Šta je novo?

Intel C2D + ploca, najefikasnija kombinacija

sirNemanjapro

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
29.11.2006
Poena
440
Pozdrav svima!

Elem, koliko vidim, doslo vreme da se ja rastajem od svog Bartona 2500+ sa Abitovom NF7-S.

Kao sto, upuceniji, korisnici vide da ja znam sta uzimam, ali posto sam zaista ispao iz price koja se zove hardware, moram da se oslonim na Vase sugestije.
Jako mi je bitno da imam stabilan racunar, pre svega. Podatak da sam svoj procesor i plocu klokovao samo 2 puta u trajanju od 2 dana ce Vam sve reci. A siguran sam da ce neko reci da sam lud, sto sam to kupio, a nisam iskoristio potencijal. Iskreno, mrzelo me je.

Znaci, trenutna konfiguracija mi je ova u profilu ( molim Vas kliknite da vidite koja je, da ne pisem 15 puta :) ).

I sada bih hteo da predjem sa AMDa na Intel platformu, izmedju ostalog na Core 2 Duo.

Zaista bih cenio Vas savet u pogledu odabira maticne ploce i klase procesora. Nemam nesto para za razbacivanje, tako da bih hteo da budem ekonomican koliko je god moguce, ali ne na ustrb kvaliteta. Nesto kao "best bang, for the buck".

Evo sta sam nasao:
Kod:
INTEL Core 2 Duo E6320 1.86GHz ( 1066MHz, 4MB, Allendale, S775 ) box [B]13.149,30 | 160,24 € [/B]

Plocu zaista ne znam koju da uzmem, da li opet da uzmem Abita?
Kod:
Abit IL9-PRO P4, LGA775, C2D, ATX Intel945P, Core2Duo Support, DDR2, PCI-Ex16, 1xPATA, 4xSATA, Glan, SB7.1 [B]6.855,80 | 83,55 €[/B]

Posle ovoga ide pitanje, koju memoriju bih trebao da ubodem ovde. Da li je Kingston HyperX resenje ili nesto drugo?

Mada bih ja voleo da se uklopim u cenovni rang tipa 200 eura, ali ako mora vise, necu da pravim pitanje.

@sirNemanjaPro
Gde si nasao ove cene, pretpostavljam da su bez pdv-a ili su dilerske ?
Ako ipak nije ni jedno od ova dva ajde napisi ili baci na pm iz koje su to prodavnice cene.

Da, cene su mu odlicne, verovatno su dilerske... jer ako su bez PDV-a (a treba tek da ga plati), izaci ce to mnogo vise od 435€... :)

cene su extra..da li su to shirokodostupne ili neka prijateljska varijanta? ocju i ja PM :)

:)
E zato sto ste svi bili jako dobri evo da Vam kazem.
Ovu "dojavu" sam dobio od stormwatch153, na cemu mu bas hvala.

"Stormwatch153, HVALA!"

Radi se o komponentama koje kostaju koliko pise i sa GARANCIJOM su, sve mozete detaljnije dobiti ovde.

Samo ako neko moze da kaze koju 256bitnu graficku da ubodem u ovo, a da ne bude slabija ( citaj skuplja ) od ove navedene?

Poslednja izmena:
E zato sto ste svi bili jako dobri evo da Vam kazem.
Ovu "dojavu" sam dobio od stormwatch153, na cemu mu bas hvala.

"Stormwatch153, HVALA!"

Radi se o komponentama koje kostaju koliko pise i sa GARANCIJOM su, sve mozete detaljnije dobiti ovde.

Samo ako neko moze da kaze koju 256bitnu graficku da ubodem u ovo, a da ne bude slabija ( citaj skuplja ) od ove navedene?

Prodaje Delimir X800XL AIW za 100e, nova.

Uuu prevara ?

Meni cela ova prica na 3records,co,yu lici na neku golemu prevaru...

Cene su extra dobre. Samo cu reci da 70-80% racunarskih radnji ima ovakve ulazne cene, a neke imaju i losije. Ako si vec nasao tako dobre cene razmisli o 7900GS, definitivno, isplatice ti se! :wave:

Meni cela ova prica na 3records,co,yu lici na neku golemu prevaru...

Jel? Ne bih da vredjam, ali zaista... Sa 5 poruka na forumu... Siguran sam da cu tamo ostaviti svoj tesko steceni novac.

Inace popust na "kolicinu" ima, dostava robe je POUZECEM u roku od 5-7 dana na KUCNU ADRESU putem City Expressa gde je cena dostave ravno 300 dinara. ,)

U inat svim nevernim Tomama, imam da slikam kada bude dosao kombi do mene kuci. ;D

I sta mi rekoste za graficku, sta da radim?

Jel? Ne bih da vredjam, ali zaista... Sa 5 poruka na forumu... Siguran sam da cu tamo ostaviti svoj tesko steceni novac.

Inace popust na "kolicinu" ima, dostava robe je POUZECEM u roku od 5-7 dana na KUCNU ADRESU putem City Expressa gde je cena dostave ravno 300 dinara. ,)

U inat svim nevernim Tomama, imam da slikam kada bude dosao kombi do mene kuci. ;D

I sta mi rekoste za graficku, sta da radim?

A fiskalni, garancija?

^pise iznad negde...
Ima garancije.

Ovo sam ti namerno napisao pošto sam planirao da kupim Enermax napajanje, kontaktirao sam čoveka i dobio par zanimljivih odgovora:
1. Garancija - usmena:D , navodno mu je više komada na istom računu, a inače je 1 god. (proizvođač daje kanda malko duže)
2. Isporuka: City Express, plaćanje na licu mesta, dakle, nema ni fiskalnog (najverovatnije)
Ne kažem da čovek prodaje maglu, samo........... Oprez nije na odmet.

@sirNemanjaPro
Nebitno je koliko ko ima poruka na forumu, mislim da je ovo sa ovom firmom dosta neozbiljno. Ovo je ipak Srbija, a ne Evropa i svet pa da imamo eBay, ili neshto slichno.
Ja cu uskoro kupovati komp, pa nisam lud da kupujem od nekoga koga nisam upoznao nit znam gde mu je prodavnica, verovatno drzi robu u stanu :)., a mozda si to upravo TI. Kapirash FOR ALL I KNOW, mislim neozbiljna pricha u celini.
Razumes, kupujesh komp, odes lepo u prodavnicu (poznatu i renomiranu po mogucstvu), sastave ti config, isporbash, vidish, pomirishesh, a ne ovako. Dajte pare poslacemo vam, a ako ne radi onda vi saljite nazad pa cemo mi da platimo troskove,... zavlacenje po mom misljenju. I zbog cega su cene tako MALE, zapitaj se malo, nije sve tu cisto.
By the way, bio sam na njihovo forumu, prijavio se da ne bude da nisam ni pogledao.

Citam nesto ovaj thread - potpuno istovetno pitanje sam zeleo da postavim. Nakon malo googlanja dosao sam do nekih groznih cinjenica vezanih za taj biostar u koji se neki ovde kunu:
Sa xbitlabsa: http://www.xbitlabs.com/articles/mainboards/display/biostar-tforce-p965_8.html#sect0

"Right now the junior model is the not-very-cheap Intel Core 2 Duo E4300 and the mainboard cannot overclock it... The Biostar TForce P965 will provide you a lot of exciting problems you can spend hours to solve. People at forums discuss modified BIOS versions, how to change the memory modules’ SPD to achieve the desired timings, and how to BSEL-modify E4300 CPUs to achieve normal overclocking. So, that’s quite an enthusiast-targeted mainboard!

So, if you don’t plan to overclock Core 2 Duo processors with a 200 (400) MHz FSB, and you don’t care about the noise of the CPU fan, and you are not interested what memory timings you have, and you don’t have too many USB devices, and the auto-run feature is disabled on your optical drives, then the Biostar TForce P965 mainboard is surely for you. Otherwise, think again if you’ve chosen the right model !

Drugim rechima: idi s mora draga Jugo, radije bih nesto drugo - ploca je sve, samo ne stabilna. Ili bih uzeo Asus P5B (jeftinija varijanta) ili DFI dark Infinity 965. U stvari, najradije P5B deluxe, ali skoopa je mnogo. Nisam siguran da je vredna te investicije.

^^
Zasto svi, ali svi, kada me citiriaju pisu i\ili S i P velikim slovom. I am sirNemanjapro, not SirNemanjaPro, not sirNemanjaPro, not SirNemanjapro, not SirNemanja, not NemanjaPro...

E sa, radi se o sledecem. Ja cu svoj novac, steceni, da ulozim u te komponente kod pomenutog iz razloga sto "I believe" ljudima. dok se ne dokaze suprtno.
Tvoj stav, u X-files stilu, "Trust no one" je opravdan, ali da nisi malo suvise paranoican.
Ja kada sam od mastercula uzimao HDD, ne da sam ispitao svaku mogucu stavku ( i hdd-a vec i od njega uzeo broj telefona, licna karta, dza bu... pitaj ga ), ali kao sto ide u CocaCola reklami "Give little fait, and it all come backs to you." Nisam ZEN filozof pa sad da govorim, veruj svakom. Ali ovo mi deluje kao "real thing". Ako ne bude, caskom, sednem u kola, ponesem kantu benzina i "puuuffffff". :D

Nisam naivan, niti cu se olako odvojiti od 400~450 eura. Komponente su jeftine sa razlogom, dobijam garanciju na njih. Zasto bih davao Altiju ili nekom drugom u Cacku ili iz blize okoline +60~70 eura na cenu koju ovaj nudi.
Tipa ploca je u BGu 120 eura, u Altiju 164 eura, a kod njega 80 eura. Pa stani, jel sam ja lud? :D

Potpuno je ispravan stav da treba odtici u brandname shop i uzeti sta zelis, ali pritom i platiti mnogo vise. Ali za novac koji ja imam i prohteve koje bih hteo da ispunim, ja nemam novca da to resavam u "prodavnici".

Kao sto sam rekao, snimicu i kamericom i foto-aparatom pa cu okaciti linkove ovde kad dodje roba da se uverite.

Sto se tice ploce, sad ne znam... Ja inace uzimam PT verziju.

^dodatak:

Sada uporedjujem Abita AB9 Pro i Biostar TForce 965PT i vidim frapantnu cinjenicu.
Da je FSB na Biostar ploci 600, a na AB9 1066??
U cemu je kvaka?

I jedina stvar koja me brine sto ni ASUS ni Biostar nemaju nikakav hardware detection info. Znaci kad nesto krene naopako, ploca samo cuti, a ti gataj u pasulj sta je u pitanju.

Poslednja izmena od urednika:
Vec sam obavio jednu transakciju sa userom Stormwatch153 iz Subotice pre x meseci, roba je stigla sledeci dan, i sve je bilo OK.

:wave:

Glupo mi je da reklamiram coveka, ali cisto da se javim da sam i ja pazario i da nije bilo problema. Cak sam imao i reklamaciju koja je uredno ispostovana bez obzira sto nije bilo fiskalnog racuna (Biostar ploca 965PT).

Sto se tice izbora sada bih pre isao na Abit-a (tada ga nije bilo u ponudi)

Citam nesto ovaj thread - potpuno istovetno pitanje sam zeleo da postavim. Nakon malo googlanja dosao sam do nekih groznih cinjenica vezanih za taj biostar u koji se neki ovde kunu:
Sa xbitlabsa: http://www.xbitlabs.com/articles/mainboards/display/biostar-tforce-p965_8.html#sect0

Drugim rechima: idi s mora draga Jugo, radije bih nesto drugo - ploca je sve, samo ne stabilna. Ili bih uzeo Asus P5B (jeftinija varijanta) ili DFI dark Infinity 965. U stvari, najradije P5B deluxe, ali skoopa je mnogo. Nisam siguran da je vredna te investicije.

Dekara je OC E4300 na Biostaru i nije imao nikakvih problema, mislim, jeste, ali ne sa plocom vec sa procesorom koji je imao FSB wall. Da nije mozda to zbog ploce? Nemoj tvrditi da nesto ne valja ako ga nisi probao. Ploca je OK i radi sa E4300 isto kao i jedan ASUS/Gigabyte. Lopo se da OC E4300, jedino sto moze zasmetati je FSB wall, ali to nema nikakve veze sa plocom vec sa procesorom.

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=134550&highlight=965pt+e4300
pogledaj ceo thread, a posebno obrati paznju na post #17 ;)

Poslednja izmena:
Dekara je OC E4300 na Biostaru i nije imao nikakvih problema, mislim, jeste, ali ne sa plocom vec sa procesorom koji je imao FSB wall. Da nije mozda to zbog ploce? Nemoj tvrditi da nesto ne valja ako ga nisi probao. Ploca je OK i radi sa E4300 isto kao i jedan ASUS/Gigabyte. Lopo se da OC E4300, jedino sto moze zasmetati je FSB wall, ali to nema nikakve veze sa plocom vec sa procesorom.

Druze, pogledao sam link i bas lepo sto mora da se radi (vrlo precizan i fini) mod da bi (mozda) moglo da se dogura do (prosecnih) rezultata. A priznaj da nisi procitao review na xbitu:
Unfortunately for Biostar, I continued my tests with an Intel Core 2 Duo E4300 processor and found a whole lot of problems.

The particular sample of the CPU was capable of overclocking to a 360MHz FSB as I had made sure on an ASUS Commando mainboard, which was based on the Intel P965 chipset, too. The CPU has a higher multiplier (x9) in comparison with the E6300 and a lower default FSB frequency (200MHz). I started my tests from 350MHz FSB, but the mainboard would start up and then freeze immediately. The Self Recovery System, which was supposed to roll the parameters back at over-overclocking, would not work. I somehow managed once to enter the BIOS and lower the frequency to 340MHz, but I had to use the Clear CMOS jumper afterwards.

Starting from 330MHz FSB, the mainboard refused to start up altogether but the Self Recovery System worked fine – the mainboard would restart automatically with default settings after an unsuccessful start. Unfortunately, I had to lower the frequency for very long because the OS booted up at a frequency of 260MHz FSB only. I didn’t perform any stability tests because the result was unsatisfactory regardless of the mainboard’s passing or failing them.

Aj sad - CPU sigurno hoce na 360FSB, a na toj ploci 260... Ne tvrdim nista, jer kao sto kazes nisam probao. Ali jedno je sigurno druze moj, xbit nije neki sajt od juce i postujem njihove testove. Da je bio problem u primerku same ploce, oni bi nabavili drugu i uradili izmene. Sudeci po tome, ko zna koliko bi Dekarin CPU mogao jos da ide, kada bi ga probao na nekoj drugoj ploci ;)

Nego, niko da odgovori: da li se isplati P5B-Deluxe? Svuda na netu je hvale, ali realno gledano je jedva 2-5% brza od ostalih koje su skoro duplo jeftinije...

Poslednja izmena:
Druze, pogledao sam link i bas lepo sto mora da se radi (vrlo precizan i fini) mod da bi (mozda) moglo da se dogura do (prosecnih) rezultata. A priznaj da nisi procitao review na xbitu:

Aj sad - CPU sigurno hoce na 360FSB, a na toj ploci 260... Ne tvrdim nista, jer kao sto kazes nisam probao. Ali jedno je sigurno druze moj, xbit nije neki sajt od juce i postujem njihove testove. Da je bio problem u primerku same ploce, oni bi nabavili drugu i uradili izmene. Sudeci po tome, ko zna koliko bi Dekarin CPU mogao jos da ide, kada bi ga probao na nekoj drugoj ploci ;)

Evo info iz prve ruke, vozio sam neko vreme kombinaciju 965pt i 4300 i kao sto kaze Goran nekih vecih problema nije bilo, jedini realan problem na koji sam naleteo je da ne rade svi mnozioci kako treba. Najbolje radi sa default mnoziocem 9x i radi sa ostalom mnoziocima do odredjenog fsb-a(~350fsb) ali preko toga dobro radi samo 9x. Moj proc je imao wall na ~405 fsb a butovao se na <=400fsb bez problema. Uradio sam bsel mod ali nista se bitno nije promenilo sa wall-aom. Probao sam ukupno 7 biosa:p sto oficijelnih sto modovanih i bilo je nekih sitnih promena sa mnoziocima ali nista bitno.
Ovaj procesor je kod staxm-a i on ga je probao na dfi 965-S i na njemu takodje ne rade dobro mnozioci ali je stigao do ~415 fsb, probace i 1333 mod pa cemo videti da li se nesto promenilo. Inace proc je stabilan na 9x333=3000MHz na default voltazi.

Nego, niko da odgovori: da li se isplati P5B-Deluxe? Svuda na netu je hvale, ali realno gledano je jedva 2-5% brza od ostalih koje su skoro duplo jeftinije...

Sto se tice dlx-a to je odlicna ploca ali je polako vec gazi vreme. Ko ne moze da ceka bestbuy trenutno je dfi 965 i to osnovna verzija a ko moze malo da se strpi da stignu kod nas p35 ploce iz abita, asusa ili dfi-ja.

A koliko se isplati uzeti P35 plocu u odnosu na 965? Cena Gigabytovog P35 je blago receno nasvirana do vasione (stize i prestize P5B deluxe). Da li to znaci da je ta gigabajtova ploca bolja od deluxa? U cemu, i koliko? Hvala :wave:

P.S. Da ne postavljam novi thread bez veze - gde moze da se nadje taj DFI? Citao sam neke testove i bas mi nekako "lezi" i po ceni i po performansama (komentar sa jednog reviewa: "dobijete Lanparty po ceni infinityja")

Edit: Nasao sam i review za Gigabyte DS4 - http://www.itreviews.co.uk/hardware/h1064.htm
komentar je sledeci:
decent board... but the new chipset seems to bring little or no benefit to the consumer and yet the price is uncomfortably high.

Poslednja izmena:
A koliko se isplati uzeti P35 plocu u odnosu na 965? Cena Gigabytovog P35 je blago receno nasvirana do vasione (stize i prestize P5B deluxe). Da li to znaci da je ta gigabajtova ploca bolja od deluxa? U cemu, i koliko? Hvala :wave:

P.S. Da ne postavljam novi thread bez veze - gde moze da se nadje taj DFI? Citao sam neke testove i bas mi nekako "lezi" i po ceni i po performansama (komentar sa jednog reviewa: "dobijete Lanparty po ceni infinityja")

Edit: Nasao sam i review za Gigabyte DS4 - http://www.itreviews.co.uk/hardware/h1064.htm
komentar je sledeci:

Pa zato sam i napisao da treba jos malo sacekati ali generalno p35 chipset je malo bolji od 965 po pitanju fsb-a koji moze da istera i bolje saradjuje sa memorijom a po brzini su "tu negde".
Cena P35 ploca je jos uvek visoka i na samoj granici isplativosti ali to je vec stvar licnog izbora, potreba i afiniteta :D i uostalom ko je spominjao gigabyte:D ?
Zaboravih da kazem likovi sa xbit-a su dobri i pouzdani testeri, ne znam sta se desilo sa biostarom i 4300 ali ja u njih imam poverenja:p .

Vrh Dno