Šta je novo?

Intel Arc a770 polumrtva

hektor2

Slavan
Učlanjen(a)
29.07.2006
Poena
450
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600G / LCPower212
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
48GB
GPU
Intel Arc A770 16GB
Storage
500GB nvme
Zvuk
Ima
PSU
LcPower 600W
Kućište
MS V700
Monitor
Tesla 27"
Kartica stara par meseci, kupljena nova kod "madjara", povremeni lagani gejming, povremeno lagani video edit. Uzeo sam ovu egzotiku zbog velike kolicine rama (potrebnog za video edit)
Juce upalim komp, pojavi se boot sekvenca i taman da udje u windows, crn ekran.
Nekako iz safe mode izbrisem drajvere, restart. Lepo udje u win bez drajvera. Cim krenem instalaciju drajvera, crn ekran. Windows radi u pozadini, al je ekran crn.
Reinstaliram windows, stavim i 10 i 11, ali po instalaciji drajvera za gpu, samo crn ekran (bez drajvera radi, ima slike)
Probao i na drugom kompjuteru, sve isto.

Gotovo sam 99,9% siguran da je otisla u 3 lepe, al reko aj da vidim da li ima nesto da se uradi pre nego sto krenem u proceduru garancije.
Mada u principu nekako mu deluje da je to to. Mrtvo.

warten, bitte, što bi rekle nemčuge.

#1 (nummer eins) - jeste li uključili Resizable bar u biosu svoje ploče?
taj korak je apsolutno neophodan za normalan rad Intel Arc gpu-a
(ukratko, disable CSM, enable above 4k decoding, enable resizable bar)

#2 nummer zwo
ukoliko u vašem uefi (prethodno poznatom kao bios) na matičnoj, ne postoji re-bar opcija,
moraćete da uflešujete nov uefi (previously known as bios)
i obavezno da butujete sa GPT particije.
(ako trenutno butujete sistem sa MBR particije, moguće je to u letu, začas promeniti iz STRELEC windows PE sistema)

#3 i treće (puno sreće),
moraćete da disable AMD graphics , daklem, disejblujete integrisani Vega gpu u 5600g procesoru (na slici je izvjesna gtx 1060 grafika, ne dozvolite da vas to zbuni)
jer te dve grafike, zbog softverske podrške, ne mogu trenutno da ko-egzistiraju u windows sistemu
iu

Poslednja izmena:
Hvala na brzom javljanju.
Resizable bar je ukljucen i sve je ok radilo do juce.
Ova zadnja dva reda su mi nepoznata :)
Da li da, pri pravljenju instalacije iz rufusa bude obavezno GPT (mada je po defaultu tako)

To je to. Reklamacija.

re-bar zahteva isključivo GPT, tako da , da. yes. jawohl... itd

izgleda da je Arc 770 gezerkt, ali je za svaku slučajnost izvuci iz kućišta i očisti kontakte, pre nego što je pošalješ na servizio.

Taj dan je spakovao u kutiju, onako novu, finu.
Danas ustanem, bacim pogled na maticnu, kad vidim drugi slot za Gpu, onaj grbavi, sporiji. Reko, aj da probam da ubacim tu, nista ne kosta.
Uzmem prvo skolsku gumicu, prebrisem iovako ciste kontakte na grafickoj, ubacim, pojavi se slika, krenem instalaciju drajvera, kad vidi cuda, sve radi ?!!?
Prebam WOT, kao radi, ali posle par minuta pocne da secka, kida, ne moze da se igra.
Reko, da probam da je prebacim u glavni slot, kad kartica 300 stepeni, usijana (verovatno je zato trotlovala u wot-u)
Ubacim je u prvi slot, u drajverima rucno nastelujem brzinu ventilatora, i eno je radi ko da se nista nije desilo.

Jedino sto mi je sad cudno je to sto se pre neki dan isto ponasala na dva kompjutera (pri instalaciji drajvera, crn ekran) a sad kao sve ok.

Dobro je da si nekako to rešio. Sad teraj tako dok radi u garanciji pa ako kojim slučajem opet pokaže neke artefakte i ustanoviš da joj nema pomoći, onda reklamiraj.

Napravljena nova tema za borbu protiv oksidacije na kontaktima.

Nazad
Vrh Dno