Šta je novo?

Intel-AMD dilema (kompresija videa)

novoprepeceni je napisao(la):
I jos me zanima kako to moze kodek praviti na istom bitrate-u manji fajl

Zato sto je bitrate = stepen kompresije * kvalitet slike.
Takodje, velicina fajla = bitrate * trajanje.

DivX 6 donosi "up to 40% better compression".

Ja bih ti preporucio ako ti je ikako moguce da nadjes nekog 2.8/2.4 northwood-a pa makar i polovnog (novog ces ionako tesko naci) za te pare(makar i polovan kosta otprilike ko novi cel.) neces bolje kupiti u zivotu.Vecina tih procesora se klokuje na 250mhz FSB bez dizanja napona tako da oko trajnosti nemas nikakvih muka a Divx kompresiju ce sljakati nenormalno brzo pogotovo ako koristis Divx 6 (stvarno daje bolji kvalitet za manje vremena od 5.xxx)"mali" problem samo moze predstavljati ram koji ce raditi 1:1 na 250mhz a da ne kosta puno i da zategnutije latencije ram-a se osete i u Divx kompresiji tako da zbog dobre memorije (2,5,2,2 na 250mhz) ovo mozda i nije najbolje resenje ali mislim da sto se tice procesora nemas bolje kupovine

ivke76@dobar predlog.moj newcastle je bio potuchen "debelo" od northwood-a u brzini.Sad imam Venice i neznam jer nisam poredio ali mi je intel bio komotniji za rad u windows okruzenju(HT).Northwood je bolja opcija od pomenutog celerona.Pronjushi malo po netu i videces.

Zakljucak odavde : link
DivX 5.1.1 prefers NetBurst core (Pentium 4 / Celeron), is not indifferent to a large cache, the memory bandwidth is not that influential.
XviD 1.0 beta 2 (not the latest version) fancies all AMD processors, sometimes reacts to memory bandwidth and L2 cache size.
Windows Media Video 9 VCM is almost indifferent to the cache size, improves performance with Hyper-Threading, and fancies AMD K8 core (either due to the SSE2 or due to the integrated memory controller; probably both factors are important).
Mainconcept MPEG Encoder 1.4 / MPEG1 slows down with Hyper-Threading enabled, doesn't depend much on the cache size and likes the K8 core much (probably for its K7+SSE2 because it's not sensitive to the memory bandwidth).
Mainconcept MPEG Encoder 1.4 / MPEG2 benefits a lot from Hyper-Threading, is not that sensitive to the NetBurst core (even without Hyper-Threading). Note how the preferences change regarding the format.
Canopus ProCoder 1.25 is indifferent to Hyper-Threading but very sensitive to cache size; architecture and memory bandwidth are not that important.
Cinema Craft Encoder SP 2.67 prefers a large cache and the NetBurst architecture, with the latter being more vital. It doesn't benefit much from Hyper-Threading, as well as from memory bandwidth.

raven2005, ajde ti malo iskuliraj, vise razmisljaj i manje pisi beznacajne postove.

Vidim, nov si, kapiram, ono entuzijazam i zelja da pomognes, lepo je to, ali u ovom topicu nisi izneo jedan koristan savet, samo bla bla..

Tebi i svima ostalima.

AMD vs Intel u video kompresiji, tema, JEDINA ovog threada.
Ne koliko rama, ne koja ploca, vec jedan procesor vs. drugi.

Pozdrav!

Ne znam da li poredis Bartona i Cel D ,ali ako da imaj u vidu da Barton nema
SSE2 instrukcije .

jesam njih poredio samo sam pogresio , tj. mislio sam na sse instrukcije , a tada kada sam to sve radio (recimo pre 10-ak meseci) sam i zakljucio da sse2 mozda imaju neku bitniju funkciju (ili ce imati kod tadasnjeg plasma odnosno fusion divx codec-a, tj. beta verzija divx 6-ice koje sam isprobavao). da li je tacno da sse2 uopste imaju neke veze (a tek sse3, koje cel d takodje ima :) ) ne znam , samo znam da u praksi radi za tih 20% bolje a jos kada se doda prednost divx-a 6 dodje cifra i na 40% bolje sa 6-icom na cel d nego 5.2.1 na bartonu...

I jos me zanima kako to moze kodek praviti na istom bitrate-u manji fajl .Jedino da na kraju protok ispadne manji od onog koji zadas
ovo se dogadjalo ranije sa starim xvid-om ili dvix3.Proveri sa Gspot koji je na kraju zaista bitrate ispao
;)

pa ovo sa gspotom ti ne pomaze mnogo posto je uvek manja vrednost koju prikaze od one koju si stavio u kodek. uglavnom , rece vec audiofreak da je bitan kvalitet kompresije (probaj balanced i extreme pa ces videti razliku u velicini file-a i u kvalitetu slike u korist extreme-a) pa zato i daje razlicite rezultate na istom bitrate-u a i sam algoritam kompresije je dovoljno optimizovan da daje manje fileove na istom bitrate-u (u odnosu na 5.2.1). bitan ti je i sadrzaj slike (recimo ako stavis samo crni ekran file ce biti visestruko manji) itd... ulgavnom , da ponovim jos jednom da sam ja sve ovo probao i takvi su rezultati te probe (recimo sa divx 5.2.1 je 1min=oko 27mb a sa 6-om 1min=oko 24mb, na istom bitrate-u)

nego da se vratimo na topic:
da ponovim pitanje posto se izgubilo u ovoj silnoj prici:
*koliki je framerate na HT PIV-ci (bilo bi najbolje ako je neko probao) u odnosu na obican PIV , znaci koliki je uticaj HT-a na brzinu kompresije u divx(navedite i koja je verzija divx-a ako nije problem ;) ),
*kolika je prednost amd64 u divx kompresiji u odnosu na 32-bitni amd (takodje napisite koja je verzija divx-a u pitanju)

poz

ps 'ajde stvarno da ne offtopic-imo posto je sama tema interesantna a i dosta prakticna ...

Vrh Dno