Šta je novo?

Intel Celeron G530

citao sam u novembarskom broju Sveta kompjutera test ovih novih celerona i ono sto me zacudilo je izrazito velika razlika izmedju e530 i pentium e6600 koji ima isto 2 mb cache-a, za nekih 600 mhz veci clock, isto ddr3 memoriju, a posebno u gaming testu celeron ga je oduvao samo tako. malo mi je to bilo neobicno, pa ako neko moze jos da prokomentarise, ko je mozda uporedjivao ova dva procesor aili neki drugi 775 pentium sa 3-3.5 ghz sa celeroncem g530. nisam nesto puno uspio naci takvih poredjenja na netu, ali po ovom ovdje ispade da je celeronac rame uz rame sa c2d 8400 sto me ostavlja bez teksta...
http://www.cpubenchmark.net/cpu_look...30+%40+2.40GHz

Nema tu ništa čudno, unutra je Sandy Bridge, 32nm arhitektura. Pre neki dan sam instalirao Win7 na neku gotovu konfiguraciju sa G620 i 4GB DDR3, ploča je najbednija MSI ali sve radi k'o podmazano, s obzirom na cenu od nepunih 29k.

citao sam u novembarskom broju Sveta kompjutera test ovih novih celerona i ono sto me zacudilo je izrazito velika razlika izmedju e530 i pentium e6600 koji ima isto 2 mb cache-a, za nekih 600 mhz veci clock, isto ddr3 memoriju, a posebno u gaming testu celeron ga je oduvao samo tako. malo mi je to bilo neobicno, pa ako neko moze jos da prokomentarise, ko je mozda uporedjivao ova dva procesor aili neki drugi 775 pentium sa 3-3.5 ghz sa celeroncem g530. nisam nesto puno uspio naci takvih poredjenja na netu, ali po ovom ovdje ispade da je celeronac rame uz rame sa c2d 8400 sto me ostavlja bez teksta...
http://www.cpubenchmark.net/cpu_look...30+%40+2.40GHz

Naravno da nije rame uz rame sa e8400...

kakav je u odnosu na 7750be. imam oba kako da ih poredim?

Ne moze.

Posto sam u potrazi za nekim procesorom za svoj HTPC/ mini server, gledoa sam malo i ovaj G530 i koliko vidim i deo gde ovaj proc sija jeste i potrosnja... Zakljucak skoro svih testova jeste da i pri full load-u ovaj procesor ni priblizno ne prilazi 65W, cak je potrosnja veoma slicna i3T modelu koga intel reklamira kao 35W procesor... Razlog zasto ovaj procesor nije oznacen kao 35W jeste da ne bi remetilo intelove T modele ;)

Takođe sam bacio oko na taj procesor. Za low-power Linux server (torrent mašina, file server, Alfresco za spremanje i pretraživanje razne dokumentacije i eBook-ova, planiranje nekih projekata i tako ...). Mislim da trenutno ne postoji ništa bolje za tu svrhu.

Koju ploču gledaš?

U pocetku sam hteo da prodjem sto jeftinije i gledao sam ovu MSI H61I-E35 B3, mada sam blizu da pazarim ovu GIGABYTE GA-H67N-USB3-B3 - uz Thermaltake Element Q kuciste (ali mi nesto hladjenje ne uliva poverenje) ili neko drugo ITX kuciste sa bar malo ozbiljnim napajanjem... Medjutim posto mi je oko videlo sledece kuciste LC POWER LC-2049MB 300W (koje kao treba da bude mATX kompatibilno) mozda se odlucim za neku mATX plocu sa 4 memorijska slota (jer planiram da vrtim neke memory intezivne stvari na njemu - pa mi je bitna kolicina memorije, mada vidim da su se pojavile i single 8GB memorije) - a i kuciste je veoma kompaktno i nekako mi vise uliva poverenje da ce biti provetrenije nego TT element Q (a mislim da ne gubim mnogo sto se tice velicine)....

Poslednja izmena od urednika:
U pocetku sam hteo da prodjem sto jeftinije i gledao sam ovu MSI H61I-E35 B3, mada sam blizu da pazarim ovu GIGABYTE GA-H67N-USB3-B3 - uz Thermaltake Element Q kuciste (ali mi nesto hladjenje ne uliva poverenje) ili neko drugo ITX kuciste sa bar malo ozbiljnim napajanjem... Medjutim posto mi je oko videlo sledece kuciste LC POWER LC-2049MB 300W (koje kao treba da bude mATX kompatibilno) mozda se odlucim za neku mATX plocu sa 4 memorijska slota (jer planiram da vrtim neke memory intezivne stvari na njemu - pa mi je bitna kolicina memorije, mada vidim da su se pojavile i single 8GB memorije) - a i kuciste je veoma kompaktno i nekako mi vise uliva poverenje da ce biti provetrenije nego TT element Q (a mislim da ne gubim mnogo sto se tice velicine)....

uh..pa malo je bezveze da g530 stavljas na plocu od 100e - posebno sto ne planiras relativno brzo da menjas taj celeron za neki i5 npr...
za neki htpc taj msi + g530 bi bilo odlicno resenje

pa jeste bezveze - to si u pravu, tj meni je bezveze stavljati bilo koju skuplju plocu :) jer necu se baviti OC-om, niti ce ovo biti igracka masina :) Ono za sta ce sluziti najvise jeste kao HTPC i kao developer server. Mislim da je procesor dovoljno snazan da izgura sve to, jer cu mahom biti samo ja taj koji ce opterecivati server (DBMS server (Oracle mahom), Java EE - koji ce mahom biti na Virtualki) i zbog kolicine podataka koje poslom moram da obradjujem ponekad kuci potrebna mi je samo solidna kolicina memorije (2x8GB ce biti sasvim dovoljno za duze staze). Mislim da je dovoljn ovaj proc, mada ce 90% ljudi rece da ce biti slab - ali kao sto napomenuh ovo ce biti "developer server" pa tako ce imati i visak procesorske snage :) Posto imam na poslu i5-2500, a kuci sam do sada uvek radio na laptop-u (sada vec stari c2d T6600) znam koja je razlika u brzini onoga sta radim na jednoj i drugoj platformi - i znam da je krucijalna stvar RAM, jer su skoro pa svi danasnji desktop procesori dovoljno snazni.

Evo pogledaj ovde njegovo mesto CPU Benchmarks procesor ja na 2.4ghz njegov broj je 2303. (www.cpubenchmark.net/mid_range_cpus.html) na vrhu je (i7-3960x sa 14100) na dnu (Intel pentium III Mobile 750 mhz sa 103) videces vrlo je interesatno da uporedis perfomanse ostalih procesora.

Nadam se uskoro da cu uspjeti sklopiti komp od sledecih komponenti:
1. AsRock H67M (B3) ili cak H61M/U3S3 (B3),
2. G530,
3. 2X4GB DDR3.

Ne kupuje mi se DDR2 a kad vec prelazim na DDR3 da malo promjenim :)
Zadnji Intel mi je bio P3 Coppermine 2001.
Igram samo WoT pa mi nista jace nije trenutno potrebno (u avgustu stize neki i5 iz USA, pokloncic :banana:)

Zasto AsRock ploca- zato sto ima rupice za kacenje LGA775 kulera :) (TX2, Ultima 90)
Bas me zanima da li cu imati slican ili bolji FPS!? (Ovaj Sempy X2 je na 3.5GHz)

Poslednja izmena:
Ja sam presao na g530 posle 2600k, samo cu reci da za te pare bolji cpu ne postoji. Odusevio me cpu, u win7, surf i ostalim lakim stvarima razliku i ne osecam, sto se igara tice, sasvim korektan za igre koje ne vide vise od 2 jezgra. Najsmesnija stvar je sto cpu ispod megahalemsa ne ide preko 36 c, tj. raspon je od 26 do 36 stepeni. Da moze da se overklokuje bio bi best buy svih vremena. Kao sto rekoh za te pare bolje nema, jos ako se planira neki kasniji prelazak na jaci cpu, za male pare odlicno prelazno resenje.

@Vladika

Sto se wot-a tice, ne brini nista, ja sam imao pII x2, x4 i x6 i veruj mi igra radi mozda 10% losije na g530. Jednostavno wot je ocajno optimizovan, plus vise voli intel procesore. Razlika izmedju x6 na 4.0ghz i 2600k na 4.0ghz je bila i do 40% za intel cpu, testirano na istom sistemu i istoj grafickoj karti. Zbog cega je to tako, pojma nemam.

Drago mi je da ovo citam "iz pera" tenkiste ;)
Na zalost, ove plocice nema u Srbiji pa cu morati naci neku alternativu.
Zeza me to sto AsRock ima te LGA775 rupice, zao mi da propadne Ultima 90.
Alternativa je Njemacka ili neka druga ploca. U Atom-u ima AsRock Z68M/U3B3 ili AsRock P67 Pro3 ali mi "probijaju" budzet :(

Ta tvoja je azdaja :)

Ahahaha azdaja! Ma ostavio sam je jer cekam ivy bridge da se pojavi pa da bocnem ivy, ili da nabavim neki polovan sandy ako se bude moglo naci po nekoj korektnoj ceni. A da li bi mozda mogao da nekako sredis nacin kacenja na ultimi da pase na lga 1155? Pitanje je samo koliko si vican i u mogucnosti da sam sklepas nesto, a da radi posao.

Ahahaha azdaja! Ma ostavio sam je jer cekam ivy bridge da se pojavi pa da bocnem ivy, ili da nabavim neki polovan sandy ako se bude moglo naci po nekoj korektnoj ceni. A da li bi mozda mogao da nekako sredis nacin kacenja na ultimi da pase na lga 1155? Pitanje je samo koliko si vican i u mogucnosti da sam sklepas nesto, a da radi posao.

Ivy ce moci u 1155 socket? Nisam znao...
Sto se tice pravljenja necega, odavno nemam zivaca za to :(

Zanimljiva tema al nema konkretni poredjenja jeli ovaj celeron G530 jaci od naklokanog athlona II. Slazu se svi da je def bolji celeron, al athlon kad se klokuje vjerovatno je rame uz rame ili malo bolji od ovog celerona.
Ovdje ima poredjenje G620 vs athlona II naklokanog i def sad u koliko je objektivan test ispadne da je athlon na 3.8 blizu ovog G620 (koji je opet malo jaci od celerona G530)
http://www.overclockers.ru/lab/43156_6/Testirovanie_Pentium_G850_i_Pentium_G620_v_igrah.html
Sve u svemu na def. bolji je celeron al kad se athlon klokne na 3.8-4.0Ghz onda su vjerovatno rame uz rame ;)

Poslednja izmena:
Sve to stoji, ali da bi overklokovao athlona na 3.8-4ghz treba ti ozbiljno hladjenje, a za te pare mogu dva celerona da se uzmu, jer athlon + solidan kuler = 2x g530.

Hmmm ja sam u nekoj dilemi trenutno - da li rasprodati CPU i MB iz potpisa i uzeti G530 + H61 maticnu...
Realno ne bih izgubio nista - osvezio bi garanciju i dobio bi masinu sa manjom potrosnjom...

Hmmm ja sam u nekoj dilemi trenutno - da li rasprodati CPU i MB iz potpisa i uzeti G530 + H61 maticnu...
Realno ne bih izgubio nista - osvezio bi garanciju i dobio bi masinu sa manjom potrosnjom...

Taj potez je ok samo ako planiras da uzmes neku ok plocu, pa da kasnije ostavis prostora za ivy bridge, ili neki quad sandy, kada budes pri parama ili ako se nadje nesto povoljno. U protivnom ne diraj nista, cisto gubljenje vremena i novca.

Isti sam ti takav ;)

Taj potez je ok samo ako planiras da uzmes neku ok plocu, pa da kasnije ostavis prostora za ivy bridge, ili neki quad sandy, kada budes pri parama ili ako se nadje nesto povoljno. U protivnom ne diraj nista, cisto gubljenje vremena i novca.

Mislio sam onu AsRock plocu od 52Eura ali si me sada bacio u dilemu jer si predlozio onu drugu od 110Eura.
Razlika duplo zarad nekog buduceg (mooozda) uppgrade-a na Ivy...

Pazi, ne mora skuplja ploca, moze i jeftinija da primi ivy, ali onda zaboravi na oc. A drzati sandy ili ivy na def. je greh. Ako si bar malo upucen u hardver, drzati takav potencijal na stock kloku je... rekao sam ti da procesori sa otkljucanim mnoziocem idu na 4ghz na default naponu. Ja cu da ubacim ivy kad tad, prvi trenutak kad dodjem do love uzimam, ja dileme nemam, a ti vidi sta ti je ciniti.

Pazi, ne mora skuplja ploca, moze i jeftinija da primi ivy, ali onda zaboravi na oc. A drzati sandy ili ivy na def. je greh. Ako si bar malo upucen u hardver, drzati takav potencijal na stock kloku je... rekao sam ti da procesori sa otkljucanim mnoziocem idu na 4ghz na default naponu. Ja cu da ubacim ivy kad tad, prvi trenutak kad dodjem do love uzimam, ja dileme nemam, a ti vidi sta ti je ciniti.

Onda cinim ovo: http://geizhals.at/de/669685
Samo nece stici pre Djurdjevdana :S:

danas postadoh ponosni vlasnik pomenutog procesorcica, ja prezadovoljan, sa 9500gt tera dirt3 na medium, 38 average fps...dok je kanter radio zakucan na 60fps sa integrisanom grafom iz cpu...u planu je grafa 5770 ili tako nesto mada i ovako dirt3 radi tecno... ;)

Vrh Dno