OC - 4.7GHz, uz Dark Rock 4.

ajde spusticu i na 1.2V pa da probam.
nego ne uspevam da nadjem Load Line Calibration u biosu, barem da tako bas pise...

U Digi+ prva stavka. :)

@SMaK
Samo Maximus ima drop 0.008 na LLC lvl 6, ostalo su igračke. Strix korektno do 0.016. Sredili su LLC inače.

Poslednja izmena:
hvala :)
namestio sam ga na level 6.
da spustim sada i vcore na 1.2V?

Spusti. Pretvorismo temu u chat, ali možda još nekom bude od koristi, nije OC svakako. :)

izvinjavam se, nisam znao gde da pitam ali mogu modovi da pobrisu sve sto sam pisao jer sam uslikao sta sam podesavao :)

imam jos jednu nedoumicu oko vcore, posto je podesen na adaptive, ukucao sam 1.25V u polje Additional Turbo Mode CPU Core Voltage.
jel to to ili sam nesto zabrljao?

ceb52223aa674b0439b6006055c856ff.jpg

U Digi+ prva stavka. :)

@SMaK
Samo Maximus ima drop 0.008 na LLC lvl 6, ostalo su igračke. Strix korektno do 0.016. Sredili su LLC inače.

Misliš na level 5 i niže, ili na Strix ploče uopšte u poređenju sa MXH? :)

Dakle, ispravili su LLC. Da li da doplaćujem za MHX ili ne... Šta veliš? :)

@ericm
To je to, samo probaj nižu vrednost, 1.2 slobodno.
@SMaK
Mislim kada su sve na lvl 6, Maximus je najbolja i one skuplje, naravno. Ako ćeš da obaraš rekorde...
Strix je sasvim ok, a i cenovno.

Poslednja izmena:
odlicno, zahvaljujem pa cu reportovati svoje poruke modovima :)
sry za spam...

evo i nove fotke gde su temp opet malo vise nego prosli put ali ako je ovako bolje da ostavim?

test3.JPG

Poslednja izmena:
To je to, samo probaj nižu vrednost, 1.2 slobodno.
@SMaK
Mislim kada su sve na lvl 6, Maximus je najbolja i one skuplje, naravno. Ako ćeš da obaraš rekorde...
Strix je sasvim ok, a i cenovno.

Ma, gde... Poslednji put kada sam jurio iole ozbiljniji OC je još sa Q6600 - 3.6GHz na DFI LT P35 uz TRUE. Pristojan primerak je bio. :) Elem, biće Strix, F najverovatnije.

Hvala lepo. :)

Što? Pa podešavali smo Coffee da radi kako treba na stock clocku. :D
Nema na čemu.

upade mi SMaK u termin pa sam se sav opet zbunio :)

editovao sam prethodni post sa novom fotkom gde je cpu opet malo topliji pa ne znam da li da ga ostavljam tako ako su ok podesavanja...

Zato što sada LLC radi posao i napon je približan unetoj vrednosti. Igraj se samo sa naponom, ostalo ne diraj, traži min za potrebnu stabilnost u svakodnevnom radu. Spusti još napon, 1.15V, eksperimentiši. Završavamo! :)

Poslednja izmena:
vazi se, ziv bio :)

dogurao do 76C sto je bas dosta

To je ništa.

Mnogo se ljudi opterećuju temperaturama.

Međutim, ako stalno udara na default-u, recimo na 100°C, neće biti ništa CPU-u. To je samo znak da nešto nije u redu. Da li zvezda majoneza ispod IHS-a ili nešto nije u redu sa hladnjakom na bilo koji način.

Takođe, nemojte da se čudite, kad vidite CPU na, recimo 80°C, dok je hladnjak na dodir ruke hladan. :D

Poslednja izmena:
Kod Intela bi to trebalo da bude maksimalni peak level. Ukoliko je konstantan load jeste visoka temperatura.
Zavisno pod kojom torturom je CPU tj. za sta se koristi.

Igre svakako manje opterecuju pa su i temperature dosta nize. Ukoliko se koristi za neki render cesce onda je pozeljnije da se ipak postavi maksimalni prag od ne preko 75c.
Najbolje resenje je delid ukoliko je neko voljan da se na to opredeli.

ja kad gledam ove temperature odradio bih i delid iako nisam nikad o tome razmisljao. iskreno sam malo razocaran sto sam uzeo ovaj cpu a uz to nisam uopste ni planirao ovu kupovinu... po prvi put mi se desava da pod stock vrednostima moram da cackam oko voltaze u biosu i smaram ljude po forumima.

svakako necu nista da renderujem i u realnom radu uz po neku igru kapiram da ce biti ok ali opet razlika od +15-20C u odnosu na prethodni 6700 koji je u retkim slucajevima video 60C je prevelika.

dobar je kuler (Megahalems). bez problema je hladio prethodni uz jedan NB eLoop i thermal grizzly kryonaut. ne verujem da bi ista pomoglo da budzim jos jedan vent.

Ne znam sto pravis paralelu sa prethodnim CPU-om koji si imao kada je ovo zasebna prica?

Generalno u ovoj temi je sve receno o tom CPU-u. Koliko sam samo ja licno pricao.
Znaci trebao si da znas pre svega da postoji taj problem sa pregrevanjem pogotovu prilikom malo veceg OC-a.
Sve ostalo vezano za ovaj CPU je fantasticno.

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?415880-Intel-8700k-User-Test-Review-i-rezultati!

Odradi delid i bices spokojniji.

pa taj cpu je bio pre ovog u masini pa zato sa njim uporedjujem :)
znam da nije merodavno, ali ipak... nisam ovo ocekivao uopste. mada kapiram da sam zavrsio sa menjanjem cpu-ova na duze vreme.

za malo vise grejanja sam znao ali ne i da se pregreva na stock vrednostima, to me je najvise smorilo. da je visa idle temperatura pa da posumnjam na sam chip ali se ne desava ni takav fail tek tako.
ne bih da ulazem u drugi kuler jer je ovaj skroz ok a bilo kakvu vodu u masini ne volim.

za sad neka bude ovako pa cu da mu ispratim ponasanje.

Intel Core i7 8700K vs AMD Ryzen 7 2700x vs 1700x

@dakula74
Da ti ne ostanem duzan na izreceno koje nisi potkrepio cinjenicom a oslanjas se na objektivnost, bar apelujes da svi budemo takvi. Slazem se, tako i treba ali onda se toga treba i pridrzavati.
Necu da trujem threadripper temu tako da cu ti ovde replicirati i napraviti poredjenje.

“Pa sad te ne kontam najbolje, mislim da se odaljavas od objektivnosti i ne shvatas sta je procesor kao sto je Treadripper doneo masi ljudi koji imaju potrebu za njim.
Sto se tice istorije, bilo je perioda kad je AMD bio perjanica razvoja i u performansama je bio egal ako ne i brzi od Intela.
Prica o IPC po meni je trla baba lan. Intel ima veci klok i zato dominira u igrama i dominirace sve dok ga AMD ne stigne u kloku sto ocekujem sledece godine.”

Da li je to zato sto te vuce nostalgija ka Korni grupi pa si iskoristio priliku da to povezes sa IPC ne znam ali ponovo ukazujem na neistinu u tvrdnjama, i to ne samo tvoju, mnogih koji govore drugacije.

Na igre se fokusiram o cemu smo zapoceli sad debatu.
Tu je upravo veoma jasna stvar, IPC dolazi do izrazaja kada se stavi jaka graficka (GTX 1080 Ti) u nekoj normalnoj rezoluciji – treba niza, ali svakako se sada oseti i u 1080p.

A na to sve, AMD koji je u prednosti sa 2 jezgra.

Razlike su od 10 do preko 30 fps u korist 8700k.

Meni ni iz dzepa ni u dzep, samo ne volim da slusam bajke a ovde se neke price forsiraju u krug do iznemoglosti.

Evo samo jedan od primera:

I jako bitna stvar, za razliku od drugih koji iz polemike izvlace iz konteksta ono sto im se svidi ja sam precizan i naglasim svaki put pa cu evo i sada.
Igre/performanse - relacija o kojoj se govori.

Nigde nisam pomenuo da je bilo koji od ova dva procesora los. Za Intel 8700k sam preneo svoja iskustva u celosti, kako prednosti tako i mane. Nema tu sta da se krije
nit da se nesto velica. Moj stav je za sve isti samo je nekom tesko cuti ono sto mu ne odgovara, generalno ;)

Paa prvo pises u pogresnoj temi,tema je u ripperima, drugo kao sto sam rekao u pitanju je klok!Podesi sva tri procesora na 3ghz pa onda meri. Drugo kompajleri su vise okrenuti Intelu i njegovim instrukcijama kao vecoj firmi nego AMD-u.

Ne pisem u pogresnoj temi. Poredjenje 8700k sa Ryzen refresh.
Citirao sam ceo post da bi imao celinu, ne vadim iz konteksta kao neki da bi to dobilo sasvim drugo znacenje.
Ja sam ti ovde dao primer da gotovo na istom clock-u Intel i dalje ima prednost o cemu sam citavo vreme govorio.
Imas jos nekih primera na istim vrednostima pa pogledaj rezultate.

Threadripper i nije za igre, mozda se koristi, ja zaista ne znam. U toj temi smo se samo dotakli ovih drugih stvari o kome sada govorimo.

Ja mogu zarad licnog iskustva kao i radoznalosti da odradim jedan test, poredjenje, 2700x vs 8700k na istom clock-u kao i maskimalnim vrednostima - gaming.
Mislim da bi to bilo zaista zanimljivo. Samo da se dogovorim sa kolegom za AMD platformu.

Prilozi

• Primer.jpg
    Primer.jpg
    228.6 KB · Pregleda: 105
Poslednja izmena:
Eto cak i tu. 4, 5, 6, 7, 8, 10 itd. Zanemarljivo?

"Intel ima veci klok i zato dominira u igrama"

Mrtva trka je kada je razlika u rezultatu najmanja moguca (1-2 fps) i kada se score smenjuje
u korist jednog pa u korist drugog a ovde konstantno Intel vodi.

Ipak treba ukljuciti onaj faktor objektivnosti o kom govoris.

Nista licno, ako treba popicemo koje pivo da razbijemo predrasude ;)

No, kao sto rekoh, ako ugrabim vremena i dodjem do Ryzen platforme napravicu neka poredjenja.

Eto cak i tu. 4, 5, 6, 7, 8, 10 itd. Zanemarljivo?

"Intel ima veci klok i zato dominira u igrama"

Mrtva trka je kada je razlika u rezultatu najmanja moguca (1-2 fps) i kada se score smenjuje
u korist jednog pa u korist drugog a ovde konstantno Intel vodi.

Ipak treba ukljuciti onaj faktor objektivnosti o kom govoris.

Nista licno, ako treba popicemo koje pivo da razbijemo predrasude ;)

No, kao sto rekoh, ako ugrabim vremena i dodjem do Ryzen platforme napravicu neka poredjenja.

Ja i ti ocigledno ne gledamo isti video. Taksativno navedi gde je Intel dominirao, a da razlika nije smesna!! AMD je brzi u svim produkcijskim programima. Intel mikro brzi u ugrama.
Mada sve u svemu nebitno, nije razlog za prepirku, a pivo moze!:D

Juče stigoše matična ploča i procesor, pa sam ugrabio današnje popodne, a i veče, za čišćenje, sklapanje i sređivanje OS-a. OC i tweak-ovanje nekom drugom prilikom. :)

IpLBAfg.jpg

^ neka te dobro sluzi. Jel moze na PM gde si uzeo i koliko te izaslo?

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Vrh Dno